To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Rhecęzęt Miesionca

Martva - 10 Grudnia 2010, 20:24

shenra napisał/a
Przy okazji nadziałam oczy na reckę Przedświtu

Chyba ją czytałam, to tam pisali że wcale nie jest tak źle jak mogłoby być?
Proponowano mi kiedyś pisanie recenzji 'bo duzo czytam' ale odmówiłam, bo nie umiem i leniwa jestem dziko i strasznie, a potem pożałowałam, ze względu na tę książkę właśnie ;P:

shenra - 10 Grudnia 2010, 20:48

Martva, tak tę. Z pewnym jej fragmentem mogę się nawet zgodzić :mrgreen:
Matrim - 10 Grudnia 2010, 22:58

Agi, może wrzuć obrazek z tej recenzji do wątku - jeśli ona taka sławna, to może być dobrym materiałem poglądowym dla wszystkich użytkowników :)
mBiko - 10 Grudnia 2010, 23:00

Matrim, obawiam się, że to niemożliwe ze względów prawnych.
Agi - 10 Grudnia 2010, 23:05

mBiko, obawiam się, że masz rację.
merula - 10 Grudnia 2010, 23:07

a na stronie NF-u nie ma?

edyta: sprawdziłam, nie

Matrim - 10 Grudnia 2010, 23:14

Obawiam się, że palnąłem :oops:
mBiko - 10 Grudnia 2010, 23:33

I tym optymistycznym akcentem...
lucek - 11 Grudnia 2010, 00:07

Można zacytować ;-)
Matrim - 11 Grudnia 2010, 00:17

lucek, ano, też mi się właśnie wydawało, że pod tym warunkiem można, ale jak przejrzałem prawo prasowe i autorskie, to nie znalazłem, a pamięć już nie ta ;)
Rafał - 11 Grudnia 2010, 00:17

hm... można legalnie dzielić się utworami ze znajomymi (a nawet nieznajomymi - vide biblioteki), a my tu wszyscy sami zarejestrowani znajomi, w razie czego zmieni się regulamin :wink: :mrgreen:
lucek - 11 Grudnia 2010, 00:24

Można cytować dzieło, nawet w całości, jeśli to cytat np. w celach edukacyjnych. Albowiem 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach.
(art. 29 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Jeśli cytowany fragment lub niewielkie dzieło chronione prawem autorskim zostanie opatrzone np. komentarzem krytycznym lub naukowym, nikt nie ma nic do powiedzenia. Raczej ;-)

Rafał napisał/a
hm... można legalnie dzielić się utworami ze znajomymi (a nawet nieznajomymi - vide biblioteki), a my tu wszyscy sami zarejestrowani znajomi, w razie czego zmieni się regulamin :wink: :mrgreen:

Zmieszałeś dwie rzeczy - faktycznie, w ramach tzw. dozwolonego użytku można udostępniać przedmioty chronione prawem autorskim osobom trzecim, które znajdują się w tzw. związku osobistym, w tym, w stosunku towarzyskim. Który nie jest nigdzie zdefiniowany. Ha ha. Bo czy ja jestem z, dajmy na to, Rafałem w stosunku towarzyskim? Piwa nie piliśmy, nasze dzieci się razem nie bawią, ale z drugiej strony od paru lat klikamy na tym samym forum i z niego się znamy. I co teraz? Ustawa jest gópia! (no, nie... tak naprawdę to dobra ustawa :-) *guask* *guask* ustawo!)

Biblioteki działają na innej zasadzie, opisanej w art. 28 ustawy, który brzmi:

Cytat

Art. 28.
Biblioteki, archiwa i szkoły mogą:

1) udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów rozpowszechnionych,
2) sporządzać lub zlecać sporządzanie egzemplarzy rozpowszechnionych utworów w celu uzupełnienia, zachowania lub ochrony własnych zbiorów,
3) udostępniać zbiory dla celów badawczych lub poznawczych za pośrednictwem końcówek systemu informatycznego (terminali) znajdujących się na terenie tych jednostek.

l.

Anonymous - 11 Grudnia 2010, 21:16

Kurde, lucek... Tak poziom dyskusji podniosłeś, że do tej pory twoje posty usiłują zrozumieć...
Hubert - 11 Grudnia 2010, 23:40

Fenrir, mów za siebie. :twisted:
shenra - 12 Grudnia 2010, 19:35

Fenrir napisał/a
Tak poziom dyskusji podniosłeś, że do tej pory twoje posty usiłują zrozumieć...
I kto tu wcześniej wspominał o nie robieniu personalnych podjazdów?

Fenrir napisał/a
Albo dyskutujemy bez przytyków, albo wcale.
:roll:
Anonymous - 12 Grudnia 2010, 20:08

Ale to już nie jest dyskusja, do której się to odnosiło :-P
shenra - 12 Grudnia 2010, 20:12

Fenrir, a to teraz nie przytkanie innych zależy jeno od kontekstu. Nice, very nice. Faceplam. :|
Fidel-F2 - 12 Grudnia 2010, 20:12

Fenrir napisał/a
Ale to już nie jest dyskusja, do której się to odnosiło
i co to zmienia? :shock: :shock: :shock:
Hubert - 12 Grudnia 2010, 21:19

Fidel-F2, ano to, że teraz naszemu rozmówcy z pełną premedytacją możemy zadać kanoniczne Fidelowskie pytanie :wink:
Agi - 12 Grudnia 2010, 21:20

serka?
shenra - 12 Grudnia 2010, 21:34

Agi, gracias poplułam monitor. Kaj ta ściereczka jest? :mrgreen:
Hubert - 12 Grudnia 2010, 21:39

Agi, otototo :mrgreen:
Magnis - 13 Grudnia 2010, 15:21

Ścieraczkę mam ja :mrgreen:
shenra - 13 Grudnia 2010, 15:59

Magnis, oddawaj!!
Magnis - 13 Grudnia 2010, 18:02

Shenra najpierw musisz się pobawić z moim kotkiem z Avataru :D
shenra - 13 Grudnia 2010, 20:23

Magnis, nie chcę się wycierać o kaktusa :mrgreen:
Magnis - 13 Grudnia 2010, 21:03

Oddaje ściereczkę Shenra Tobie, ale proszę o zwrot :mrgreen: .Wymagania co do niej mam : uprana, sucha i pachnąca kaktusem ma być :D :mrgreen:
terebka - 15 Grudnia 2010, 00:04

Niezły geszeft. To Ty szukasz kogoś aby Ci ściereczkę uprał, powiedz lepiej Magnis ;P:
NURS - 15 Grudnia 2010, 08:54

dać wam czas na pranie?
Koniec offtopa.

Chal-Chenet - 19 Stycznia 2011, 23:47

Natchniony sugestią ilcattivo, zamieszczoną w innym wątku, zgłaszam pierwszą nominację w roku 2011:
http://komiksomania.pl/pu...enade/p/10.html

Partner forum