Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?
NURS - 16 Lipca 2006, 01:08
zawsze tak było, i zawsze tak bedzie. Za duzo informacji, żeby normalny człowiek to przyswoił. Ty nie rozumiesz wielbiciela Ich Troje, on nie rozumie ciebie. Żyjmy w swoim swiecie, zostawmy im ich swiaty. sliders rulez
Pako - 16 Lipca 2006, 08:45
Sliders naprawdę RuleZZ
MrMorgenstern - 16 Lipca 2006, 10:05
Nie wymagajmy wiedzy akademickiej, ale jeśli nawet nastolatek potrafi zweryfikować wiedzę redaktora, to czas iść na emeryturę
Anko - 16 Lipca 2006, 20:12
MrMorgenstern: Cytat | jeśli nawet nastolatek potrafi zweryfikować wiedzę redaktora, to czas iść na emeryturę | A wiesz, że czasem taki "nawet nastolatek" potrafi zweryfikować coś, czego osoba w wieku parlamentarnym nie kojarzy?
NURS - 16 Lipca 2006, 22:59
czasem to są prawdy obiektywne. niestety wielu ludzi widzi rzeczy zupelnie inaczej.
Anko - 17 Lipca 2006, 00:26
NURS: Cytat | czasem to są prawdy obiektywne. | Chyba, że przyjąć za prawdziwą ludową mądrość, że prawda jest jak d***, każdy ma własną.
Jednak jak widzę, że "rzetelny" artykuł o anime/mangach jest ilustrowany czymś na poziomie średnio udanego fanartu (tak było wówczas w "Fantasy - Click!", podobny wyczyn widziałam też gdzie indziej - nie w artykule, ale w serialu "Detektywi"), to myślę sobie, że każdy, kto pooglądał trochę anime, wie, że to nie może być autentyczny materiał ilustracyjny. Ale np. przeciętny Polak w ogóle nie musi wiedzieć, jak to wygląda (poza tym, że "duże oczy & sex & brutalność & demoralizacja").
Mogę nie rozumieć miłośników "Ich Troje", może nawet nie spostrzegłabym się, gdyby jakiś pismak sfingował "skandalik", fotografując przez płot podstawionego gościa w kolorowej peruce, dokonującego jakichś "skandalizujących" czynów. Ale widzisz, różnica jest taka, że oszkalowany piosenkarz może zaprotestować albo nawet podać kogoś do sądu. A co poradzić na to, gdy jest szkalowana jakaś grupa czy zjawisko? Nikt nie został osobiście znieważony, więc sprawy nie ma.
Wiecie, nasza mądra władza w tym celuje - obrzydzić, czy "tylko" ośmieszyć grupę, nie osobę nawet. Np. uczniów protestujących przeciw wysokiemu ministrowi. Ciekawe, ilu ludzi naprawdę zacznie wierzyć, że chodziło o prowokację lewaków & palaczy trawki?
NURS: Cytat | Żyjmy w swoim swiecie, zostawmy im ich swiaty. | Tyle, że w naszym "zglobalizowanym" świecie nie da się "oddzielić" od siebie różnych światów. "Ich" świat może każdego dnia przyjść do nas. Ale to już przerabialiśmy przy okazji dyskusji o terroryzmie.
Słowik - 25 Sierpnia 2006, 22:23
Długo mi zeszło, ale kupiłem w końcu NF, żeby zobaczyć co w trawie piszczy po drugiej stronie barykady
Muszę powiedzieć, że ostatecznym impulsem do zakupu przy przeglądaniu gazety w Empiku, było znalezienie w środku nazwiska niejakiego Romka P.
Czyli, jednym słowem, kumoterstwo (w sensie forumowym) przywiodło mnie do konkurencji...przynajmniej na jeden miesiąc
gorat - 16 Września 2006, 17:29
Tomcich wspominał, że ma dostęp do CD-Action, więc wypytam: jak wygląda obecność fantastyki w nim? Zdarzają się teksty fantastyczne? Jak to wygląda w innych pismach komputerowych, jeśli są takie? ( )
Wybacz, jeśli pytania są na wyrost
Godzilla - 16 Września 2006, 17:53
Nawet fajny ten ostatni numer NF. Duch karpia mi się podobał No i lubię felietony Grzędowicza.
