Czytałem parę rzeczy Resnicka, ale akurat Kirinyaga nie trafiła mi do łap...
Polecam Słonie na Neptunie [autopromocja mode off]downbylaw - 9 Marca 2012, 14:44
Witchma napisał/a
Polecam Słonie na Neptunie
Dzięki, chwycę się za to w najbliższej wolnej chwili... czyli za kilka miesięcy downbylaw - 21 Marca 2012, 19:46 Wszystkich wybierających się na PYRKON zapraszam serdecznie na moją prelekcję. Nosi ona tytuł "O literatury nierównej walce z ludzi strachem przed śmiercią". Zainteresowanych zapraszam do sali Literackiej 2 w niedzielę o godzinie 14:00
Pozdrawiam i do zobaczenia!downbylaw - 2 Maj 2012, 11:45 Dla zainteresowanych - dwie świeżutkie premiery:
- na portalu Secretum moje nowe opowiadanie pt. "Co tkwi w twojej głowie?", tekst wyróżniony w konkursie Secretum Caligo.
Zapraszam do lektury i życzę miłych wrażeń terebka - 2 Maj 2012, 12:01 "Co tkwi w twojej głowie" to opowiadanie, które utkwiło w mojej głowie. Jedno z niewielu, które w stawce ponad półtorej setki różnych tekstów, wpisało się w założenia konkursu, tej jego części dotyczącej grozy. Miało przestraszyć i przestraszyło. To bardzo dobre opowiadanie.
downbylaw - 2 Maj 2012, 13:57
terebka napisał/a
Co tkwi w twojej głowie to opowiadanie, które utkwiło w mojej głowie. Jedno z niewielu, które w stawce ponad półtorej setki różnych tekstów, wpisało się w założenia konkursu, tej jego części dotyczącej grozy. Miało przestraszyć i przestraszyło. To bardzo dobre opowiadanie.
Bardzo miło mi to słyszeć, szczególnie, że w temacie grozy czuję się znacznie mniej pewnie niż w innych klimatach okołofantastycznych makpfi - 2 Maj 2012, 15:35 Opowiadanie " Co tkwi w twojej głowie " ciekawe. Powinno być chyba lekturą obowiązkową wszystkich polskich urzędników.
I jedna uwaga do tekstu - w Polsce łatwiej dziś spotkać bojówkę lewacką niż faszystowską.
Chociaż w zasadzie faszyzm i nazizm to też lewica, tylko taka bardziej " narodowa ".charande - 2 Maj 2012, 16:40 Ojej, mam wątpliwości co do wątku medycznego w tym opowiadaniu. Poniżej szczegółowe uwagi w spoiler-alercie.
Spoiler:
Jeśli facet dopiero co wrócił z Teneryfy, rzyga i czuje się fatalnie, to lekarka przy pierwszej wizycie chyba (???) nie zbagatelizowałaby tego tak łatwo. Podejrzewam, że na początek kazałaby mu jednak zmierzyć gorączkę, zleciłaby badanie krwi i moczu.
Pierwszy raz słyszę o charakterystycznej wysypce, która jest objawem reakcji akurat na substancje odurzające W pierwszej kolejności na miejscu lekarki zastanowiłabym się, czy pacjent nie jest uczulony na te LEKI, które dostał (zwłaszcza jeśli wśród nich była pyralgina i/lub sulfonamidy). Powinna się też bardziej zaniepokoić na widok opuchlizny - to jest potencjalnie objaw kłopotów z sercem, z nerkami albo objaw reumatyczny (zwłaszcza że stawy w dodatku bolą). Jeśli za diabła nie wiadomo, co pacjentowi jest, tym bardziej należałoby się postarać o badania.
Generalnie - wiem, że zdarzają się totalnie niekompetentni lekarze, ale ten delikwent musiał jednak mieć wyjątkowego pecha, żeby go zlekceważyło go troje lekarzy po kolei (rodzinna, dermatolog i ten trzeci) do tego stopnia, że mimo naprawdę niepokojących objawów nikt nie zlecił nawet analizy krwi.
w przypadku anoreksji często dochodzi do samookaleczeń, które chory wypiera z pamięci - a to jest ciekawe, wzięte z jakiegoś źródła? Samookaleczenie w kontekście anoreksji kojarzy mi się z czymś innym (rozładowywanie napięcia i nienawiści do siebie poprzez cięcie się jest typowe właśnie dla ambitnych młodych kobiet, tych samych, które są w grupie wyższego ryzyka dla anoreksji), ale zjawisko self-harm raczej nie obejmuje wypierania czegokolwiek z pamięci...
