To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Iwan - 7 Stycznia 2008, 19:06

OjChal, nie ma odważnych którzy chcieliby podpaść Ojcu Redaktorowi i polecać psa i kleche więc wolą milczeć :wink: ja nie czytałem żadnej z nich więc nie mogę ci doradzić
Chal-Chenet - 7 Stycznia 2008, 19:29

Hehe, fajnie to ująłeś ;)
krzyhoo - 8 Stycznia 2008, 20:17
Temat postu: identyfikacja ksiązki
Mam wielka prośbe o pomoc w identyfikacji pewnej ksiązki którą kiedys pozyczalem od kumpla. nie moge sobie przypomniec autora ani tytułu. pamietam z lekka akcje i to ze mi sie strasznie podobala, a zaznacze ze czytałem ja pewnie z 10 lat temu.

nie pamietam o co chodzilo dokladnie ale wiem ze główny bohater przyjechał do starego domu - chyba w irlandii - byl to chyba dom jego ojca. bohater spedzal tam chyba wakacje jako dziecko. za domem znajdował sie las a raczej LAS z ktorego czasem cos wychodziło i do ktorego bohater w koncu wchodzi.
na tym konczy sie to co pamietam wiem jeszcze ze na koncu walczy z czyms wielkim (jakas bestią z serca lasu byc moze ze to jest jego ojciec/krewny/dziadek :] ). klimat ksiazki troche podobny do labirynu fauna/pana tylko mniej krwawy :)

bede bardzo wdzieczny za pomoc w rozpoznaniu :)

pozdrawiam

Krzyhoo

Fidel-F2 - 8 Stycznia 2008, 20:25

1. Jest już stosowny wątek załozony w tym celu - Samopomoc czytelnicza. Nie mnóż bytów nad potrzebę
2. Zanim zaczniesz się szeroko udzielać i zadawać pytania z marszu bez dzień dobry nawet należałoby się przywitać w stosownym wątku - Biją
3. Prawdopodobnie pytasz o 'Dom na granicy światów' Williama Hope'a acz nie jestem pewien czy o to chodzi, są pewne rozbieżności.
4. Myślę, że administracja może zakluczyć ten wątek.

krzyhoo - 8 Stycznia 2008, 21:09

Fidel-F2 napisał/a
1. Jest już stosowny wątek założony w tym celu - Samopomoc czytelnicza. Nie mnóż bytów nad potrzebę

Sam nie lubię mnożyć wątków, ale Samopomocy nie znalazłem dlatego pisze w off topie.

Fidel-F2 napisał/a

2. Zanim zaczniesz się szeroko udzielać i zadawać pytania z marszu bez dzień dobry nawet należałoby się przywitać w stosownym wątku - Biją

Zgadza sie, skladam samokrytyke i witam się ze wszystkimi. :D sorry ze tak na chama wparowałem ale nurtuje mnie to pytanie strasznie i stad moja obcesowość:) jeszcze raz czesc wszystkim :)
Fidel-F2 napisał/a

3. Prawdopodobnie pytasz o 'Dom na granicy światów' Williama Hope'a acz nie jestem pewien czy o to chodzi, są pewne rozbieżności.

Nie. Nie o tą książkę chodzi niestety.

Fidel-F2 napisał/a

4. Myślę, że administracja może zakluczyć ten wątek.

Nie wiem jak okrutna jest tu administracja. :) (choć domyślam sie ze bardzo :) ) ale może zgodzą sie na przewieszenie wątku na Samopomoc, albo zostawi go tu aż mi ktoś pomoże. :)

W sumie słusznie ale nadal opieprzony czekam na pomoc w identyfikacji :)

Krzyhoo

Agi - 8 Stycznia 2008, 21:29

Cytat
Mam wielka prośbe o pomoc w identyfikacji pewnej ksiązki którą kiedys pozyczalem od kumpla. nie moge sobie przypomniec autora ani tytułu. pamietam z lekka akcje i to ze mi sie strasznie podobala, a zaznacze ze czytałem ja pewnie z 10 lat temu.

nie pamietam o co chodzilo dokladnie ale wiem ze główny bohater przyjechał do starego domu - chyba w irlandii - byl to chyba dom jego ojca. bohater spedzal tam chyba wakacje jako dziecko. za domem znajdował sie las a raczej LAS z ktorego czasem cos wychodziło i do ktorego bohater w koncu wchodzi.
na tym konczy sie to co pamietam wiem jeszcze ze na koncu walczy z czyms wielkim (jakas bestią z serca lasu byc moze ze to jest jego ojciec/krewny/dziadek :] ). klimat ksiazki troche podobny do labirynu fauna/pana tylko mniej krwawy

bede bardzo wdzieczny za pomoc w rozpoznaniu

pozdrawiam

Krzyhoo

Przesuwam posty, a Ciebie krzyhoo, zapraszam do wątku powitalnego :)
Pierwszego posta w temacie nie mogłam przesunąć, dlatego zacytowałam go.

