Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata
Rafał - 9 Grudnia 2014, 14:31
Ech, co wy tam o kablach wiecie, kilka godzin układałem, wiązałem w pęczki i paczki kable od zestawu kinowego w chałupie, a i tak jak tylko ruszę stolikiem od ściany to przez pajęczynę przewodów podłogi nie widzę
Co do kompów, to fakt, mam przewagę laptopów - 3 do 2 desktopów. Córka przeszła na mobilną stronę mocy i zamieniła rok temu stacjonarnego kompa na lapka. Lapek ma i tę przewagę, że można go szybko do szuflady ze skarpetami wrzucić jak przeszkadza. Spróbujcie to samo zrobić ze stacjonarnym
hrabek - 9 Grudnia 2014, 14:37
ketyow napisał/a | Desktop ma lepszy obraz, lepszy dźwięk. |
Niby dlaczego? Bo to mało laptopów z matrycą IPS, albo IPS+? A dźwięk też niby czemu miałby być lepszy/gorszy? Wychodzi cyfrowo, identycznie jak z kompa, liczy się tylko urządzenie odtwarzające, które laptop ma wbudowane, a komputer nie i potrzebuje dodatkowego.
Co do wydajności, też można dyskutować. Mój laptop odpala każdą grę, w jaką gram w max detalach i nie ma problemu.
Dunadan napisał/a | Aha, czyli te TRZY kable (zasilanie monitora, kompa i kabel komp-monitor) to taki problem? |
Problem, bo z reguły idą z tyłu biurka, czasem chowają się za komodą, poza tym nie zawsze jest co zrobić ze skrzynką i monitorem - tak bezpiecznie odstawić do kąta, żeby nie przeszkadzały. Jeśli masz zrobić to raz, to nie problem, ale jeśli raz w tygodniu, to pewnie by ci się nie chciało.
Ale to już tak na marginesie dyskusji. Nie chce mi się nikogo do niczego przekonywać. Dodam tylko, że mam w domu desktopa i trzy laptopy i każde z urządzeń ma inne zalety.
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 14:45
hrabek napisał/a | Ale to już tak na marginesie dyskusji. Nie chce mi się nikogo do niczego przekonywać. Dodam tylko, że mam w domu desktopa i trzy laptopy i każde z urządzeń ma inne zalety. |
Otóż to...
hrabek napisał/a | Bo to mało laptopów z matrycą IPS, albo IPS+ |
Wiesz ile trzeba wydać kasy na laptopa z podstawową matrycą IPS? w monitorach to już neimal standard.
hrabek napisał/a | Mój laptop odpala każdą grę, w jaką gram w max detalach i nie ma problemu. |
Jakie masz tam GPU? gry to nie wszystko, zależy co komu trzeba ale przesyły danych, taktowania i opóźnienia są dużo gorsze w laptopie niż w desktopie... to się odczuje przy powazniejszych zadaniach ale i w grach. Jasne, można kupi bardzo dobry i szybszy laptop za 3500-4000zł i więcej. Z 15 calowym ekranem
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2014, 15:04
Dunadan, ale Ty wynajdujesz jakieś szczątkowe, specjalistyczne zastosowania wymagające buk wie jakich możliwości. A mój sześcioletni lapek jest w stanie podołać wszystkiemu czego od niego wymagam.
ketyow - 9 Grudnia 2014, 15:17
No i właśnie o tym mówię, o wymaganiach.
