To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

ketyow - 28 Marca 2011, 20:53

Teoretycznie powinienem te wykresy robić w matlabie, ale tego drugiego też nas nikt nie uczył, a w nim trzeba ten wykres... zaprogramować, a ja nie znam nawet składni i nie mam pomysłu co do stworzenia funkcji - jestem raczej praktykiem i teoretyczne rozważania matematyczne problemu, wykraczają tu poza moje możliwości.
Nina Wum - 29 Marca 2011, 19:53

Panowie i damy,

czy ktoś z Was zna może przystępnie sformułowany (czyt. dla kompletnych humanistów) poradnik tworzenia stron w HTML?
Po polsku lub angielsku, obojętnie.
Chciałabym wystawić to i owo na Allegro, a dostępne tam szablony są urodziwe jak dno miednicy.
Allegro dostarcza jakiś "samouczek", który jest dla mnie równie zrozumiały, co przepis kulinarny w hindi. :oops:
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

nureczka - 29 Marca 2011, 20:46

Tak.
HTML 4. Wydawnictwa "Helion".
Laura Lemay.
http://helion.pl/ksiazki/...yler,htm4v2.htm

Bardzo przystępnie, z sensem i z przykładami.

Edyta: żeby nie było. To nie ja tłumaczyłam. :)

Jaden Kast - 29 Marca 2011, 20:49

Jakiś czas temu musiałem się zaznajomić z podstawami HTMLa i ta stronka była dość pomocna.
ketyow - 29 Marca 2011, 20:55

No chyba nic lepszego nie ma niż zalinkował Jaden Kast.
Nina Wum - 30 Marca 2011, 15:35

Nureczko, Jaden Kast - dziękuję, spróbuję obu. :)
ketyow - 31 Marca 2011, 13:12

Czy ktoś z forumowiczów jest może klubowiczem w Świecie Książki?
Agi - 31 Marca 2011, 13:32

Byłam dawno temu, z trudem się od nich uwolniłam.
ketyow - 31 Marca 2011, 13:36

Moja mama po prostu nie odbierała książek przysyłanych na pocztę, kiedy nic nie zamówiła, aż się przyzwyczaili, że jeśli nie ma ochoty, to i tak nie kupi i brała tylko te które chciała. Natomiast brakuje mi jeszcze trzech tomów Mrocznej Wieży, która wg sklepu internetowego jest dostępna tylko dla klubowiczów. Ciekawi mnie więc czy rzeczywiście jeszcze jest i w jakiej cenie.
Iscariote - 31 Marca 2011, 16:31

Ja, a raczej mój ojciec od kilku ładnych lat. W sumie to chyba od początku istnienia.

Edit: kurcze, nie zdazylem swego posta wyslac :P W każdym razie w gazetkach klubowych mrocznej wieży już dawno nie widziałem. Pewnie dostępne tylko w księgarniach stacjonarnych. Ale niestety póki co nie wybieram się tam, więc nie mam jak sprawdzić, czy są.

ketyow - 31 Marca 2011, 16:42

Iscariote, oni mają sklep internetowy, jakbyś mógł zerknąć online czy dla klubowiczów są dostępne to byłbym wdzięczny. No i przy okazji jakie są ceny w klubie - tomy IV, V i VII :) Z góry dzięki :)
Iscariote - 31 Marca 2011, 16:52

Mają tylko tomy 1, 2 i 7.
Tom 7 - 39,00 zł zamiast 49,00

Matrim - 31 Marca 2011, 21:54

ketyow napisał/a
Czy ktoś z forumowiczów jest może klubowiczem w Świecie Książki?

Ja jestem. Dłuuugo. Z "książkami miesiąca" chyba już przestali. Teraz jest tylko obowiązek zakupu dwóch (bodajże) książek w ciągu pierwszych dwóch lat członkostwa (bodajże).

Źle z nimi nie jest. "Trylogię husycką" mam od nich za 60 zł w sumie. I w twardej oprawie. To na przykład.

Driver - 31 Marca 2011, 22:01

Muszę kupić mobilną drukarkę. Co sądzicie o tej ?
Fidel-F2 - 31 Marca 2011, 22:21

a nie możesz wybrać innej marki?
ketyow - 31 Marca 2011, 22:23

Matrim, nie trzeba zamawiać książek regularnie? Ooo, to muszę się zastanowić, nad reaktywacją numeru członkowskiego mamy. Byłem dziś u nich w księgarni stacjonarnej i nie mieli możliwości sprowadzenia Mrocznej (status "zablokowany"), choć babka mówiła, że ze dwa tygodnie wcześniej cały komplet dla klienta ściągnęli. A nie chcę dokupować tomów z innych wydawnictw.

