Ludzie z tamtej strony świata - Jacek Dukaj
Kuba - 14 Września 2007, 08:47
Kurczę, jestem straszliwie ciekaw, jaki będzie ten kawałek Lodu w Nowej Fantastyce. Ukaże się pewnie za jakiś tydzień, a ja wręcz nie mogę sie doczekać, aż przeczytam co to takiego, z czym Dukaj walczył przez dwa lata...
Dabliu - 14 Września 2007, 09:50
Gwynhwar napisał/a | Mara napisał/a | Ja miałam pecha trafić na Czarne oceany, jako na pierwszą moją książkę Dukaja i po ich przeczytaniu zraziłam się do całości. |
Potwierdzam. Dawno nie czytałam czegoś równie depresyjnego... |
O czym są Czarne Oceany i w jakim sensie są depresyjne?
dzejes - 14 Września 2007, 11:28
Człowiek czyta, nie rozumie ni chu chu i przez to wpada w depresję.
Kruk Siwy - 14 Września 2007, 11:29
Potem próbuje jeszcze raz i powtórka. I da capo. I spirala depresyjna... i - czy leci z nami doktor?
Kuba - 14 Września 2007, 12:43
dzejes napisał/a | Człowiek czyta, nie rozumie ni chu chu i przez to wpada w depresję. |
Nie czytałem C.O. , ale jakiś czas temu skończyłem Inne Pieśni i nawet tam były fragmenty, że chciałoby się rzucić książką o ścianę, chociaż w całkowitym rozrachunku nie było źle. Moment, kiedy Berbelek wyprawił się do Skoliodoi był ciekawy i nawet trzymał w napięciu, ale reszta nie bardzo. Ja mimo wszystko chciałbym, żeby wszystkie okołofabularne wartości i smaczki pojawiały się jak najczęściej, ale nie kosztem tego co dla mnie najważniejsze, czyli mięcha. Bo w końcu po to sięgam po książkę, żeby przeżyć jakąś przygodę, a nie żeby męczyć się, żeby dotrwać do końca.
Z drugiej strony, na Lód taki smak się narobił dokoła, że nie wiem, czy - jeśli fragment w NF będzie zachęcający - nie sięgnę po to tomiszcze jak się pojawi
Tequilla - 17 Września 2007, 18:10
Ja się do Dukaja przymierzam, jak Gladiator do pancernego nosorożca. Do tej pory przeczytałem "Extensę" - miała w sobie coś tak książka, ale z drugiej strony były kawałki, których ni w ząb nie rozumiałem. A i czytanie Dukaja na zasadzie "Wielkim pisarzem jest i basta, więc lubić go trzeba, nawet jak się nie lubi" jest chyba bez sensu.
Najpierw chyba spróbuję "Inne pieśni". Zobaczymy. Aż się boję
Easy - 17 Września 2007, 18:19
Tequilla napisał/a | Najpierw chyba spróbuję Inne pieśni. Zobaczymy. Aż się boję |
Miodzik, nie książka. Obok "Pana światła" moja ulubiona (Choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu "Inne pieśni" przypadną do gustu).
Kuba - 25 Września 2007, 17:34
Okładka "Lodu"
http://www.wydawnictwolit...zka.php?ID=1699
gorat - 25 Września 2007, 17:36
A NF już jest w sprzedaży " ", gdyż kasy nie mam. Fragment zdecydowanie dłuższy niż ten z broszurki, ale to nadal nie zapowiadane 400
Edit: http://dukaj.fantastyka.art.pl/utwory/Lod.html
To chyba ten fragment!
Edit2: książka ma mieć ok. 1200 stron.
Easy - 25 Września 2007, 18:00
Nie lubię fragmentów, zazwyczaj ich nie tykam.
W tym wypadku jednak zrobię wyjątek.
No kiedy ten "Lód", kiedy, kiedy, kiedy?!
Kuba - 25 Września 2007, 18:39
gorat, nie musisz kupować pisma.
Ja kupiłem i fragment jest chyba dokładnie ten sam co na stronie Dukaja.
Jeszcze nie czytałem, a swoją drogą to trochę dziwne, że to co jest w aktualnej NF mozna przeczytać w necie.
Piech - 25 Września 2007, 19:39
U, będzie czytanko. 1200 stron.
Easy - 27 Września 2007, 13:18
Lód w październiku.
Prawda to?
gorat - 27 Września 2007, 14:23
Prima aprilis?
Rafał - 27 Września 2007, 14:28
Czemu nie, zapowiadali opady śmniegu koło 15 października, to i lód się może pojawić
Easy - 27 Września 2007, 14:31
15 powiadasz? Opady śniegu?
