To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Autostopem przez galaktykę - MUSICIE TO ZOBACZYĆ !!!

Rafał - 22 Października 2011, 23:55

Alatar napisał/a
Ktoś potrafi wyjaśnić mi to zjawisko (łopatologicznie)?
Nadprzewodnictwo. Nic szczególnego, zabawka ma już dobre kilkadziesiąt lat, w nadprzewodniku w polu magnetycznym wzbudzają się prądy wirowe, które nie giną, tylko krążą w kółko - bo nie ma strat na oporze. Skutkiem ubocznym tego jest wytworzenie się wokół nadprzewodnika normalnego pola magnetycznego i tyle. Weź jakikolwiek kawałek nadprzewodnika i sam się pobaw. Tylko uważaj na palce, nadprzewodnik lubi zimno, ciekły azot to jest to. :wink:
Jakieś sto lat temu Kamiński i Kurek bawili się tym w którejś Sondzie.

Dunadan - 23 Października 2011, 13:07

ilcattivo13 napisał/a
Na dzień dzisiejszy granie w okularkach czyde, w ilości nawet 1-2h dziennie, prowadzi do zaburzeń w pracy mózgu i wygląda na to, że mogą one być nieodwracalne. A że już ponad 20 lat walczą z tym problemem

Kojarzysz hełm do F35? jest to pierwszy od 60 lat myśliwiec bez HUDa - wszystko wyświetla się w hełmie. technologia istnieje, kwestia wprowadzenia jej na rynek. Ale że na razie świetnie się sprzedają telewizory 3D to... trzeba poczekać aż ludziom się znudzą. Firmy muszą na czymś zarabiać.

ilcattivo13 - 23 Października 2011, 18:01

Dunadan napisał/a
Kojarzysz hełm do F35? jest to pierwszy od 60 lat myśliwiec bez HUDa - wszystko wyświetla się w hełmie. technologia istnieje, kwestia wprowadzenia jej na rynek.

Na stronie producenta hełmu jest więcej informacji. 1 - wyświetlanie "stafu" nakłada się na obraz rzeczywisty. 2 - co najważniejsze - wyświetlane "stafy" nie są trójwymiarowe.

Ale muszę przyznać - przez momencik miałem nadzieję, że masz rację :wink:

Dunadan napisał/a
Ale że na razie świetnie się sprzedają telewizory 3D to...

I dzięki tej popularności 3dtv wyszło na jaw, że sztuczne czyde szkodzi na mózg. Ciekawi mnie tylko, jak szybko pojawią się pozwy przeciwko producentom :/

Dunadan - 23 Października 2011, 18:52

ilcattivo13, nie słyszałem nic o tym wpływie czy-de...

Trochę cię nie skumałem pisząc o hełmie do F35. Miałem na myśli to że nie ma obecnie problemu żeby stworzyć hełm/okulary wyświetlające coś na istniejącym obrazie - wyobraź sobie takie studio jak to wyżej ale właśnie z założonymi takimi okularami który by wyświetlały broń i "HUD" z gry.

ilcattivo13 - 24 Października 2011, 01:28

Dunadan napisał/a
ilcattivo13, nie słyszałem nic o tym wpływie czy-de...

przejrzyj "jedynkowe" wiadomości z połowy tygodnia - był o tym reportaż.

Dunadan napisał/a
wyobraź sobie takie studio jak to wyżej ale właśnie z założonymi takimi okularami który by wyświetlały broń i HUD z gry.

na pewno ładniej by to wyglądało niż teraz, ale mnie ciekawi, jak szybko się w takim hełmie męczy wzrok. Bo to dość ważna sprawa, a o tym nigdzie nie można znaleźć informacji.

Dunadan - 24 Października 2011, 10:02

ilcattivo13 napisał/a
mnie ciekawi, jak szybko się w takim hełmie męczy wzrok. Bo to dość ważna sprawa, a o tym nigdzie nie można znaleźć informacji.

