Stare ogłoszenia - Forum po przenosinach.
GAndrel - 11 Stycznia 2007, 23:45
Zdaje się, że na nowym serwerze trzeba oszczędzać transfer. W związku z tym propozycja oszczędzająca: niech wyświetla się 15 postów na stronie. Trochę się w ten sposób oszczędzi.
Anonymous - 12 Stycznia 2007, 12:12
Rzeczywiscie, chyba warto o tym pomyslec.
Warto sprawdzic, co powoduje takie obciazenie strony?
Wg Opery informacje o stronie Forum SF i Forum Fahrenheita:
Forum SF:
Rozmiar strony głównej: 88438 bajtów
Liczba elementów wewnętrznych: 65 (65)
Całkowity rozmiar elementów wewnętrznych: 95419 bajtów
Forum F:
Rozmiar strony głównej: 17048 bajtów
Liczba elementów wewnętrznych: 40 (40)
Całkowity rozmiar elementów wewnętrznych: 50742 bajtów
O ile 47 procentowa roznica elementow zewnetrznych moze wynikac po prostu z rozmiarow awatarow, o tyle 80% roznicy rozmiarow strony głównej (główna - to blad w tlumaczeniu Opery, chodzi o strone) raczej nie da sie uzasadnic trescia (po skopiowaniu tresci do notatnika SF - ok. 8000 znakow, F - ok 17000 znakow)...
--
_________
Batyjai s nenjei nem valanak,
Bar apja fia volt nagyapjanak.
J.Joyce - "Ulysses"
Anko - 12 Stycznia 2007, 14:19
Ja również składam wyrazy szacunku dla gorata.
A także mam nadzieję, że mój wczorajszy post nie zrobił kłopotu, bo wszelkie uwagi przeczytałam post factum, offline, skąd dopiero dowiedziałam się o nowym adresie.
Aha, i wczoraj forum zaliczyło mi zwis, przez co musiałam zapłacić za kolejny kwadrans w kafejce oraz nie nagrał mi się jeden PW i nie mogłam nań wtedy odpowiedzieć. Ale nie mam o to żalu, bo widzę, że wszyscy ciężko pracowali i głowili się dla dobra forum. Dla wszystkich oraz symboliczne już
No i też zauważyłam "edach.pl", ale myślałam że to wina durnego oprogramowania w kafejce...
gorat - 12 Stycznia 2007, 15:46
Zmniejszenie liczby postów na stronę spowoduje z kolei częstsze ich ładowanie. Lepszy efekt da choćby wyłączenie Szybkiej odpowiedzi, listy Możesz czy różnych drobnych bajerków. Np. czy ktoś używa przycisku Top?
Adashi - 12 Stycznia 2007, 16:25
Szybka odpowiedź jest cool Używam jej namiętnie
Pako - 12 Stycznia 2007, 16:38
Wyłączenie szybkiej odpowiedzi? A co ona obciąża, tu prawie nic nie ma, sam tekst, parę kilo najwyżej, a pewnie do kilo nie dojdzie. Możnaby emoty spod szybkiej wywalić jak już.
Anonymous - 12 Stycznia 2007, 17:13
Nie no, bez takich pomysłów! Szybka odpowiedź musi być, i emoty pod nią też.
dzejes - 12 Stycznia 2007, 17:45
Forum mi muli. Okropnie. Wprost paskudnie.
Agi - 12 Stycznia 2007, 18:00
Myślałam, że to mój koputer - 5 minut się logowałam.
Pako - 12 Stycznia 2007, 18:03
Albo i jeszcze gorzej, niż Dżejes mówi. Prawda jest taka, że zwisnęło se na kilka minut.
