To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

nureczka - 22 Kwietnia 2011, 10:40

joe_cool, płatki owsiane z utartym jabłkiem i orzechami. Pychotka. A na dodatek wchłaniasz pektyny, równie potrzebne jak błonnik.
Martva - 22 Kwietnia 2011, 11:00

joe_cool napisał/a
Cóż, moim problemem jest to, że nie lubię mleka, jogurtów, serków homogenizowanych i innych takich.

Ja też nie lubię. W związku z tym mieszankę płatkowonasionkową zalewam wrzątkiem żeby sobie napęczniała, kroję owoc, wrzucam i jem. Z tym 'sporo cukru' nie ma co popadać w paranoję, to jest jedno jabłko/pomarańcza/kiwi, a nie sześć kilo. Jest to zdrowe, sycące na długo śniadanie, a na różnych tabletkach masz napisane że nie powinny być zamiennikiem prawidłowej diety, prawda?

joe_cool - 22 Kwietnia 2011, 14:07

Martva napisał/a
a na różnych tabletkach masz napisane że nie powinny być zamiennikiem prawidłowej diety, prawda?

No wiadomo. Tak jak na kubku do kawy jest napisane, że może być gorący ;)
Jednak się chyba na te tabletki błonnikowe nie zdecyduję. Na ten koktajl zastępujący posiłek może tak, ale to się jeszcze muszę trochę zastanowić, obczaić mój budżet na najbliższe miesiące i w ogóle.

Dzięki za wszystkie opinie i rady :)

ketyow - 22 Kwietnia 2011, 21:02

Przy przełączaniu kanałów zniknął obraz na cyfrze+ - lecę po kanałach teraz i na wszystkich jest dźwięk, na żadnym obrazu. Ktoś miał taki przypadek? Menu się wyświetla normalnie.

Ok, poszło. Wyłączyłem tuner od sieci i poruszałem konwerterem przy talerzu delikatnie.

ketyow - 23 Kwietnia 2011, 09:42

Czy ktoś może ostatnio stał się abonentem jakiejś tv cyfrowej albo podpisywał nową umowę? Kończy się ta cyfra+ i przestaje być tak opłacalna w nowej ofercie jak była, więc mama się zastanawia nad czy inni nie dają lepszej. Ja tam tv nie oglądam, to się nie orientuję specjalnie. W domu są dwa telewizory, więc w grę wchodzą dwa dekodery, chyba że jest magiczna sztuczka, by każdy mógł oglądać na swoim co innego. No i chodzi o kanały przede wszystkim discovery, history i dokumentalne.
Sandman - 23 Kwietnia 2011, 09:58

Zadzwoń do cyfry i negocjuj nową umowę, powinieneś dostać lepsze warunki. Co do 2 tv to teraz każda telewizja ma multiroom w ofercie więc z tym nie będzie problemu.
nureczka - 23 Kwietnia 2011, 10:47

ketyow, ja mam n i jestem zadowolona, ze względu na sposób "budowania" zestawu programów. Składasz to sobie jak z klocków. N-ka ma programy podzielone na bloki i wykupujesz tylko te, które cię interesują. Nie musisz kupować "lepszej" opcji. Ja np. celowo nie mam sportu i kanałów dziecięcych, bo nikt tego u nas nie ogląda.
ketyow - 23 Kwietnia 2011, 12:12

Nie wiem, stronka tv n jest po prostu tragiczna, wyświetla mi, że w kanałów dokumentalnych w pakiecie podstawowym jest 11, ale nie mogę sprawdzić jakie, zamula że szok, nie mogę znaleźć opcji wywalenia kanałów dla dzieci czy sportowych. No i 59 zł za pakiet podstawowy... Teraz za rozszerzony na dwa tv jest 50 zł. W sumie nie napawa mnie optymizmem ktoś, kto sobie strony internetowej czytelnej nie potrafi zrobić ;P: Ale dzięki, porozglądam się jeszcze.
Agi - 23 Kwietnia 2011, 12:46

Ostatnio negocjowałam przedłużenie umowy z Cyfrą, całkiem przyzwoite promocje mieli.
Matrim - 23 Kwietnia 2011, 22:02

ketyow, mieliśmy Cyfrę i nas, mówiąc oględnie, olali przy przedłużaniu, więc zrezygnowaliśmy. Dopiero po złożeniu pisma o rozwiązaniu umowy zaczęły się telefony od C+ i oferty :) Daliśmy im na rok czerwoną kartkę i przeszliśmy do N. Według mnie ofertę popularnonaukową mają w porządku, do tego szybki dekoder (rodzice mają "superdekoder" cyfry i przy przełączaniu kanałów można iść herbatę zrobić), ale n-ka głównie jest dla osób, które "lubią HD" - dużo kanałów, bez opłat dodatkowych, nawet w podstawowym pakiecie. Poza tym mają jaśniejszą ofertę: płacisz tyle-a-tyle, a w C+ masz jakieś "dwa miesiące za pół ceny, a potem to jakoś inaczej, chyba, że pan wyłączy, to wtedy jeszcze inaczej" :)

Według mnie C+ ma najszerszą ofertę, ale przegrywa jeśli chodzi o obsługę klienta (i kanały HD).

xan4 - 24 Kwietnia 2011, 08:12

Najwięcej HD ma n-ka, negocjowałem ze wszystkimi niedawno, jak kupiłem nowy sprzęt. W n-ce to standard, u innym musisz za to dopłacić. Poza tym, to wszyscy są po jednych pieniądzach, złapać klienta, a potem to już niech sobie będzie (klient, a nie operator) numerkiem w katalogu złowionych.
Podsumowując, mam n-kę, nie marudzę, nagrywam, odtwarzam, jest ok.