Skoro piloci mają to "na stałe" to wydaje mi się że jakoś rozpracowali problem męczenia się wzroku - nie możliwe żeby wstawili tam technologię która po pół-godzinnym użyciu zmęczy wzrok pilota sterującego maszyną za parę milionów dolarów ;]
Swoją drogą fajnie te hełmy można pooglądac w "akcji" w Green Lantern ;)

merula - 24 Października 2011, 11:23

fajny pomysł na zabawę prawie jak bungee
Dunadan - 24 Października 2011, 11:34

merula, to strasznie stary pomysł :mrgreen:
czterdziescidwa - 24 Października 2011, 11:46

Fajnie jakby się dało w locie odczepić; potem nad skarpę i lot ze spadochronem ;)
Dunadan - 24 Października 2011, 12:57

czterdziescidwa napisał/a
Fajnie jakby się dało w locie odczepić; potem nad skarpę i lot ze spadochronem ;)

W sensie, coś takiego? tyle że BEZ spadochronu ;) http://www.youtube.com/wa...eY&feature=fvst od tej minuty powala: http://www.youtube.com/wa...WnFhiw_eY#t=88s ale warto zerknąć na całość

ilcattivo13 - 24 Października 2011, 12:58

Dunadan napisał/a
Skoro piloci mają to na stałe to wydaje mi się że jakoś rozpracowali problem męczenia się wzroku - nie możliwe żeby wstawili tam technologię która po pół-godzinnym użyciu zmęczy wzrok pilota sterującego maszyną za parę milionów dolarów ;]

pogmerałem w info jeszcze głębiej. Absolutnie nie jest różowo z tym hełmem. Nie wiadomo nawet, czy hełm produkcji VSI trafi do użytku, bo wg. informacji o nim, miał problemy z noktowizją i ogólnie z wyświetlaniem danych. I wcale nie wiadomo, czy piloci nie będą używali hełmów innych firm (mniej awaryjnych, ale i mniej zaawansowanych technicznie).
A co do zmęczenia oczu - teraz piloci myśliwców latają max. 2 - 3h. Raz na kilka-kilkanaście dni. I (przynajmniej amierikańscy w Iraku i, do niedawna, Afganistanie) dostają amfę :wink: Ciekawi mnie, co by było gdyby nagle musieli zacząć latać jak piloci w czasie bitwy o Anglię :wink:

merula - to genialny pomysł :D Sądząc po opisie "produkcji", który jest na blogu Pope'ów, całkiem łatwo jest samemu coś takiego zrobić :D Hm...

Dunadan - 24 Października 2011, 13:02

ilcattivo13, no ok, ja się tam nie znam - zobaczyłem, przeczytałem, zajarałem się :mrgreen:

Zerknij lepiej na linka wyżej ;P:

ilcattivo13 - 24 Października 2011, 15:29

Dunadan - ja też się nie znam, dlatego pogmerałem w necie głębiej :wink: Co do linków - na szczęście mam włączonego flash blocka, więc nie umarłem z powodu lęku gruntu (ani nawet gaci nie zbrązowiłem) ;P:
Dunadan - 24 Października 2011, 15:36

ilcattivo13, to wyłącz flashblocka na tę chwilę :P warto ;)
ilcattivo13 - 24 Października 2011, 15:41

dzięki, w zupełności wystarczają mi BASE jumpy z "Sekund grozy" :mrgreen:
Dunadan - 24 Października 2011, 15:49

ilcattivo13, te są lepsze ;]
Dunadan - 24 Października 2011, 20:27

Jeszcze pozostając w temacie - nowy filmik Corlissa: http://www.youtube.com/wa...fph3iNC-k#t=76s ;)
Alatar - 25 Października 2011, 22:43

Choć Cathrine Tate ma dość proste żarty, to ten skecz mnie ubawił...

Język słyszany stosowany.