Jeśli to jeszcze jakieś forumo-prace to ok, a jeśli to już serwera wina, czas uderzyć w adminów, póki serwer nowy, nie może tak być, żeby serwer stanął i stał, a forumowicze nie mogli się dobić do danych.
elam - 12 Stycznia 2007, 18:05
mi muli przecietnie. bywalo gorzej.
likwidacji szybkiej odpowiedzi mowie zdecydowane NIE, bo chyba 90 % moich postow to wlasnie szybkie odpowiedzi czasem strona sie muli albo nawet wysypuje, kiedy laduje sie "posting", a przy szybkiej jest... szybko
edit:
ten post wysylal sie ponad 4 minuty...
wiec jednak MULI niezle
GAndrel - 12 Stycznia 2007, 18:38
gorat napisał/a | Zmniejszenie liczby postów na stronę spowoduje z kolei częstsze ich ładowanie. (...) |
Nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Uzasadnienie:
Większość forumowiczów śledzi forum na bieżąco i nie czyta wszystkiego tylko posty nieczytane, zwłaszcza że są oznaczone jako nieprzeczytane.
Weźmy na ten przykład ten wątek. Z tym postem będzie na nim 41 odpowiedzi czyli 42 posty. Z odpowiedziami od 15 do 30 ładowały się także odpowiedzi 1 - 14. Jak myślisz ile transferu zżarło ich przesyłanie? w skali wątku może niewiele, ale zobacz ile jest takich sytuacji na całym forum?
Przy piętnastopostowej stronie za 4 posty rozpoczęłaby się nowa strona i przez następnych 15 postów oszzczędzałoby się na przesyłaniu postów 30 - 45. Jaka to by była oszczędność!?
gorat - 12 Stycznia 2007, 18:47
Pytanie brzmi, czy rzeczywiście tak jest...
Jak wrócę, to się pobawię. Po rozłożeniu strony forum na czynniki może się rozjaśni...
Edit: zwróccie uwagę na to, ile TEKSTU ma przeciętnie te piętnaście postów, ile KODU, a ile jest kodu stałego (nagłówek, dół). Zauważyłem, że spacje i taby ze struktury trochę wazą - znalazłem miejsce z kilkudziesięcioma zbędnymi spacjami w rządku. Od razu, bez przeszukiwania.
Pako - 12 Stycznia 2007, 19:11
Jakie znaczy się zbędne spacje? W kodzie html? Ano, pewno są, taka idea programowania, żeby ładnie było Ale one nie mogą aż tyle ważyć.
Jednak kodu trochę na te posty pewnie też przypada, na taki jednolinijkowy kilkaset znakków pewnie będzie. Awatarek, przyciski pod postem, tytuł posta, nick, status, podpis, ilość postów, skąd, dwa przyciski do cytowania. Trochę tego jest.
Nie robiłbym jednak z tego takiego halo, 30 postów to jednak o wiele większa wygoda użytkowania, nie wiem, czy zaoszczędzone kilkaset bajtów, może kilka kilobajtów tekstu warte jest zmniejszenia tej wygody. Grafiki dużo generują ruchu, jak ktoś nie cache'uje, albumy, wstawiane grafiki konkursowe (więc lepiej je podlinkowywać a nie z albumu). Ciekawe co jeszcze taki ruch generuje.
GAndrel - 12 Stycznia 2007, 19:20
Dane do analizy:
Pierwsza strona tego wątku - 30 postów - 146,74 KB
Druga strona - 13 postów ( jak na razie ) - 84,95 KB
A zapowiada się że będzie więcej, bo zapowiadają się dłuższe posty.
co do wygody to ja wolę jednak 15 postów. Wolę czytać dużo małych niż mało dużych stron.
EDIT: znalazłem dwa wątki z tylko jednym postem. Strony mają 25,98 KB i 25,24 KB.
Studnia - 12 Stycznia 2007, 19:40
Muli się czasami tak, że ostatnio myślałem że mi router nawalił, i dlatego nie łączy. Ale nieeee... Ale nieeee...
Ale chyba coś się da z tym serwerem zrobić, co? Bo ja to się nie znam...
Agi - 12 Stycznia 2007, 19:57
Przed chwilą na twarz padło
Ziemniak - 12 Stycznia 2007, 20:08
Mnie co jakiś czas wywala: Kod | phpBB by Przemo : Critical Error
Could not connect to the database.
Can't connect to MySQL server on 'mdb.nano.pl' (4) |
Nexus - 12 Stycznia 2007, 20:15
Też to miałem. Ale dalej idzie jak krew z nosa...
