To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Fallout

Sasori - 13 Lipca 2007, 11:27

Hmmm... ciężko mi osądzić dokładnie zmiany między Morrowindem a Oblivionem, bo w tego pierwszego grałem ledwie chwilę. Na gorąco jednak nie widzę większych różnic (poza zmniejszeniem ilości umiejętności, co akurat mam za plus - o wiele sensowniejsze wydaje się Blade i Blunt niż Short Blade, Long Blade, Blunt, Axe i co tam jeszcze było:]).

A że sam Oblivion erpegiem nie jest, to inna bajka.

Nie zgadzam się ino ze stwierdzeniem, że obecnie robi się erpegi coraz bardziej prymitywne - bo to, czego dokonuje BioWare (KOTOR, Jade Empire, Mass Effect) to nic innego jak wspaniała ewolucja tego gatunku. Wrzucenie do tego opcjonalnych zręcznościowych kawałków to krok do przodu - w JE naprawdę bawiłem się świetnie, kiedy grając jako mistrz kung fu mogłem czasem to kung fu pokazać i oglądać, i to nie klikając i licząc punkty a po prostu obijając niesfornym ryje :]

Ixolite - 13 Lipca 2007, 11:57

No wiesz, KOTOR grą jest świetną, ale nawet w nim są mniejsze i większe zgrzyty :D

W przypadku Obliwiona miałem na myśli przede wszystkim skalowanie świata (mówię o wersji pudełkowej, bez żadnych modyfikacji), ale i całą masę innych niedociągnięć, których teraz już nie przytoczę, bo bardzo dawno w Obliviona nie grałem.

W Morrowindzie takim najpoważniejszym chyba problemem było to, że można było dość szybko, nawet normalnie grając, tak dopakować postać, że gra po prostu robiła się trywialna.

agrafek - 13 Lipca 2007, 13:43

Niestety, moim zdaniem elementy zręcznościowe zabijają cRPG. Owszem, grało mi się w JE naprawdę świetnie, ale ta gra właściwie przekroczyła granicę cRPG i następnej takiej zabawy już bym raczej nie zdzierżył - w każdym razie nie jako RPG. Jeżeli Obsidian zamierza zmierzać w tą stronę, to chyba się rozstaniemy. Dużą frajdę w RPG daje podbijanie statystyk, obserwowanie własnego rozwoju, osiąganie sukcesów nie dlatego, że jakimś cudem się udało, ale dlatego, że wreszcie odpowiednio rozbudowałem postać. Kiedy przechodzimy na elementy zręcznościowe, część statystyk traci znaczenie. Taki Stalker jest kolejną fajną grą, z fabułą, klimatem i takimi tam, ale od cRPG oczekuję czego innego. Ja w dodatku zazwyczaj budowałem postać w Fallout na szybkość i zręczność, zaczynam się obawiać, że w F3 niewiele z tego zostanie :|
dzejes - 13 Lipca 2007, 17:21

Pako napisał/a
Ja też. Ja tam chcę dostać coś na poziomie fabularnym wyzszym niż fallout pierwszy. Sporo wyższym. Wszak lata mijają, możliwości nowych tyle, że nie ogarniesz, mozna wykorzystać.

Jakich możliwości dotyczących kreowania fabuły? Oj bredzisz Pako, bredzisz :wink:

Pako - 13 Lipca 2007, 17:24

Oj nie. Możliwości silników gier w ogromnym stopniu powiększyły możliwości kreowania fabuły, interakcji z otoczeniem, możliwości komputerów umożliwiają swobodniejsze kreowanie obszarów, dopracowywanie szczegółów i tak dalej. Inne AI, inne możliwości. Nawet w warstwie fabularnej mimo wszystko.
Tomcich - 13 Lipca 2007, 17:37

