Summa Technologiae - Modele wszechświata
Luc du Lac - 24 Stycznia 2014, 14:40
Dunadan napisał/a | Luc du Lac napisał/a | czyli nie wytworzyli nic |
'Nic' jest brakiem czegoś z nie jego przeciwieństwem a antymateria jest przeciwieństwem, więc nie jest niczym. Paradoksalnie - ludzi nei są w stanie stworzyć nicości a jeśli nawet - to nie są w stanie tego zarejestrować. |
ehh, taki był to żart słowny, młody Skyłokerze
Rafał - 24 Stycznia 2014, 15:05
Oj Dunadan, Tyś naszych parlamentarzystów w akcji nie widział.
Dunadan - 24 Stycznia 2014, 15:24
Luc du Lac napisał/a | taki był to żart słowny, młody Skyłokerze |
Dziękuję za wyjaśnienie drogi Watsonie
że nie skumałem żartu...
Luc du Lac - 17 Listopada 2017, 13:10
ciekawa informacja o "tej" niezwykłej superN
https://youtu.be/FU6SDdnjJDc
jewgienij - 18 Listopada 2017, 17:37
Książka kosmologiczna, która mnie zafrapowała, to "Wszechświat z niczego" kogoś tam. Fajnie pokazane, że nasze filozoficzne paradoksy, intuicyjne pojęcie pustki czy przyczynowości są w świetle fizyki mało przydatne. Przekonująca teoria, że coś mogło się narodzić z NieCoś, bez posiłkowania się siłą sprawczą w rodzaju Boga czy wielością wszechświatów.
Mnie to pasuje.
Dla mnie pustka to druga strona Czegoś. Jedno i drugie związane ze sobą. Jest i pustka i wszechświat, zależy jak się spojrzy, nigdy nie było podziału. To trochę ezoteryka, ale na razie wszystko nią jest w takim temacie, kiedy się za daleko wypuścić. To, że światło jest falą, a jednocześnie strumieniem fotonów, też brzmi ezoterycznie.
Nie ma pytania - dla mnie - dlaczego istnieje Coś a nie Nic, bo oba te stany są aktualne, Nic jest podszyte istnieniem, a Istnienie Nicością. Amen (te mętne rozważania to już moje, nie z książki, która jest naukowa, nie bójcie się, warto przeczytać).
|
|
|