To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Literatura - Tekst numeru 26. Zagłosuj do 5. lutego!

Witchma - 28 Grudnia 2007, 11:11

cooger napisał/a
Nie wiem czy osoby które nie czytały opowiadania poprzedzającego aktualne będą potrafiły szybko znaleźć się w fabule.

ja nie czytałam, a nie dość, że się znalazłam, to jeszcze zachwyciłam :) a jaki był tytuł tego wcześniejszego opowiadania?

Kamilos - 28 Grudnia 2007, 16:37

Swój głos oddaję na Roberta Wegnera. Recenzjo-opinia tutaj.
banshee - 28 Grudnia 2007, 16:52

Przebrnęłam.
Głodomór fajny klimat, niezła tematyka, ogólnie pozytyw

Gdybym... z racji autora tekst podobał mi się najbardziej, a więc punkcik ode mnie

Miś zdecydowanie nie mój klimat, ale w sumie przyjemne czytadło, tylko zakończenie takie...mało atrakcyjne

Wigilia suma summarum nie było najgorsze, przeczytać się da, choć niewiele po tym zostaje...

to chyba tyle...

NURS - 28 Grudnia 2007, 16:55

Dzieki zbiorczo i pojedynczo. kto nastepny?
Czarny - 29 Grudnia 2007, 14:46

Ja !!!

Głodomór - czyta się dobrze, choć mam wrażenie, że jest zbyt ironiczny, niby horror, duchy, opętanie itp., ale mi przebijała jakaś drwina z całego utworu. Co nie wpłynęło dobrze na nastrój jaki powinien ten tekst zbudować. No i wpadka, podchodząca chyba pod ortograf. Jak można tak napisać: Perfekt :twisted: :? ocena: dobry-

Gdybym ..... - dla mnie numero uno (oczywiście PUNKT). Dotychczas nie było tekstu Wegnera, który by mi się nie podobał. Tematyka opowiadania skojarzyła mi się z problemami Drizzta d'Urdena. Tekst niby bez akcji, a napięcie wywołuje niemałe. ocena: sześć :bravo

Miś - może i tak bardzo się nie zestarzał, ale dość naiwny jest. Rozwiązanie problemów samo pcha się w łapy, a nikt tego nie widzi,bo jest niby niewiarygodne. No sorry. ocena - trzy+

wigilia szatana - ciężkie i jak dla mnie niezrozumiałe. ocena: dwa

Punkt oczywiście dostaje Wegner, drugi mógłbym przyznać Ubi&Orbi, ale aż tak świetne to to nie było (koło kultowości to nawet nie leżało :twisted: ).

cooger - 29 Grudnia 2007, 22:30

Witchma napisał/a
cooger napisał/a
Nie wiem czy osoby które nie czytały opowiadania poprzedzającego aktualne będą potrafiły szybko znaleźć się w fabule.

ja nie czytałam, a nie dość, że się znalazłam, to jeszcze zachwyciłam :) a jaki był tytuł tego wcześniejszego opowiadania?

Oj nie mam pamieci do tytułów, szczególnie opowiadań :/ Napewno znajdzie się ktoś kto przypomni.

Fidel-F2 - 30 Grudnia 2007, 11:36

Nie najgorzej

Głodomór - Najsłabszy PiK jak dotąd. Tyle stron i w zasadzie zero fabuły. Enka wciśnięty w historię z obowiązku i bez specjalnego celu. Czyta sie płynnie, znaczy napisane nieźle. Duży plus za humorystyczny fandom czy co tam. Dwa ćpuny najlepsze. Trochę z braku laku Punkt.
Gdybym miała brata - Bardzo mi sie podoba język i wyobraźnia Roberta. Świetnie wymyślony świat. Podobnie jak u U&O nie za wiele fabuły. Coś jak drugi rozdział powieści, gdzie poznajemy tło wypadków przeszłych i przyszłych. Niemniej świetnie oddane rozterki duchowe głównych bohaterów. Punkt.
Elektronowy miś - no fajne ale nie zachwyca. Chyba kiedyś naczytałem się tego wystarczająco.
Wigilia szatana - początkowo autorka tworzy fajny, wciągający klimat, który potem się rozwiewa. I to wszystko. Zostaje zbiór jakichś nawiązań bez specjalnego sensu w trudnej formie sprawiającej wrażenie bezcelowości i chaosu. Do pisania takich opowiadań trzeba mieć szczególny talent. EP go nie ma.