Ixolite - 16 Września 2006, 18:31
gorat: różnie, naczęściej w postaci recenzji książek, gier planszowych, karcianych itp. (czyli nie-komputerowych), czasem jakieś reklamy, dość często jakieś materiały na płytach dołączanych do czasopism (zwykle ziny)i to w zasadzie tyle.
Kiedyś kiedyś, jak żył jeszcze stary Top Secret, Secret Service, Świat Gier Komputerowych, a nawet jeszcze wcześniej, za czasów Amigi i C-64, chyba było jednak lepiej. Głównie za sprawą klimatycznych konkursów, gdzie były zagadki w postaci opowiadań, konkursy gdzie samemu coś trzeba było napisać, a nie wysłać sms'a tak jak teraz.
Tomcich - 16 Września 2006, 19:09
gorat
Cytat | Tomcich wspominał, że ma dostęp do CD-Action, więc wypytam: jak wygląda obecność fantastyki w nim? |
Wywołany do tablicy - odpowiadam. CDA to jednak pismo dla graczy więc fantastyka w nim dotyczy głównie recenzji gier z tego zakresu. W ostatnim numerze jest np. opis nowej gry w produkcji pt. Star Trek: Legacy (taki RTS+symulator). Z ciekawostek głosu w nim użyczą wszyscy kapitanowie (Shatner, Stewart, Brooks, Mulgrew, Bacula), czy UFO:Afterlight. Ale jest też dział Nie tylko gramy, gdzie były 2 krótkie recenzje książek Marcina, o których wspominałem w jego wątku. Niedawno był też np. dodatek do czasopisma w postaci książeczki pt. "Kompendium grozy, czyli o 100 najlepszych horrorach na PC i konsole" Brak jednak jakichkolwiek opowiadań czy czegoś w tym stylu. Na płytkach Ziny - np. dość często Esencja. A innych gazet tego typu nie czytam więc nic o nich nie powiem.
Rafał - 18 Września 2006, 13:25
Navajero, przeczytałem zapowiedź druku opowiadania Twojego autorstwa w następnym nr Fantastyki. Czy będzie to kolejna odsłona fenomenalnego świata z ostatniego drukowanego tam opka, czy coś innego?
Navajero - 18 Września 2006, 15:03
Nie. Niedługo wyjdzie druga ( i ostatnia "promocyjna") część "Pierwszego kroku", chyba w numerze specjalnym, ale "Gothique" to coś innego. No trochę mnie poczytacie Bo do tego dojdzie jeszcze tekst hoplologiczno - historyczny na temat twórczości fantasy, ze szczególnym uwzględnieniem Sapkowskiego i opko w klimatach XIX - wiecznej Warszawy ( to ostatnie już po nowym roku). Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze współpracy z NF, tylko ten ich morderczy cykl wydawniczy... Aha, w aktualnym numerze jest nawet ilustracja do 'Gothique" ( zapowiedzi pod spisem treści).
gorat - 19 Września 2006, 21:38
Dorwałem Fantazyna - to nikt nie zauważył nowego pisma? Tak 1/4 fantastyki literackiej, reszta RPG. Już idąc do kasy czułem, że korektora nie było. Przeczucie boleśnie prawdziwe. Rozpiszę się później, raczej na FF (choć żaden problem, by skopiować tutaj - szczególnie, że w pobliżu jest Aquilion ).
Ixolite - 19 Września 2006, 23:07
Fantazyna? A kto tam jest w redakcji?
mawete - 20 Września 2006, 07:39
Gdzie to kupiłeś? Ja też chcę...
gorat - 20 Września 2006, 13:52
Oż, to tak kiepsko mają? W Empiku bez problemu.
Naczelny - Leszek Cibor
Zastępca - Sylwia Smerdel
Oprócz tego w redakcji są: Marcin Kubiesa, Aquilion, Sławomir Wrzesień, Bartłomiej Siwy, Jan Jaworski (tych dwóch zjatkuję z krwawą uciechą, bo z czytania numeru już jej tak bardzo wyciągnąć się nie da), Paweł Potakowski.
hrabek - 22 Września 2006, 07:56
Widzialem wczoraj w empiku, ale kompletnie mnie nie przekonalo. Literatury jak na lekarstwo, w srodku wiecznie zywy Piekara, az szkoda kase wydawac.
