Gry o tron - EURO 2012
joe_cool - 4 Czerwca 2012, 13:13
Agi napisał/a | Witchma napisał/a | Znaczy się jeszcze jadą? |
W Trójce mówili, że przyjechali. PKP przygotowała komunikat powitalny po czesku. |
Tutaj i tutaj można sobie obejrzeć focie z przyjazdu Czechów
ketyow - 6 Czerwca 2012, 07:34
Mam nadzieję, że Angole rozjadą Francuzików, bo wreszcie by się przydało, a ja mam trochę szmalu do wygrania
Gustaw G.Garuga - 6 Czerwca 2012, 08:03
ketyow napisał/a | Mam nadzieję, że Angole rozjadą Francuzików, bo wreszcie by się przydało |
No widzisz, a ja bym chętnie widział, jak wszyscy bez wyjątku Angolom dokopują.
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 09:23
Anglicy trenują w Hucie, kilka kroków ode mnie, ale tradycyjnie ich nie lubię i szczerze życzę im powrotu do domu po fazie pucharowej.
Postaram się za to wkleić fotki z wczorajszego treningu Włochów, za którymi też nie przepadam , ale akurat oni się na Kraków uwzięli.
Z obcych drużyn kibicuję Niemcom, Duńczykom i Chorwatom.
dzejes - 6 Czerwca 2012, 09:25
jewgienij napisał/a | szczerze życzę im powrotu do domu po fazie pucharowej. |
Znaczy po występie w finale?
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 09:27
Tfu, grupowej, rzecz jasna.
ivaine - 6 Czerwca 2012, 10:56
Ponieważ jewgienij jest trochę "lewy" we wstawianiu zdjęć, to przyjemność zamieszczenia fotki z treningu spada na mnie
dzejes - 6 Czerwca 2012, 10:58
A tak poważniej - angielska kadra jest tak rozbita, pozbawiona przywództwa tak bardzo, że albo zajmą czwarte miejsce w grupie, albo wygrają.
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 11:10
ivaine napisał/a | Ponieważ jewgienij jest trochę lewy we wstawianiu zdjęć, to przyjemność zamieszczenia fotki z treningu spada na mnie |
"Lewy", ale jak Lewandowski.
Ten na końcu to Balotelli ( dla ludzi o słabszym wzroku)
Dzejes, Anglicy zwykle są wśród faworytów, choć nie wiem, dlaczego. Czytałem wywiad z Dudkiem, który słusznie uznał ich za pozbawionych polotu wyrobników. W angielskiej lidze przemieszani są z obcokrajowcami, którzy nadają klubom jakość - technikę, polot, fantazję. Pozbawieni ich Anglicy są tylko solidną, ale drętwą drużyną walczaków. W dodatku prawie wszyscy Anglicy grają na Wyspach, co odcina ich od innych filozofii futbolu.
Hiszpanie np. znają nie tylko ligę hiszpańską, ale i angielską, są bardziej elastyczni. Nie jest przypadkiem, że od 1966 Anglicy na turniejach nic nie zdziałali.
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 14:49
Serce rośnie, kiedy obserwuję naszą gościnność wobec przybywających ekip. Zupełnie serio. Tradycyjna polska gościnność nas nie zawodzi.
To bezprecedensowa impreza, nigdy w historii nie byliśmy gospodarzami tak ważnego turnieju, nigdy nie mieliśmy szansy, aż tak pokazać Polskę
.
Nie chciałbym o polityce, ale muszę.
Wręczanie smoleńskich ulotek, psucie nastroju akurat teraz, to partyjne zacietrzewienie, chęć dokopania Tuskowi, kosztem nawet popsucia imprezy.
Gustaw G.Garuga - 6 Czerwca 2012, 15:27
Jeden z bibisowskich speców obstawia, że Polska zajdzie wysoko:
Cytat | AN MOLBY, BBC RADIO 5 LIVE
1. Spain 2. Germany 3. France 4. Poland
[...]
Poland are one of host nations and in a group where they should get through to the quarter-finals. As a host nation in the quarter-final a lot can happen. |
http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/18091750
dzejes - 6 Czerwca 2012, 16:07
jewgienij napisał/a | Anglicy zwykle są wśród faworytów, choć nie wiem, dlaczego |
Liga. Najbardziej medialna, najciekawsza, chyba już najlepsza.
jewgienij napisał/a | Wręczanie smoleńskich ulotek, psucie nastroju akurat teraz, to partyjne zacietrzewienie, chęć dokopania Tuskowi, kosztem nawet popsucia imprezy. |
Dlaczego cię to dziwi? Przecież to było oczywiste. Przykład tego rozumowania jest choćby tu. Zdecydowany przeciwnik obecnych władz Warszawy wyraża swoją radość z nowego pociągu Okęcie - centrum, dzięki któremu zaoszczędzi mnóstwo czasu. Pisze to strasznie klucząc i siedem razy się zastrzegając, że dziwnie się czuje, że przecież tyle innych rzeczy zawalonych...