Widzę, że apetyty rosną, jak i obawy. :D Tak więc garść kolejnych szczegółów za CD-A i artykułem GEM-a.
Gra będzie na bazie zmodernizowanego silnika Obliviona, rozgrywka będzie nie w rzucie izomerycznym jak do tej pory lecz w perspektywie pierwszej i trzeciej osoby. Jak już wspominałem walki odbywają się w czasie rzeczywistym w oparciu o system VATS (Vault-Tek Assisted Targeting System), bazującym na Action Pointach, które odnawiają się w trakcie gry z szybkością proporcjonalną do Agility. System ten pozwala spauzować grę i wskazać miejsce, w które zamierzamy strzelić lub zaplanować kilka ataków na przód. Akcja ma się rozgrywać w okolicach Wschodniego Wybrzeża i Waszyngtonu. Tutaj ma się znajdować Krypta 101 w której od 200 lat żyła cała rodzina bohatera. Pewnego dnia jego ojciec sprzeciwił się Nadzorcy i zniknął bez śladu, więc musimy wyruszyć na jego poszukiwanie. :)
System tworzenia postaci SPECIAL wraz z traitsami, skillsami i perkami ma być nietknięty (dzięki za to :D ) Natomiast tworzenie bohatera nie odbędzie się od razu na pierwszym ekranie początkowym. Najpierw w szpitalu ojciec bohatera zajmie się analizą DNA- stworzeniem wyglądu dorosłej postaci. Do wyboru będzie płeć, budowa ciała, kolor oczu, włosów, a nawet kształt twarzy i odcień skóry. Kilka lat później, bohater zmuszony będzie dokonać kilku wyborów, które doprowadzą do stworzenia postaci. Otrzyma Pip-Boya 3000 i będzie gotowy wyruszyć w świat. Planowanych jest 9 do 12 różnych zakończeń, a poziom postaci będzie można doprowadzić do 20 levelu. Mniej będzie NPC-ów niż w Oblivionie, sam obszar gry też ma być mniejszy. Pomocnicy mają dołączać na krótko do drużyny, a może ich w ogóle nie być. Ponownie pojawić się ma za to Dogmeat. :) Ma też być możliwy za każdym razem wybór pomiędzy walką, działaniem skrytym lub dobrą gadką. :)
Twórcy nie zamierzają rezygnować z brutalności w grze, choć zdają sobie sprawę, że dostaną obostrzenia co do dystrybucji. Co więcej, będzie można dokładniej przyglądać się eliminacji wrogów dzięki specjalnej kamerze, a spektakularne uszkodzenia mają dotyczyć większości lub nawet wszystkich elementów otoczenia.

A TUTAJ kilka screenów z gry, m.in. pokazany jest system VATS w działaniu oraz Pip-Boy. Pocieszające jest, że widać jak Bethesda stara się zachować klimat Falloutowski. Oby im się udało. :D

Pako - 13 Lipca 2007, 17:47

Hmm... supermutant niepodobny do supermutantów ;P Dogmeat ma się pojawić? Kewl!
Aktywna pauza? No i fajnie, też dobrze. SPECIAL? Genialnie. Pierwsza osoba? No cóż... trzeba się pogodzić z tym, że izometryki odchodzą w niebyt ;)
20 lvl?! Mein Gott... przez pół gry będzie się na maxa wypakowanym, albo giera krótka bedzie ;)

dzejes - 13 Lipca 2007, 17:53

Pako napisał/a
Oj nie. Możliwości silników gier w ogromnym stopniu powiększyły możliwości kreowania fabuły, interakcji z otoczeniem, możliwości komputerów umożliwiają swobodniejsze kreowanie obszarów, dopracowywanie szczegółów i tak dalej. Inne AI, inne możliwości. Nawet w warstwie fabularnej mimo wszystko.

I pisze to ten sam człowiek, który najchętniej zagrałby w FIII w rzucie izometrycznym? No nie wierzę 8)

Pako - 13 Lipca 2007, 17:56

No 8)
Nie no, standardowe rozdarcie fana między tym, co znane i tak pokochane, a tym co nowe, przyjdzie i co też się kocha: postęp. Chciałoby się mieć ciastko i zjeść ciastko... ;)

dzejes - 13 Lipca 2007, 17:57

A skończy się siedząc w rowie z rozbitym nosem, obserwując jak ten silniejszy odchodzi zjadając ciastko.

To ta niezbędna szczypta optymizmu, w końcu dziś piątek 13-tego.

Pako - 13 Lipca 2007, 18:00

13 jest kewl. Zwłaszcza żółta trzynastka na obciachowym, niebieskim wdzianku :P
dzejes - 13 Lipca 2007, 18:01

Ja wolę inne "trzynastki" - patrz awatar ;)
Duke - 16 Lipca 2007, 15:45

Z innej beczki czytałem że zapowiada się "Wastelands 2" czyli wielki powrót poprzednika Fallouta tworzony przez ekipę od starego Fallouta.
Widzieliście trailer F3? Miodzio! Ślina mi zakapała klawiaturę :wink:
Ps. W jednym z numerów Clicka zdaje się że majowym lub czerwcowym jest na DVD prebeta projektu Van Buren czyli F3 na enginie FT.

