Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
elam - 31 Marca 2006, 13:28
- kiedys ktos polecil mi Rhapsody, ktorego w ogole nie znalam, i bardzo mi sie spodobalo.
czy znacie jeszcze innych wykonawcow w takich klimatach? ghotic, ale nie za ciezki? (nie slucham wlasciwie metalu)
- thank you from the mountain
lavojtek - 31 Marca 2006, 13:33
Jezeli chodzi o folk to Hedningarna forever and ever!!!
Bardzo dobry zespol! Szkoda ze tak krotko istnieli i tak malo wydali
Orbitoski napisał/a | LAIBACH |
Szczegolnie "Let it be" i "Opus dei"
Hansag napisał/a | Dodam jeszcze - pewnie większości nieznany Cintecele Diavoli ( chyba niepoprawnie napisałem, ale co tam) - poboczny projekt MORTIISA |
Prawie Cintecele Diavolui "Devil's songs"
andre napisał/a | Lepszym z pobocznych projektów Mortiisa jest IMO Vond |
I jeszcze Fata Morgana. Ach ten Mortiis. Jak dla mnie troche za bardzo sie skomercjalizowal.
Od siebie dodam Lustmord'a
Henryk Tur - 31 Marca 2006, 13:35
No, The Grudge to g..., ale Smell of rain to naprawdę super album.
Elam - Rhapsody to nie gothic !
Z tego klimatu polecam Luca Turilli - Kings of Nordic Twiglight.
Drugiej jego płyty już nie.
lavojtek - 31 Marca 2006, 13:47
elam napisał/a | czy znacie jeszcze innych wykonawcow w takich klimatach? ghotic, ale nie za ciezki? (nie slucham wlasciwie metalu) |
Fields of the Nephilim albo Sisters of Mercy
andre - 31 Marca 2006, 14:02
Spróbuj Girls Under Glass
elam - 31 Marca 2006, 20:24
sisters of mercy znam, ale to nie to.. za ciezkie,
a mi w rhapsody spodobal sie ten nastroj sredniowieczny, jakies chory,
dla mnie to gotyk. zreszta, tam gdzie go znalazlam (autocenzura, moderator czuwa ) bylo w kategorii gothic.
jesli to nie gotyk, to co? i co jest gotykiem?
lavojtek - 31 Marca 2006, 20:26
Styl w architekturze
EDIT: Wybacz, oczywiscie zartuje. Moim zdaniem ostatnie co mozna powiedziec o Rhapsody to ze graja gotyk. Jezeli Sisters of Mercy za mocne to sprobuj Fields of the Nephilim. Jest "lzejsze" od Sisters i jest przedstawicielem (jak dla mnie) "starej szkoly" gotyku. Moze dodaj do tego troche Bauhaus'u i oczywiscie wspomnianego wczesniej XIII Stoleti. To jest wlasnie gotyk! Smacznego!
Iscariote - 31 Marca 2006, 21:01
ooo...a kto mi zdefiniuje naszego rodzimego Huntera? Pod co to podchodzi? Bo mnie sie podoba nawet
lavojtek - 31 Marca 2006, 21:06
Jak dla mnie takie metalo-polo
elam - 31 Marca 2006, 21:08
ok, poszukam, poslucham, i powiem, co o tym mysle
Grahf - 1 Kwietnia 2006, 01:22
Jezus Maria Rhapsody i gothic Przecież to czysty niemalże power metal
Nie rozumiem też stwierdzenia że Sisters of Mercy są w tym kontekście za mocni . Przecież taki Rhapsody (pomijam już fakt że to muzycznie zupełnie inna bajka) jest przynajmniej kilka razy mocniejszy Może jakiegos "fejka" dorwałaś . O jakich płytach Rhapsody i Sisters... mówisz
elam - 1 Kwietnia 2006, 09:51
no, sisters of mercy ma ciezki klimat. bardzo ciezki... depresja..
a w rhapsody, chociaz slychac metal wyraznie, to jest on zlagodzony przez czystsze glosy, jakies chorki wokalne niemal anielskie momentami , ciekawa instrumentalizacja...
klimat jest calkiem inny - taki bardziej basniowy (skojarzylo mi sie z amberem zelaznego, serio).
a sisters of mercy ze strzykawka heroiny brrrr
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 10:06
Elam - muzyka podobna do Rhapsody? hmm - był taki angielski zespół Dragon's Heart ale potem zmienił nazwę na inną ( ze względu na film pod tym samym tytułem... ) - płyta którą zagrali zawiera kawałki które naparwdę porywają ale też ma utwory zupełnie beznadziejne... tytułu nie pamiętam ale nie trudno znaleźć ( ja mam teraz kłopoty z netem ). Bardzo mi się spodobał taki jeden utwór w którym gościu robi niesamowite numery z gitarą ( załatw sobie wersję studyjną nie koncertową)
elam - 1 Kwietnia 2006, 10:09
ok, dzieki.