Pierwszy komentarz?
Cytat |
Przez pisanie tego tekstu ubrudził Pan sobie nosek na brązowo... |
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 16:09
Polska to duża niewiadoma. Jest kilka takich składników - nie tylko Borussia, ale i Rybus, Grosicki, Obraniak -, że może odpalić, jak kiedyś Czesi czy Rosjanie.
Na pewno w porównaniu do kadry sprzed 4 lat, gdzie gwiazdami byli Boruc i Roger, jesteśmy lepsi, rywali też mamy słabszych do Niemiec i Chorwacji wtedy, mamy mecze u siebie.
Trzeba rozjechać towarzystwo, innej opcji nie ma
ed. Dzejes, dziwi mnie, że ktoś się tak nastroszył, że jest zapamiętały nawet podczas takiego święta.
Oświecanie ciemnych kibiców i promowanie partyjnych pomysłów z kapelusza jest żenujące, nieskuteczne ( bo europejscy kibice mają to gdzieś), złośliwe.
Polska nie ma się cieszyć, ma płakać i biadolić, wycierać łzy o amerykańskie i europejskie kolana, fantazjować o zamachach, o swojej historii.
Tymczasem historia nie została zamknięta w słoiku, tworzy się teraz, na naszych oczach. Wykorzystajmy szansę na promocję kraju. Nie na międzypartyjne rozgrywki.
Chal-Chenet - 6 Czerwca 2012, 20:02
Poza Polską, jestem oczywiście jak zwykle za Anglią, a w mniejszym stopniu także za Holandią i Włochami.
Taselchof - 6 Czerwca 2012, 20:07
Ja coś czuje że tym razem Rosja może zadziwić podobnie jak w RPA. Anglicy to niestety nie jest już piłka z lat 90, liga się zmieniła kształtują ją obcokrajowcy, to i reprezentacja gra słabo, a i zmiana trenera który w sumie dopiero teraz zagra poważne spotkanie ze swoją komandą też nie wróży nic dobrego. Nie obraził bym się też z finału Niemcy Hiszpania 1 lipca , w Kijowie:wink: .
dalambert - 6 Czerwca 2012, 20:49
Hej Chal typowanko na EURO ZAKŁADASZ
Chal-Chenet - 6 Czerwca 2012, 21:37
Jezd.
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 22:04
Taselchof napisał/a | Ja coś czuje że tym razem Rosja może zadziwić podobnie jak w RPA. |
W RPA Rosja nawet nie grała. Masz na myśli Euro w 2008
Taselchof - 6 Czerwca 2012, 22:05
Tfu sorry tak
jewgienij - 6 Czerwca 2012, 22:07
Grali naprawdę fajną piłkę. Holandia była bezradna, mimo że gromiła w grupie Włochów i Francuzów
Nitj'sefni - 7 Czerwca 2012, 09:42
Całym sercem jestem za Polską i wierzę, że uda się wyjść z grupy, bo szanse mamy bardzo duże. Ale boję się, strasznie się boję... Mam w pamięci ostatnie turnieje...
Z pozostałych kibicuję Anglii (ale są tak osłabieni, że nic nie zdziałają) i Hiszpanii (przeszła mi złość za ich styl w RPA). Poza Ruskimi (którym życzę jak najgorzej) pozostałe drużyny są mi raczej obojętne, aczkolwiek jak Niemcy i Holendrzy zagrają tak, jak na Mundialu, to będę chciał jak najdłużej oglądać taką piłkę.
joe_cool - 7 Czerwca 2012, 18:16
Pomijając oczywistą oczywistość, czyli kibicowanie naszym (ech, nie zapomnę tego meczu Polska-Niemcy, który oglądałam w knajpie w Berlinie, sami Niemcy dookoła, a ja odziana na biało-czerwono, z szalikiem, okrzykiem i przyśpiewką, a w ostatniej minucie Niemcy nam strzelili gola, bosh, jaka ja byłam zdewastowana ), jestem już tradycyjnie za Holandią (mimo, że moi ulubieńcy już dawno nie grają) i Niemcami. Hiszpanów nie trawię, więc będę też kibicować każdej przeciwnej drużynie, z którą zagrają
ED:
jewgienij napisał/a | Serce rośnie, kiedy obserwuję naszą gościnność wobec przybywających ekip. Zupełnie serio. Tradycyjna polska gościnność nas nie zawodzi.
To bezprecedensowa impreza, nigdy w historii nie byliśmy gospodarzami tak ważnego turnieju, nigdy nie mieliśmy szansy, aż tak pokazać Polskę. |
Cieszę się, że póki co jest tak pozytywnie, mam wielką nadzieję, że po EURO będzie się w całej Europie mówić, jak fajnymi gospodarzami i kibicami są Polacy - coś w stylu opinii o Norwegach po Igrzyskach w 1994
jewgienij - 7 Czerwca 2012, 18:53
Myślę, że zdamy egzamin. Jesteśmy życzliwym i gościnnym narodem. Margines to margines.