KGWolter - 17 Lipca 2007, 23:28

Duke napisał/a
Ps. W jednym z numerów Clicka zdaje się że majowym lub czerwcowym jest na DVD prebeta projektu Van Buren czyli F3 na enginie FT.

Sir, melduję posłusznie że Van Buren został publicznie udostępniony (w formie zastanej - czyli pre-alphy) za darmo. Jak ktoś chce, to może go sobie zassać chociażby stąd. I Click tutaj nie ma nic do powiedzenia ;) .

Co do trzeciego Fallouta nie mam większych obaw. Bethesdzie, jako autorom najlepszego cRPGa pod słońcem (Morrowind!) po prostu ciężko jest nie uwierzyć, że to, co robią, jest słuszne. Mieli owszem małą wpadkę z Oblivionem (level scaling! ARGHHH!), ale i z niego autorskie modyfikacje zrobiły grę genialną :) .

Kamilos - 23 Lipca 2007, 08:27

Tomcich napisał/a

System tworzenia postaci SPECIAL wraz z traitsami, skillsami i perkami ma być nietknięty (dzięki za to :D )

Z tego co widziałem to jest on zasadniczo przebudowany. Np mniej skilli podzielonych na grupy.

Tomcich napisał/a

Natomiast tworzenie bohatera nie odbędzie się od razu na pierwszym ekranie początkowym. Najpierw w szpitalu ojciec bohatera zajmie się analizą DNA- stworzeniem wyglądu dorosłej postaci. Do wyboru będzie płeć, budowa ciała, kolor oczu, włosów, a nawet kształt twarzy i odcień skóry. Kilka lat później, bohater zmuszony będzie dokonać kilku wyborów, które doprowadzą do stworzenia postaci. Otrzyma Pip-Boya 3000 i będzie gotowy wyruszyć w świat. Planowanych jest 9 do 12 różnych zakończeń, a poziom postaci będzie można doprowadzić do 20 levelu.

Czyli rozciągnięte 'char'-owanie.

Tomcich napisał/a

Ponownie pojawić się ma za to Dogmeat. :)

Dogmeat był obecny w poprzednich częściach więc skąd tu mowa o 'powrocie' ?

Pako - 23 Lipca 2007, 09:15

Kamilos napisał/a
Tomcich napisał/a:

Ponownie pojawić się ma za to Dogmeat. :)

Dogmeat był obecny w poprzednich częściach więc skąd tu mowa o 'powrocie' ?

A nikt nie pisze o powrocie, tylko że się pojawi, a to drobna, acz znacząca róznica jednak ;)

Tomcich - 23 Lipca 2007, 17:19

Kamilos napisał/a
Z tego co widziałem to jest on zasadniczo przebudowany. Np mniej skilli podzielonych na grupy.

A więcej info, bo brzmi to niepokojąco. :roll:

Co do Dogmeat to Pako dokładnie załapał o co mi chodziło. :wink:

Pako - 23 Lipca 2007, 17:25

Siem jest fanem fallouta to siem zrozumie :P <joke>
Co do zmian w samym SPECIALU - cóż, system nie był idealny (żaden nie jest :P ), zmiany w nim będą ok, o ile będa przeprowadzone sprawnie. Przed tym aż tak bym się nie bronił. Chociaż zależy to też od wielkości przebudowy.
W ogóle to o uszy mi się kiedyś obiło info o tym, że przeróbki mają być, ale nie pomnę czy było to info pewne, czy plotka, jedna z wielu zapewne. Nie pomnę po prostu...

Ixolite - 23 Lipca 2007, 18:58

W samym SPECIAL zmian nie będzie, a to że w umiejętnościach mogą się pojawić zmiany to bardzo dobrze - powinny być dopasowane do tego co będzie oferać gra. Ważne, że podstawy są te same, że zostają perki i traity, ogólnie jestem jak najlepszej myśli :)
Pako - 25 Lipca 2007, 11:31

http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=4315&STR=1
Nie pamiętam, żeby ktoś to tu wrzucał. Relacja z E3 na GOLu, z prezentacji grania już w fallouta. Nie wiedziałem, że są aż tak daleko... mrrr

Ixolite - 25 Lipca 2007, 12:41

W sumie nic nowego :) Ale spoko.
Pako - 26 Lipca 2007, 07:49

W sumie to masz rację :P Ale po prostu jest jakieś info, trochę informacji nowych ja tam znalazłem, chociaż nic odkrywczego i nic czego sam bym się nie mógł domyślić ;)
Kamilos - 5 Października 2007, 06:57

Widzę, że zapomnieliście o Falloucie. Oficjalna strona F3: http://fallout.bethsoft.com/
Chosenone - 20 Listopada 2007, 15:00

Fallout zawsze był grą kultową. Całkiem wciągająca fabuła, wiele ścieżek rozwoju, bohaterowie żywi tak, jak na to pozwala ciąg zer i jedynek.

