Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?
Navajero - 8 Marca 2011, 14:21
Adon napisał/a | Daj znać, jak będziesz miał, bo nie wiem, czy chcę wydać pieniądze. |
Dam, spokojna głowa Sam jestem ciekawy.
Hubert - 9 Marca 2011, 15:50
Pierwsza recenzja Dragon Age 2
Niby 8/10, ale nie jest dobrze.
Dunadan - 10 Marca 2011, 17:34
Sosnechristo, na gamespot też dostał 8/10 http://www.gamespot.com/p...topslot;title;2
To już nie to podobno... jak sobie patrzę na filmiki to walka nie wiele się różni od MMORPG...
Hubert - 10 Marca 2011, 18:13
Tam walka... Cała reszta mnie niepokoi. Walka to tylko jeden z efektów przyjęcia stylistyki bliższej mandze.
Dunadan - 10 Marca 2011, 19:15
Sosnechristo, manga? sorry na pęczki mangowych MMORPG. Oby nie spieprzyli ME
Matrim - 10 Marca 2011, 19:32
Po PC zerknąłem na demo na konsoli. Za pierwszym razem, na szybko, odrzuciło mnie. Ale po kilku dniach wróciłem i... nie jest tak źle. Jest łatwiej niż na PC, trochę przez to, że nie można ogarnąć większej części bijatyki, a trochę pewnie rekompensuje to brak możliwości szalenia ze skrótami, wydawania multum rozkazów na sekundę. Jest zręcznościowo, co akurat mi nie przeszkadza. Graficznie nie odstaje od PC, a jeśli tylko historia będzie na poziomie, to mnie jest wszystko jedno jak te hordy po drodze do celu się rozpierniczy
Hubert - 10 Marca 2011, 22:34
Dunadan, możliwe. Po prostu walka to akurat średni problem dla mnie
Hubert - 11 Marca 2011, 23:15
Słuchajcie, jak wyglądało u Was pierwsze spotkanie z Jaskrem i gdzie się odbyło w Wiedźminie?
Mam wrażenie, że coś przeskoczyłem, mimo że starałem się nie.
Navajero - 12 Marca 2011, 00:23
DA II - na gorąco
- system walki dużo lepszy niż w poprzednich odsłonach, fajne, widowiskowe skille
- poziom trudności zbyt łatwy, na normalu nie ma nawet okazji do użycia mikstur czy skomplikowanych taktyk, przy "trudnym" wszystko jest ok
- idiotyczne bryzgi krwi na twarzach ( nienaturalne)
- wrogowie materializują się znikąd
- fabuła ( jak na razie) niezła
- panienki takie se ( znaczy urody mocno nienachalnej), ale nie tracę nadziei
- broń, zbroje i otoczenie graficznie sporo lepsze niż wcześniej, choć szału nie ma
- rzemiosło chyba nieźle rozwinięte, ale do tej pory specjalnie nie testowałem
- przedmioty bonusowe nie zmieniają balansu gry ( te które ja dostałem)
- po raz pierwszy opłaca się grać łotrem - łucznikiem, wcześniej to była tragedia
- ciekawe i wnoszące dużo do rozgrywki specjalizacje, IMO lepsze niż wcześniej
Paru opcji np. romansów nie miałem jeszcze okazji przetestować
ilcattivo13 - 12 Marca 2011, 12:28
Sosnechristo napisał/a | Słuchajcie, jak wyglądało u Was pierwsze spotkanie z Jaskrem i gdzie się odbyło w Wiedźminie?
Mam wrażenie, że coś przeskoczyłem, mimo że starałem się nie. |
to było chyba przyjęcie u jakiejś laski w Wyzimie, w drugim rozdziale gry. Ale głowy nie dam...
Sauron - 12 Marca 2011, 13:32
U Shani.
ilcattivo13 - 12 Marca 2011, 20:52
wotewer
Hubert - 13 Marca 2011, 14:50
Dzięki.