jak nie mi, to siostrze sie spodoba. ona slucha metalliki, ja wole clannad
Orbitoski - 1 Kwietnia 2006, 10:37
Rhapsody sucks ale mają *beep* smutnego pana na klawiszach, fota tutaj http://perso.wanadoo.fr/e.../staroturi.jpg, wogóle poza Ironami klasyczny metal można w mojej opinii sobie wsadzić. a, edguy nowe płyty są ok - poza tym, przeraża mnie brak poczucia humoru w metalu. Wywołano ghotic i znów ponarzekam, bo od 15 lat polskie gusta niszczy grupa closterkeller, chyba najgorszy zespół jaki kiedykolwiek grał w Polsce. A z klasycznego gotyku polecam 69 Eyes, taki lepszy HIM, no i oczywiście bandy bardziej "elektroniczne", a zarazem w gotyku osadzone: The Retrosic, Electric Hellfire Club (płyta Calling dr Luv, bo Electronomicon to już czysty metal), Hasang ma rację, XIII Stoleti to fajny band.
Pako - 1 Kwietnia 2006, 10:45
Black Sabbath zaliczasz orbicie do klasycznego metalu :>? Bo jak tak, to nijak się zgodizć nie mogę, żę cały jest do du...teges
Ironów nie lubię.Rhapsody jest ok moim zdaniem.
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 10:50
Orbi - sory ale Ironsi grają w kółko to samo nie żebym ich nie lubił... ale i tak klasyczny metal zapoczątkowali chyba raczej Judas Priest... swoją drogą zespół również ( jak Ironsi ) fantastyczny
elam - 1 Kwietnia 2006, 10:56
ja NIE WIEDZIALAM, ze gothic to musi byc metal..
myslalam, ze chodzi raczej o nastroj..
znalazlam pare utworow, w kategorii gothic, ktore pod metal wcale nie podchodza - no, moze troche rock, cus takiego zakreconego..
eee, to mnie nie przerobicie na fanke, bo ja bardziej za celtic i ambient jestem...
ale dzieki wielkie za odzew. czegos sie nauczylam.
znowu..
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 10:59
Ambient? hehe, BARDZO ale to BARDZO polecam ci "Ambeon" - taka płyta wspomnianego przeze mnie wcześniej muzyka o pseudonimie Ayreon ( na prawde - Arjen Luckassen ). Nagrał ją z jakąś faecką. Al epłytka jest niesmaowita - klimacik taki że hej A co do "celtic" to raz jeszcze - Otyg.
EDIT - właśnie słucham Ambeon
elam - 1 Kwietnia 2006, 11:26
ja wlasnie slucham jakiegos buddha baru. chyba nr 6
lavojtek - 1 Kwietnia 2006, 11:28
Dunadan napisał/a | sory ale Ironsi grają w kółko to samo |
Ale jak graja
Dunadan napisał/a | klasyczny metal zapoczątkowali chyba raczej Judas Priest |
Nnapewno byli wspoltworcami tzw. New Wave of British Heavy Metal ale zeby "zapoczatkowali" klasyczny metal? Momencik, a co to jest "klasyczny metal"
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 11:31
no właśnie Lavojtek dla mnie bardziej żądzą JP niż IM i tyle i fajnie że dla innych jest na odwrót
Swoją drogą ciekawe czemu to się nazywało New Wave of British Heavy Metal skoro zasadniczo nie istniało takie coś jak heavy metal ( Black Sabbath nie liczę bo nie wolno - BS to BS )
Pako - 1 Kwietnia 2006, 11:33
O właśnie Dun.. BS - klasa sama w sobie Beautifull
lavojtek - 1 Kwietnia 2006, 11:36
Chcialbym przypomniec ze Iron Maiden rowniez zaliczali sie do NWOBHM
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 11:38
Szkoda tylko że tak mało fantastyczny...
Kurcze, mam ochotę na Vevlvet underground ale taki łądny dzionek za oknem... ehh...
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 11:39
lavojtek napisał/a | Chcialbym przypomniec ze Iron Maiden rowniez zaliczali sie do NWOBHM |
hehe, dobre!
lavojtek - 1 Kwietnia 2006, 11:42
Serio! Nie wiedziales?
A odchodzac od tematu heavy... Co powiesz na In Flames?
Dunadan - 1 Kwietnia 2006, 11:44
Powiem: Nie znam albo co grają?
lavojtek - 1 Kwietnia 2006, 11:46
Zobacz sobie to: http://www.inflames.com/main.html
Grahf - 1 Kwietnia 2006, 11:51
Ambeon fakt niezły, ale czysty ambient to to nie jest. To takie lekkie progresywne granie z elementami ambientowymi. A co do Lucassena to lepszym jego projektem jest bez wątpienia Ayreon, lub Star One.
A z czystego ambientu polecam projekty Stijna van Cauter'a, np. Dreams of Dying Stars, a z innej beczki to: Coil (A Thousand Lights In A Darkened Room, Musick To Play In The Dark vol.1), Coph Nia (That Which Remains), Raison D'etre czy polski Za Siódmą Górą.
|
|
|