Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Matrim - 9 Grudnia 2010, 13:33
Rafał, na znak B właśnie.
Rafał - 9 Grudnia 2010, 13:39
W mojej działce jest do domena Instytutu Techniki Budowlanej, przy czym znak B dotyczy wyrobów na rynek krajowy, CE na resztę świata.
http://www.itb.pl/certyfi...fikacja-wyrobow
Sauron - 12 Grudnia 2010, 15:54
Mam zakupiony parę miesięcy temu laptop i często wszystko gaśnie na kilka sekund, potem mija i wyświetla się "sterownik ATI Radeon Family przestał działac ale odzyskał sprawność.", albo nagle robi się czarny i na nic nie reaguje, trzeba zresetować. Wie ktoś, czym to jest spowodowane/ jak to naprawić?
merula - 12 Grudnia 2010, 16:05
może zreinstaluj sterownik do ATI Readon Family. najwyraźniej coś jest z nim nie tak. albo poszukaj nowszej wersji.
Sauron - 12 Grudnia 2010, 16:28
spróbuję
dzejes - 12 Grudnia 2010, 21:36
1.
Potrzebujemy laptopa. Do użytku w domu, ale przenośny - matryca 15 najchętniej.
Do zastosowań t.zw. biurowych, do tego jakaś starsza gra może, film etc.
Dobrze by było, żeby był w srebrnej wersji obudowy
Cena - 2500 to max.
2.
Ile kosztowałby upgrade desktopa o poniżej podanych parametrach do stanu, w którym uciągnąłby nowsze gry w sensownej jakości.
Jest teraz:
MSI K9N Platinum
Athlon 64 x2 2000MHz
2GB RAM DDR2
nVidia GeForce 7600 GS
Ktoś ma jakieś sugestie?
Ziemniak - 12 Grudnia 2010, 22:00
2. warto by było dołożyć pamięci i wrzucić jakąś rozsądną kartę graficzną. A jak karta graficzna będzie bardzo rozsądna, trzeba będzie też wymienić zasilacz (moc w zależności od mocy strat karty plus rozsądna rezerwa) Najlepiej dać jakiś firmowy typu Tagan albo Chieftec.
Nutzz - 12 Grudnia 2010, 22:40
2. Kartę włożyć GeForce'a 9800 GTX+, sam mam, polecam, jest tańsza od serii 250, a osiągi mają podobne. Jednocześnie ciągnie na chwilę obecną absolutnie wszystko... I działa bez zastrzeżeń na zasilaczu który ma ponad 3 lata i nie jest żadnym chieftekiem czy innym polecanym cudem, jeno chińską tandetą
W dodatku jest o wiele cichsza od 250-tki.
Procesor bym zostawił...
Dorzucił kostkę RAMu 2 GB, wyrównując do czterech. Choć... obecnie mam właśnie 2 GB na pokładzie (jakieś 2 tygodnie temu jedna z kostek się spaliła) i nie narzekam. Owszem, przeciętnie trzeba było spuścić detale z ultra czy też very high na high, ale nadal gra się przyjemnie - ot choćby w Mass Effecta 2 w tym momencie.
Łącznie wyniosłoby to Cię dzejesie maksymalnie 350 złotych, jeśli sprzedałbyś starą kartę.
dzejes - 12 Grudnia 2010, 23:23
Ziemniak napisał/a | Najlepiej dać jakiś firmowy typu Tagan albo Chieftec. |
Zasilacz mam chyba spoko, ponad rok temu stary mi się spalił i wymieniłem na firmowy z zapasem mocy.
A tak ogólnie to mnie pocieszyliście z zostawianiem procesora, bo wymianę grafiki i pamięć extra to na pewno zakładałem. Kurczę, ten procesor ma już 4 lata.
ketyow - 13 Grudnia 2010, 10:51
Radeon 4850 > GTX 9800
Niedawno nową można było kupić za ~300 zł i nie ma teraz chyba karty o lepszym stosunku wydajności do ceny. Warto dołożyć nieco grosza do niereferencyjnego chłodzenia, bo temperatury na tym AMDowskim wyciąga ładne. Tylko nie wiem czy nie będzie teraz problemu z dostępnością nówek, ale z GTXem będzie pewnie jeszcze gorzej.
2GB Ramu, o taktowaniu takim jakie masz, żeby nie spowolnić czasem. Jeżeli teraz masz jedną kość, kupujesz w jednej kostce, jeżeli masz dwie, kupujesz w dwóch.
