Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Rhecęzęt Miesionca
Martva - 10 Grudnia 2010, 20:24
shenra napisał/a | Przy okazji nadziałam oczy na reckę Przedświtu |
Chyba ją czytałam, to tam pisali że wcale nie jest tak źle jak mogłoby być?
Proponowano mi kiedyś pisanie recenzji 'bo duzo czytam' ale odmówiłam, bo nie umiem i leniwa jestem dziko i strasznie, a potem pożałowałam, ze względu na tę książkę właśnie
shenra - 10 Grudnia 2010, 20:48
Martva, tak tę. Z pewnym jej fragmentem mogę się nawet zgodzić
Matrim - 10 Grudnia 2010, 22:58
Agi, może wrzuć obrazek z tej recenzji do wątku - jeśli ona taka sławna, to może być dobrym materiałem poglądowym dla wszystkich użytkowników
mBiko - 10 Grudnia 2010, 23:00
Matrim, obawiam się, że to niemożliwe ze względów prawnych.
Agi - 10 Grudnia 2010, 23:05
mBiko, obawiam się, że masz rację.
merula - 10 Grudnia 2010, 23:07
a na stronie NF-u nie ma?
edyta: sprawdziłam, nie
Matrim - 10 Grudnia 2010, 23:14
Obawiam się, że palnąłem
mBiko - 10 Grudnia 2010, 23:33
I tym optymistycznym akcentem...
lucek - 11 Grudnia 2010, 00:07
Można zacytować
Matrim - 11 Grudnia 2010, 00:17
lucek, ano, też mi się właśnie wydawało, że pod tym warunkiem można, ale jak przejrzałem prawo prasowe i autorskie, to nie znalazłem, a pamięć już nie ta
Rafał - 11 Grudnia 2010, 00:17
hm... można legalnie dzielić się utworami ze znajomymi (a nawet nieznajomymi - vide biblioteki), a my tu wszyscy sami zarejestrowani znajomi, w razie czego zmieni się regulamin
lucek - 11 Grudnia 2010, 00:24
Można cytować dzieło, nawet w całości, jeśli to cytat np. w celach edukacyjnych. Albowiem 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach. (art. 29 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
Jeśli cytowany fragment lub niewielkie dzieło chronione prawem autorskim zostanie opatrzone np. komentarzem krytycznym lub naukowym, nikt nie ma nic do powiedzenia. Raczej
Rafał napisał/a | hm... można legalnie dzielić się utworami ze znajomymi (a nawet nieznajomymi - vide biblioteki), a my tu wszyscy sami zarejestrowani znajomi, w razie czego zmieni się regulamin |
Zmieszałeś dwie rzeczy - faktycznie, w ramach tzw. dozwolonego użytku można udostępniać przedmioty chronione prawem autorskim osobom trzecim, które znajdują się w tzw. związku osobistym, w tym, w stosunku towarzyskim. Który nie jest nigdzie zdefiniowany. Ha ha. Bo czy ja jestem z, dajmy na to, Rafałem w stosunku towarzyskim? Piwa nie piliśmy, nasze dzieci się razem nie bawią, ale z drugiej strony od paru lat klikamy na tym samym forum i z niego się znamy. I co teraz? Ustawa jest gópia! (no, nie... tak naprawdę to dobra ustawa *guask* *guask* ustawo!)
Biblioteki działają na innej zasadzie, opisanej w art. 28 ustawy, który brzmi:
Cytat |
Art. 28.
Biblioteki, archiwa i szkoły mogą:
1) udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów rozpowszechnionych,
2) sporządzać lub zlecać sporządzanie egzemplarzy rozpowszechnionych utworów w celu uzupełnienia, zachowania lub ochrony własnych zbiorów,
3) udostępniać zbiory dla celów badawczych lub poznawczych za pośrednictwem końcówek systemu informatycznego (terminali) znajdujących się na terenie tych jednostek. |
l.
Anonymous - 11 Grudnia 2010, 21:16
Kurde, lucek... Tak poziom dyskusji podniosłeś, że do tej pory twoje posty usiłują zrozumieć...
Hubert - 11 Grudnia 2010, 23:40
Fenrir, mów za siebie.
shenra - 12 Grudnia 2010, 19:35
Fenrir napisał/a | Tak poziom dyskusji podniosłeś, że do tej pory twoje posty usiłują zrozumieć... | I kto tu wcześniej wspominał o nie robieniu personalnych podjazdów?
Fenrir napisał/a | Albo dyskutujemy bez przytyków, albo wcale. |
Anonymous - 12 Grudnia 2010, 20:08
Ale to już nie jest dyskusja, do której się to odnosiło
shenra - 12 Grudnia 2010, 20:12
Fenrir, a to teraz nie przytkanie innych zależy jeno od kontekstu. Nice, very nice. Faceplam.
Fidel-F2 - 12 Grudnia 2010, 20:12
Fenrir napisał/a | Ale to już nie jest dyskusja, do której się to odnosiło | i co to zmienia?
Hubert - 12 Grudnia 2010, 21:19
Fidel-F2, ano to, że teraz naszemu rozmówcy z pełną premedytacją możemy zadać kanoniczne Fidelowskie pytanie
Agi - 12 Grudnia 2010, 21:20
serka?
shenra - 12 Grudnia 2010, 21:34
Agi, gracias poplułam monitor. Kaj ta ściereczka jest?
Hubert - 12 Grudnia 2010, 21:39
Agi, otototo
Magnis - 13 Grudnia 2010, 15:21
Ścieraczkę mam ja
shenra - 13 Grudnia 2010, 15:59
Magnis, oddawaj!!
Magnis - 13 Grudnia 2010, 18:02
Shenra najpierw musisz się pobawić z moim kotkiem z Avataru
shenra - 13 Grudnia 2010, 20:23
Magnis, nie chcę się wycierać o kaktusa
Magnis - 13 Grudnia 2010, 21:03
Oddaje ściereczkę Shenra Tobie, ale proszę o zwrot .Wymagania co do niej mam : uprana, sucha i pachnąca kaktusem ma być
terebka - 15 Grudnia 2010, 00:04
Niezły geszeft. To Ty szukasz kogoś aby Ci ściereczkę uprał, powiedz lepiej Magnis
NURS - 15 Grudnia 2010, 08:54
dać wam czas na pranie?
Koniec offtopa.
Chal-Chenet - 19 Stycznia 2011, 23:47
Natchniony sugestią ilcattivo, zamieszczoną w innym wątku, zgłaszam pierwszą nominację w roku 2011:
http://komiksomania.pl/pu...enade/p/10.html
|
|
|