Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Kolekcje
hrabek - 21 Marca 2007, 11:37
Ja mowie o tych z Panini. Do albumu kupowalo sie zamknieta paczke 6 naklejek.
Azirafal - 21 Marca 2007, 12:06
count napisał/a | Ja mowie o tych z Panini. Do albumu kupowalo sie zamknieta paczke 6 naklejek. |
Ja takoż. Dobrze mówi - dać mu wódki
hjeniu - 21 Marca 2007, 14:57
Burżuje, reszta miała tylko polskie podróby
mBiko - 24 Marca 2007, 21:06
Azirafal i count słuchajcie Ziemniaka, bo on dobrze prawi. Wydawcą był chyba KAW. Na jednym listku było 6 naklejek: 4 z tematu głównego i po 1 z dodatkowych. Pierwszy zeszyt to były "Gwiazdy muzyki rozrywkowej" ( Abba, The Beatles itp), ale pamiętam również coś o grzybach, motylach, zabytkach i II WŚ.
May - 24 Marca 2007, 21:25
W zamierzchlych czasam mialam komplet Swiata Czarownic Andre Norton, wszystkie tomy z serii Smok i jerzy Dicksona, oczywiscie wszystkie Pratchetty (wiekszosc i po polsku i angielsku), wszystkie Kresy, wszystkie Sapki, caly Ogien i Lod Martina, komplet Kronik Wampirow Ann Rice, caly Xanth no i wszystkie Pilipiuki, Achaje i jeszcze polowe Piekary. Pewnie pominelam sporo serii i cykli... Aha i zapomnialam o Thorgalach!
Wszystko zostalo w Krakowie, na pastwe mojego rodzenstwa, dzieki ktoremu czesc moich kolekcji juz znikla (bo pozyczyla jedna z druga i nie pamieta komu), ale kiedys przynajmniej czesciowo sobie tu przywioze a czesc skompletuje na miejscu (grunt to miec ambitne plany )
mBiko - 24 Marca 2007, 21:28
A w temacie literatura: jestem namiętnym kolekcjonerem fantastyki w ogóle. Na dzień dzisiejszy posiadam ponad 800 książek, Fantastykę i NF ( brak 5 numerów), Fenixa ( brak 1)
i komplet SF i SFFiH.
Najdłuższe serie to: Diuna, Świat dysku, Wiedźmin, Czarna kompania i wiele innych autorów oraz cykli.
Martva - 24 Marca 2007, 22:19
Ja kolekcjonuję szkiełka, sieczkę z minerałów i kostki brukowe z granitu.
A, i jeszcze posiadam kolekcję/hodowlę roztoczy, w dużych ilościach
Jak zacznę kiedyś zarabiać to chętnie bym pokolekcjonowała książki o ogrodach (rozpaczliwie czepiając się nadziei, że mojej siostrze nie będzie się chciało wywozić całej fantastyki do Anglii), fajną bieliznę i jeszcze więcej szkiełek.
elam - 24 Marca 2007, 22:27
mam chyba wszystkie oprocz 1 lub 2 numery Science-fiction,
rozne ksiazki, w tym troche francuskiej klasyki w oryginale,
swietna kolekcje muzyki - nie wyrzucilam zadnej kasety magnetofonowej, najstarsza ma juz ze 30 lat,
kolekcje widokowek z roznych stron swiata, w tym podkategorie "morskie"
kolekcje pocztowek-darmowek-reklamowek
plakaty z roznych filmow - cala kupe,
rozne mapy - najprzydatniejsza z kolekcji
mnooooostwo koralikow
muszelki z francuskich wybrzezy i troche kamykow polszlachetnych
.......
Martva - 24 Marca 2007, 22:30
elam napisał/a |
mnooooostwo koralikow |
Sprecyzuj 'mnóóóóóstwo?
elam - 24 Marca 2007, 22:39
- cos ponad kilogram?
(mowie o tych malenkich plastikowych... takich grubszych, szklanych, ceramicznych i palstikow tez, to bedzie drugie tyle.... )
Agi - 24 Marca 2007, 22:45
Kiedyś z upodobaniem zbierałam kamienie półszlachetne. Mam granaty - kilka sznurków, piasek pustyni, agaty ( w tym jeden półkilowy), trochę kryształów górskich i ametystów. O i jeszcze "kamień optymizmu" czyli krzemień pasiasty. Ostatnio jakoś nie uzupełniałam.