Driver, ciężko mi coś powiedzieć o tej drukarce konkretnie, aczkolwiek z HP mam same jak najgorsze doświadczenia i wiem, że ja nigdy już nic tej firmy nie kupię. Koszt eksploatacji poprzedniej mojej drukarki 1,22 zł od czarno-białej strony.

Matrim - 31 Marca 2011, 22:30

ketyow napisał/a
Matrim, nie trzeba zamawiać książek regularnie?

Zerknąłem na ich regulamin i chyba jednak obowiązek jest nadal - jedna książka na jeden katalog. A w takim razie moją żonę chyba skreślili, bo z rok temu się zapisała, nic nie kupiła a i katalogi przestały przychodzić :) Sorry za zamieszanie.

Ozzborn - 31 Marca 2011, 22:31

potwierdzam! HP to szajs jakich mało, nie zdarzył mi się jeszcze egzemplarz, z którym by nie było problemu. Polecam Canony natomiast, ale nic konkretniejszego nie mogę niestety powiedzieć, bo się nie znam :P
Driver - 31 Marca 2011, 22:35

Fidel-F2, a konkretnie?

ketyow, jaką markę radzisz?
Potrzebuję drukarkę współpracującą przez bluetooth z laptopem, żeby jej używać w samochodzie,

Fidel-F2 - 31 Marca 2011, 23:18

konkretnie to mam złe doświadczenia z HP

Pierwszy laptop HP jaki kupiłem po trzech tygodniach poszedł do zwrotu. Na wymianę dostałem drugi (inny model), ten wymaga wymiany płyty głównej regularnie raz do roku. W życiu nie kupię nic więcej HP.

Adon - 31 Marca 2011, 23:25

Potwierdzam, HP bazuje na kiedyś wyrobionej marce. Obecnie unikać.
terebka - 31 Marca 2011, 23:26

U mnie też. HP żre mi papier. Dosłownie. A wcale taka stara nie jest. Już dawno przestałem drukować i tylko czatuję, by kupić coś innego.
ketyow - 1 Kwietnia 2011, 05:37

Nie wiem co polecać jeśli chodzi o drukarki. Mój ojciec ma Canona, ale fotograf i ma takiego do drukowania zdjęć. Tylko przed wyborem modelu pół internetu przeczytał, ale teraz sobie chwali. Natomiast wiem, że zależnie od modelu różne marki różne problemy lubią sprawiać. Jak pracowałem w euro, to cenowo ładnie prezentowały się Epsony, szczególnie jeśli chodzi o koszt tuszy, ale nie wiem jak z eksploatacją. Natomiast czemu drukarka z bluetooth a nie np. z wifi? Obecnie chyba więcej będzie drukarek z wifi, szczególnie jeśli szukałbyś nowej, a pod każdym względem wifi>bluetooth.
Ziemniak - 1 Kwietnia 2011, 06:04

Jak dla mnie Brother. Stała głowica, więc eksploatacja bajecznie tania i do tego ładnie chodzi. Kolega ma taką od ponad roku i chodzi bez zarzutu.
Fidel-F2 - 1 Kwietnia 2011, 07:02

ketyow napisał/a
pod każdym względem wifi>bluetooth.
czemu?
nureczka - 1 Kwietnia 2011, 08:43

Ja mam Konica Minolta i jestem zadowolona.
Driver - 1 Kwietnia 2011, 09:57

Dziękuje Wszystkim za opinie i rady - skorzystałem i wybrałem
http://allegro.pl/show_item.php?item=1535344970

Witchma - 1 Kwietnia 2011, 10:04

Driver, myślę, że z Canona będziesz zadowolony, sama nigdy nie miałam problemów z tą firmą (a nawet wierzę, że ich drukarki są absolutnie nie do zdarcia :) ).
Jaden Kast - 3 Kwietnia 2011, 20:49

Przymierzam się do kupna nowego monitora i trochę się zdziwiłem, że te które mnie zainteresowały nie mają wejścia VGA. Jedyne dostępne to HDMI, DVI-D i kompozytowe. W związku z tym, że chciałbym mieć możliwość podłączania do tego monitora netbooka chciałbym się dowiedzieć czy ktoś stosował może przejściówki VGA => kompozyt. Oba sygnały są analogowe, więc w teorii powinno zadziałać, ale niestety z przejściówkami to już różnie bywało.
ketyow - 3 Kwietnia 2011, 21:05

Kompozyt? Albo to jakiś absurd, albo pomyliłeś z komponentem. Szukałbym monitora z DVI-I, bo ten przenosi i cyforwy i analogowy i starczy sama przejściówka, ale nadal sporo monitorów ma D-Sub. Jakiego monitora szukasz, że aż na takie ograniczenia natrafiłeś?

Partner forum