Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
feralny por. - 29 Kwietnia 2011, 07:39
Kruk Siwy, u Bidzińskiego znalazłem wzmiankę, że brytyjska armia i marynarka (albo na odwrót) kupiła, na poczatku lat '50 XIXw., kilka (kilkanascie) tysięcy Coltów Navy. Które potem zastąpiono bronią rodzimej konstrukcji (rewolwery Beaumont-Adams -> Enfield -> Webley). Nie spotkałem się z informacjami żeby Anglicy używali (albo kupowali w ramach rządowych zamówień) rewolwerów Lefaucheux (co innego Francuzi i Amerykanie). Za to mało brakowało, żeby fracmańska marynarka kupiła rewolwey Beaumont-Adams, ale nie kupiła.
Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 08:40
Znaczy jednak od Colta się nie uwolnię. Niech tam. Lefaucheux miała na wyposażeniu tajna (polityczna) policja carska. Więc częstują czym mogą.
Dzięki.
A może jednak Adamsa użyć? Bo to jednak szybsze było w strzelaniu od belgijskiej produkcji i można sobie ponarzekać.
feralny por. - 29 Kwietnia 2011, 09:10
Bo nie wiem czy do brze łapię. Jakiś Herbatnik pojechał do Rosji i tam w ramach bratniej pomocy dostał "Lefosza". I teraz chce sobie ponarzekać na tego "lefosza", w kontekście tego, że "w domu" to mu lepszy dali, tak? No to wydaje mi się, że tym lepszym to niech Adams będzie.
Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 09:14
Dobrze pojąłeś. I masz rację,
A może masz pomysł na broń krótką która rzeczywiście jest krótka? Bo to o czym mówimy to są armaty, a coś lekkiego, małego niekoniecznie super dobrego? Żeby się do kieszeni zmieściło? Oczywiście mowa dalej o tych samych czasach.
Sauron - 29 Kwietnia 2011, 09:49
Ozzborn, tak, dzięki.
feralny por. - 29 Kwietnia 2011, 09:59
Z małych to może Baby Dragoon, albo jakis mały "pepprerbox", na przykład taki:
http://en.wikipedia.org/w...erPepperbox.jpg
Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 10:25
Taki pepperbox będzi świetny. Dzięki raz jeszcze. Oszczędziłeś mi wielu godzin poszukiwań.
feralny por. - 29 Kwietnia 2011, 10:47
No problem, zawsze chętnie pomogę.
Fidel-F2 - 29 Kwietnia 2011, 10:49
pamiętaj Kruku umieścić feralnego w podziękowaniach
Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 10:52
a ciebie wśród tych, którzy dogadywali?
"a poza tym chciałem napiętnować tych co szkodzili, dogadywali i mieli się za mądrzejszych od genialnego autora czyli mnie. W szczególności zaś:
1. Fidel-F2,
2...
Fidel-F2 - 29 Kwietnia 2011, 10:55
dzięki Kruku, nie śmiałem nawet marzyć
Matrim - 29 Kwietnia 2011, 10:57
Pytanie do militarystów lub bardziej szczegółowo lotników: czy na wyposażeniu polskiego lotnictwa jest jakiś AVACS? Bo wczoraj mi taki huknął nad głową na niskim pułapie, zrobił kółko i odleciał na Poznań
Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 10:57
Marzenia czasem się spełniają. No ale dość, teraz sobie poczytam jak wyglądała Praga sto pięćdziesiąt lat temu.
feralny por. - 29 Kwietnia 2011, 10:59
Matrim, nie ma.
Fidel-F2 - 29 Kwietnia 2011, 11:00
ale nie sciemniasz?
Matrim - 29 Kwietnia 2011, 11:04
feralny por., a jakieś manewry NATO w ostatnich dniach? Nadleciał z zachodu i na zachód wrócił, więc to nie Putin
feralny por. - 29 Kwietnia 2011, 11:28
Możliwe. Ostatnio były spore ćwiczenia szeroko rozumianej obrony przeciwlotniczej. E3A Sentry AWACS widziałem nad Warszawą, w czasie drugiej wojny w Zatoce Perskiej.
ilcattivo13 - 1 Maj 2011, 16:27
Mam problem. Od dziś mój numer jest uruchomiony w Playu, a do tej pory chodził w Erze. Włożyłem kartę SIM z Playa, uruchomiłem telefon, a w dalszym ciągu pojawia mi się ekran powitalny "Witamy w sieci Era" i zaraz potem telefon prosi o podanie jakiegoś kodu zabezpieczającego. Czy to znaczy, że bydlaki z Ery, sprzedając mi telefon, nie zdjęli mi simlocka (choć ich o to prosiłem przy podpisywaniu umowy)?