hrabek napisał/a | Niby dlaczego? Bo to mało laptopów z matrycą IPS, albo IPS+? A dźwięk też niby czemu miałby być lepszy/gorszy? Wychodzi cyfrowo, identycznie jak z kompa, liczy się tylko urządzenie odtwarzające, które laptop ma wbudowane, a komputer nie i potrzebuje dodatkowego. |
Nawet ten z matrycą IPS nie będzie działał z GSync, ani nie będzie miał 23 cali i nie da się tak swobodnie kalibrować. A dźwięk jest gorszy, bo 5.1 jest w laptopach rzadkością, 5.1 z dobrym przetwornikiem dźwięku jest arcytrudny do spotkania, a 7.1 to w sumie nie widziałem. A komputery mają wbudowane, chyba wszystkie obecne, nawet najtańsze mobo mają dźwiękówkę i to 7.1. I ostatecznie nawet te tanie dźwiękówki z desktopów, są zwykle jakościowo nieco lepsze niż te w lapkach.
hrabek napisał/a | Mój laptop odpala każdą grę, w jaką gram w max detalach i nie ma problemu. |
A mój kosztował 4200 zł i już w chwili zakupu nie odpalał wszystkiego w co grałem, przy takiej ilości FPS jaką bym chciał. Gdybym tyle wydał na desktopa miałbym o niebo lepszą maszynę. Problem w tym, że zawód mnie do laptopa zmusza. I nie mówię, laptop to fajna sprawa, bardzo fajna, ale jedyny plus to mobilność, jak komuś niepotrzebna, to i laptop nie ma sensu.
Rafał napisał/a | Ech, co wy tam o kablach wiecie, kilka godzin układałem, wiązałem w pęczki i paczki kable od zestawu kinowego w chałupie, a i tak jak tylko ruszę stolikiem od ściany to przez pajęczynę przewodów podłogi nie widzę |
Ja wymieniałem i układałem paręset parometrowych przewodów do sterowania dźwigiem. Ja to dopiero nie cierpię kabli
No i to co najbardziej mnie zawsze denerwowało w lapkach: jak ma matową matrycę, to słabą grafikę. Jak dobrą grafikę, to słaby dźwięk. Jak ma niby wszystko dobre, to jest firmy krzak i się zaraz rozleci. A jak już pójdziemy po kadłubka z najwyższej półki, to trzeba się liczyć z kosztem 7-10 tys. zł. I nadal będzie słabszy niż pecet za połowę tej ceny.
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 15:26
Fidel-F2 napisał/a | Dunadan, ale Ty wynajdujesz jakieś szczątkowe, specjalistyczne zastosowania wymagające buk wie jakich możliwości. A mój sześcioletni lapek jest w stanie podołać wszystkiemu czego od niego wymagam. |
Jestem pewien że będzie miał problem z odpaleneim YT w full hd. My tu trochę mówimy o sprzęcie do gier, obrabiania zdjęć itp ale masz rację zasadniczo. Tyle że taki komp za 1000zł plus monitor za 500 to dużo większa wygoda (choćby 22cale) i wystarczy na sporo dłużej niż laptop, nie wspominając o tym że będzie mniejszy problem z dołożeniem RAMu itp w przyszłości.
ketyow napisał/a |
No i to co najbardziej mnie zawsze denerwowało w lapkach: jak ma matową matrycę, to słabą grafikę. Jak dobrą grafikę, to słaby dźwięk. Jak ma niby wszystko dobre, to jest firmy krzak i się zaraz rozleci. A jak już pójdziemy po kadłubka z najwyższej półki, to trzeba się liczyć z kosztem 7-10 tys. zł. I nadal będzie słabszy niż pecet za połowę tej ceny. |
Tak to własnie wygląda z laptopami... kiedyś się rzuciłem na takiego "lepszego" za ok 5tys zł, słynny ThinkPad. Bardzo fajny laptop nie powiem ale po gwarancji padła mi kartka grafiki - 1000zł za wymianę a raczej reballing, który puści po 3 miesiącach użytkowania (wiem, bo już tak miałem po naprawach gwarancyjnych, w autoryzowanym serwisie)
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2014, 15:28
Dunadan napisał/a | Tyle że taki komp za 1000zł plus monitor za 500 to dużo większa wygoda | nichuja, laptop to większa wygoda
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 15:29
Fidel-F2, używałeś kiedyś ekranu FHD większego niż 15 cali?... albo normalnej klawiatury?
mBiko - 9 Grudnia 2014, 15:31
Tak Was czytam i muszę stwierdzić, że najlepsza i tak jest zalewajka.
