Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
gorat - 30 Października 2006, 12:45
Może z zasady odcięli uczelnie?
Słowik - 30 Października 2006, 12:49
A może uczelnia tak o was dba ?
hjeniu - 30 Października 2006, 17:59
gorat, skan świadectwa bierzmowania i zaświadczenia od księdza proboszcza trzeba przesłać, żeby mieć dostęp
GAndrel - 30 Października 2006, 19:37
Trybunał Konstytucyjny zdecydował. Można karać dzienniakrzy za pisanie zniesławiającej prawdy.
Anonymous - 30 Października 2006, 20:40
Cytat | Trybunał Konstytucyjny zdecydował. Można karać dzienniakrzy za pisanie zniesławiającej prawdy. |
No dobrze, ja już spakowany , tylko zadzwonię do kumpla w Dublinie.Teraz to już nie PRL-bis, ale Rosja-bis. Albo Białoruś.
Ziuta - 30 Października 2006, 21:09
Przeczytałem zalinkowany artykuł.
Jezusiemaryjo, co za kiep to pisał?
Agi - 30 Października 2006, 21:23
Otworzyłam, przeczytałam i przeraziłam się. To przestało być zabawne.
Tomcich - 30 Października 2006, 21:48
NURS
Cytat | Wlasnie usłyszałem, że prezymier odwiedza Grudziądz, gdzie będzie odsłanial pomnik. Z tej okazji władze miasta kazały rozwinąć sztuczne trawniki. |
NURSie my na naszym prezymierze nie oszczędzamy, nieprawda, że sztuczna - najprawdziwsza, zielona, świeża i gęsta darń z rolki. Tylko czemu akurat tę murawę położono przy więziennym murze.
NURS - 30 Października 2006, 22:00
Z tego co pamiętam, to w tym pierdlu cierpieli opozycjoniści. dlatego pomnik pod murem, ale juz krażą plotki, że to, aby mogli sobie jeszcze popatrzeć, jak znowu pójdą siedzieć
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 11:10
Może ja głupi jestem ale co złego jest w karaniu dziennikarzy bezpostawnie szkalujących? Wytłumaczy mi ktoś?
GAndrel nie uważasz, że twoja wypowiedź to przeinaczanie faktów?
GAndrel - 31 Października 2006, 12:08
Nie jest.
Zgodnie z wyrokiem TK można skazać dziennikarza za napisanie zniesławiajacej prawdy.
Cytat | Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 213. § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego. |
Sąd teraz decuduje co jest "społecznie uzasadnionym interesem". Może jest tu jakiś specjalista prawa karnego, to może się dowiemy co grozi dzinnikarzom Super Ekspresu i Faktów opisujących przeszłość posła Bestrego. Jeżeli napisali nieprawdę to dwa lata. A jeżeli napisali prawdę to ile? Zszargali człowiekowi opinię, ale czy bronili "społecznie uzasadnionego interesu"?
Romek P. - 31 Października 2006, 12:17
Mam wrażenie, że w walce z Ubekistanem niektórzy zapędzili się tak daleko, że widzą już na horyzoncie Uzbekistan, a jego - cóż za zaskakujący zbieg okoliczności - prezydent jest dla nich dobrym wzorem.
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 12:19
GAndrel chyba się nie rozumiemy. Pomówienie to przypisywanie fałszywie faktów, czynów lub cech. Nigdzie tu nie ma ani słowa o karaniu za prawdę. Jeśli się mylę to proszę pokaż "palcem" gdzie jet o tym mowa. Albo przeinaczasz albo masz problemy z rozumieniem tekstu. Albo ja mam.
Romek P. - 31 Października 2006, 12:27
Fidelu, ale problem w tym, że jeżeli pan Bestry poczuje się znieważony, ma do tego sąd cywilny - dlaczego, do kunki jasnej, Ty czy ja mamy za to płacić???
GAndrel - 31 Października 2006, 12:34
Fidelu, teoretycznie masz rację.
Pomówienie to przypisywanie fałszywie faktów, czynów lub cech - piszesz i za ten czyn można pomawiajacego ukarać z paragrafu 212 KK.
Ale artykuł 213 mówi, że można popełnić przestępstwo z artykułu 212 pisząc prawdę: "Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu;".
Czyli artukuł ten mówi o prawdziwym pomówieniu. I jeżeli takie pomówienie czynione jest nie w obronie "społecznie uzasadnionego interesu" jest przestępstem ściganym z artykułu 212.
Jam nie prawnik, wiec jeżeli źle interpretuję to niech mnie prawnik oświeci.
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 12:37
Romku a dlaczego my mamy za to płacić? Jeśli Pan B. poczuje się znieważony i sąd mu przyzna rację to koszty sądowe powinien płacić dziennikarz/medium. Jeśli zaś sąd nie przyzna mu racji to koszty powinny obciążyć Pana B. IMHO niezdrowa jest sytuacja kiedy dowolny dziennikarz może napisać, że Pan Romuald P. jest złodziejem, mordercą i gwałcicielem po czym swoje wymysły wydrukowaś w w jakimś np. dzienniku a Pana Romuald P. nie ma możliwości obrony.
Możliwe jest, że nie do końca rozumiem Twoje stanowisko. Czy zgadzasz się z ideą karania a nie zgadzasz się z formą?
Edit GAndrel IMHO :
1. Art. 212. § 1. mówi tylko o pomówieniu czyli za głoszenie najbardziej niewygodnej prawdy nie ma kary.
2. Art. 213. § 2. mówi "Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu" czyli mówienie prawdy nie jest przestępstwem
3. Nigdzie w cytowanym przez Ciebie fragmencie nie jest powiedziane, że za mówienie prawdy jest przewidziana jakakolwiek kara.