A w ogóle to dlaczego bohater przed pójściem do wróżki nie siądzie i nie wklepie w Google np. bóle stawów opuchlizna wysypka, wymioty bóle stawów wysypka, etc.? Opcja z wróżką wydaje mu się bardziej racjonalna niż próba dojścia na własną rękę, co mu jest?
Marcinie, przepraszam Nie mogłam się powstrzymać.
Pomysł z lusterkiem odbijającym nadprzyrodzone jest bardzo fajny, wisielec też. Mam nadzieję, że Patrycja Lewicka jeszcze wróci w jakimś kolejnym tekście
BTW - a bohater, skoro jest taki pobożny, przyznał się na spowiedzi, co robił w Teneryfie? Ciekawe, jaką dostał pokutę downbylaw - 2 Maj 2012, 17:26
charande napisał/a
Marcinie, przepraszam Nie mogłam się powstrzymać.
Nie ma problemu. Bardzo się cieszę, że komuś się chce czytać i jeszcze myśleć o tym, co czyta... to pokrzepiające
Od końca może - bohater oczywiście (co, mam nadzieję, wyszło w tekście) jest baaardzo pozornie pobożny, jego religijność jest głównie na pokaz i nie wiąże się z nią prawdziwa, żarliwa wiara. Myślę więc, że pewne kwestie mógł... przemilczeć?
Co do kwestii medycznych - to jest temat na osobną dyskusję, a nie bardzo mi się chce bawić w kolejne anti-spojlerowe okienka. Część tych zagadnień, przyznaję, uprościłem, żeby opowieść była dynamiczniejsza - w dzisiejszych czasach jak człowiek zacznie się badać i szukać wiedzy medycznej w necie, może to przypominać procesowanie się z urzędem skarbowym - i dekada to za mało, żeby temat skutecznie ugryźć. Nie każdemu to się musi podobać i nie każdemu przypadnie do gustu taki brak wiarygodności. Trudno, jakoś to przeboleję, licząc na wyrozumiałość.
Natomiast, króciutko: info na temat anoreksji, samookaleczeń i wyparcia było posprawdzane - nie wszystko w fachowej literaturze, ale na pewno na necie, na jakichś bardziej niż mniej specjalistycznych stronach. A część to własne (lub bliskich) doświadczenia, ale w to już może nie będę wnikał charande - 3 Maj 2012, 09:59
Cytat
Część tych zagadnień, przyznaję, uprościłem, żeby opowieść była dynamiczniejsza - w dzisiejszych czasach jak człowiek zacznie się badać i szukać wiedzy medycznej w necie, może to przypominać procesowanie się z urzędem skarbowym - i dekada to za mało, żeby temat skutecznie ugryźć.
Wiesz co, niekoniecznie. IMO kluczowy błąd jest jeden - że
Spoiler:
ŻADEN z trzech lekarzy nie zlecił bohaterowi jakichkolwiek badań, wszyscy go leczyli na oko.
To jest tym bardziej dziwne, że facet wrócił z ciepłych krajów i teoretycznie może mieć np. dengę (objawy: gorączka, straszne bóle stawów i wysypka podobna do odrowej).
Żeby było zabawniej, objawy bohatera pasują też do...
Spoiler:
kiły wtórnej o nietypowym, cięższym obrazie Wysypka złożona z plam i krost, fatalne samopoczucie, gorączka, ból gardła - wszystko się zgadza. Bóle i opuchlizna stawów czasami występują jako powikłanie. Wymioty mogą być skutkiem podrażnienia albo zapalenia opon mózgowych.