Pako - 12 Stycznia 2007, 20:26
Ano, połączenie z bazą danych jest tragiczne, przeciążone. Trzeba providera pomęczyć, niech coś z tym zrobi, w końcu NURS płaci, to może i oczekiwać, jak mniemam.
GAndrel - racja, ale ile z tego to obrazki, awatarki i te pe? Bo to znowu jest o 15 awatarków więcej, jeśli różnorodność userów na stronie.
Co nie zmienia faktu, żę cholernie dużo te strony ważą....
gorat - 12 Stycznia 2007, 20:54
Ło dzizaz, po wywaleniu spacji z tej strony (przed moim postem) z 134969 B zrobiło się... 119208. 15761 spacji... Po skasowaniu tabów doszło do 114604...
20kB na samych elementach struktury, które są zauważane jedynie przy przeglądaniu wygenerowanego kodu i dla programisty nie mają żadnego znaczenia OWNAGE - niezłe obciążenie
Można jeszcze trochę zdecydowanie nieużywanych elementów skasować i "trochę" zejdzie. O właśnie, korzystacie z przycisków po prawej stronie Szybkiej? Takie teoretyczne pytanie
Nexus - 12 Stycznia 2007, 21:01
Ja korzystam. Większość postów piszę Szybką. Ten też
Studnia - 12 Stycznia 2007, 21:03
W sumie różnie... Raz korzystam, innym razem wstukuje komendy w tekst. Bo chyba o te przyciski Ci chodzi?
Edit:
A teraz to forum śmiga jak Kubica...
Ixolite - 12 Stycznia 2007, 21:10
Ale muliło nie dlatego chyba. Na moje oko coś nie dawała rady baza danych...
hrabek - 12 Stycznia 2007, 21:13
jak Kubica w boxie przed startem chyba
Ja tez tylko szybkiej uzywam.
Ale np. po co pod przyciskiem "Odpowiedz" napisy co moge, a czego nie? Wszyscy chyba wiedza, mysle, ze mozna by to wyciac i byloby kolejne kilkaset bajtow mniej.
Pako - 12 Stycznia 2007, 21:13
ano, teraz błyska forum swoją lepszą stroną.
gorat - to możnaby spróbować oczyścić forum ze spacji i tabów i enterów, bodaj któryś pajączek miał nawet to w opcjach, a sporo tego jednak jest, licząc na kilkadziesiąt przeładowań conajmniej przez aktywnych userów każdego dnia.... no się uzbiera.
A te przyciski tak dużo chyba nie zbierają miejsca jednak Wywaliłbym "Skocz do:" na przykłąd, osobiście nigdy jeszcze tego nie użyłem. Podgląd bym wywalil, nigdy nie uzywam, chyba, żę missclick się trafi. Wywaliłbym tę strzałkę przenoszącą na górę strony, pod każdym postem. Wywaliłbym symbol aktywności danego usera (online), zmniejszył awatarki do 100x100, może skrócić podpisy by można do 150 znaków na przykłąd? Chociaż to już takie czepianki na maxa
Ziemniak - 12 Stycznia 2007, 21:30
Zamiast przycisku 'center przy szybkiej można by wstawić 'URL' bo bardziej się przydaje a trzeba klepać na piechotę, Symbol aktywności się przydaje ale reszta już niekoniecznie
elam - 12 Stycznia 2007, 21:52
ja w szybkiej uzywam tylko bolda i emotek, jak chce cos wstawic to uzywam normalnej odpowiedzi bo robie sobie podglad.
a w ogole nie wiem, co to jest "code". i boje sie klikac, zeby sprawdzic wiec jak dla mnie, mozna to usunac
Agi - 12 Stycznia 2007, 22:00
Używam szybkiej z przyciskami. Podgląd przydaje się do sprawdzenia, czy cytowanie prawidłowo zadziałało.
Adashi - 12 Stycznia 2007, 23:37
Pako, zielonego pampera online proszę mi zostawić, to przydatny ludzik jest. Wara od niego!
|
|
|