To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Adanedhel - 29 Listopada 2007, 13:30

W tą stronę idzie też "Wieczna wojna" Haldemana. I tyż klasyka.
Chal-Chenet - 10 Grudnia 2007, 10:08

w tym miesiącu kupię na pewno 'Vertical' i 'Tracę Ciepło'.

ale z dalszymi pozycjami mam dylemat. do wyboru mam:
Urbi & Orbi - Pies i Klecha
Szmidt - Kroniki Jednorożca
Dukaj - Inne Pieśni albo Extensa

a wszystkich pewnie nie kupię, więc proszę o sugestię dobrych ludzi ;)

Fidel-F2 - 10 Grudnia 2007, 10:25

pytanie z gatunku 'co lepsze?pieczony kurczak czy lody truskawkowe'
Chal-Chenet, wszystko dobre, zależy co lubisz

Chal-Chenet - 10 Grudnia 2007, 10:36

w sumie racja.

a gwoli uzupełnienia: odnośnie Urbi & Orbi i NURSa wiem jak piszą i czego mogę się w tych książkach spodziewać, za to z Dukajem nie miałem dotąd styczności. to i się pytam: która z tych dwóch jego powieści, które wymieniłem wyżej bardziej nadaje się dla początkującego czytelnika Dukaja? i czy w ogóle którakolwiek? :)

Słowik - 10 Grudnia 2007, 10:56

Powiem tak, jak dla początkującego, Extensa może zniechęcić, a jeśli Inne pieśni nie sprawią, że będziesz chciał jeszcze, to nic nie sprawi :)
Chal-Chenet - 10 Grudnia 2007, 11:15

fenk ju ;)
chyba się zasugeruję

Iwan - 14 Grudnia 2007, 16:21

właśnie rozpocząłem lekture Delirium w Tharsys i nie ukrywam że początek ciężki (po opisach i niektórych zlepkach wyrazów mialem wrażenie że pisał to schizofrenik-nikogo nie obrażając), czy warto brnąć dalej czy odpuścić sobie :?:
Hubert - 14 Grudnia 2007, 16:24

A ja się zastanawiam nad jakimiś satyrami Mrożka. Czy polecilibyście coś?
Agata - 14 Grudnia 2007, 17:06

Mi się podobały ongiś czytane wczesne jego opowiadania z tej linii w zbiorach 'Półpancerze praktyczne' i 'Wesele w Atomicach' (of course :mrgreen: ). Ale czytałam je już strasznie dawno i mogę kłamać, jak to ja i moja skleroza mamy w zwyczaju. No i jego felietony satyryczne - zawsze smaczne i zdrowe (chyba jakoś w ostatnich latach wydano je w zbiorze, czy cuś).
Hubert - 14 Grudnia 2007, 20:17

Samo Wesele czytałem. Kiedyś-kiedyś, bodaj jeszcze w podstawówce. Ale nie szkodzi, odświeżę. :)
banshee - 14 Grudnia 2007, 21:46

Wesele brrr...powiało chłodem
Rodion - 14 Grudnia 2007, 23:35

Iwan napisał/a
właśnie rozpocząłem lekture Delirium w Tharsys i nie ukrywam że początek ciężki (po opisach i niektórych zlepkach wyrazów mialem wrażenie że pisał to schizofrenik-nikogo nie obrażając), czy warto brnąć dalej czy odpuścić sobie

Rzecz gustu, historia o pokręconej narracji ale ciekawa i plastyczna. Delirium to jedna z moich ulubionych ksiażek.

Iwan - 15 Grudnia 2007, 10:21

Dzieki Rodion, wczoraj troche nat tym przysiadłem i nawet zaczęło mnie wciągać :D
Rodion - 15 Grudnia 2007, 10:50

Jak bagno :twisted: A rzecz naprawdę warta przeczytania. :)
Kruk Siwy - 15 Grudnia 2007, 13:39

A że pisał schizofrenik? To prawda. Każdy pisarz jest na lub już poza tą granicą. Inaczej by nie pisał...
Delirium jest mocno pokręcone ale chyba ze Żwikiewicza lubię je najbardziej.

Iwan - 2 Stycznia 2008, 18:23

Małe zielone ludziki-Krzysztof Boruń , czytał to ktoś?
znalazłem to ostatnio w antykwariacie z parę groszy ale nie wiem czy warto nawet tyle wydać

Martva - 2 Stycznia 2008, 18:27

Ja chyba czytałam, bo kojarzę tytuł, ale z treści totalnie nic nie pamiętam :)
Iwan - 2 Stycznia 2008, 18:29

no to chyba nie za ciekawa była jak ci w pamięć nie zapadła :)
Agi - 2 Stycznia 2008, 19:49

W grudniowej polecance Kruk pisał, że Borunia i Trepki warto przecztać "Trylogię Kosmiczną", pozostałe, jak twierdzi, są takie sobie. Osobiście nie czytałam.
Iwan - 2 Stycznia 2008, 19:53

to był własnie powód dla którego powstrzymałem się przed kupnem, ale chciałem się dowiedziec czegoś wiecej
gorat - 2 Stycznia 2008, 20:05

Rzecz może nie wybitna, a podobno nawet dobra, jak pamiętam. Chyba się nie poszkodujesz lekturą - zakupem na pewno nie.
Martva - 2 Stycznia 2008, 20:06

Nie, ja naprawdę mam galopującą sklerozę, jako nastolatka połykałam średnio książkę dziennie i z większości niewiele pamiętam :) Poza tym to SF jest, a ja nie lubię. Prawdopodobnie zachwycić mnie nie zachwyciło, ale doczytałam do końca, i pamiętaj że rożne są gusta :)
Witchma - 2 Stycznia 2008, 20:11

czy ktoś może czytał trylogię Atalaya Jagi Rydzewskiej albo The Black Magician Trilogy Trudi Canavan (albo Age of the Five tej samej autorki)? waham się, czy kupić...
bio - 2 Stycznia 2008, 20:18

Nie kupuj. Kup sobie dobry rower.
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2008, 12:36

Iwan, czytałem i ... nic nie pamiętam. Może sobie powtórzę? A - warto zwrócić uwagę na okładki - projekt niejakiego Żwikiewicza...
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2008, 12:44

mam tak samo, czytałem w liceum
Iwan - 3 Stycznia 2008, 12:55

może się jednak skuszę o ile jeszcze będą te knigi
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2008, 12:59

na allegro bez problemu
gorat - 3 Stycznia 2008, 16:29

Przez allegro nie warto, chyba że hurtem, bo za drogo! :P:
Chal-Chenet - 6 Stycznia 2008, 19:41

Jako, że w tym miesiącu będę zamawiać zaległe numery mojego ulubionego pisma :D i inne zobowiązania jakoś ciągle fruwają nad głową, nabyć będę mógł chyba tylko jedną pozycję. A waham się między Kronikami Jednorożca a Psem i Klechą. Czy ktoś czytał obie i może podzielić się wrażeniami, coby łatwiej mi było wybrać?

Partner forum