To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Saga o Katanie

nureczka - 19 Wrzeœśnia 2014, 20:03

Popatrzcie, ileż to radości i pożywki dla konwersji dzieło nam dostarczyło, a wszak jeszcze nie napisane. Aż strach się bać co to będzie, gdy saga trafi do czytelników.
dalambert - 19 Wrzeœśnia 2014, 20:19

nureczka, Fakt, strach się bać :)
Matrim - 19 Wrzeœśnia 2014, 22:12

Ziuta napisał/a
Autor w wywiadzie opowiada, że kiedy 1984 stworzył zręby Sagi o Katanie, miał ambicję napisać coś, czego w fantasy jeszcze nie było.

Ej, ja też miałem kiedyś wielotomowe ambicje. I też byłem oryginalny (zamiast pierścienia było... było coś inne :P ). Jak to taki chodliwy towar, to też za kilka lat wyskoczę z piwnicy z klękajcie-wszystkie-narody-y-autorytety epopeją. I do wierszowanej prozy dołożę obrazki (ruchome, kufa, co se będę żałował). I muzykę skomponuję (a już trzy gitarowe akordy znam, więc będzie na bogato). Tylko, to już będzie wtórne, bo powyżej oryginał...

Z Kryształów Czasu najlepiej pamiętam styl ilustracji ;P:

Wiecie, to by nie był zły pomysł, gdyby to była próba stworzenia systemu Kryształów 2.0 - wtedy i ten milion pomysłów byłby uzasadniony i armia grafików miałaby zajęcie. Nie mówię, że odniósłby sukces, ale szansa byłaby większa.

dalambert - 19 Wrzeœśnia 2014, 23:06

Matrim napisał/a
Z Kryształów Czasu najlepiej pamiętam styl ilustracji ;P:
bo Jarek Musiał doskonały w piórku jest :D
Matrim - 19 Wrzeœśnia 2014, 23:32

dalambert, ano :)
Goria - 20 Wrzeœśnia 2014, 15:49

oo Ta Saga jest słodka. Też sobie kiedyś zrobiliśmy w domowych warunkach ze znajomymi video o odległej krainie i był zamek, nawet wampir, ale to było dla żartu :)

http://www.youtube.com/watch?v=hCcln458zkA

Ziuta - 20 Wrzeœśnia 2014, 17:33

dalambert napisał/a
Belgariada + Malorei :D

Luc du Lac napisał/a
Malloreon
i tam nie do końca

Forum bawi i uczy :)

Czaga, bardzo fajny klip.

Goria - 20 Wrzeœśnia 2014, 18:34

Ziuta dzięki :)

i jeszcze taki był w ramach odstresowania po pracy (trzeba poczekać do tego po czarnym na koniec - jeszcze będzie robaczek).

http://www.youtube.com/watch?v=6ZyFRj4JpMk

Może facet też miał stresujący czas, zaczął coś robić dla odreagowania, a potem go poniosło?

E

Ziuta - 24 Wrzeœśnia 2014, 23:27

Nowe wieści z frontu, jest trailer numer 6:
https://www.youtube.com/watch?v=motJG2l50Hc
Oprócz kolejnej dawki rymowanej prozy oraz wiedźm o semickich nosach jest potwierdzenie istnienia pięciodywanów.
Wyjaśnienie: pięciodywan to coś w rodzaju stosu latających dywanów. Na najwyższym stoją pasażerowie, niższe służą jako część towarowa. Przedtem powątpiewano, czy takie cuś rzeczywiście znajduje w świecie KC i czy nie jest wynalazkiem płatnych trolli najętych przez konkurencję ;P:
Zaiste, ten świat fantasy zaskoczy nawet doświadczonych weteranów fantastyki.

dalambert - 24 Wrzeœśnia 2014, 23:37

Ziuta, Oj zaskaoczy, zaskoczy, a nawet przeskoczy -obawiam się, że przesada szkodzi, ale może ja marudny jestem :wink:
Luc du Lac - 25 Wrzeœśnia 2014, 10:15