Poniższy ciąg wydarzeń byłby IMO bardziej prawdopodobny (i przy oszczędnym pisaniu dający się zmieścić w ramach tekstu):
Spoiler:
1. Lekarka pierwszego kontaktu lekceważy sprawę (może być niezbyt kompetentna), uważa, że to grypa żołądkowa, przepisuje leki (BTW raczej nie przepisałaby leków za 1000 zł, nie zleciwszy badań - na wirusa wystarczy płyn elektrolitowy i paracetamol)
2. Kiedy facet wraca z wysypką i opuchniętymi stawami, lekarka zaczyna się bać, że to albo zespół Stevensa-Johnsona od paracetamolu, albo jakieś świństwo tropikalne. Każe odstawić paracetamol, zleca ekspresowe badanie krwi i moczu i straszy wizytą w ośrodku chorób tropikalnych, jeśli z badań wyjdzie, że to ostra infekcja (jeśli się nie mylę, w badaniu krwi wyszłyby wysokie leukocyty, wysokie OB i poziom białka C). Gdyby facet był bez śniadania, mógłby od razu dać sobie pobrać krew, jeśli lekarka przyjmuje w przychodni.
3. W dużym mieście wyniki badania krwi mogą być do odebrania nazajutrz po wykonaniu. Kiedy w wynikach nic nie odbiega od normy, lekarka głupieje, stwierdza że nie wie co jest grane i daje skierowanie do dermatologa.
4. Dermatolog podejrzewa kiłę wtórną. Pyta gościa, czy w ciągu ostatnich miesięcy utrzymywał przypadkowe kontakty seksualne i czy nie zauważył żadnych podejrzanych zmian w kroczu... (kiła zwykle rozwija się tak: po zarażeniu średnio 3 tyg. latencji, potem zmiana pierwotna (tzw. szankier twardy - twardy okrągły wrzód) w miejscu wniknięcia krętków czyli zwykle na genitaliach, która może się utrzymywać 3-6 tyg., potem wygojenie wrzodu i 4-10 tyg. po zarażeniu pojawiają się objawy kiły wtórnej, ale czasem zmiana pierwotna nie występuje i dopiero kiła wtórna jest podstawą do diagnozy). Zleca badanie na kiłę, a kiedy wynik wychodzi negatywny - daje za wygraną (gdyby miał więcej wyobraźni, mógłby jeszcze zlecić badanie na boreliozę).
Ale nie jestem pewna, jakie są procedury i czy lekarka pierwszego kontaktu przypadkiem nie skierowałaby faceta natychmiast do poradni chorób tropikalnych. To jest pierwsze podejrzenie, jakie powinna mieć - a nie uczulenie na narkotyki.
Co do pobożności bohatera to zauważyłam, że jest na pokaz Nie wiem, prawdę mówiąc, czy ta jego fałszywa pobożność naprawdę była potrzebna, bo fałsz fałszem, ale akurat ze swobodą seksualną to mi raczej nie współgra - tego typu człowiek chyba prędzej robiłby np. duże przekręty finansowe albo truł koty na osiedlu niż uprawiał wolną miłość na Teneryfie BTW
Spoiler:
kiedy wyrzygał hostię, byłam pewna, że to Bóg się uwziął na grzesznika.
Nie wiem, czy to opowiadanie nie miałoby mocniejszego wydźwięku, gdyby bohater
Spoiler:
był dobrym, porządnym człowiekiem, a MIMO TO popełnił zaniedbanie, które kosztowało kogoś życie, a jemu ściągnęło na głowę astralnego dręczyciela.
downbylaw - 4 Maj 2012, 09:51 Ok, dobra, przyznaję bez bicia, że mogłem to lepiej napisać... wiarygodniej by wyszło.
<samozadowolenie mode:off> makpfi - 21 Października 2012, 08:49 "Syberyjski blues" na RW 2010 bardzo ciekawy. Aż chciało by się przeczytać coś większego " w tym temacie ".downbylaw - 14 Stycznia 2013, 13:49 W dniu dzisiejszym rusza przedsprzedaż mojej książki Czas ognia, czas krwi. Premiera zaplanowana jest na 18.01, do tego czasu można utwór dorwać w promocyjnej cenie na stronie wydawcy - Wydawnictwa Dom Snów.