W ogole nie wiem, czy zwrociles uwage na numeracje - byl to numer 2 w tym roku, 6 w ogole. W takim tempie pismo zdaje sie jest juz 3 lata na rynku, wiec ciezko nazwac je nowym. Chyba, ze rok temu mieli jakis inny cykl wydawniczy. Albo numer wzieli z kosmosu, zeby ludziska mysleli, ze niby nowe, ale nie do konca i redakcja juz doswiadczona :)
Czarny - 22 Września 2006, 08:06
Do numeru czwartego zdaje się, było darmowym zinem rozprowadzanym w dużej mierze własnymi siłami. W pierwszym i drugim numerze (od początku historii, jeszcze w tych darmowych) były nawet moje wypociny "literackie" Mam egzemplarze autorskie
Henryk Tur - 22 Września 2006, 08:18
Jest Kain i Kyrcz, oprócz tego chyba Pruski.
Waham się, czy nabyć...
Nyala - 22 Września 2006, 09:15
Jeśli cena nie jest zbyt wysoka (zaporowa), to chyba można.
Henryk Tur - 22 Września 2006, 12:11
6, 50 czy coś koło tego
mawete - 22 Września 2006, 12:42
Pójdę do empiku i poogladam... może kupię.... ten nieśmiertelny Piekara trochę mnie przeraził. Jego książki lubię - ale na wydawcę to On się nie nadaje...
NURS - 23 Września 2006, 00:11
W środku mawete, to chyba nie wydawca. A jeślichłopcy zarydzykowali kapitalizację, to kupcie.
Anko - 28 Września 2006, 14:25
Henryk Tur: Cytat | oprócz tego chyba Pruski. | Czyli właśnie Aquilion, szef tamtejszego działu literatury. Jak ktoś pamięta "Proszę Wstać, Sąd Boży Idzie", to skojarzy, o kogo chodzi.
Rzeczywiście, pismo głównie o RPG-ach i wcześniej go chyba nie było w powszechnej sprzedaży. O dziwo, podobnoż Fantazyn płaci. Jeden kumpel mojego znajomego ze studiów miał tam artykuł o sportach w systemie Neuroshima i dostał wierszówkę. Jeśli pismo może sobie na to pozwolić, to już o czymś świadczy.
A tak przy okazji... Sięgnęłam po opowiadanie Romka Pawlaka z NF. Ale żeby już tak bezczelnie nie popadać w samo czytelnictwo Empikowe, to sobie kupiłam Magazyn Fantastyczny. Dużo tam opowiadań naszych znajomych forumowiczów. Najlepiej chyba zrobię, jak każdemu w wątku autorskim napiszę, co o opowiadaniach myślę. Ale oceniam je w tej kolejności (licząc samych forumowiczów): Savikol, Henryk Tur, Andre, Śmigiel, Mara.
Fidel-F2 - 28 Września 2006, 15:21
Anko jest w kioskach MF nr 9?
Anko - 28 Września 2006, 15:37
Podobno ma być za jakiś miesiąc czy cosik... Mówiłam o MF 8, którego długo nie kupowałam.
Fidel-F2 - 28 Września 2006, 15:51
oki, thx
gorat - 30 Września 2006, 22:49
Jest opko Henryka w Gwiezdnym Piracie. Jak kogoś cena nie powali, może się skusi (to jedyna literatura w środku, ostrzegam! ).
Rafał - 2 Października 2006, 11:26
Trawię pomału Fantastykę. Numer niesamowicie nierówny. Publicystyka bardzo mocna i to był powód zakupu tego nr, natomiast opowiadania są nierówne poziomem. Rewelacyjny, rozkładający na łopatki Navajero (coś tam bym się poczepiał, ale całokształt nie pozwala ) natomiast rzecz pod nazwą bodajże "sztuka jedzenia w wannie" albo coś na ten kształt, położyła nr. NURSie, jeśli kiedykolwiek puścisz coś na kształt tego czegoś w SFFH... to zaprzestanę kupować. Zgroza. Można chyba toto czytać z masochistycznych pobudek, ale cierpię na ich niedostatek więc mdli mnie po prostu.
|
|
|