To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Marcin Przybyłek

Jedenastka - 8 Października 2009, 16:59

M. Przybyłek napisał/a
O ślubach coś czytałem (chyba :shock: ), ale już nic nie pamiętam.

Ja też chyba nie pamiętam...
Może to offtop a może nie:
http://www.emito.net/pl/r...___/283950.html

Chyba jednak offtop ... bo jaki to ma związek z Sagą o Gamedec'u?

:shock:

M. Przybyłek - 14 Października 2009, 10:21

Tak czy owak Fidżi wydawało się dobrą lokacją po "Sprzedawcach lokomotyw", dość europo- i amerykocentrycznych :) . Poza tym to zupełnie egzotyczna lokacja, dająca możliwość tchnięcia czegoś nowego w dziedzinie nastrojów.
Jedenastka - 14 Października 2009, 13:32

Donoszę niniejszym, zgodnie z obietnicą, że rozpoczęłam lekturę Błysków.
Książka jest oczywiście wciągająca ale czytam powoli bo trochę się boję co będzie dalej...

M. Przybyłek napisał/a
Z tego, co pamiętam, będzie spotkanie autorskie z pokazem filmu i prezentacją, jak spot był robiony, będzie prelekcja o mechanizmach obrony osobowości, czyli kłamstwach, które pozwalają żyć i ostatnia, o szokujących eksperymentach psychologicznych. Słowem - młot uderzy :) .

Brzmi ciekawie. Najbardziej interesuje mnie prelekcja o mechanizmach obrony osobowości i ta druga - o szokujących eksperymentach psychologicznych.
Czy będą miały coś wspólnego z tego rodzaju prelekcjami, które prowadziłeś na szkoleniach dla firmy, w której pracowałam ? Marcinie ?
Jeśli tak to nie mam wątpliwości, że nie tylko jeden młot uderzy... i nie tylko słowem...

8)

M. Przybyłek - 14 Października 2009, 14:29

Jedenastka napisał/a
Donoszę niniejszym, zgodnie z obietnicą, że rozpoczęłam lekturę Błysków.

O, i to jest dobra, obywatelska, postawa :) .

Jedenastka napisał/a
Brzmi ciekawie. Najbardziej interesuje mnie prelekcja o mechanizmach obrony osobowości i ta druga - o szokujących eksperymentach psychologicznych. Czy będą miały coś wspólnego z tego rodzaju prelekcjami, które prowadziłeś na szkoleniach dla firmy, w której pracowałam ? Marcinie ?
Jeśli tak to nie mam wątpliwości, że nie tylko jeden młot uderzy... i nie tylko słowem...
8)

Tak, będą miały coś wspólnego. Ale będą rozwinięte o to, co poznałem potem. Mechanizmy Obrony Osobowości mają za zadanie utrzymanie wysokiej samooceny i stabilizację wewnętrznego status quo. Najprostszy przykład - amerykańskich żołnierzy walczących w Wietnamie pytano, ilu ludzi zabili. Odpowiadali: "Ludzi? Jakich ludzi? To były żółtki, a nie ludzie! Żółtki nie są ludźmi!". Dehumanizacja "wroga" powodowała, że łatwiej było im żyć. Gdyby mieli świadomość, że zabili wielu ludzi, prawdopodobniej byłoby im o wiele ciężej.

merula - 14 Października 2009, 14:39

Marcinie, a czy prelekcja o mechanizmach obrony osobowości i ta druga - o szokujących eksperymentach psychologicznych będzie też możliwa do powtórki dal tych, co nie bardzo mogą na Falcon? Mocno mnie to interesuje, a nie wiem, czy dam radę.
M. Przybyłek - 14 Października 2009, 15:35

Cześć Merula :) . Mam w zwyczaju mówić daną prelekcję dwa razy, więc szansa jest. Co jest po Falkonie? Pyrkon?
Jedenastka - 14 Października 2009, 18:18

merula napisał/a
Marcinie, a czy prelekcja o mechanizmach obrony osobowości i ta druga - o szokujących eksperymentach psychologicznych będzie też możliwa do powtórki dal tych, co nie bardzo mogą na Falcon? Mocno mnie to interesuje, a nie wiem, czy dam radę.

Nie mam pojęcia kiedy i gdzie jest Pyrkon i czy jest następny w kolejności po Falkonie, czy nie...

merula, pomyślałam, że... zwyczaj Marcina zwyczajem ale może warto go zmienić.
Ważne żebyś określiła, gdzie i kiedy chciałabyś usłyszeć odpowiednią prelekcję :wink: .

Może Marcin wygłosi ją specjalnie dla Ciebie? Kto to wie... ?

Hubert - 14 Października 2009, 19:18

Jedenastka napisał/a

Nie mam pojęcia kiedy i gdzie jest Pyrkon

Odbywa się w Poznaniu, ale kiedy, to nie pamiętam.