Martva - 24 Marca 2007, 22:50
elam: Muszę zważyć moje, bo ja liczę na pudełka. Akrylowych/plastikowych kryształków mam niewiele, szkło podzielone na drobnicę mniejszą -2 takie jakby komódki z szufladkami i większą -1 pudełko duże (jak na śrubki czy coś takiego) z przegródkami, kryształki - 2 pudelka duże, listki/kwiatki - jedno, duże, kosteczki/sześciany - 1, małe. Plus pudełko po czekoladkach z pojedynczymi egzemplarzami, chyba z 5 kolejnych 'organizerów z sieczką z minerałów, następny z masą perłową i trochę piór upchanych w różnych miejscach, ne wiem ile.
Tylko kolekcjonujesz i oglądasz, czy zdarza Ci się ułamek zbiorów poskładać w jakiegoś biżuta i oddać komuś?
elam - 24 Marca 2007, 23:03
ja to mam wiekszosc naniziane na jakies sznurki
i nie oddam nigdy nikomu, o nie
no wlasnie trudno ilosc ocenic, w przypadku drobnych koralikow, dlatego tak napisalam - z kilo, no bo jak inaczej - ze bialych bedzie ze 3 pudelka zapalek, zoltych ze 2, pomaranczowych 1, czerwonych 3, niebieskich 3, zielonych 4, czarnych tez, itd....
a do skladania nie mam wiekszych zdolnosci - ot, jakis sznurek na reke a ostatnio sotoir na szyje (a jakze sie to po polsku nazywa, sotoir?? moze ktos wie? no bo naszyjnik to brzmi [zbyt] dumnie...
May - 25 Marca 2007, 12:16
Martva napisał/a |
Jak zacznę kiedyś zarabiać to chętnie bym pokolekcjonowała książki o ogrodach (rozpaczliwie czepiając się nadziei, że mojej siostrze nie będzie się chciało wywozić całej fantastyki do Anglii), . |
hehehe, czyja matka jest nadzieja? nie martv sie, moze Norton ci zostawie
i jeszcze Shannare i moze Xanth?
A tak serio to zobaczymy, na razie chyba zabiore Kresa i reszte polskich autorow i Martina?
Za to moge ci przywiezc jakies ksiazki o ogrodach i koralikach? I koraliki tez
aqulka - 26 Marca 2007, 11:17
Koniu napisał/a | kilka tomów ze Świata Czarownic Nortona, |
Andre Norton też była kobietą
Ja kolekcjonuję generalnie ksiązki i filmy (mam sporą kolekcję na VHS, niestety bezuzyteczną - trzeba by wreszcie pomyslec o zrzuceniu tego na CD), ale to dopiero początki, więc nie ma się czym chwalić.
No mam całą serie o Enderze, całego Harrego P., z muminków mi chyba ze dwa tomy brakuje
no i trochę mi się stan Pratchetów dzięki Merlinowi poprawił*:) I chyba jeszcze poprawi, bo własnie dostałm rocznicową znizkę (a miałam chwilowo nic nie kupowac, zeby przeczytać to, co mam)
*HO, HO, HO;))
przemek07 - 27 Września 2009, 21:28
Posiadam cały cykl Inkwizytorski Piekary, wszystkie Wędrowycze, 2 pierwsze tomy Oka Jelenia, trylogia Warcrafta Wojna Starożytnych, Ani Słowa Prawdy.
Niestety ciężko u mnie z książkami, jeszcze nie pracuję, uczę się, więc aż tak super kasy na książki nie mam. Ale jeżeli jakaś kasa mi w łapki wpadnie (czy to od rodziny, czy jakos sobie zarobie) to zaraz zamieniam je w książki
shenra - 27 Września 2009, 22:54
przemek07, a Ty byś się tak przywitał zgodnie z zasadami tego forum?
khamenei - 28 Września 2009, 07:54
Głównie kolekcjonuję Fantastykę i SF / SFFiH.
