Poprzednie edycje - Zmiany proponowane dla edycji 2006
mawete - 28 Sierpnia 2006, 11:40
Podoba mi się pomysł GAndrela - sam się zastanawiałem jak rozwiązać problem ze zmiennym IP. Pomysł wysyłania przez adminów jednorazowych kodów do głosowania jes prosty i w miarę skuteczny. Oczywiście też da się go ominąć, ale cudów nie ma. A admin jest z założenia osobą zaufania społecznego. Na naszym forum proponowałbym upoważnienie do tej funkcji Czarnego.
Romek P. - 28 Sierpnia 2006, 11:58
Jeżeli pozwolicie, w cały techniczny sztafaż nie wejdę, bo nie mam o tym pojęcia.
Ale jestem czynnym autorem na tym rynku i widzę dwie WIELKIE zalety takiego głosowania.
1. zostaje w ten sposób zauważona społeczność wielka, a do tej pory zbywana pogardą albo lekceważona. Boże mój, iluż swoich czytelników poznałem via sieć - ileż interesujących dyskusji nie tylko o tekstach swoich, ale dyskusji w ogóle odbyłem... W tej chwili środowiska przy portalach i forach internetowych moim zdaniem w 90 % zastąpiły środowiska dawnych klubów. Natomiast internauci, bardzo aktywni i często właśnie "głosujący nogami" poprzez swój czas poświęcany tejże aktywności, zupełnie nie są dostrzegani... więc taki sposób glosowania wreszcie by im, Wam, oddał to, co należne i sprawiedliwe.
2. Nagroda ma wartość, jeżeli głosuje na nią dużo osób - i to czytelników. My, autorzy, piszemy dla Was właśnie. Taki sposób głosowania uważam za świetny, bo powiększy ilość czytelniczych głosów, eliminując przy okazji parę wad innych nagród.
Ja jestem za.
Sebastian - 28 Sierpnia 2006, 13:04
Na kwestiach organizacyjnych się nie znam - wierze że są tu informatycy fachowcy.
Zgadzam się, że pomysł jest dobry, zwłaszcza że Nautek był od początku propagowny jako nagroda Czytelników z założenia wszystkich - czyli im więcej osób głosuje, tym bardziej nagroda ma wartość informacyjną o obecnych gustach czytelniczych, co jest istotne dla wszystkich zainteresowanych - autorów, redaktorów, wydawców - no i oczywście przede wszystkim Czytelników. Z większej próby łatwiej wnioskować o całości, jak powiedzieliby statystycy. Poza tym, im więcej osób głosuje, tym trudniej jednej osobie pokręcić, wpłynąć na wyniki, jeżeli dobrze rozumuje.
Pako - 28 Sierpnia 2006, 15:21
Innymi słowy pomysł na razie jest zupełnie na tak. Organizacja go to trochę inna sprawa.
Mi też się bardzo podoba pomysł GAndrela z tymi kodamii w ogóle. Ktoś chce głosować - pisze do admina, dostaje kod, puszcza głos. Wszystkie fora i portale możnaby w to wciągnąć, rozpropagować, a samo głosowanie byłoby na jednej stronie. Kwestia zrobienia tego tylko.l
NURS - 28 Sierpnia 2006, 15:33
Brzmi rozsądnie, ale jest jedno ale. Odrzuceni beda strasznie pyszczyć. To nie może być uznaniowe. Musza być ściśle określone kryteria, chocby wewnetrznie na forach ustalane. Myślę, że najrozsądniejsza bedzie cezura czasowa i ilość postów. Np. obecność na forum przez 1-2 miesiące i okreslona ilość postów 50-100-200 itd. to pozwoli poznać ludzi i utrudni ewentualnym kombinatorom życie w stopniu wystarczającym.
Agi - 28 Sierpnia 2006, 15:38
Mądrze prawisz NURSIE
Czyli co do zasady jesteśmy zgodni, a szczegółt organizacyjno - techniczne zostawiamy adminom.
NURS - 28 Sierpnia 2006, 15:40
Pracujemy nad tym. Lada dzień przedstawię już taki finalny projekt - propozycję.
Pako - 28 Sierpnia 2006, 15:41
Dokładnie coś takiego miałem na myśli.