ketyow - 24 Kwietnia 2011, 09:21

HD w ogóle mnie nie interesuje. Multiroom przede wszystkim. Ojciec ma w Polsacie i dopiero jak złożył rezygnację, bo dostaje gorszą ofertę jako stały użytkownik niż nowi userzy, to dali mu sensowną propozycję, także chyba wszyscy tak działają. Najpierw spróbujemy "wynegocjować" przedłużenie tego co teraz jest, bo oferta naprawdę rewelacyjna. Polsat nie ma kanału History z tego co widziałem, a to jest chyba już dyskwalifikacja. A z tą enką nie mogłem przewalczyć z ich stroną internetową, żeby się dowiedzieć "co i za ile". Chciałbym konkrety - takie i takie kanały, za tę kasę, a tam nie ładowało mi jakie kanały mam w jakim pakiecie itd.

Aha, no i zastanawia mnie jeszcze opcja internet+tv ale bez telefonu, jakby z tym ktoś miał doświadczenia jakieś.

Sandman - 24 Kwietnia 2011, 09:43

jak się nic nie zmieniło to n-ka też nie ma History i kilku Discovery.
nureczka - 24 Kwietnia 2011, 12:15

Sandman napisał/a

Nie zmieniło się. Ma.

nureczka - 24 Kwietnia 2011, 12:20

Sandman, http://n.pl/oferta/kanaly.html.
Pod spodem masz listę pakietów. Gdy najedziesz myszą na nazwę pakietu podświetlone zostaną programy w pakiecie, a reszta jest "wyszarzona".

ketyow - 24 Kwietnia 2011, 13:29

U mnie się to wyświetla na wszystkich 3 przeglądarkach tak

a flash najnowszy.

nureczka - 24 Kwietnia 2011, 16:32

ketyow, u mnie jest taki"myk". Gdy wywołują stronę wyświetla mi się takie samo g*** jak tobie. Klikam "refresh" i jest dobrze. O tak:

Edit: wypróbowałam na dwóch przeglądarkach: Chrome i Safari.

ketyow - 24 Kwietnia 2011, 21:03

No u mnie niestety refreshe nic nie dawały. Dzięki za screen.

PS. Ja akurat Opera, FF i IE. Ale tak czy owak to raczej wina flasha w połączeniu z dość słabym łączem.

nureczka - 24 Kwietnia 2011, 21:08

ketyow, zerknij TUTAJ albo TUTAJ
Sandman - 25 Kwietnia 2011, 17:27

nureczka napisał/a
Sandman napisał/a

Nie zmieniło się. Ma.

Nie ma ani History Channel, ani NG, jest tylko NG Wild. Jest Discovery Historia, to 2 różne kanały.

nureczka - 25 Kwietnia 2011, 17:47

Sandman, masz rację. Pozajączkowało mi się.
Sandman - 25 Kwietnia 2011, 18:15

U nas to też brak tych kanałów mocno wpłynął na dyskwalifikację N.
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 11:06

Potrzebuję się dowiedzieć czy w danym miejscu jest obszar zabudowany czy nie. Mam nawigację, ale nie bardzo umiem się do niej dobrać. Czy jest może gdzieś w sieci coś w rodzaju automapy, gdzie są oznaczone granice obszarów zabudowanych? A może można jakoś podejrzeć nawigację nie ruszając się z domu? Skoro podczas jazdy mi krzyczy, że zwolnij, bo obszar zabudowany, to może da się jakoś wyczaić dane?
Kruk Siwy - 28 Kwietnia 2011, 20:45

Ciekawość mnie spiera jaką bronią krótką (pistolety, rewolwery) własnej produkcji dysponowali Angole około roku 1860? Nie będę ściemniał, liczę na feralnego. Ale może ktoś jeszcze coś wie?
Bo szukałem i jak narazie *beep*.

feralny por. - 28 Kwietnia 2011, 20:52

Książki trzymam w pracy, więc musisz poczekać do jutra, ale tak z pamięci to RN fasowała w tym czasie rewolwery systemu Adamsa (chyba). Armia natomiast dodzierała pistolety kapiszonowe i zaczynała eksperymentować z rewolwerami. Jutro sprawdzę u Bidzińskiego.
Sauron - 28 Kwietnia 2011, 20:54

Pytanie co do biologii, a dokładniej genetyki - jak jest transkrypcja i się przepisuje DNA na RNA, to z której nici? Jest jakaś jedna macierzysta, czy jak? Bo z drugiej to wychodzi coś zupełnie innego.
Kruk Siwy - 28 Kwietnia 2011, 20:54

Będę dźwięczny. Potrzebne mi to - co za zaskoczenie! - do tfurczości.
feralny por. - 28 Kwietnia 2011, 21:13

Kruku Siwy, tak na szybko:
http://en.wikipedia.org/w...-Adams_Revolver
Jutro jeszcze poszperam.

Kruk Siwy - 28 Kwietnia 2011, 22:21

Dzięki. U mnie facet dostaje takie cuś: http://www.jmfirearmscollection.com/arma/66 i zaczyna narzekać, że to nie to co ich, angolskie.
Ozzborn - 28 Kwietnia 2011, 23:32

Sauron, przyznam, że musiałem zerknąć żeby sobie odświeżyć, ale jasne że tylko z jednej. Polimerazy "umieją" budować nić tylko od końca 5' do 3' więc odczytywana jest nić 3'-5' (matrycowa), a ta druga zostawiona w spokoju jest nicią kodującą. Pomogło?

Partner forum