Dunadan - 25 Października 2011, 23:32

Alatar, humor ciężki jak noga Godzilli ( eee... no w sensie tej filmowej - nie żebym się tłumaczył czy coś bo przecież nie mam po co... a nie ważne :mrgreen: )
mBiko - 27 Października 2011, 21:11

Dunadan napisał/a
Jeszcze pozostając w temacie - nowy filmik Corlissa: http://www.youtube.com/wa...fph3iNC-k#t=76s

Albo jestem za stary, albo mam zdecydowanie za krótki przewód pokarmowy.

Dunadan - 28 Października 2011, 08:24

mBiko, zerknij na to - fantastyczna muzyka w tle: http://www.youtube.com/wa...feature=mh_lolz

Marzę o czymś takim... ale to wymaga lat treningu i fury kasy...

Godzilla - 29 Października 2011, 10:43

Dział "Dekoracje potraw i stołu"

http://gallery.ru/watch?ph=SxP-bCnGn

hijo - 29 Października 2011, 12:34

Dunadan, a wyczytałeś może jakie te ludzie wiewiórki osiągają prędkości :mrgreen:
Boże ale bym tego chciał spróbować :twisted:

Dunadan - 29 Października 2011, 12:40

hijo, ja też... ale to naprawdę lata treningu. Żeby w ogóle skoczyć z wingsuitem ( z samolotu! base-jump to inna rzecz ) musisz zrobić kurs AFF ( Advanced Free Flight ), wykonać chyba min. 50 skoków czy jakoś i mieć "wylatane" ileś tam czasu. Potem zaczyna się nauka lotów z wingsuitem...
Nie wiem jakie to są prędkości. Duże na pewno :mrgreen: wydaje mi się że nie ma za wiele osób robiących takie cuda - wystarczy maleńki błąd i lądujesz 3 metry dalej - tj na ścianie, to musi wymagać olbrzymiego doświadczenia...

Tak jeszcze w temacie: rok z życia *beep* Corliss'a:
http://youtu.be/WBVCMINYPDo

Rewelacyjna scena kiedy skacze z pokoju hotelu w NY w nocy, ląduje na środku ulicy i zaczepiają go taksówkarze :mrgreen: niesamowity człowiek.

Edit - no cóż, forum nie uznaje imienia J-E-B :mrgreen:

hijo - 29 Października 2011, 12:59

Dunadan napisał/a
hijo, ja też... ale to naprawdę lata treningu. Żeby w ogóle skoczyć z wingsuitem ( z samolotu! base-jump to inna rzecz ) musisz zrobić kurs AFF ( Advanced Free Flight ), wykonać chyba min. 50 skoków czy jakoś i mieć wylatane ileś tam czasu. Potem zaczyna się nauka lotów z wingsuitem...
W USA przed pierwszym lotem musisz mieć zaliczone 200 skoków w ciągu 18 miesięcy* :!:
Dunadan napisał/a
Nie wiem jakie to są prędkości. Duże na pewno wydaje mi się że nie ma za wiele osób robiących takie cuda - wystarczy maleńki błąd i lądujesz 3 metry dalej - tj na ścianie, to musi wymagać olbrzymiego doświadczenia...
najszybszy przelot 363km/h*

*iinfo za angielską wikipedią

Dunadan - 29 Października 2011, 13:17

hijo, a no widzisz... trzeba naprawdę mocno w temacie siedzieć. Ale trzeba jakoś zacząć. Marzy mi się zwykły skok ze spadochronem. Kumpela skakała i mówiła ze to super przeżycie.
Apropos lotów z wingsuitem i doświadczenia itp:
http://www.youtube.com/wa...0p24MbIA#t=173s

W ogóle, ciekawy film, warto od początku obejrzeć ( to jest 4-ta część ).

hijo - 29 Października 2011, 13:22

Dunadan, no nic na razie pooglądam :) a kiedyś kto wie :)
Dunadan - 29 Października 2011, 13:36

hijo, skok nie kosztuje za wiele... na wiosnę się będę musiał za tym zakręcić :mrgreen:
merula - 30 Października 2011, 12:19

Agi - 30 Października 2011, 12:22

merula, cudne!
Kocham Clinta miłością czystą, bez zastrzeżeń i od zawsze. :mrgreen:

Partner forum