Dwa miesiące na forum, co najmniej 100 postów - wtedy ma prawo zgłosić się do admina po kod do głosowania. Bo na samym forum też cięzko bedzie zablokować ankietę dla kogoś, kto nie ma iluś tam postów i nie jest od jakiegoś czasu. Dlatego strona zewnętrzna, na której wyniki byłyby gromadzone. I to mi się wydaje pomysłem godnym uwagi. Ale ja tylko popieram jeden pomysł, ostateczna decyzja i tak jest twoja
NURS - 28 Sierpnia 2006, 15:43
Nie moze byc ankieta, bo jak chcialbys zrobic 300 opcji?
Tylko zgloszenie na pw albo maila i tyle.
NURS - 28 Sierpnia 2006, 15:45
Tak na marginesie, tworzenie zewnetrznej strony itp to generowanie kosztów. Czy na kazdym forum mozna utworzyć zmknięty wątek, który jest dostepny tylko dla upowaznionych? tak pytam znawcow tematu. Bo moze to byłoby rozwiązanie. Albo najprostsze technicznie wątek dostepny dla adminów, modów.
Pako - 28 Sierpnia 2006, 15:49
Hmm.. możliwe jest stworzenie tematu, do którego będą uprawnieni tyklo coniektórzy, to jest minuta roboty. Reszta nie będzie nic widziała, nawet może nie wiedzieć o istnieniu takiego tematu. Nie wiem tylko dokładnie, jak sprawa wygląda - bo miałem głosy, że bez większych problemów na phpBB da sie to złąmac. Na innym silniku forumowym, którego nazwa w tym momencie mi wypadła z głowy, złamać się to dało łatwiutko, chyba, zę już załatali. Ale ogólnie jest to do realizacji.
A z ankietą faktycznie przesadziłem... mój błąd Jakoś tak zawsze głosowanie kojarzyło mi się z zaznaczeniem krzyrzykiem opcji i tyle
Anonymous - 28 Sierpnia 2006, 15:58
Pako, zaznaczeniem czym? (Nie myśl, ze daruję Ci po znajomości )
Pomysł uważam za doskonały. Dlatego, że jestem leniem i nie cierpię stukać smsów. A wierzcie mi, to potrafi zniechęcić do glosowania...
Pako - 28 Sierpnia 2006, 16:04
Krzyżykiem, krzyrzykiem, kżyrzykiem, kżyżykiem... tyle możliwości a ja muszę wybrać tę jedną właściwą Ot, się pomyliło
NURS - 28 Sierpnia 2006, 16:28
Na syffie już się biedacy nakrecają tym pomyslem, co śmieszniejsze nawet nie zadawszy sobie trudu zapoznania się z tematem.
Uwielbiam ich za te wysiłki yntelektualne w drążeniu niebytu
Ixolite - 28 Sierpnia 2006, 16:36
syffie?
Osobna strona do głosowania miałaby tą zaletę, że można by przygotować formularz i liczenie głosów odbywałoby się automatycznie. Choć oczywiście wymagałaby do przygotowania i obsługi kogoś, kto dobrze się na takich sprawach (technicznie w sensie) zna.
No a w przypadku głosowań wewnątrzforumowych liczenie głosów i opieka nad głosowaniem spada na administratorów tudzież mężów zaufania przez nich wyznaczonych, czyli angażowanych jest więcej osób do obsługi, co również ma swoje walety i zady.
NURS - 28 Sierpnia 2006, 16:46
ad 1 - zabezpieczenia i dodatkowe koszty.
ad 2 - ci ludzie i tak nadzorują fora. A przeciez nie mówimy o tysiącach głosów. U nas pewnie ze 100-150 by się dało wykręcić. A są na to 3 miechy.
Pako - 28 Sierpnia 2006, 17:26
NURS ma rację. Podliczenie tych głosów to nie byłby problem, jeden wieczór i po spraiwe.
Ixolite - 28 Sierpnia 2006, 18:09
W sumie racja
NURS - 28 Sierpnia 2006, 18:12
Chcę, żeby to było maksymalnie user friendly. I reakcja tylko wtedy, gdy coś się dzieje, żadnych zasiek na wstępie. nie dajmy się zwariować. Krytycy już sie pluja i pluć się bedą, jeśli nawet nie będzie się do czego czepić.