Agi - 1 Maj 2011, 16:30
Jeśli nie widzi karty Play, to ma simlocka.
nureczka - 1 Maj 2011, 17:51
Tak się z ciekawości za pytam, bo sprawę załatwiłam "gdzie indziej". Potrzebne mi było notarialne potwierdzenie podpisu. Jako że sprawa była służbowa, poprosiłam o fakturę VAT. Pan notariusz odmówił, argumentując, ze faktury VAT wystawia od 200 zł wzwyż. Jak to jest z fakturą VAT? Czy usługodawca musi mi ją wystawić, czy to tylko jego dobra wola? I czy są jakieś podstawy prawne do wprowadzenia takiej granicy?
xan4 - 1 Maj 2011, 18:05
Musi wystawić, żadna jego dobra wola. Nie ma żadnej podstawy prawnej do wprowadzania takiej granicy, kiedyś były, ale o wiele mniejsze, chyba 7 złotych to było, czy jakoś tak, ale to dla osób fizycznych, dla firm, pomiędzy firmami był zawsze obowiązek wystawiania. Po prostu mu się nie chce, bo to nawet nie to, że kantuje, ma swoją wielką księgę, gdzie musi wszystko zapisywać, więc po prostu mu się nie chce.
nureczka - 1 Maj 2011, 18:10
Dzięki.
xan4 napisał/a | ma swoją wielką księgę, gdzie musi wszystko zapisywać |
To właśnie mnie zastanowiło, bo gdyby pan Józek co mi kładzie parkiet nie chciał wystawić faktury, to bym myślała, że przed US chce coś ukryć. A tak...
Może rzeczywiście 50 zł za 10 minut roboty to taka kwota, że lepiej się klienta pozbyć.
U drugiego notariusza załatwiłam wszystko bardzo szybko i sprawnie.
ilcattivo13 - 1 Maj 2011, 20:54
Agi napisał/a | Jeśli nie widzi karty Play, to ma simlocka. |
dzięki, jutro pójdę robić zadymę w Erze
hrabek - 2 Maj 2011, 10:00
A masz w regulaminie, że zdejmą Ci simlocka za darmo? Od pewnego czasu Era sprzedaje telefony bez simlocka, ale nie wiem, kiedy podpisywałeś umowę, pewnie wcześniej, skoro simlocka jeszcze masz. Wtedy za zdjęcie trzeba było płacić, chociaż z drugiej strony był też w regulaminie taki zapis, że po upływie dwóch lat zdejmują za darmo.
Może więc nie tyle zadymę, to zwyczajnie poprosić i powołać się na regulamin i powinni bez problemu zdjąć.
ilcattivo13 - 2 Maj 2011, 11:47
Umowę podpisywałem w 2009, a wtedy już była w użyciu ustawa telekomunikacyjna nakazująca operatorom zdejmowanie simlocka. Tyle, że część telefonów Era miała już nowych - bez simlocka, a część (np. moja Motorolka z 2008) jeszcze z simlockami i te bezpłatnie zdejmowała - tyle, że (jak to chytrze zapisali w umowie) trzeba było "oświadczyć swoją wolę zniesienia blokady". Ja to przy podpisywaniu umowy zrobiłem, panienka poszła z moim telefonem na zaplecze i po kilku minutach wróciła, a oddając telefon powiedziała, że simlock jest zdjęty. No jak się okazało wczoraj, mogła coś na tym zapleczu zdjąć, ale na pewno nie był to simlock
Enyłej, dziś zaszedłem do Ery, odstałem 45 minut w kolejce do kolejnej panienki (bardzo smakowitej zresztą - z udami jak Szwajceneger) i ta bez żadnych problemów (miałem ze sobą starą umowę i fakturę na telefon) zdjęła mi tego simlocka w pięć minut. I teraz już jestem w Playu
Memento - 8 Maj 2011, 14:35
Dlaczego sygnatura z Xfire nie działa na forum?
ketyow - 8 Maj 2011, 14:41
gorat mówił, że nie można ustawiać obrazków w podpisie. Czemu takie tu zasady? Nie wiem.
Memento - 8 Maj 2011, 15:27
Uhm. Fenks.
Agi - 8 Maj 2011, 15:47
ketyow napisał/a | Czemu takie tu zasady? Nie wiem. |
Bo tak.
ketyow - 8 Maj 2011, 15:48
Aha, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
|
|
|