SF mam wszystkie numery, natomiast NF trudno powiedzieć, gdyż kiedyś ok. 150 kupiłem na Allegro i przeczytam zapewne na emeryturze, a dopiero wtedy dokupię brakujące.
A poza tym mam ponad 800 płyt rapowych z północnej Kalifornii . Ale to pewnie mało kogo tu interesuje.
przemek07 - 28 Września 2009, 21:05
shenra napisał/a | przemek07, a Ty byś się tak przywitał zgodnie z zasadami tego forum? |
Za chwilkę, bo dzisiaj troszkę czasu nie miałem, tylko looknąć zdążyłem, bo dopiero około 18 ze szkoły wróciłem
Tak ogólnie to witam wszystkich w tym wątku (zaraz także się przywitam w temacie przydzielonym do tego ) Sry, że jeszcze tego nie zrobiłem, ale troszkę zabiegany byłem
Fidel-F2 - 29 Września 2009, 21:25
khamenei napisał/a | A poza tym mam ponad 800 płyt rapowych z północnej Kalifornii | a nie wystarczyła by Ci jedna?
khamenei - 30 Września 2009, 10:50
Haha, to dobre.
Analogiczną ignorancję prezentuje dowcip, który także swego czasu mnie rozbawił:
- To co kupimy Pawłowi na urodziny? Może książkę?
- Łee... książkę? Książkę to on już ma.
Fidel-F2 - 30 Września 2009, 10:55
khamenei napisał/a | Analogiczną ignorancję prezentuje dowcip | tu nie ma analogii
hrabek - 30 Września 2009, 12:55
Przeniosłem dyskusję do wątku lingwistycznego.
cwany-lis - 3 Grudnia 2011, 21:48
Kolekcjonuję szeroko rozumiany kanon fantasy - ale tu moje gusta i guściki mają decydującą rolę i kilku "wielkich" się zwyczajnie nie załapało na regał.
I Gwiezdne Wojny - 100+ tytułów ale mam ostatnio dosyć spore zaległości i w czytaniu nowości jak i zakupie kilku białych kruków.
A od jakiegoś roku zbieram także książki historyczne - na razie przerabiam Wielką Wojnę, bolszewików i rekreacyjnie II Wojnę Światową ale tu ograniczam się na razie do czarnej serii znaku.
Iselor - 6 Stycznia 2013, 23:50
Jak widzicie zbieram gry. Mam też jakieś 50-60 filmów na DVD ale to przypadek raczej, głównie fantastyka i westerny. Nie nazywam tego kolekjcą, zwłaszcza że nowy film kupuje raz na...rzadko:)
No ale tu jakby coś moja biblioteczka:
http://baza.fantasta.pl/biblioteczka.php?id=842
Mam też konto na lubimyczytać ale baza fantasty jest...wygodniejsza, przynajmniej dla mnie.
Procella - 29 Października 2013, 12:14
Zbieram antologie opracowane przez Petera Haininga (głównie groza, ale też kryminały czy nie-horrorowa fantastyka). Do tej pory udało mi się postawić na półce:
The Midnight People: Being eighteen terrifying and Bizarre tales of Vampires
The Evil People: Being Thirteen Strange And Terrible Accounts Of Witchcraft, Black Magic And Voodoo
The Unspeakable People
The Clans of Darkness: Scottish Tales of Fantasy & Horror
Great British Tales of Terror: Gothic Stories of Horror & Romance
Great Tales of Terror from Europe and America: Gothic Stories of Horror & Romance
Detours into the Macabre
The Magicians: True Stories of the Occult
Vampire: Chilling Tales of the Undead
Great Irish Tales of Horror: A Treasury of Fear
The Mammoth Book of Haunted House Stories
Great Welsh Fantasy Stories
Tales of Dungeons and Dragons
Murder on the Menu
+
The Warlock's Book: Secrets Of Black Magic From The Ancient Grimoires
The Classic Era of American Pulp Magazines (bardzo efektowny album)
Może się wydawać, że sporo nazbierałam, ale to nie jest nawet połowa Niestety część jest dość trudna do zdobycia.
|
|
|