NURS - 30 Grudnia 2007, 13:02

Dzięki Czaerny, dzięki Fidelu, kto coś dziś dorzuci?
merula - 30 Grudnia 2007, 15:25

Od końca.
"Wigilia" chyba nie na mój mały móżdżek. Zdecydowanie nie w moim guście.
"Miś" przyjemnie się czytało, w większości niewiele straciło z upływem lat. Zasadniczy problem poruszony nadal w moim przekonaniu aktualny.
"Głodomór" wciągnęło, zaintrygowało. Ale kultowym nie nazwałabym go. Otarł się o punkt.
"Gdybym miała brata" PUNKT. Strasznie żałowałam, ze to już koniec. Niby niewiele sie dzieje, ale czytałam z zapartym tchem.W ogóle akurat ten świat i postaci jakoś pozostają w mej pamięci. I chcę do nich wracać.

NURS - 30 Grudnia 2007, 15:34

Dzięki merula, trzymaj się ciepło, dopóki coś nie przyjedzie.
hrabek - 3 Stycznia 2008, 08:23

Glodomor - dobrze napisane, duzo lepsze niz ostatnie spotkanie z Gilem i Enka, chociaz ciagle nie jestem przekonany do tego cyklu. Dam punkt, bo wyboru za duzego nie ma.

Gdybym... - poprzedni tekst Wegnera osadzony w tym swiecie jest dla mnie jednym z najlepszych opowiadan ever. Druga czesc jest co najmniej tak dobra. To prawdziwy majstersztyk i jestem dumny, ze moglem go przeczytac. Rewelacja. Gdybym mogl, to oddalbym na ten tekst 10 punktow. Na szczescie bedzie jeszcze Nautilus.

Elektronowy mis - dobrze napisane, ciekawy pomysl, chociaz to lopatologiczne zakonczenie bylo strasznie prostackie, nieprzemyslane i denerwujace.

Wigilia szatana - Chyba nie zalapalem puenty, jesli jakakolwiek byla. Interesujace w wartswie fabularnej, ale cos nie tak bylo z dialogami i zachowaniami bohaterow. No i generalnie nie wiem, czy na koncu mialo byc cos wiecej, czy to juz wszystko. Bo jesli nic wiecej nie ma, to troche sens calego opowiadania mi sie rozmyl.

NURS - 3 Stycznia 2008, 11:54

Dzięki, hrabek, kto nastepny objawi swych myśli zastępy?
mawete - 3 Stycznia 2008, 13:09

O&U i Wegner
NURS - 3 Stycznia 2008, 13:29

dzięki mawete, aleś lakoniczny się zrobił :-)
ale lepszy taki głos, niż żaden... do was mówię, ci, co nie głosujecie :twisted:

mawete - 4 Stycznia 2008, 08:23

NURS: czasu nie mam - w robocie zapieprz w domu remont - zaglądam na 2 minuty i znikam...
Kirasz - 4 Stycznia 2008, 08:39

Orbitowski & Urbaniuk: "Głodomór" - obawialem sie troche tego opowiadania jako ze czytam ksiazke i jakos mnie nie powala. Ale opowiadanie mi sie podobalo przynajmniej sie posmialem. Enka jak to Enka a klecha mnie dobijal swoim zachowaniem, no i punkt.

Wegner: "Gdybym Miała Brata" - strasznie plynie mi sie czytalo i jak zwykle czekam na wiecej text'ow pana Wegnera :) Jak by byl jeden punkt to poszlo by na to opowiadanie.

Fiałkowski: "Elektronowy Miś" - Ciekawe, jednk prawie od samego poczatku mozna sie domyslec ze z tym miskiem bedzie cos nie tak.

Popik: "Wigilia Szatana" nie wiem czy postacie tam wystepujace to roboty rosliny czy jeszcze pieron wie co innego, jakis tam pomysl w sumie jest, chetnie bym zobaczyl rozbudowe tego swiata.

NURS - 4 Stycznia 2008, 15:51

mawete - to ogólna uwaga była
Kirasz dzięki za głos, kto nastepny?

Jolietka - 4 Stycznia 2008, 17:42

ja, jak przeczytam do końca, niewdzięczne babsko!
pismo przyszło przed świętami, a ja się męczę 3-ci tydzień
:|

Fidel-F2 - 4 Stycznia 2008, 17:52

Jolietka napisał/a
a ja się męczę 3-ci tydzień
to niezła laurka
Sergent - 5 Stycznia 2008, 10:43

Moje punkty na: Wegner: "Gdybym Miała Brata" (sporo tutaj filozoficznych konwersacji między bohaterami, ale ten autor wyraźnie mi pasuje) i Fiałkowski: "Elektronowy Miś" (klasyka, Fiałkowski też mi pasuje, akurat tego tekstu nie pamiętam).
Pozostałe dwa teksty nie strawiłem.

