Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Ziemniak - 3 Kwietnia 2011, 21:05
Jaden Kast, a jesteś pewien, że to nie DVI-I? Co to za model monitora?
Jaden Kast - 3 Kwietnia 2011, 21:36
@ketyow, oczywiście, że komponent. Pora nie ta, to się człowiekowi literki mieszają.
Ogólnie potrzebuję dobrego monitora z HDMI, żeby konsolę dodatkowo podłączyć. Byłem zdecydowany na jakiś 27" (większość ma D-Sub), ale wtedy okazało się, że są monitory LED z częstotliwością odświeżania 120 Hz. Kiedyś tych 60 Hz nie widziałem, ale ostatnio strasznie mi przeszkadzało przy pracy. Na chwilę obecną celuje w Aususa VG236HE. Jego jedyny "minus" to 3D Ready, którego i tak pewnie nie użyję w ciągu najbliższych 2 lat i które najchętniej bym wywalił, ale nie można mieć wszystkiego.
@Ziemniak, niestety DVI-D. Dotychczas DVI w ogóle nie stosowałem i właściwie dopiero co dowiedziałem się, że są dwa rodzaje.
Jeżeli znacie jakieś dobre alternatywy (HDMI i 120 albo 100 Hz) dajcie znać. Rozmiar nie jest tak ważny (23-27"). Oczywiście w rozsądnej cenie, czyli tak do 1500 zł.
ketyow - 4 Kwietnia 2011, 08:40
Nie wypowiem się na jego temat, ale wpisanie w google 120Hz, LED i D-Sub jakieś wyniki daje, więc i takie monitory są, trzeba poszukać teraz co najbardziej Ci odpowiada
http://www.skapiec.pl/sit...CFc1jfAod0H4FtA
hrabek - 4 Kwietnia 2011, 12:33
Jaden Kast napisał/a | Jego jedyny minus to 3D Ready, którego i tak pewnie nie użyję w ciągu najbliższych 2 lat i które najchętniej bym wywalił, ale nie można mieć wszystkiego.
|
Zależy jaką konsolę chcesz podłączyć. PS3 np. obsługuje 3D od wersji firmware bodajże 3.50 czy coś takiego. Jeśli Twoja konsola to PS3 właśnie, to mógłbyś z 3D skorzystać.
Fidel-F2 - 6 Kwietnia 2011, 07:20
Jestem na nie swoim komputerze. Otwieram stronę Filmweb i jest wszystko ok ale gdy próbuję się zalogować to strona nagle traci jakąkolwiek grafikę - pozostaje sam tekst oraz linki. I zero jakijkolwiek grafiki. Dodatkowo, strona nie reaguje na logowanie, tzn nie chce otworzyć okienek dla hasła i loginu.
Potrafi mi ktoś pomóc?
ketyow - 6 Kwietnia 2011, 07:51
Zacznij od czyszczenia cookies i sprawdzenia innej przeglądarki. Jak nic nie da to pomyśli się dalej.
Fidel-F2 - 6 Kwietnia 2011, 08:35
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w panelu sterowania wcisnąłem usuń cookie. Nic się nie zmieniło. Do wyboru jest IE i Firefox. W obu ten sam problem.
Iscariote - 6 Kwietnia 2011, 09:23
Mnie też filmweb fika od dłuższego czasu. Ale u mnie mogę się zalogować, nie mogę natomiast oceniać filmów. Ten gadżet do oceniania ładuje mi się tylko na IE. Co jest dość wkurzające, bo wcześniej wszystko cacy śmigało.
shenra - 6 Kwietnia 2011, 12:40
Pardonsik jak będą parzydełka po ingliszu?
joe_cool - 6 Kwietnia 2011, 12:50
Ciocia Wiki mówi, że jakoś tak: http://en.wikipedia.org/wiki/Cnidocyte
Piech - 6 Kwietnia 2011, 12:59
Albo sting/stinging cell, jeżeli ma być zrozumiale.
shenra - 6 Kwietnia 2011, 13:11
Dzianks. To z wiki mi nie leży.
Memento - 8 Kwietnia 2011, 21:28
Pytanie do otrzaskanych w informatyce.