Ziuta napisał/a
.
Wyjaśnienie: pięciodywan to coś w rodzaju stosu latających dywanów. Na najwyższym stoją pasażerowie, niższe służą jako część towarowa. Przedtem powątpiewano, czy takie cuś rzeczywiście znajduje w świecie KC i czy nie jest wynalazkiem płatnych trolli najętych przez konkurencję ;P:

a tam czepiasz się - akurat tutaj mamy do czynienia z zaprzęgnięciem latających dywanów do pracy zarobkowej - takie niestandardowe/ekonomiczne podejście do magii (zresztą mało eksploatowane przez pisarzy fantasy) - pomysłowość ludzka nie zna granic ;) i byłbym sobie w stanie wyobrazić cuś takiego w naszych "ziemskich" realiach

zresztą: od razu przypomniała mi się opowieść kolegi z jego trampowskich wojaży po afryce, w której to opowiadał o biletach na autobus w afryce - można było kupić bilet jednej z 3 klas:
1 klasa - miejsce siedzące
2 klasa - miejsce stojące
3 klasa - miejsce na dachu
z czego 2 i 3 klasa są zobowiązane do pchania/wyciągania autobusu w przypadku takowej potrzeby ;)

dziko - 27 Wrzeœśnia 2014, 00:42

He, he, jakoś przeoczyłem ten wątek, a tu takie wspomnienia :lol:

"Kryształy czasu" były nieco obciachowe już w momencie powstania, z kumplami zrobiliśmy parodię "Kryształki czasu" - ultra-prosty system, którego podręcznik liczył parę stron formatu A7. Fajne to były pionierskie czasy, ale odgrzebywanie tego to już nawet nie nekromancja ale publiczna nekrofilia :roll:

Luc du Lac - 30 Wrzeœśnia 2014, 09:34

oj tam, oj tam,
Artur Sz. (& Jacek R.) miał w latach '90 niebagatelny wpływ na rozwój rpg/fantastyki/fandomu w Polsce - i basta !:)
poza tym, znając Artura, pewnie wszystko zakończy się na szumnych zapowiedziach ;)

thinspoon - 30 Wrzeœśnia 2014, 09:54

A kto nie grał w Demoniczną hordę, nie może nazywać siebie fanem RPG.
Luc du Lac - 30 Wrzeœśnia 2014, 10:03

thinspoon napisał/a
A kto nie grał w Demoniczną hordę, nie może nazywać siebie fanem RPG.

właśnie!

Radomir - 30 Wrzeœśnia 2014, 22:08

Właśnie 1 numer MiMa się pojawił. Co prawda na razie tylko w PDF, ale za tydzień reszta.
Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:01

gdzie ? i to pełny skład z MiMa ? czy tylko wybór tekstów - pytam bo poszukuje ogłoszenia z MiMa ;)
thinspoon - 1 Października 2014, 09:15

Luc du Lac napisał/a
gdzie ? i to pełny skład z MiMa ? czy tylko wybór tekstów - pytam bo poszukuje ogłoszenia z MiMa ;)

Czego konkretnie? To znaczy z którego numeru? Bo trochę mi się ich w szafie zachowało.

Luc du Lac - 1 Października 2014, 09:43

thinspoon napisał/a
Luc du Lac napisał/a

Czego konkretnie? To znaczy z którego numeru? Bo trochę mi się ich w szafie zachowało.

heh, no właśnie nie wiem dokładnie ;) wiem że był to numer z marz/kwie/maj gdzieś '97-'99

thinspoon - 1 Października 2014, 10:13

Jeśli jesteś w stanie rzucić na pw jakieś szczegóły, to mogę zerknąć po pracy.
Radomir - 1 Października 2014, 15:10

Jak coś to i ja proszę, bo w szafie też mam jeszcze tego mnóstwo.
Ziuta - 1 Października 2014, 18:09

Mamy już siódmy trailer.