Navajero - 15 Marca 2011, 20:27
Jeszcze trochę o DA II.
Jest kilka nowych koncepcji i fajnych rozwiązań (np. skille łotrzyka, nowa broń - kusza), niestety są i rzeczy niedopracowane. Czasem traci się wroga z celownika bo ten np. postanowił wykonać podwójne salto z półśrubą i już, przepadło. Nie odpalisz skilla. Wrogowie wyłażą zewsząd, potrafią się zmaterializować wewnątrz szyków drużyny, np. za plecami chronionego przez wojowników maga... Zabijanie bossów to odrębny wk.rw. Zabijasz bosa, a on zamiast zdechnąć jak Pan Bóg przykazał, zamienia się w jakąś paskudę, zbijasz paskudę, a ona zamienia się w jeszcze większą... Romanse są sztampowe i niedopracowane. W pierwszej części były lepsze. Fabuła momentami powoduje lasowanie mózgu. Autor scenariusza najwyraźniej postanowił być MHROCZNY. Przez duże "M".
Adon - 15 Marca 2011, 21:53
Kurczę i teraz nie wiem, co myśleć, bo jednak jestem w sytuacji, że szkoda mi ewentualnie zmarnować kasę. Wprawdzie słyszałem, że niebawem będzie pierwszy patch (ponoć beta już krąży po sieci), ale co poprawi, to nie wiem.
Mam wrażenie, że twórcy tak bardzo wystraszyli się Wiedźmina 2, że postanowili wypuścić swój produkt jak najszybciej, żeby im klientów nie zabrał. A pośpiech, wiadomo...
Hubert - 15 Marca 2011, 23:39
Działa na korzyść Wiedźmina 2.
Poza tym, może jak zobaczą powszechną krytykę DA II, to się chłopaki z Bioware zastanowią, którędy im po drodze...
gorbash - 19 Marca 2011, 11:13
Potrzebuję polecanki. Hack'n'slash najchętniej. Diablo i Torchlighta znam.
Navajero - 19 Marca 2011, 11:47
Titan Quest + Immortal Throne.
NURS - 19 Marca 2011, 12:38
Viking, Quest for Asgard.
Matrim - 19 Marca 2011, 17:14
gorbash napisał/a | Hack'n'slash najchętniej. |
Nowy Dragon Age?
gorbash - 19 Marca 2011, 18:12
Dzięki wszystkim - wypróbuję!
Matrim - 19 Marca 2011, 23:10
Gram sobie od kilku dni w Alpha Protocol. Fajnie jest. Nie rozumiem za bardzo gromów, które rzucane były na tę grę zaraz po premierze. Ale zarzut "kiepskiej grafiki" w dzisiejszych czasach nie powinien dziwić. Owszem, nie powala wyglądem, ale liczy się wnętrze. Na mechanikę też narzekają. I można narzekać, jeśli na AP patrzeć będziemy, jako na klon Splinter Cell, którym NIE JEST. Bliżej tej grze do starych Commandosów, niż współczesnych gier akcji. Bo ważniejszy od szybkich palców jest dobór umiejętności bohatera i ich wykorzystywanie.
Dialogi są świetne. Zmniejszający się pasek czasu na odpowiedź działa, oj działa. Jakiej postawy by się nie wybrało, idą za nią dalsze lub bliższe konsekwencje. Czuć wagę podejmowanych decyzji, a podejmować je trzeba co chwilę.
Rozwój postaci może i jest standardowy, klasy nie są urozmaicone (żołnierz, inżynier, szpieg i wszystkiego-według-uznania), ale decydując się na jedną ścieżkę, ma się pewność, że gra pozwoli wykorzystać wybrane umiejętności, a nie zmusi słabego inżyniera do ciągłego nawalania z karabinu.
Co jeszcze? No, te dialogi. Jak dla mnie, wzór.