GAndrel - 28 Sierpnia 2006, 18:43
Osobna strona miałaby tę dodatkową zalętę, że byłaby na więcej niż jedną edycję.
Mod generujący kody mógłby tworzyć je automatycznie na początku każdego roku i wysyłać je do forumowiczów dobranych według ustalonych kryteriów. To może się liczyć w przypadku bardziej leniwych adminów.
Osobna strona ponadto byłaby dodatkową promocją nagrody, na której możnaby znaleźć infomacje o poprzednich edycjach, wynikach głosowań historycznych, notki biograficzne laureatów itp, itd. Bo w tej chwili podstrona Nautulisowa jest raczej uboga.
Można by też tam wstawić jakiś prosty formularz do szybkiego zgłaszania kandydatów do nagrody, pomyłek i ewidentnych błędów.
Itp. itd. Jak już pisałem samodzielna strona daje praktycznie nieograniczone możliwości.
Co do kosztów to serwer już jest. Wykonanie? Małe ogłoszenie i powinno się znaleźć parę osób, które zrobią to za darmo. Np. ja chętnie w takim projekcie wziąłbym udział.
Nie bronię tego pomysłu jak niepodległości. Po prostu wydaje mi się, że przy okazji mogłaby powstać całkiem fajna strona poświęcona nagrodzie. Tak czy siak i tak NURS decyduje.
NURS - 28 Sierpnia 2006, 18:53
GAndrelu masz rację, docelowo to niezła myśl, ale proponuję wystartowac z planem minimum i w miare rozwoju sytuacji dodawać elementy.
A stronę nagrody można zrobić niejako obok. Tyle, że ja jej fizycznie nie dam rady zrobić, więc wszelaka pomoc mile widziana.
Ixolite - 28 Sierpnia 2006, 19:22
No taka strona pełna informacji o bieżącej i minionych edycjach by się przydała... Hmm... Mogę ewentualnie zaoferować pomoc przy jej tworzeniu, ale to tak luźno na razie, zależnie od konkretnych potrzeb.
NURS - 28 Sierpnia 2006, 19:41
trzeba pomyśleć.
GAndrel - 28 Sierpnia 2006, 19:51
Myśl... mając na uwadze, że prowizorki są najtrwalsze.
dareko - 28 Sierpnia 2006, 20:22
Taka strona ma jedna wielka zalete. Glosy splywajace moga trafiac bezposrednio do firmy liczacej glosy. Takie rozwiazanie amniejsza szanse oskarzenia o przecieki/manipulacje.
Nexus - 28 Sierpnia 2006, 20:23
Pomysł z dedykowaną stroną jest bardzo dobry, ale mając na uwadze 3 miesięczny okres na wprowadzenie go w życie, chyba trochę nierealny. Jeśli miałaby to zrobić ekipa, która poświęca czas tylko na jej zrobienie, to może...
Nie bardzo rozumiem problemu fałszowania głosów. W momencie ogłoszenia możliwości głosowania na forum należy zablokować taką opcję tym, którzy założyli konta po ogłoszeniu. Nie podejrzewam, by ktoś zapobiegliwie stworzył kilkanście kont przed tą datą.
Chociaż ludzka podłość nie zna granic
GAndrel - 28 Sierpnia 2006, 20:48
Nie 3 miesiące a 4 a może nawet 5, prawda NURS?
NURS - 28 Sierpnia 2006, 20:49
z tym zakładaniem wielu kont to też dymanie. Taki ktoś musiałby z wielu miejsc to robić a potem z nich pisywać i nigdy się nie pomylić Bo tych co są tak cwani, żeby oszukać adminów to raczej na palcach można policzyć.
Dlatego myślę, że rozważanie tego problemu od tej strony nie ma wiekszego sensu. Juz próbowano rozwalić głosowanie i mimo dużej skali procederu *beep* z tego wyszło.
NURS - 28 Sierpnia 2006, 20:50
5 miesięcy do planowego odpalenia 4 edycji.
Agi - 28 Sierpnia 2006, 20:54
Przez 5 miesięcy, to zdążycie z luzem, a jak się zrobi porządnie na następny rok będzie gotowe, co per saldo też powinno się liczyć (zdaje się, że nam już się wszystko z liczeniem kojarzy )
|
|
|