Postanowiłem przetestować jakiegoś Linuxa. Trochę z czystej ciekawości, trochę dla sprawdzenia ewentualnej alternatywy dla WinXP. Mam w zanadrzu drugi twardy dysk, o pojemności trochę ponad 12 gb. Zainstalowałem na niego wczoraj Mandrivę i się oswajam, bez szkody czy dyskomfortu reszty familii, przyzwyczajonej do XPeka. Mam podłączone oba dyski. Proszę, polećcie mi jakiś program, przez który będę mógł szybko przełączać się między systemami bez potrzeby otwierania rupiecia i przełączania tasiemek za każdym razem, gdy ktoś inny będzie chciał korzystać z komputera.
ketyow - 8 Kwietnia 2011, 22:17
A widzisz, Linux na tyle mądry, że było instalować przy podłączonych obu, byłoby automatycznie Zainstaluj sobie GRUB. Będzie wybór systemów przy starcie. Był jeszcze jeden programik, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć.
BTW. Szybko otwierają się okna w mandrivie itd.? Bo Ubuntu i OpenSUSE już wyeliminowałem z racji tego, że XP jest po prostu szybszy w działaniu. Teraz myślę nad Debianem XFC, chyba nic szybszego już nie ma. Ponoć trochę bardziej skomplikowany, ale ze wszystkim da się oswoić.
Memento - 8 Kwietnia 2011, 22:44
Zależy, co dla Ciebie znaczy szybko. Mój komputer to antyk (AMD 1,37 gHz, 512 mb ram, GeForce FX 5200), ale antyk dość zadbany. Teraz siedzę na Mandrivie, mam otwarte osiemnaście kart w Chromium i okna otwierają się momentalnie. Sam system ładuje się okrągłe pięć minut. Ale jak już się załaduje, to hula całkiem całkiem.
Adon - 9 Kwietnia 2011, 00:29
A jeśli nawet nie soft, żeby zrobić bootmenu (już zapomniałem nazw, bo dawno nie korzystałem), zawsze przecież można sobie w biosie ustawiać, z którego dysku ma bootować. Poszperam w weekend jak będę miał czas, co to za soft był, bo i tak chcę poeksperymentować z hackintoshem.
Memento - 9 Kwietnia 2011, 00:34
Fucktycznie, całkiem o tym zapomniałem. Fenks.
ketyow - 9 Kwietnia 2011, 08:59
Adon, nie do końca. Wiele biosów ma do wyboru opcję "HDD" i koniec, nie ma wyboru który dysk i zależy to od taśmy wtedy. A nie próbowałem nigdy do windowsowego boot.ini dopisywać linuxa, zadziałałoby?
ketyow - 9 Kwietnia 2011, 11:25
Czy ktoś wie jaka jest struktura formatu mkv (matroska)? Nie mogę tego znaleźć a interesuje mnie czy najpierw w pliku zapisywany jest strumień audio a potem wideo, czy może odwrotnie, czy może też równolegle? Film wyłącza się w 26 minucie, więc staram się obliczyć, który part należy jeszcze raz pobrać (a perspektywa ponownego ściągania 8 GB boli). Nie wiem tylko czy to w czymkolwiek pomoże, bo sumy kontrolne CRC przy wypakowywaniu się zgadzają, ale spróbować warto.
PS. Zanim zostanę zaskarżony o/ukarany za piractwo, chciałbym zauważyć, że na podstawie powyższego, nie można stwierdzić, że film jest nielegalny.
ED: Szyk zdania.
Adon - 9 Kwietnia 2011, 11:33
ketyow, ale to chyba w biosach z zamierzchłych czasów? Od lat już nie widziałem, żeby było po prostu hdd.
W mkv, na ile pamiętam, dźwięk zapisywany jest równolegle.
ketyow - 9 Kwietnia 2011, 11:40
U mnie na dość nowej płycie Gigabyte'a z AM2+ tak jest (bios phoenix). W myśl działania bootowania, wybór dysków nie ma sensu, bo na jednym komputerze tylko jedna partycja może być aktywna. Gdy mamy Windowsa i doinstalujemy linuxa, linux przejmuje status partycji aktywnej, stamtąd też następuje bootowanie. Schody się robią właśnie w sytuacji, gdy mamy dysk z aktywną partycją i podpinamy drugi ze swoją aktywną. No i zaczyna o tym decydować master-slave.