Memento - 20 Marca 2011, 01:01
Zachciało mi się jakiejś ładnej i prostej ścigałki, no i znowu odpaliłem NFS Carbon. Znowu, rzecz jasna, popylam muscle cars.
agrafek - 21 Marca 2011, 13:26
Matrim napisał/a | Gram sobie od kilku dni w Alpha Protocol. Fajnie jest. Nie rozumiem za bardzo gromów, które rzucane były na tę grę zaraz po premierze. |
Dla mnie AP to najlepszy (obok Fallout:NV) cRPG ostatnich lat. Niestety, totalna krytyka zmasakrowała go i dalszy ciąg nie powstanie.
Przy czym technikalia rzeczywiście w tej grze szwankowały. Nie zliczę ile razy wypadałem prosto pod kule tylko dlatego, że kamera dostawała szału, gdy skradałem się pod ścianą i chciałem wyjrzeć za róg. Wolę jednak takie kłopoty niż nudną rozgrywkę przy sztampowej fabule, drętwych dialogach i zdolnościach postaci, które do niczego się nie przydają.
Dla mnie AP znalazł najlepszą równowagę pomiędzy rolą umiejętności postaci a zręcznościową walką, spośród innych aspirujących do tego gier. Także mechanizm dialogów, niby ten sam, co w Mass Effect i Dragon Age2, bije je oba na głowę (choć ten w DA2 znam tylko z demo).
Navajero - 21 Marca 2011, 13:44
agrafek napisał/a | Także mechanizm dialogów, niby ten sam, co w Mass Effect i Dragon Age2, bije je oba na głowę (choć ten w DA2 znam tylko z demo). |
Ten z DA II nie jest zbyt dobry. Nie umywa się np. do takiego Tormenta. W dodatku wydaje się źle zbalansowany. Jak chciałem poromansować z jakąś panienką to sporo czasu musiałem naciskać linie dialogowe z serduszkim. Kiedy raz odpaliłem takową ( przez pomyłkę ) w odniesieniu do faceta, ten od razu chciał się całować...
Hubert - 21 Marca 2011, 21:34
Jak mawiają koledzy, z którymi tłukę czasem w Diablo: Owned.
Szenute - 22 Marca 2011, 08:02
Jako zaciekły wróg DA o kontynuacji się nie wypowiem. Czekając na Wiedźmaka 2 pocinam w jedynkę oraz NFS Most Wanted i Carbona.
hrabek - 25 Marca 2011, 10:32
Dostałem dzisiaj maila, niby od Playstation, że zmienią się warunki korzystania z PS Store i żeby zalogować się na swoje konto pod podanym linkiem i je zaakceptować. Oczywiście link tylko pozornie prowadzi do stron PlayStation Store. Przestrzegam przed klikaniem i logowaniem się, bo można stracić konto.
Maila dostałem na mój "amerykański" PSN ID (inaczej nie mogłem grać online w NFS Hot Pursuit). Na polski PSN ID taki mail nie przyszedł. Mimo to czujcie się ostrzeżeni.
Iscariote - 27 Marca 2011, 18:02
gorbash napisał/a | Potrzebuję polecanki. Hack'n'slash najchętniej. Diablo i Torchlighta znam. |
Ja ostatnio zagrywałem się Magicką. Taka bardziej arcade na steam, bo many i rozwoju postaci nie ma. Ale jest to całkiem sprytny niezależny tytuł. Zabawny i emocjonujący z ciekawym pomysłem. W CDA dostało 8/10. Szkoda, że gra nie jest do końca dopracowana bo już 18 patch do niej wyszedł No i poziom trudności trochę niewyważony. Ale jak się komuś nudzi to polecam sprawdzić
hrabek - 28 Marca 2011, 12:10
A mi, jak się ostatnio przechadzałem po hipermarkecie, wpadło przypadkiem do koszyka Lego Star Wars III. I teraz łupiemy z synkiem legowe droidy w ilościach hurtowych. Trochę trudne zagadki, ale ogólnie fajowsko się gra.
|
|
|