bio - 8 Stycznia 2008, 22:20

Mythago Wood czyli Las ożywionego mitu Roberta Holdstocka
krzyhoo - 9 Stycznia 2008, 09:55

bio napisał/a
Mythago Wood czyli Las ożywionego mitu Roberta Holdstocka

:bravo :bravo :bravo :bravo :bravo :bravo
YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:bravo :bravo :bravo :bravo :bravo :bravo

dziękuję ślicznie i kłaniam sie waćpanowi nisko:]
O to chodziło!!!!
zaczynam szukać :)

bio - 9 Stycznia 2008, 10:19

To od razu poszukaj i Lavondyss, bo z całego cyklu wydano u nas tylko te dwie.
krzyhoo - 9 Stycznia 2008, 10:22

bio napisał/a
To od razu poszukaj i Lavondyss, bo z całego cyklu wydano u nas tylko te dwie.

juz sciagam ;)
nie bede ryzykowal :) sciagam odrazu w oryginale caly cykl :)

hrabek - 9 Stycznia 2008, 10:24

krzyhoo napisał/a

juz sciagam ;)

:shock: :?: :evil:

bio - 9 Stycznia 2008, 10:46

W oryginale - to bardzo dobry pomysł, bo pierwszy tom w naszym tłumaczeniu to lekka masakra.
Kruk Siwy - 9 Stycznia 2008, 10:47

Nie przebrnąłem.
Chal-Chenet - 9 Stycznia 2008, 13:26

Właśnie dowiedziałem się, że książkowych kontynuacji "Blade Runnera" są trzy, a nie jak wcześniej przypuszczałem dwie. :shock:
Nie wie ktoś przypadkiem czy wyszła ta ostatnia (Blade Runner 4: Eye and Talon) po polsku?
A może ktoś czytał?

Adashi - 9 Stycznia 2008, 23:56

Amber to puszczał, 4 chyba jednak nie ukazała się u nas :roll:
Chal-Chenet - 10 Stycznia 2008, 09:23

No tak mi się niestety też wydaje. Bo te z Amberu mam i raczej bym wiedział jeśli wydaliby też czwórkę. Kurde, jak wydają serię to dobrze jeśli byłyby wszystkie części... :evil:
Iwan - 16 Stycznia 2008, 19:37

mój starszy chłopak czyta tylko lektury do których jeszcze trzeba go zmuszać ( z reszta wcale się nie dziwie), ale ostatnio stwierdził że chciałby poczytać coś o piratach więc może zna ktoś jakąś fajną książkę o piratach dla 12-latka
Fidel-F2 - 16 Stycznia 2008, 19:44

Złoto z Porto Bello Howdena Smitha mnie w dzieciństwie zachwycało
Iwan - 16 Stycznia 2008, 19:48

dzięki Fidel, poszukam po bibliotekach
Fidel-F2 - 16 Stycznia 2008, 19:52

Iwan, to dobra metoda do zachęcania, dać do czytania coś co go wciągnie ale dobrze potem być przygotowanym na kolejne zachecanki żeby czasu nie tracić, mój chłopak ma trzy lata a ja mu juz biblioteczkę kolekcjonuję
Rodion - 16 Stycznia 2008, 21:07

"Wyspa skarbów" ? :wink:
Hubert - 16 Stycznia 2008, 21:11

Iwan napisał/a
mój starszy chłopak czyta tylko lektury do których jeszcze trzeba go zmuszać ( z reszta wcale się nie dziwie), ale ostatnio stwierdził że chciałby poczytać coś o piratach więc może zna ktoś jakąś fajną książkę o piratach dla 12-latka

Wyspa Skarbów?

Ja tam bym polecił Króla Bezmiarów, ale ten-tego - nie 12-latkowi ;)

EDIT: O, Rodion mnie ubiegł.

Fidel-F2 - 16 Stycznia 2008, 21:54

No i Galeony Komudy chyba da radę podciągnąć

ale to chyba 'prawdziwi' piraci musza być

Hubert - 16 Stycznia 2008, 22:10

No to Czarna bandera. O ile nie będzie zbyt drastyczna - ale o to trzeba spytać autora. :wink:
Agi - 16 Stycznia 2008, 22:43

Fidel-F2, z Galeonami bym jednak trochę poczekała, używane tam słownictwo chyba nie jest stosowne dla dwunastolatka.
bio - 16 Stycznia 2008, 23:43

Bez przesady, co wy pamiętacie z bycia 12-o latkami ? Daj mu Patricka O'Briana.
Czarny - 17 Stycznia 2008, 07:02

Ja czytałem trylogię o Janie Kuna Martenie zdaje się Meissnera?
Rafał - 17 Stycznia 2008, 08:26

Jak miałem 12 lat przeczytałem "Znaczy kapitan", zapadło w pamięć, trza będzie odświeżyć. Piratów tam mało, właściwie nie występują, ale wilki morskie jak najbardziej :wink:
Agi - 17 Stycznia 2008, 08:33

Wczoraj tłukł mi się po głowie "Karmazynowy pirat", ale po sprawdzeniu okazało się, że to film był, ale nie jako adaptacja. Opowieść o Martenie też polecam i "Znaczy kapitan" owszem, zacna lektura. Jeszcze "Piętnastoletni kapitan" Juliusza Verne przychodzi mi do głowy.
Ziemniak - 17 Stycznia 2008, 08:34

Czarny napisał/a
Ja czytałem trylogię o Janie Kuna Martenie zdaje się Meissnera?

To właśnie "Czarna bandera" którą polecał Sosnechristo. Ja bym dodał jeszcze Verna - "Piętnastoletni kapitan"

Partner forum