Adon - 9 Kwietnia 2011, 11:53
Wiesz, AMD omijam praktycznie od zawsze więc średnio się orientuję. Na Intelowskich płytach nie ma problemu z wyborem już od lat. I chciałeś powiedzieć, że na jednym dysku może być tylko jedna partycja aktywna, nie na jednym kompie. No i w przypadku, gdy mamy dwa dyski z partycją aktywną decyduje kolejność w biosie. Master/slave w przypadku sata już naprawdę ma średnie znaczenie, jeszcze nie widziałem, żeby ktoś się z nimi bawił zworkami, prędzej już kolejnością taśm, ale naprawdę po co, jak ustawiamy sobie kolejność w biosie i gra.
ketyow - 9 Kwietnia 2011, 11:58
To nie zależy od platformy, mam jeszcze płytkę DFI LGA775 i też nie ma opcji wyboru między dyskami. Ja mam wrażenie, że właśnie od lat nie było problemu z wyborem, a dopiero teraz zaczęli od tego odchodzić, zakładając, że ludzie nie żonglują dyskami przy instalacji systemów - bo i po co?
Adon - 9 Kwietnia 2011, 12:03
No nie wiem właśnie, godne sprawdzenia - z ciekawości będę sprawdzał w kompach, które przechodzą przez moje ręce. Od lat używam konfiguracji Gigabyte/Intel i zawsze tak jest, włącznie z moją aktualną GA-EX58-UD3R rev.1.6.
ketyow - 9 Kwietnia 2011, 12:14
No i ja będę sprawdzał przy nadażającej się okazji. Mam jeszcze ASUSa M2N-E SLI pod AM2, ale nie chce mi się demontować kompa, żeby sprawdzić, nie pamiętam już jak tam było, ale wydaje mi się, że wybór był.
Matrim - 18 Kwietnia 2011, 20:23
Podłączyłem wczoraj monitor do laptopa, zacząłem zmieniać ustawienia w panelu nVidii, bo kolory siakieś-takie dziwne były. No i dziś cały dzień zmagałem się z ledwo zipiącym komputerem. Pisanie w Wordzie to była mordęga, wszelkie okna przeglądarkowe otwierały się tak, jakby nie mogły. Pozamykałem wszystkie YouTuby i inne zakładki "na później". I dalej nic. Teraz wlazłem znów w ustawienia nVidii i przełączyłem w "Adjust desktop color setting" z "nVidia setting" na "other application" - czyli niby ustawienie domyślne. I wszystko wróciło do normy.
Czy to ustawienie na wskazania nVidiowe aż tak obciąża system? Logicznie myśląc powinno być chyba odwrotnie, jeśli ciężar graficzny spoczywałby na karcie graficznej.
ketyow - 18 Kwietnia 2011, 20:36
Powinno nie mieć żadnego odczuwalnego wpływu, na Twoim miejscu zaktualizowałbym sterownik, może jest zabugowany. Kiedy używałem CRT normą było podkręcanie kolorów z poziomu karty graficznej i wszystko działało ok jeszcze za czasów GF2.
I w sumie od paru lat nie miałem do czynienia na co dzień z nVidią, ale może coś przestawiłeś, że przerzuciłeś wyświetlanie obrazu na procesor a nie kartę gfx? Jeśli w ogóle taką opcję mają.
Matrim - 20 Kwietnia 2011, 10:49
Odczekałem kilka dni i wszystko działa, więc raczej nie będę zaburzał tego wrażliwego stanu Jak kiedyś się zapomnę, to może zaktualizuję. W każdym razie dzięki ketyow.
Martva - 21 Kwietnia 2011, 15:49
Jak to jest z prawami autorskimi do tytułów, mogę sobie nazwać kolczyki wystawiane w galerii Silmarillion, Sen nocy letniej albo Delikatne uderzenie pioruna, czy nie bałdzo?
merula - 21 Kwietnia 2011, 18:20
Chyba jeśli są bardzo charakterystyczne, zwłaszcza nazwy własne, to nie można. W innych przypadkach raczej wolna droga, patrz tytuły piosenek, które często się powielają.
|
|
|