Bo 15 to...
http://solarisnet.pl/inde...ka/polecamy/lod
Do tej pory w zapowiedziach mieli grudzień, a i okładka dopiero teraz się pojawiła.
"Gupi" solaris, człowiekowi tylko nadzieję robią...
Kuba - 2 Października 2007, 14:56
Niedawno przeczytałem fragment "Lodu" z NF.
Tak jak sie spodziewałem, nie jest to lektura łatwa, miła i przyjemna, nie wciąga jakoś specjalnie, i książka przeznaczona będzie pewnie dla czytelników wytrwałych. Osobiście wydaje mi się, że "przywiązać" do lektury całej powieści mogą świetnie pomyślane postaci lutych i - zapowiadana na stronie Wydawnictwa Literackiego - z rozmachem opisana podróż trassyberyjskim pociągiem. Po tym fragmencie zdecydowałem, że książkę na pewno kupię i trochę się z nią jednak pomęczę :-)
Słowik - 2 Października 2007, 18:53
Mnie tam przekonują lektury poprzednie. Fragmentów nie uznaję jako zachęcacze.
Easy - 24 Października 2007, 16:23
No to czekamy na początek grudnia.
http://www.merlin.com.pl/...t/1,563042.html
http://solarisnet.pl/oferta/lod_1_2/
Cena 54-56 zł.
No i nowy design oficjalnej strony
http://www.dukaj.pl/
"Lód" zbliża się wielkimi krokami.
Mellorn - 27 Października 2007, 18:57
Oj zbliża sie, zbliża, pytanie brzmi- czy dzieło sprosta oczekiwaniom, co jest, jak powszechnie wiadomo, niełatwe.
Gwynhwar - 28 Października 2007, 12:49
Cytat | O czym są Czarne Oceany i w jakim sensie są depresyjne? |
Odpowiadam- przepraszam, że tak późno, ale nie zauważyłam. Tytuł doskonale odzwierciedla to co dzieje się na stronach powieści Dabliu. Miałam wrażenie jakby wszystko to co w człowieku złe i ułomne zalewało mnie z każdym kolejnym rozdziałem. To jest IMO po prostu bardzo ciężka literatura, której psychicznie nie zniosłam. Podobne wrażenia miałam chyba tylko czytając wspomnienia ludzi z obozów zagłady. A już scenę spotkania Czarnego z telefoniczną znajomą, będe miała przed oczami do końca życia.
dzejes napisał/a | Człowiek czyta, nie rozumie ni chu chu i przez to wpada w depresję. |
Każdy mierzy własną miarą.
Dabliu - 28 Października 2007, 15:22
Gwynhwar napisał/a | Cytat | O czym są Czarne Oceany i w jakim sensie są depresyjne? |
Odpowiadam- przepraszam, że tak późno, ale nie zauważyłam. Tytuł doskonale odzwierciedla to co dzieje się na stronach powieści Dabliu. Miałam wrażenie jakby wszystko to co w człowieku złe i ułomne zalewało mnie z każdym kolejnym rozdziałem. To jest IMO po prostu bardzo ciężka literatura, której psychicznie nie zniosłam. Podobne wrażenia miałam chyba tylko czytając wspomnienia ludzi z obozów zagłady. A już scenę spotkania Czarnego z telefoniczną znajomą, będe miała przed oczami do końca życia. |
Wiesz... paradoksalnie zachęciłaś mnie do lektury
gorat - 28 Października 2007, 15:37
Mnie też Czeka na półce, więc daleko nie mam.
Kuba - 29 Października 2007, 15:15
Na stronie dukaj.pl pojawiły się cztery pierwsze rozdziały Lodu
Easy - 29 Października 2007, 16:12
Jezu, jak mnie kusi... Przeczytać, czy też nie przeczytać?
Ale nie, nie dam się, wytrwam ten miesiąc!
Adanedhel - 29 Października 2007, 17:42
A mnie jakoś ani trochę nie kusi
gorat - 30 Października 2007, 20:00
Zatkało mnie z wrażenia, jak zobaczyłem, ile ma plik. Dobrze, czekam.
---
Nawet mało fajerwerków jak na taki rozmiar Język jednak gęsty, Martva może już zacząć się obawiać - żartuję, mało nowego, to po prostu styl sprzed wieku.
Kuba - 30 Listopada 2007, 11:39
http://www.radiokrakow.pl...e_tamizpowrotem
wgniata
Gwynhwar - 30 Listopada 2007, 11:49
Hmm... Że tak powiem medialny to on nie jest
Ale widać, że erudyta.
Ziuta - 30 Listopada 2007, 14:46
A ja już rozumiem, dlaczego Orbitowski tywierdzi, że jesteśmy z braćmi przyrodnimi
|
|
|