Romek P. - 31 Października 2006, 12:44
Fidel-F2:
Cytat | Możliwe jest, że nie do końca rozumiem Twoje stanowisko. Czy zgadzasz się z ideą karania a nie zgadzasz się z formą? |
Fidelu, ja w tej sprawie mam proste stanowisko. Jeżeli ktoś poczuje się znieważony przez dziennikarza, niech idzie do sądu cywilnego i dochodzi swoich praw. To raz. Ale ważniejsze jest to, że prawo nie funkcjonuje w próżni, co Ci usiłuje pokazać GAndrel. Ta wykładnia Trybunału jest świetnym batem na dziennikarzy - nawet jeżeli rację mają w tysiącu %. Dlatego napisałem o Uzbekistanie i Karimowie. Bo w teorii masz tam prezydenturę z powszechnych wyborów i demokrację & wolność słowa, ale napisz źle o Karimowie...
Żeby nie było wątpliwości, ja jestem za odpowiedzialnością dziennikarzy. Ale nie w taki sposób.
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 12:48
Cytat | Ta wykładnia Trybunału jest świetnym batem na dziennikarzy - nawet jeżeli rację mają w tysiącu %. |
mozesz mi wyjaśnić dlaczego?
Romek P. - 31 Października 2006, 12:55
Fidel-F2:
Cytat | mozesz mi wyjaśnić dlaczego? |
Uprzejmie proszę. Wystarczy, że sąd uzna, że co prawda dziennikarz napisał, że pan Bestry ma wyrok za pobicie i molestował dzieci w szkole, jednak społeczne dobro w postaci autorytetu pana Bestrego przeważa nad prawdą artykułu. Do tego prowadzi ten artykuł. Daje taką możliwość. A nie powinien.
Rafał - 31 Października 2006, 13:00
Nie rozumiem, w cytacie jest mowa o pomówieniu. Pomówienie to nie jest przytaczanie faktów. Dlaczego to utożsamiacie?
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 13:02
Romku IMHO nic takiego nie wynika z owego zapisu. Jeśli dziennikarz napisał prawdę to te przepisy się do nigo nie stosują. Stosują się tylko w przypadku gdyby się mijał z prawdą czyli pomówił.
Edit Rafał mnie ubiegł. W pełni się z nim zgadzam.
Słowik - 31 Października 2006, 13:11
Cytat | Art. 213. § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; |
Wg mnie rozwiązania mogą być takie:
1) Zarzut był pomówieniem - wszystko jasne.
2) Zarzut jest prawdziwy, ale 'służył obronie społecznie uzasadnionego interesu'.
3) Zarzut jest prawdzywy, ale nie 'służy obronie społecznie uzasadnionego interesu'.
Chodzi o ten 'interes' i możliwość interpretacji w jedną albo drugą stronę.
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 13:14
Słowik niejasne jest dla mnie Twoje stanowisko. Wyliczyłeś "rozwiązania" i co to dało?
Rafał - 31 Października 2006, 13:17
Ad.1 Wszystko jasne, zgoda,
Ad.2 J.w.
Ad.3 Zarzut prawdziwy, ale nie służący obronie społecznie uzasadnionego interesu. Podaj przepis mówiący, że rozpowszechnianie tego zarzutu może być ścigane z KK. Tylko i wyłącznie z KC moim zdaniem.
Słowik - 31 Października 2006, 13:17
Moje stanowisko jest takie, że wyczuwam zagrożenie, że napisanie prawdziwego artykułu oskarżającego osobę publiczną, dajmy na to polityka, może prowadzić do skazania dziennikarza za pomówienie.
EDIT: Rafał, przytoczony przez GAndrela artykuł pochodzi z kodeksu karnego właśnie.
GAndrel - 31 Października 2006, 13:19
Fidel-F2Cytat | 2. Art. 213. § 2. mówi Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu czyli mówienie prawdy nie jest przestępstwem |
Pod warunkiem, że służy "obronie społecznie uzasadnionego interesu". Jeszcze raz się pytam: co to jest "społecznie uzasadniony interes"?
Cytat | 3. Nigdzie w cytowanym przez Ciebie fragmencie nie jest powiedziane, że za mówienie prawdy jest przewidziana jakakolwiek kara. |
Jak to nie? Jeżeli publicznie mówiąc prawdę pozbawisz kogoś zaufania publicznego, a mówiąc tę prawdę nie będziesz bronił "społecznie uzasadnionego interesu" idziesz siedzieć.
Fidel-F2 - 31 Października 2006, 13:20
Dlaczego autor prawdziwego artykułu może być skazany? Z jakiego paragrafu?
Edit
Cytat | Jeżeli publicznie mówiąc prawdę pozbawisz kogoś zaufania publicznego, a mówiąc tę prawdę nie będziesz bronił społecznie uzasadnionego interesu idziesz siedzieć. |
Gdzie to jest napisane?
Rafał - 31 Października 2006, 13:21
Gandrelu, to jest nadinterpretacja. To nie jest przepis enumeratywny.
GAndrel - 31 Października 2006, 13:26
Niech Ci będzie: możesz zostać skazany na karę pozbawienia wolności do lat dwóch.
Słowik - 31 Października 2006, 13:27
Fidel, przez "społecznie uzasadniony interes" z powyższego artykułu. Jest w ogóle definicja czegoś takiego ?
|
|
|