To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Ziemniak - 1 Marca 2011, 17:33

ilcattivo13, a nie lepsze coś takiego:

http://www.hiren.info/pages/bootcd

ilcattivo13 - 1 Marca 2011, 17:48

Ziemniak - dzięki, już raz coś takiego miałem. Dobrze, że miałem też ze sobą Black Light od F-Secure na flopie, bo bym w życiu "zainstalowanego" z internetowego bootcd rootkita nie wyrżnął. Na płytkach ratunkowych z Komputer Worldu też się "wirusowo" przejechałem i na jakimś czymś z Inforu... Od jakiegoś czasu sam sobie przygotowuję narzędzia i dzięki temu mam mniej kłopotów.
A tak w ogóle - na co komu bootcd... Często-gęsto idę do kogoś naprawiać sprzęt i się okazuje, ze mu "optyk" nie działa (oprócz masy innych rzeczy). To raz. Dwa - jak już kompa trzeba odpalać "z buta", to najczęściej naprawa systemu jest na tyle poważna, że prościej jest zrobić to, co ostatnio "przytrafiło" się Martvej (a w dodatku nie każdy klient chce zapłacić za dodatkowe godziny grzebania się w jego złomie). I trzy - co parę dni musiałbym robić nową płytkę, bo wychodziłyby coraz to nowe wersje antywirów (że o ich bazach nie wspomnę) i innych programów... E tam, ja wolę iść po najmniejszej linii oporu ;P:

Ziemniak - 1 Marca 2011, 18:04

ilcattivo13, tą płytkę można też zainstalować na pendrive, oprócz tego są na niej live linux i live winXP i parę innych przydatnych narzędzi :P
Chal-Chenet - 1 Marca 2011, 23:30

Zainstalowałem spybota, przeskanowałem system, znalazłem 5 problemów i je naprawiłem. Potem dla pewności przy usuwaniu plików z usb trzymałem shifta. I w tej chwili pliki znikają, a miejsce się pojawia. Mam nadzieję, że tak zostanie.
Czy to zasługa spybota czy shifta, nie wiem.
Generalnie dziękuję za wskazówki.

Kruk Siwy - 2 Marca 2011, 12:03

Stałem ci się ja niechcący posiadaczem peceta z procesorem AMD. Pierwszy raz w życiu. Czy ktoś mógłby mi powiedzeć jakiemu pentium odpowiada: ATHLON 64 LE 1640+BOX (am2, 45W)?
Fidel-F2 - 2 Marca 2011, 12:06

Kruk Siwy, a tak z ciekawości, do czego Ci ta informacja?
Kruk Siwy - 2 Marca 2011, 12:07

Mógłbym odpowiedzieć, że pożądam wiedzy, jako kania dżdźu, ale prawda jest taka, że ciekaw jestem jakie gierki mi pójdą na tym, wymagania są zaś podawane w pentiumach.
Fidel-F2 - 2 Marca 2011, 12:19

zasadniczo najważniejsza jest karta graficzna i jej pamięć i potem zegar procesora, reszta nieważna
hrabek - 2 Marca 2011, 12:21

Kruku, kliknij tu: http://benchit.pl/procesory/AMD/Athlon+64/LE-1640
Fidel-F2 - 2 Marca 2011, 12:24

hrabek, podły jesteś :P
Kruk Siwy - 2 Marca 2011, 12:29

To wiem, ale i tak jestem dalej ciemny jako tabaka w rogu.
A karta to GeForce 6150SG/nForce 430 cokolwiek to znaczy.
Edit.
Hrabek, fenks. A ty Fidel nie rozpaczaj, wiadomo że rozmowa z tobą to sztuka dla sztuki, czekałem na informację to mogłem pogadać nawet o procesorze Maryni.

Memento - 5 Marca 2011, 14:26

Rano mrygnął mi bluescreen i system kaput. Podłączyłem zapasowy dysk, i robi mi się coś takiego.

System nie wyświetla żadnych informacji nt. partycji.

I nie mogę na tę partycję wejść. A jednak chciałbym. WTF?