Martva - 14 Października 2009, 19:19

W marcu jakoś chyba.
merula - 14 Października 2009, 19:27

chyba podoba mi sie pomysł Jedenastki.

można na indywidualne sesje się umówić? :mrgreen:

joe_cool - 15 Października 2009, 09:24

Niby jakiś Nordcon po drodze jest, ale głosuję za powtórzeniem prelekcji na Pyrkonie (który jest jakoś pod koniec marca w Poznaniu) - bo też mnie oba tematy zainteresowały, a nie wiem, czy dojadę w końcu na ten Nordcon...
M. Przybyłek - 15 Października 2009, 09:31

Ha. Już wiem. Będę na te tematy mówił na Portykonie, w Sosnowcu. Czyli to na Falkonie będzie drugi raz. Zatem, jak się dobrze uwinę, na Pyrkonie będzie coś zupełnie nowego, na Nordkonie również. Ale wiecie co? Nic straconego. Nexus regularnie nagrywa moje prelekcje i ma całą kolekcję, z tego, co wiem. Ostatnio nawet przesłał mi SMS'a o tym, że zaczął słuchać mojej prelekcji o wolności w samochodzie i stwierdził, że to lepsze niż muzyka. Nexus jest wielkim miłośnikiem muzyki, więc przeczytać taką wiadomość wystukaną jego palcami, to naprawdę coś :) .

Pewnego dnia zamieścimy te wykłady na stronie Gamedec Zone i już. :mrgreen:

joe_cool - 15 Października 2009, 10:00

A czy Nexus będzie na Porytkonie lub Falkonie? Bo jak nie będzie, to kto nagra?
hrabek - 15 Października 2009, 10:03

A ja tak zapytam offtopicznie, skoro już wspomnieliście byłego forumowicza: czemu Nexus przestał się na forum udzielać?
M. Przybyłek - 15 Października 2009, 11:49

Może sam Nexus odpowie...
merula - 15 Października 2009, 11:52

no to szybko poproszę umieszczać te dobra na stronie.
może będe tam zaglądac częściej. może nawet się zarejestruję :wink: :mrgreen:

Jedenastka - 15 Października 2009, 15:07

M. Przybyłek napisał/a
Może sam Nexus odpowie...

Zagadkowa sprawa? 8) Czy zostało to już opisane w którymś z tomów o Torkilu ?

Nexus zaginął... ostatnio zaczął po łacinie pisać...

M. Przybyłek - 16 Października 2009, 07:17

Pogadam z Nexusem i adminami. Może rzeczywiście już warto zamieścić te wystąpienia.

Jedenastka jak zwykle ma intuicję. Będzie coś niecoś w tomie V o bohaterze, który z Nexem ma dużo wspólnego...

Dla zainteresowanych, w tę sobotę będę na Płockich Dniach Fantastyki. Spotkanie autorskie, spot, prezentacja o spocie, mowa ciała, komunikacja męsko-damska. Zapraszam :)

Jedenastka - 16 Października 2009, 10:13
Temat postu: Re: Marcin Przybyłek
Proponuję przerywnik, temat jak najbardziej piątkowy:

Lu napisał/a
Na początek ja mam pytanie:
Co z Antyporadnikiem dla biznesmenów ? Czy znalazł się już wydawca?

Antyporadnik Sprzedaż albo śmierć interesuje mnie najbardziej z książek, które Marcin dotychczas napisał.
Właściwie powinnam napisać - z książek, które dotychczas zostały wydane...

Chciałabym dowiedzieć się więcej o wydawcy.
Być może była o tym mowa wcześniej ale ma być druga część Antyporadnika więc chyba można przypomnieć?

M. Przybyłek - 16 Października 2009, 10:47

Wydawcy Antyporadnika to bardzo odważni, weseli, inteligentni ludzie. Przy okazji uczciwi, że tak powiem, moralni. Tworzą firmę Olszewski & Kunikowski Innowacje w Biznesie. Obserwowałem ich od kilku lat (jednego z nich szkoliłem w firmie Cargill) i gdy zobaczyłem owoce ich pracy, zadałem proste pytanie: panowie, wydacie mi książkę? Taką, której nikt nie będzie chciał wydać? A oni, chociaż doświadczenia w tej materii nie mieli żadnego, weszli w temat jak w masło. Wierzyli w tę książkę od początku i nadal wierzą, bo, powiedzmy szczerze, chociaż sprzedało się jej całkiem sporo, to zwyczajnie materiał na bestseller.

Niestety, jest szkopuł, który świetnie streścił Andrzej "Generał" Sawicki:

Antyporadnik czytałem. To książka pełna zdumiewająco trafnych spostrzeżeń i obserwacji, która z pewnością zostanie zlekceważona. Nie leży w nurcie całej naszej mrówczej filozofii i to jest wystarczający powód, żeby o niej wszyscy skrzętnie zapomnieli.
Ale dobrze, że ktoś coś takiego napisał. Niestety, przesłanie tej książki jest głosem wołającego na puszczy...

Im dłużej żyję i obserewuję, co się "zauważa" na księgarskim rynku i co się pomija, coraz lepiej rozumiem gorzkie słowa Generała.

