Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Rafał - 15 Października 2010, 14:50
Fakt, miałem Asusa i dożył godnie swojego wieku emerytalnego, nawet teraz jak mu już matryca odpadła (wyjątkowo silne używanie i praca w ekstremalnych warunkach) ma podłączony zewnętrzny monitor i jeszcze stażyści na nim dokumenty tłuką. Jedna jedyna rzecz która mu się zepsuła to gniazdo zasilania, które trzeba było ponownie przylutować do płyty.
Teraz pracuje na Lenovo i raczej nie polecam. Następny będzie znów Asus.
baron13 - 15 Października 2010, 18:21
Może nie do końca w temacie, ale miałem ten zgryz, jakiego kompa kupić i czy warto wydać kasę na czterordzeniowego procka. Wtedy wyszło, że nie warto. Sęk w tym jakich aplikacji się używa. Akurat system jest przepisany na 64 bity już dawno. Akurat Linux dawno jest wieloprocesorowy. Ale nie oznacza to, że sensownie obsługują rdzenie aplikacje. Owszej jeśli uruchomię jeden program i potem drugi, system przydzieli go następnemu rdzeniowi. Tyle, że współcześnie poza rzadkimi sytuacjami, gdy np GIMP przerabia jakieś wielkie zdjęcie, raczej nie zdarza się by jednocześnie uruchamiać dwa, trzy procesy. Jak najczęściej uruchamiane aplikacje nie pracują z wieloma procesorami, to kiszka. Wniosek ogólniejszy: nie bardzo da się wybrać kompa całkiem organoleptycznie. Po mojemu, raczej trzeba wiedzieć, czego się chce i jak to działa.
Kai - 15 Października 2010, 18:38
baron13 napisał/a | Po mojemu, raczej trzeba wiedzieć, czego się chce i jak to działa. | Owszem, ale jeśli ktoś tak różne rzeczy robi, jak np ja - od zwykłych tłumaczeń (większość) do przerabiania rysunków technicznych w formacie A0 które jakiś $*^% przerobił na tiff, zamiast zostawić w normalnym formacie (jaki by nie był) i obróbki dużych grafik, to nie dziw się, że szuka modelu top notch, bo wie, że pewnego dnia, choć raz mu to będzie potrzebne.
Agi - 15 Października 2010, 18:48
Driver też się przymierza do nowego laptopa.
Co o nim sądzicie?
Ozzborn - 15 Października 2010, 18:54
Dzięki za odzew, szczególnie kropkowi, który specjalnie dla mnie odezwał się na forum (no i oczywiście meruli za przekazanie pytania).
Rzeczywiście chyba warto zainwestować te parę złotych więcej i mieć spokój na dłużej... w każdym razie bardzo mi się podobają te propozycje. Dzięki!
kropek - 15 Października 2010, 20:56
Agi napisał/a | Driver też się przymierza do nowego laptopa.
Co o nim sądzicie? |
Agi
Z tego co pamiętam, z wielkanocnego dojadania, to driver może mieć specyficzne wymagania związane z firmą, więc może warto zrobić szczegółowy wywiad? Poza tym warto zwrócić uwage na rozdzielczość matrycy laptopa - ma ona niebagatelny wpływ na cenę, a na codzień zbyt duża rozdzielczość znakomcie negatywnie wpływa na ergonomię pracy (Im większa rozdzielczość, tym mniejsze literki). Dlatego niezmiernie ważne jest czy inwestować w laptopa, czy np. w prędkość łącza i router wifi. Dodatkowo im lepszy procesor, szybszy dysk, większa matryca - tym krótszy czas pracy na bateriach....
Reasumując, im bardziej będziemy świadomi co chcemy kupić, tym bardziej będziemy zadowoleni z zakupu ....
Ps. Merula chciała szybkiego laptopa... i po tygodniu stwierdziła że może ona odda nowego dziecku, bo jest za ciężki ..., a jest naprawdę szybki, wydajny, filmy można oglądać etc...
Pozdrawiam
Kropek
ilcattivo13 - 15 Października 2010, 21:01
Używał ktoś kiedykolwiek grabbera Video DVR Capture (na sterownikach Syntek STK1160)?
Usiłuję skopiować na kompa kasetę VHS i cały czas zgłasza mi "Signal is unclear or no signal". Sprawdziłem cztery różne kable (Euro/Euro, S-video/Euro, Euro/cinch+composite i cinch+composite/cinch+composite), zmieniałem ustawienia AV w magnetowidzie, zmieniałem gniazda w magnetowidzie i ciągle nic. A na TV, niezależnie od konfiguracji kabli/gniazd/AV , za każdym razem wszystko chodzi idealnie...
kropek - 15 Października 2010, 21:06
Ozzborn napisał/a | Dzięki za odzew, szczególnie kropkowi, który specjalnie dla mnie odezwał się na forum (no i oczywiście meruli za przekazanie pytania).