Adon - 5 Marca 2011, 14:35

Próbowałeś pod DOSem? Uruchamiałeś checkdiska albo coś podobnego? Spróbuj narzędzi diagnostycznych z Hiren's Boot na przykład. Jak będziesz wiedział coś więcej, daj znać i pokombinujemy.
Memento - 5 Marca 2011, 16:58

Doszedłem do wniosku, że więcej sensu ma format. Nie miałem tam jakichś bardzo ważnych danych, a system i tak od jakiegoś czasu się krzaczył.
Witchma - 10 Marca 2011, 13:03

Czy shuriken można nazwać jakoś inaczej, czy zawsze pozostaje shurikenem...?
merula - 10 Marca 2011, 13:39

metalowym pociskiem :wink:
Witchma - 10 Marca 2011, 13:42

Ja wiem, że Leonard z Quirmu nazwałby to "metalową gwiazdką do rzucania, którą można komuś zrobić krzywdę, jeśli się dobrze trafi", ale serio pytam :D
gauss - 10 Marca 2011, 13:43

Poza "gwiazdki do rzucania" nic innego nie przychodzi mi do głowy ;>
Witchma - 10 Marca 2011, 14:00

Ech, no właśnie, zostawię shuriken, choć głupio mi wygląda w kontekście :)
Ozzborn - 10 Marca 2011, 21:00

a kontekst jest jaki? U nas to funkcjonowało (przynajmniej kiedyś) jako gwiazdki (zwykle z określeniem do rzucania albo ninja) ale tak naprawdę w Japonii w użyciu były rzadko, bo skubańce niewygodne - używali raczej bo-shuriken czyli "kijków" takich większych igieł znaczy (całkiem dobrze się je robi z dużych dobrej jakości gwoździ :P )
Lowenna - 11 Marca 2011, 11:17

Przeprasza, kto mi powie, które męskie gogle Rossignol są najlepsze :?:
hrabek - 11 Marca 2011, 11:34

Witchma napisał/a
Ech, no właśnie, zostawię shuriken, choć głupio mi wygląda w kontekście :)

Wydaje mi się, że gwiazdka ninja, jak sugeruje Ozzborn, byłoby całkiem w porządku. W dalszej części tekstu można już wtedy używać samego: gwiazdka.

Witchma - 11 Marca 2011, 11:36

Dzięki :)
Chal-Chenet - 12 Marca 2011, 20:25

Jest coś innego, dobrego, poza AdBlockiem? Bo wkurza mnie, że ostatnio coraz więcej reklam przechodzi i trzeba je ręcznie dodawać do listy blokowanych.
Ziemniak - 12 Marca 2011, 20:27

Chal-Chenet, A które listy subskrybujesz?
ilcattivo13 - 12 Marca 2011, 20:49

Chal - a Flashblocka też masz zainstalowanego?
czterdziescidwa - 12 Marca 2011, 21:14

Chal-Chenet napisał/a
Jest coś innego, dobrego, poza AdBlockiem? Bo wkurza mnie, że ostatnio coraz więcej reklam przechodzi i trzeba je ręcznie dodawać do listy blokowanych.

Adblock Plus: zaciąga i aktualizuje czarne listy.

Chal-Chenet - 12 Marca 2011, 21:49

ilcattivo13 napisał/a
Flashblocka też masz zainstalowanego

Nie.
Ziemniak napisał/a
Chal-Chenet, A które listy subskrybujesz?

Nie wiem, zainstalowałem i nic nie grzebałem w żadnych subskrypcjach.
Cytat
Subskrybowane zestawy: 1, własne filtry: 45

Gdzie to się zmienia, żeby wykrywało automatycznie i takoż dodawało do blokowanych?
czterdziescidwa napisał/a
Adblock Plus: zaciąga i aktualizuje czarne listy.

No właśnie ABP mam i przepuszcza, na onecie np.

Ziemniak - 12 Marca 2011, 22:35

Chal-Chenet, klikasz sobie prawym AdBlocka, wybierasz ustawienia. Klikasz filtry -> dodaj zestaw filtrów. W oknie które ci wyskoczy, klikasz 'wybierz inny zestaw' i wybierasz zestaw opisany pogrubioną czcionką (polskie zestawy) i klikasz 'subskrybuj zestaw'. Możesz wybrać kilka list, które będą się uzupełniały, ja mam wybrane wszystkie polskie.
Chal-Chenet - 12 Marca 2011, 22:40

Zrobione, dziękuję za pomoc.

Partner forum