Ci idole to nie przypadkiem między innymi Kluivert? Wielu moim koleżankom się podobał. Bo Van Bastena pewnie nie pamiętasz
joe_cool - 7 Czerwca 2012, 20:08
Kluivert akurat nie, za to byłam wielką fanką Marca Overmarsa I oczywiście Edwina - nawet kiedyś wydziergałam pomarańczowy szaliczek z czarnym napisem "Edwin" i serduszkiem
Gustaw G.Garuga - 8 Czerwca 2012, 03:11
jewgienij napisał/a | Myślę, że zdamy egzamin. Jesteśmy życzliwym i gościnnym narodem. Margines to margines. |
Pierwotnie w ogóle nie miałem zamiaru oglądać meczy, poza sytuacją, gdyby Polska miała jakimś cudem grać z Niemcami itd. Ale jak patrzę, co się wyrabia, ile "pozytywnej energii" się w kraju generuje (jeśli wierzyć Faktom TVN ), to mi się jakoś uczuciowo zrobiło - więc będę dziś na chińskim kanale sportowym oglądał o północy Polskę i Grecję, w tle słuchając radiowej transmisji polskiego radia
dzejes - 8 Czerwca 2012, 08:07
Gustaw G.Garuga napisał/a | będę dziś na chińskim kanale sportowym oglądał o północy Polskę i Grecję, w tle słuchając radiowej transmisji polskiego radia |
jewgienij - 8 Czerwca 2012, 08:57
Gustaw G.Garuga napisał/a | Ale jak patrzę, co się wyrabia, ile pozytywnej energii się w kraju generuje (jeśli wierzyć Faktom TVN ), to mi się jakoś uczuciowo zrobiło |
W interesie całego kraju jest, abyśmy za szybko nie dostali w tyłek. Naród zasłużył sobie na trochę pozytywnego przeżywania patriotyzmu, wspólnotowości po dwóch latach ponurego i pełnego nienawiści. Jak nasi zagrają pięknie, to będzie chwilowa odtrutka na te wszystkie marsze, pochodnie, krzyże, wraki, pogrzeby i zaciekłe miny. Trochę endorfin zacznie krążyć nareszcie.
Tylu flag w Hucie nie widziałem w Święto Flagi nawet
Taselchof - 8 Czerwca 2012, 09:03
Nawet mnie szał Euro objął i flagę kupiłem, przyda się na święta narodowe.
Gustaw G.Garuga, tam normalnie w otwartej telewizji można oglądać
Gustaw G.Garuga - 8 Czerwca 2012, 09:16
Taselchof, można, można, tu się piłkę nożną kocha miłością platoniczną (bo rodzima drużyna wzbudza raczej wstyd i niechęć). Reklamówki lecą w telewizji, młodzież (głównie płci męskiej) sposobi się oglądać mecze w internecie (kanał sportowy jest dostępny bezpłatnie online), niedawno byłem na wyjeździe, gdzie reakcją na moje pochodzenie było "Euro 2012!"
Ale ale - główna wiadomość na BBC, że Holendrów w Krakowie na treningu rasistowsko "wyśpiewano" http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/18363736 Jeszcze parę takich niusów i się nie podniesiemy...
Rafał - 8 Czerwca 2012, 09:23
Francuzy nas chwalą: http://oeil-sur-la-planet...id_rubrique=103
Lidia Geringer de Oedenberg napisał/a | Zemsta polskiego hydraulika
Francuskie media w przeciwieństwie do brytyjskich - zachwycają się Polską. Prestiżowa France 2, w prime time'ie wyemitowała (4.06.12) reportaż poświęcony Polsce, poprzedzony dodatkowo rozszerzoną zapowiedzią w głównym wydaniu wiadomości. Z przyjemnością i dumą oglądałam. Polecam: http://oeil-sur-la-planet...id_rubrique=103
Fragment zapowiedzi:
„8 czerwca br. Polska skupi na sobie powszechną uwagę otwierając Euro na świeżo wybudowanym Stadionie Narodowym w Warszawie. Nowy, wspaniały stadion symbolizuje też odnowę tego kraju. To Polska najlepiej oparła się kryzysowi w Europie, jako jedynej nie dotknęła jej stagnacja. Jej godny pozazdroszczenia wzrost gospodarczy wyniósł 4,3% w 2011 r. Polska zmienia się niebywale szybko. Jest obecnie bogatsza niż kiedykolwiek była. I nie zamierza się zatrzymywać. Emigranci wracają do kraju. Niedoceniani przez lata Polacy nie ryzykują już wyjazdów na Zachód by odebrać nam pracę (jak to miał zrobić hydraulik – od aut.). Przyszłość Europy od teraz sytuuje się na Wschodzie.
„La revanche du plombier polonais” – była tematem 37 edycji „d’Un oeil sur la planète”.
Z pozdrowieniami z Parlamentu Europejskiego
Lidia Geringer de Oedenberg |
|
|
|