Rzeczywiście chyba warto zainwestować te parę złotych więcej i mieć spokój na dłużej... w każdym razie bardzo mi się podobają te propozycje. Dzięki! |
No dziękuję bardzo, ... Tobie i mojej połowicy, że miałem, okazję zaistnieć na tym fajnym forum. I oczywiście nie w tym miejscu co trzeba - pozdrawiam wszystkich których miałem przyjemność poznać - nawet Tych co się piwa nie chcieli ze mną napić ... (Mb....)
Niemniej zgodnie z postem do Agi proponuję spisz sobie dokładnie swoje wymagania, wyślij, dzień później spisz znowu i wtedy masz szansę, aby być zadowolonym z zakupu
Agi - 15 Października 2010, 21:08
kropku, dziękuję za rady. Driver przeczytał, teraz to sobie przemyśli.
Z tego co wiem, niebagatelne znaczenie ma wytrzymałość baterii, a w tym modelu deklarowana wytrzymałość wynosi 8 godzin.
kropek - 15 Października 2010, 21:50
Agi,
Jeśli chodzi o baterie, to ....
Co kolwiek by producent nie pisał, to ... nie ma prawa się pomylić (nie ma prawa mieć racji) - należy wybrać co wolicie ...
Na wytrzymałość laptopa na baterii ma wpływ:
jasność podświetlenia matrycy, ilość operacji dyskowych, czy korzysta z urządzeń typu wifi, bloototh, obciążenie procesora etc.. Cokolwiek by producent nie napisał zawsze ma rację...
Acer o którym piszesz ma fajne technologie, tylko mniej RAM-u, najmniejszy dostępny dysk nowej generacji, małą matrycę. W tym momencie jest tyle opcji na rynku - wybierzcie przedział cenowy który Was interesuje i wpiszcie do przeglądarki,jakby co telefon do meruli chyba posiadasz - służę doświadczeniem i subiektywnym punktem widzenia ...
A opcji jest sporo.
Poza tym utrzymanie pojemności baterii to sztuka... używam notebooków od lat dwudziestu paru (compac z procesorem 386 to pierwszy notebook z którym miałem do czynienia) i do tej pory nie wiem, co robić aby najlepiej dbać o baterię... Z moich doświadczeń najlepiej wymieniać co rok - półtora. Jeśli istotny jest czas pracy na bateriach wtedy zawsze istotny jest koszt dodatkowej bateri, trzeciej baterii, etc... Większość nowych notebooków ma możliwość podłączenia w miejsce stacji cd, baterii...
Pozdrawiam
kropek
ketyow - 16 Października 2010, 20:25
Ten Acer Timeline, Agi, to chyba najlepszy dostępny laptop na rynku w tym momencie, jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. W Euro mieliśmy nieco słabszą wersję (procesor i3) za 2600 zł, więc warto się rozejrzeć. Przy odpowiednio skonfigurowanych opcjach oszczędzania energii da radę go utrzymać na baterii 11-12h. W wersji z procesorem i5 nieco problematyczne w wielu egzemplarzach jest, dla niektórych, piszczenie cewek. Po prostu układ zasilania ma sporo do roboty. Laptop ma dwie karty graficzne, w trybie 2D korzysta ze zintegrowanej intela i nie żre baterii prawie, natomiast jak ktoś lubi pograć to ma też bardzo dobre bydle w postaci Radeona 5650. Jest lekki, cienki, elegancki, wydajny. I nie dopłacamy do czegoś, z czego szarak nie korzysta, czwarty gigabajt ramu nadal nawet w grach nie będzie robił raczej wielkiego znaczenia, dysk jak chcemy wielki, to też wygodniejszy zewnętrzny. Jeśli chodzi o większą matrycę, to ja jestem przeciwnikiem dużych komputerów "przenośnych". Do filmów mam stacjonarny z dużym monitorem, a jak chcę gdzieś pojechać z komputerem, to nie mam zamiaru się użerać z wielką i ciężką torbą. W kwestii awaryjności raczej Acerom nie mam nic do zarzucenia. Serwis bodaj na Słowacji. Aha, tylko przy takich parametrach i gabarytach nieźle się nagrzewa - a to dla niektórych może być kwestia dyskwalifikująca go. Od innych z 5650 jest o tyle lepszy, że po przełączeniu grafiki na Intela temperatury będą dużo niższe.