Po więcej informacji zapraszam na stronę http://domsnow.pl oraz na mojego autorskiego bloga http://marcinrusnak.wordpress.comAdon - 14 Stycznia 2013, 14:27 Kurczę, mam nadzieję, że tym razem wreszcie się uda. Powodzenia!downbylaw - 18 Stycznia 2013, 16:10 Na Youtube można obejrzeć świeżutki trailer Czasu ognia, czasu krwi. Miłego oglądania!
http://www.youtube.com/watch?v=ckaCASXoZ8QSebastian - 18 Stycznia 2013, 22:29 Bardzo profesjonalnie, artystycznie zrobione. Ze smakiem.Adon - 18 Stycznia 2013, 22:36 Wszystko cacy, ale czemu po angielsku? Książka też po angielsku wychodzi?downbylaw - 19 Stycznia 2013, 10:17 Cieszę się, że się podoba . A jest po angielsku z dwóch powodów:
- brzmi to lepiej (nagrania po polsku też były, ale wyszły nieco... naiwnie)
- to też forma zabawy formą i konwencją (90% kinowych trailerów jest po angielsku z napisami pod spodem)
Ktoś jeszcze oglądał? Romek P. - 19 Stycznia 2013, 11:13 Ja. Estetycznie śliczny, ale mam wrażenie, że za długi, że trailery książki powinny być krótsze, taki wniosek wyciągnąłem na potrzeby swojego.
A w ogóle, panie autorze, wydawca nie zdołał wydrukować książki na czas, więc promocja na razie idzie w powietrze mimo to życzę powodzenia - bardzo jestem ciekaw tej książki.charande - 19 Stycznia 2013, 11:21 Rzeczywiście świetnie zrobiony filmik downbylaw - 20 Stycznia 2013, 08:25 Dzięki, charande, po tym ile czasu mu poświęciłem miło czytać podobne słowa.
Romku, też obecnie uważam, że jest za długi. Cóż, człowiek uczy się na własnych błędach charande - 22 Kwietnia 2013, 21:46 Krótkie Marcinowe opowiadanko grozydownbylaw - 29 Maj 2013, 20:08 Dla zainteresowanych: objawiła się nareszcie strona internetowa Wydawnictwa Dom Snów. Można tam dorwać w promocyjnej cenie moją książkę "Czas ognia, czas krwi", a także ściągnąć sobie udostępnionego zupełnie za darmo ebooka z moim świeżutkim opowiadaniem "Pani Białych Skał". Wystarczy kliknąć tutaj - http://domsnow.pl/ksiazka/pani-bialych-skal/.downbylaw - 10 Czerwca 2013, 20:31 Na moim blogu wrzuciłem tekst - sprowokowany jurorowaniem na konkursie literackim towarzyszącym tegorocznym Dniom Fantastyki we Wrocławiu - poświęcony błędom często popełnianym przez początkujących autorów. Zapraszam do lektury i dyskusji
http://marcinrusnak.wordp...kurs-literacki/downbylaw - 1 Września 2013, 14:59 Na portalach Wydaje.pl oraz RW2010.pl pojawił się mój zbiór opowiadań pt. "Opowieści niesamowite". Poniżej znajdziecie opis książki, a pobrać ją można zupełnie za darmo w formatach PDF, EPUB oraz MOBI tutaj:
Kto prowadzi audycję radiową w świecie spustoszonym wojną nuklearną? Czy znaleziona na strychu skrzyneczka naprawdę może spełniać marzenia? Dlaczego młody mag i XIX-wieczny geniusz medycyny muszą nauczyć się współpracować? Co sprawia, że niektórzy zabijają ptaki i jaka kara grozi za terroryzm magiczny? Odpowiedzi na te i inne pytania znaleźć możecie w ebookowym zbiorze opowiadań Marcina Rusnaka. Opowieści niesamowite to literacki tygiel, w którym mieszają się najciekawsze konwencje współczesnej fantastyki: fantasy, cyberpunk, post-apokalipsa, groza. To dwanaście wyśmienitych opowiadań, a wśród nich zarówno niepublikowane premiery, jak i teksty zbierające laury w ogólnopolskich konkursach literackich (m. in. Horyzonty Wyobraźni 2009, Świetlne Pióro 2011). Co więcej: wszystko to zupełnie za darmo!