Procesor to zakładam 3800+ jeszcze na 90nm Windsorze, skoro taki stary, Brisbane'y 65nm weszły nieco później a i tak były gorsze. Przy steppingu FE3 wyciąga nawet 3,5GHz po podkręceniu, przy dobrym chłodzeniu. U mnie na 1,4V na rdzeniu śmiga 2,75 GHz, ale przy dobrym przewiewie w budzie. Tak czy owak z procesora można jeszcze sporo wyciągnąć, ale nawet wtedy to on jest najsłabszym ogniwem. U mnie w New Vegas gra jest płynna w miarę, dopóki nie zacznie się strzelanina, bo procesor sie sra z obliczaniem fizyki. Tak samo na tym dziadowstwie nie pogram dobrze w GTA4 mimo dobrej karty - po prostu siada mocno na procesor. Ja u siebie z braku kasy stopniowo modernizuję. Kupiłem pamięć, potem nową kartę graficzną, potem zmieniłem płytę na AM2+, żeby procesory pod AM3 pasowały i teraz tylko jakiegoś phenoma już muszę dokupić i znowu mam całkiem dobry sprzęt. Procesor starczy Ci do wielu gier, ale nie pozwoli już nawet takiej grafie za 300 zł rozwinąć skrzydeł. Warto podkręcić, można zyskać i połowę wydajności. I jeśli zakup stopniowy, to można odłozyć go na później.
dzejes - 13 Grudnia 2010, 12:04
Tak jest, Windsor 3800+, strzał w dziesiątkę.
Upgrade chcę przeprowadzać stopniowo, bo aż tak się nie pali. po świętach grafika i pamięć, a płyta i pewnie od razu procesor później.
Dzięki za pomoc!
Memento - 13 Grudnia 2010, 12:11
dzejes napisał/a | Kurczę, ten procesor ma już 4 lata. |
& & & & & & :megalol: Mój ma 10 lat i nie marudzę. ;P
Nie, to nie OT, bo mam pytanie - mianowicie ile fpsów ma plik w formacie .3gp nagrany komórką z aparatem, powiedzmy, 3 Mpix? Wie ktoś?
ketyow - 13 Grudnia 2010, 12:25
15 FPS, ale głowy nie daję, bo dawno nie konwertowałem.
Ziemniak - 13 Grudnia 2010, 13:20
Planuję wymienić radka 2600+ na coś mocniejszego. Kupować 4850/512 czy pchać się w piątki?
dzejes - 13 Grudnia 2010, 16:04
Memento napisał/a | Mój ma 10 lat i nie marudzę. ;P |
A skąd przypuszczenie, że ja marudzę? Zdziwiłem się, bo czasy, gdy siedziałem w temacie i wiedziałem co w trawie piszczy oznaczały dla czteroletniego procesora złomowisko.
Memento - 13 Grudnia 2010, 16:39
Aaaaa tak ło. Pozdrawiam ze złomowiska. ;D
dzejes - 13 Grudnia 2010, 17:08
Wypłacz mi tako rzeke.
Alatar - 21 Grudnia 2010, 23:51
Co sądzicie o tym laptopie? Dobry będzie do muzyki, filmów, bibliotek, zdjęć, uciągnie najnowsze gierki? Znacie lepsze oferty? Warto kupić? Jakie ma słabe strony?
Wszelkie uwagi mile widziane...
Matrim - 21 Grudnia 2010, 23:59
Alatar, nie napisałeś o jaki dokładnie chodzi. Bo mój, na przykład, całkiem dobrze się sprawuje
Alatar - 22 Grudnia 2010, 00:02
Faktycznie. Umknęło mi... http://allegro.pl/acer-77...1367230387.html
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2010, 08:03
*beep* będzie, możesz sobie nim nawet światełka na choince sterować
ketyow - 22 Grudnia 2010, 11:46
Ziemniak, zależy ile pieniędzy chcesz przeznaczyć. 4850 to kwestia góra 400 zł, 6850 dwa razy tyle. Serię piątek można już pomijać, bo seria 6 ma lepszy stosunek jakości do ceny. Podaj może resztę konfigu najpierw i pomyślimy.