Nie wiem czy "Fallout 3" będzie grą udaną, ale i tak pewnie mój sprzęcik jej nie pociągnie. Taki już los przeciętnego polskiego pieca :? .

Koniu - 20 Listopada 2007, 21:03

Już po tym, że na screenach mutanci wyglądają jak orkowie z W3 mam ochotę stwierdzić, że będzie porażka. No i Power armor, który wygląda kiepściutko. Pamiętacie, zawsze to były wielkie, masywne krowy z serwomotorami, filtrami powietrza, moczu itp, a ten wygląda trochę jak jakieś skórzane badziewie.
Pako - 21 Listopada 2007, 18:11

A ja czekam i nie oceniam. Nie myślę. Czekam, bo Bethesda jest mądra i giera może wyjść ciekawa. Nie ma sensu teraz sobie smaku psuć, wyjdzie, zagram, ocenię. Inaczej nie ma sensu i basta :P
Ixolite - 21 Listopada 2007, 18:16

No ja mam coraz więcej wątpliwości niestety. Po tym co zrobili z Oblivionem i po tym co widać z wypuszczanych informacji (zauważyliście jak się skupiają na grafice, bajerach wizualnych i innych tego typu bzdetach, pomijając te elementy, które decydowały o wyjątkowości F1 i F2?) obawiam się, że zrobią z tego kolejną strzelanko-nawalankę z erpegowymi zapędami.
Dragon_Warrior - 21 Listopada 2007, 20:50

Wszystko rozbije sie i tak o system dialogów i ich wpływ na fabułę ... Elder Scrollsy spychają rolę dialogów niemal do minimum ... dopiero w dodatku do obliviona pojawiły się chyba rpzeciwstawne opcje dialogowe a to i tak w nielicznych questach ...

swoją droga wiadomo już coś więcej na temat tego jak bardzo turowy będzie tryb turowy w F3 ? bo jak byłem z tym na bierząco to wszystko rozbijało się o interpretacje jednego zdania z któej mogło wynikać zarówno to ze trybu turowego nie bedzie tylko jakaś ograniczona aktywna pauza, jak i to że system ten będzie dość nowatorskim łączeniem tur z czasem rzeczywistym

Pako - 21 Listopada 2007, 21:13

A czy to ważne? Tak po prawdzie system walki byle był rozwiązany dobrze. Coś mi sie w głowie kołacze z aktywna pauzą, ale to raczej było zyczenie, stanu faktycznego nie znam.
Grunt to się pogodzić, że nie będzie jak kochamy, tylko nowocześniej. Turówki, cóz, ich czasy mijaja, jeśli o rpg idzie. A aktywna pauza - miodzio. Jeśli zrobią dobry system walki oparty o cokolwiek, to bedzie fajnie, nie można chcieć od nich turówki ;)

A dialogi - fakt, tu mają pole do popisu, jeśli spieprzą dialogi, to im nie wybaczę. I pewnie masa innych ludzi, wielbiących dialogi fallouta...

Dragon_Warrior - 21 Listopada 2007, 21:21

no fallout to w 70% dialogi ... skill speech i po 4+ możliwych odpowiedzi do wyboru ...

heh F2 to jest gra ... samo to żę da sie ją przejść w 19 minut świadczy paradoksalnie o jej wielkości ...
Nawet nasz Wiedźmin, w którym dialogi nagle odżywają i z powrotem mają znaczny wpływ na grę nie uniknął podziału na akty i przymusowych walk ... a w F2 jak wszyscy wiedzą przymusowa jest tylko walka z Horriganem (choć jak przechodziłem panienką z int,Char,luck 10 i gadaniem na 200 to jeszcze w Vault 15 musiałem sie Markusem i Casydym wysłużyć żeby szybciej lokacie Vault 13 zdobyć) ... no i walka z Horriganem też może wyglądać dość różnie ...

a walka też była istotna ... bo w F2 dało się grać jak w przygodówkę (przykład wyzęj) i jak w UFO - czyli Zrecznosc 10, finezja i gaus rifle ;) ... i to też było coś ;)

Morrowindy i Obliviony maja ta wade ze tam walki są po pierwsze zapychaczami a po drugie są bardzo szybko zwyczajnie nudne ...

Partner forum