W kwestii baterii litowo-jonowe lubią być ładowane często. Nie znaczy to jednak, że mamy je ładować codziennie. Ja jak nie korzystam za wiele z baterii, to na ogół raz w tygodniu rozładowuję ją do 10% i ładuję do pełna. A generalnie trzymam lapka na zasilaczu. Po półtora roku, jak przy zakupie trzymała prawie 4h, nadal trzyma prawie 4h. Baterii (choć i tak mają zabezpieczenia) nie wolno rozładowywać do zera, a kiedy są rozładowane, należy je jak najszybciej naładować ponownie, nie lubią leżeć puste. Jeśli nie używamy prawie wcale, rozładowujemy do ok. 40% i wsadzamy do lodówki.
joe_cool - 20 Października 2010, 14:41
Kto zarządza parkami w mieście? Pytam, bo chciałabym złożyć jakaś petycję czy coś, żeby zamontowano oświetlenie w moim okolicznym parku...
Agi - 20 Października 2010, 14:42
joe_cool, z reguły są to tereny komunalne, czyli zarządza gmina.
We Wrocławiu zapewne jest wydzielona spółka gminna Zarząd Zieleni, albo coś podobnego.
Edyta: Miałam rację - Zarząd Zieleni Miejskiej
joe_cool - 20 Października 2010, 17:02
Agi, wielkie dzięki!
Edit: Nie widzę mojego parku na liście, może za mały jest?
merula - 20 Października 2010, 17:13
może ma innego właściciela i zarządcę.
dzejes - 20 Października 2010, 18:55
ketyow napisał/a | Przy odpowiednio skonfigurowanych opcjach oszczędzania energii da radę go utrzymać na baterii 11-12h. |
12 godzin na baterii? Dzisiaj, nie w 2020? To co na nim można robić? Obserwować wygaszacz ekranu przez 3 minuty, nim nie przejdzie w hibernację?
Agi - 20 Października 2010, 18:56
joe_cool napisał/a | Nie widzę mojego parku na liście, może za mały jest? |
Wrzuć nazwę parku do gugla z dopiskiem opcjonalnie: właściciel, zarząd.
joe_cool - 20 Października 2010, 23:10
Jak tak patrzę, to to raczej też będzie Zarząd Zieleni Miejskiej, z tym, że mój park nie jest objęty ochroną konserwatorską. Ale dzieje się tam dużo dobrego - w tym roku wyrównali ścieżki, posadzili trochę krzewów, postawili nowe ławeczki, kosze na śmieci i w ogóle. Może latarnie też są w planach...
Przy okazji znalazłam zdjęcie willi, która przed wojną stała w parku: http://www.wroclaw.hydral...408,obiekt.html Zawsze się można dowiedzieć czegoś nowego
ketyow - 21 Października 2010, 09:16
dzejes, przypuszczam, że przy pisaniu tekstu dałoby radę. I tak, Acer tą serią laptopów złamał kolejny stereotyp i pokazał, że można zrobić i wydajnego laptopa i długo trzymającego na baterii.
Martva - 21 Października 2010, 10:53
Ehh, mój trzyma na baterii 30 minut...
Anonymous - 21 Października 2010, 21:46
Ja mam Acera i jak nie oglądam filmu, to bateria naprawdę długo działa.
Adon - 21 Października 2010, 23:10
Generalnie Acery mają niezłe baterie.
dalambert - 22 Października 2010, 08:15
Nie technologiczne, ale skoro "Kto mi powie..." to zapytam
na ostatniej monecie 50 groszowej w mej kieszeni pod orzełkiem jest wybity rok 1991 , a denominację , dla młodych - 10 000 zł = 1 zł, wprowadzono od 1 stycznia 1995 .
Aż z taki wyprzedzeniem bilon bito
Matrim - 22 Października 2010, 09:44
Nie tylko bilon, bo i banknoty
Nakłady emisji.
Patrząc na ilości, to chyba się nie dziwię
dalambert - 22 Października 2010, 09:50
Matrim, dzięki, wcale interesujące, dobrze mieć taki link pod ręką.
xan4 - 22 Października 2010, 09:56
dalambert, akcja wymiany pieniędzy była przygotowywana przez kilka lat i trzeba przyznać, że została dobrze przeprowadzona. I z tego co pamiętam, to nadzorowała to średnio lubiana pani Prezydent Warszawy obecnie.
dalambert - 22 Października 2010, 09:58
xan4, fakt, wtedy była Prezeską NBP
ilcattivo13 - 22 Października 2010, 19:13
tiaaa, denominacja... Zrobili akurat wtedy, gdy miałem praktyki w banku... Wyobraźcie sobie, czego można było dostać
Anonymous - 22 Października 2010, 22:50
Globusa?
ilcattivo13 - 23 Października 2010, 13:10
tego to już po pierwszej godzinie podwójnej bankowej rachunkowości dostaliśmy... Potem było ciekawiej - ludzie pojawili się z książeczkami oszczędnościowymi, albo mieszkaniowymi i trzeba im było cztery zera upitolić, a przy okazji, nie dać sobie w czasie upitalania książeczki z rąk wyrwać (cały czas trzymając gardę, żeby ciosy torebkami/parasolkami/laskami nie dochodziły), bo i tacy się zdarzali, urwał nać, "klijenci"
|
|
|