Przyznam, że nie rozumiem dlaczego to "archipelag południowo-wschodni swoim niebem też się wyróżnia/ bo gdy zerkniesz w górę, nie będzie ci towarzyszyć przestworzy próżnia". Poprzednie filmiki sugerują, że nietypowy byłby odwrotny układ: kraina bez klifów, skalnych półek i fruwającego tałatajstwa.

Lowenna - 9 Października 2014, 15:46

www.sedenko.pl/2014/10/09...ce-w-sprzedazy/

Pochwalcie się, gdy kupicie

dalambert - 9 Października 2014, 16:51

Pewnie do bonito nie dotrze ?
Witchma - 9 Października 2014, 17:01

Cytat
Dystrybucja tomów będzie niszowa, oparta głównie na Internecie, konwentach, targach książki. W naszej księgarni pojawią się oba tomy, jak tylko zaanonsuje je wydawca.

Tyle wiadomo :)

dziko - 9 Października 2014, 20:11

26 tomów po 60 zł, grunt to rozmach :roll:

Okładka wygląda trochę jak ekran startowy z jakiejś gierki na telefon.

Matrim - 9 Października 2014, 20:47

Ale będzie wszystko łyso, jak się okaże, że to międzynarodowy bestseller...
Fidel-F2 - 13 Października 2014, 20:09

Matrim, nie ma obawy

wybrane diamenciki

Cytat
- Gdyby nie był bogiem, na pewno by się spocił
- Nie mógł też przerywać walki, aby nie było remisu.
- Wysoko uniesione ręce naśladowały gejzer.
- Zgrabne mięśnie dziewczęcej pupy, obleczonej elastycznym, czarnym materiałem doskonale odzwierciedlały ruchy. Każdy z pośladków nie dosyć, że kurczył się, prostował lub wypinał niezależnie, to dodatkowo widać było przesuwającą się granicę dwóch stylów tańca.
- Podczas drugiego okrążenia dziewczyna tak zgrała taniec z muzyką i klęczącymi rycerzami, że przyspieszyła.Choć jej obroty i wężowe pląsy zmalały, to nachylenie tancerki względem paladynów mocno wzrosło.

Cytat
Wrodzona antymagia, szybkość wilka i wręcz stalowe ciało pozwoliły przetrwać wystrzelone kule ognia i błyskawice. Potem, gdy dopadł pierwszą wiedźmę, spanikowały.

Nie spodziewały się, że ma na sobie to zaklęcie. Specjalnie spreparowane dla niego Chodzenie po powietrzu nie dało im szans. Po prostu odbił się od powietrza i biegnąc dalej w górę, dopadł pierwszą, która próbowała odlecieć na miotle. Owszem, były szybkie, ale on miał na sobie również Przyspieszenie. Przerażone ginęły, nie pojmując nawet, czemu on je dogania.
A nie był miły… Jednym kłapnięciem łapał za głowę, zgniatał ją niczym melon, po czym ruchami pyska na boki rozrzucał wokół szczątki. Inne widząc to, nie śmiały stawić mu czoła.

Pierwszych osiem wiedźm, właścicielek zewnętrznych domków, zginęło w ciągu dwóch minut. Te w środkowym tylko trochę dłużej łudziły się, że powstrzymają go magią. Nic bardziej mylnego. Rozniósł je po kolei na strzępy, przyjmując na grzbiet setki czarów.
Gdy skończył, wdarł się do wnętrza pomieszczeń. Wiedział, że przeciwniczki zawsze zabierają swe rodziny i niewolników ze sobą. Był jak kataklizm. Dzieci, podrostki i najstarsze wiedźmy ginęły w tym samym momencie, w którym je odnalazł.

m_m - 13 Października 2014, 20:15

Mocne, holera, mocne, szacun.
nureczka - 13 Października 2014, 20:25

Jako inżynier, szczególnie doceniam nachylenie względem paladynów.
Edyta: Fidel, skąd masz te cytaty? KUPIŁEŚ DZIEŁO?????

Partner forum