NURS - 5 Stycznia 2008, 14:21

Dzięki, Sergent, zapraszam do głosowania.
Godzilla - 6 Stycznia 2008, 15:35

Punkt tylko na Wegnera. Smutny finał smutnej historii. U&O budzą we mnie zbyt mieszane uczucia (choć tekst napisany jest świetnie). Wigilia Szatana przekombinowana i niestrawna - niby o co w tym chodziło i po co ten tekst? Misia trudno oceniać, był napisany w tak innych czasach. Nie wiem, czy te dawne teksty w ogóle powinny łapać się do ankiety, to inna kategoria.
NURS - 6 Stycznia 2008, 20:06

Dzięki godzillo, kto nastepny?
Agi - 7 Stycznia 2008, 23:20

Skończyłam ostatnie opowiadanie z grudniowego numeru i mam dylemat na kogo oddać głosy.
Głodomór bardzo dobry, fragmenty o fantastach ze szczególnym uwzględnieniem autoportretu Autorów serdecznie mnie ubawiły. Intresujące przedstawienie rytuałów wypędzania duchów wg różnych religii.
Gdybym miała brata - nie wiem czy Robertowi to się spodoba, ale wzruszyłam się, zwyczajne, jak to kobieta :wink: Kawał porządnej fantazy.
Elektronowy miś wcale się nie zestarzał. Fakt, że można było domyśleć się zakończenia w niczym nie umniejsza jego wartości.
Wigilia szatana - Wysoki Sądzie, ja naprawdę próbowałam :oops:
Jeszcze pomyślę nad głosowaniem.

NURS - 8 Stycznia 2008, 00:03

Dzięki Agi.
Kto następny? Dociągnijcie w końcu do pięćdziesiątki.

Agi - 8 Stycznia 2008, 07:21

Punkty dla rozrywkowego duetu i Roberta M. Wegnera :D
Adashi - 8 Stycznia 2008, 11:32

To teraz ja :)

Urbaniuk & Orbitowski - Głodomór
Długi, soczysty tekst, świetny styl, fabuła też bez zarzutu, interesujące zagadnienia dotyczące voodoo, słowem chyba najlepsza odsłona cyklu PiK :bravo PUNKT!
Aha, stolicą Brazylii od bodajże 1960 roku jest Brasília, więc proszę nie pisać, że Sao Paulo, chyba, że chodziło o stolicę stanu ;)

Wegner - Gdybym Miała Brata
Fabuła zapodana w wersji szczątkowej poprzez prawie same dialogi i liczne retrospekcje :arrow: więc tym większe :bravo dla autora, że wyszedł z tego przedsięwzięcia z tarczą. Bardzo zajmująca lektura, trzyma w napięciu :)

Fiałkowski - Elektronowy Miś
Klękajcie narody! Oto polski prekursor cyberpunka :shock: hardcore'owy oldschool :D Wielkie podziękowania dla Kruka i NURSa, za to, że było nam dane poznać to opowiadanie. To prawda, że zakończenie jest trochę sztywne, ale za to te analogie z Blade Runnerem i AI Sztuczną Inteligencją, ło matko; oniemiałem normalnie i dostałem wypieków :oops: Miś rządzi, absolutnie. PUNKT!

Popik - Wigilia Szatana
Ni to alegoria, ni to jakieś high science fantasy, przeczytałem, ale obawiam się, że nie zrozumiałem do końca, przepraszam :|

Dziękuję za uwagę :D

Titus Pullo - 8 Stycznia 2008, 13:24

Dopiero zacząłem czytać, a już się czepnę do jednej technicznej kwestii w opowiadaniu Wegnera. I jest to raczej czepianie się redaktora, a nie autora. Chodzi mi o dwukrotną "zapowiedź paskudnej śmierci". Paskudną śmierć zapowiadało słońce i te dwa sztylety bohaterki. Obie paskudne śmierci - choć z innego powodu - znalazły się w tekście prawie tuż obok siebie, powodując, w moim odczuciu, paskudny zgrzyt. :twisted:
NURS - 8 Stycznia 2008, 13:26

Dzięki Adashi. Kto nastepny wtrąci swoje trzy grosze? :-)
magic - 8 Stycznia 2008, 20:30

Orbitowski, Urbanuk – Głodomór
Odniosłem wrażenie że formuła się wyczerpała. Gdybym przeczytał to jako samodzielne opowiadanie to być może byłby punkt, ale czytałem wszystkie poprzednie jak i powieść. Przejadło się.
Robert M. Wegner – Gdybym miała brata
Tytuł trochę nietrafiony, ale opowiadanie świetne. Punkt.
Konrad Fiołkowski – Elektronowy Miś
Historie o sztucznej inteligencji, w dowolnym ujęciu, najlepiej świeżym to jest to co mi się ostatnio podoba. Punkt.
Emma Popik - Wigilia Szatana
Jakieś takie ... nie wiem ... wtórne? Na siłę? Nie podeszło mi.
Edit: Ort :(

Partner forum