Alatar, dobry sprzęt, choć cena wydaje mi się nieco zbyt wygórowana. Może dlatego, że dopłacasz za 17" - i tu pojawiają się pewne komplikacje, osobiście za 17" nie przepadam (chyba, że ma większość czasu stać na biurku, ja się ze swoim laptopem nie rozstaję), bo to jednak kawał bydlaka (Acery na szczęście są przynajmniej ostatnio płaskie i niewiele ważą, co jednak wiąże się z kolejną niedogodnością), przy tym konfigu natomiast i niewielkich jak na 17 gabarytach będzie się mocno grzać. Trzymanie na kolanach raczej odpada (ja biorę blat na kolana i na to laptopa, ale mój się akurat nie grzeje), a przy wymagających grach to będzie pewnie piekarnik. Nie mam teraz czasu, ale warto rzucić okiem na testy na notebook check. Za to jeśli wysokie temperatury pracy Ci nie przeszkadzają (znajdziesz modele jedynie mniej i bardziej gorące, bo wydzielanie ciepła tak czy owak będzie duże) i nie upierasz się na 17" to poleciłbym Timeline'a 5820TG (są wersje z i3 i z i5 - w sumie osobiście brałbym i3 ze względu na niższe temperatury i cenę, bo wydajność samego procesora jeśli nie tworzysz grafiki 3d nie jest tak ważna (przy grach i tak najpierw zacznie się dławić 5650), a jeśli tworzysz to kup stacjonarny. Minusem i jednocześnie plusem jest matryca o rozdzielczości 1366/768 - minus dla filmów fullhd (przy oglądaniu na laptopie jednak żaden) czy zwykłej pracy przy komputerze, bo jednak dobrze mieć wyższą. Plus dla gracza, bo przy mniejszej rozdzielczości grafika będzie radzić sobie znacznie lepiej, 1600/900 oznacza spore obniżenie detali w nowszych produkcjach, dla zachowania płynności.
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2010, 12:04
przyznam, że nigdy nie przyszło mi do głowy brać pod uwagę ilość wydzielanego ciepła w aspekcie nowo kupowanego komputera
ketyow - 22 Grudnia 2010, 12:25
O ile kupujesz stacjonarny, sprawa jest prosta, przy laptopach komplikuje się mocno, bo albo bateria dostaje po pupie i jest gorąco (czasem aż tak, że laptop po prostu się wyłącza, dlatego nie wolno kupować Compali z dobrymi bebechami, bo ich obudowy są uniwersalne i nigdy nie zapewniają odpowiedniego obiegu powietrza), albo mamy laptopa na którym dobrze nie pogramy. Timeline o którym pisałem, ma ten plus, że ma hybrydowe karty graficzne, więc gdy jesteśmy na baterii i nie gramy, załącza się GPU Intela, co za tym idzie, bateria potrafi utrzymać lapka, w zależności od użytkowania, 5 do 12 godzin. Jest to rewelacja, bo przebija niejednego netbooka.
Fidel-F2 - 22 Grudnia 2010, 12:31
moje ostatnie dwa to laptopy, stacjonarnego już chyba nigdy nie kupię, cenię mobilność
ketyow - 22 Grudnia 2010, 12:32
dzejes, przypomniała mi się Twoja sprawa, nie dokupuj RAMu. DDR2 jest teraz drogie i nie warto w nie inwestować. Mówisz, że będziesz zmieniał płytę i procesor, więc wtedy wypadałoby kupić płytę z DDR3, które są teraz okrutnie tanie (~180zł za 2x2GB 1333), przypuszczam, że tańsze już w ogóle nie będą (kupiłem swoje 4GB DDR2 za 160 zł, tydzień później kosztowały 220). Na Twoim miejscu jakbym rozkładał zakup na części, kupiłbym teraz grafikę i RAM i schował go do szafki, a potem miał mniej wydatków przy zakupie procesora i płyty. Bo na 99% będzie wtedy droższy. Natomiast DDR4 to przełom 2012-2015, nie ma więc sensu takie wybieganie w przyszłość. Póki co 2GB Ci wystarczy, i tak mało gier tak dużo zasysa. Przykładowo New Vegas nie widziałem, żeby mi wyciągnął więcej niż 500 MB. Choć będę musiał jeszcze się temu przyjrzeć, bo to wręcz podejrzane.
dzejes - 22 Grudnia 2010, 22:07
No właśnie, sprawdzałem ceny RAMu i mnie to cholernie zaskoczyło. Przemyślę twój pomysł, brzmi rozsądnie.
dzejes - 23 Grudnia 2010, 18:10
Wracając do laptopów: co myślicie o tym sprzęcie?
Witchma - 23 Grudnia 2010, 18:21
Ładny, choć domyślam się, że nie o to pytasz
Alatar - 23 Grudnia 2010, 18:22
Czy do laptopa, o który wcześniej pytałem, dobrze będzie kupić to: http://www.arest.pl/produ...ale/wlasciwosci
Bo w sumie mogę to mieć za darmo, za punkty w programie 5 Plus...
Czy to niwelowałoby nieco tę niedogodność opisaną przez ketyow'a? Warto?
|
|
|