Reasumując, Panowie Dariusz Olszewski i Michał Kunikowski odważyli się wydać "głos wołającego na puszczy", za co jestem im do dzisiaj wdzięczny.

Jeśli chodzi o drugą część jednakże, nie są już tak odważni. Mają inne interesy rozkręcone, co innego przykuwa ich uwagę. Wysłałem materiał do Wydawnictwa Literackiego, jakoś w sierpniu. Jak na razie bez echa...

Jedenastka - 16 Października 2009, 20:23

Dziękuję Marcinie za cenne informacje.
Ciekawa byłam cóż to za wydawnictwo wydało książkę, którą trudno kupić...

M. Przybyłek napisał/a
To książka pełna zdumiewająco trafnych spostrzeżeń i obserwacji, która z pewnością zostanie zlekceważona. Nie leży w nurcie całej naszej mrówczej filozofii i to jest wystarczający powód, żeby o niej wszyscy skrzętnie zapomnieli.
Ale dobrze, że ktoś coś takiego napisał. Niestety, przesłanie tej książki jest głosem wołającego na puszczy...

A niby dlaczego miałaby zostać zlekceważona? Ja jej nie lekceważę :D .
Przeciwnie, znalazłam w niej potwierdzenie wielu teorii, których istnienie wyraźnie wyczuwam w codziennej pracy korporacji.

Marcin, tak Twoim, osobistym zdaniem, jakie jest przesłanie książki?

merula - 17 Października 2009, 08:50

szkoda, że jest problem z drugą częścią, przeczytałabym z przyjemnością.
M. Przybyłek - 18 Października 2009, 09:00

Merula, jeśli rzecz nie zostanie wydana w formie papierowej, opublikuję ją albo na BLOGU, albo w innej formie sieciowej. Wolność słowa musi być :) .

Jedenastka, przesłanie jest chyba takie: ludzie korporacyjni, opamiętajcie się! :mrgreen: Nie powtarzajcie pseudoprawd, bo zaczniecie w nie wierzyć, a gdy uwierzycie, staniecie się dziwadłami, z których tylko dlatego inni, normalni ludzie, się nie śmieją, bo was nie widzą.

Jedenastka - 18 Października 2009, 09:20

M. Przybyłek napisał/a
Jedenastka, przesłanie jest chyba takie: ludzie korporacyjni, opamiętajcie się! :mrgreen: Nie powtarzajcie pseudoprawd, bo zaczniecie w nie wierzyć, a gdy uwierzycie, staniecie się dziwadłami, z których tylko dlatego inni, normalni ludzie, się nie śmieją, bo was nie widzą.

Doskonale wiesz, że "chyba" mnie nie zadowala :wink: .
Jestem stworzeniem korporacyjnym i po tym, co właśnie napisałeś postawiłam sobie cel:
Jedenastko, opamiętaj się !

Nie wiem oczywiście jak to zrobić więc muszę natychmiast i nieodwołalnie wziąć udział w szkoleniu przez Ciebie, Marcinie, prowadzonym...

:mrgreen:

merula - 18 Października 2009, 11:36

ja też czuję taką potrzebę :mrgreen:
dojmującą :wink:

Jedenastka - 18 Października 2009, 15:01

merula napisał/a
ja też czuję taką potrzebę :mrgreen:
dojmującą :wink:

Świetnie. Jest nas już dwie. Biorąc pod uwagę zamiłowanie Torkila do kobiecych serc, Marcin powinien być choć trochę zadowolony... :wink: . Oczywiście jest nas tylko dwie...

merula - 18 Października 2009, 16:09

spokojnie, damy radę. jeszcze trochę, a będzie nas legion :wink:

a poza tym nie liczy się ilość, a jakość, a ta jest najwyższa :mrgreen:

Jedenastka - 18 Października 2009, 16:13

merula napisał/a
a poza tym nie liczy się ilość, a jakość, a ta jest najwyższa :mrgreen:

Masz rację Kochana :D .
Jakość jest po prostu z najwyższej półki.
Gwiazdek mamy tyle, że VIP-y nie wiedzą co z nimi zrobić...
Tylko Marcin coś milczy... speszył się czy co?
:shock:

joe_cool - 18 Października 2009, 23:35

A jakie to szkolenie? Może bym się podłączyła - człowiek uczy się całe życie, więc czemu by nie od specjalisty :wink:
M. Przybyłek - 19 Października 2009, 06:51

Mam Wam robić szkolenie z opamiętywania się? Czy z antyporadnictwa? :mrgreen: To jest jakiś pomysł, bo każdy rozdział Antyporadnika nadaje się na prelekcję... Jedenastka, zdaje się, że podsunęłaś mi świetny pomysł. Zawsze się zastanawiam, co tym razem zaproponować jako prelekcję na konwent. A tu, proszę, materiał sam się wsuwa do rąk...

Na pierwszy rzut może pojęcie INTEGRACJI. Kto się czuje zintegrowany i w jakim stopniu i w jakim stopniu o jakiej porze dnia?

Partner forum