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 15:32
mBiko napisał/a | Tak Was czytam i muszę stwierdzić, że najlepsza i tak jest zalewajka. |
Co prawda to prawda...
konopia - 9 Grudnia 2014, 16:02
Mówcie co chcecie ale gwiazdka i tak lepsza niż ta cała przereklamowana wielkanoc
A granie na konsoli jest w 90% przypadków* bardziej komfortowe niż granie na TV, a i porządnych ekskluziwów więcej (np. GTA 4, Dead red Redemption, Uncharted) Diablo 3 na padzie 3 razy bardziej miodny niz na myszy i klawiaturze),
BTW: do wiedźmina 2 specjalnie kupowałem pada od xbox'a by móc wygodnie pograć.
Kabel zasilający kompa, kabel od monitora, kable głośnikowe (minimum 4 sztuki), (zakładam, ze klawiatura, mysz i drukarka bezprzewodowo) itp... do tego pobór prądu powyżej 500Wat i to wszystko by zajrzeć na forum Oczywiście gdzieś trzeba to rozstawić.
Fotografia, cóż odpowiedni monitor, kalibrator, profile kolorów a w fotolabie i tak spieprzą auto korektą - przerabiałem to, nigdy więcej.
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 16:11
konopia napisał/a | A granie na konsoli jest w 90% przypadków* bardziej komfortowe niż granie na TV |
Przecież konsole podłączasz do TV
konopia napisał/a | a i porządnych ekskluziwów więcej (np. GTA 4 |
Od kiedy GTA4 jest exclusivem? ale masz rację, jest np. seria Metal gear Solid która na PC wyszła szczątkowo :-/ na szczęście najnowszy MGS będzie na PC co jest trochę bez sensu bo będzie to kontynuacją gry która wyszła tylko na konsole :-/
konopia napisał/a | Kabel zasilający kompa, kabel od monitora, kable głośnikowe (minimum 4 sztuki), |
W przypadku konsoli potrzbujesz tyle samo. W laptopie odpadają 2 (dwa) kable. (zasialanie monitora i kabel mintor-komp - tyle że jesteś skazany na g*wniany 15 calowy monitor chyba że dopłacisz parę tysięcy i będziesz mnieć nieco mniej g*wnaniy 17 calowy IPS.
konopia napisał/a | do tego pobór prądu powyżej 500Wat |
To bardzo ciekawe, mój komp z integrą pobierał może 150Wat, z GPU - max 350, pod obciążeniem czasy się zmieniły \
Jaki jest problem z podłączeniem jpypada do desktopa? poza tym to tylko kwestia przyzwyczajenia, nic więcej.
gorat - 9 Grudnia 2014, 21:53
Kłotnia bożonarodzeniowców z wielkanocnikami
Naprawdę mi ulżyło, jak postawiłem sobie w lutym desktopa - laptop naprawdę dawał mi popalić, do bólu. Teraz, jak odciążyłem - jest OK, system naprawić i jeszcze jakiś czas będzie się nadawał. Tylko nawet FHD nie daje rady płynnie odtworzyć, a mam już całkiem sporo własnego UHD
Desktop to wielka wygoda - wreszcie wszystko w jednym miejscu bez żadnych nośników dodatkowych, duży ekran, sporo gniazd. Jak na taką moc, cena nie była zła - laptop bez wymienionych zalet, za to z innymi cechami porównywalnymi (procesor, sterowanie...) byłby zauważalnie droższy. I nadal by mnie wnerwiał. Jest dobrze, a jak wykonam drugi etap to się zrobi bajeczka. Tylko kasy trzeba
konopia - 9 Grudnia 2014, 22:27
Dunadan, racja, głupi błąd nie wyłapałem tego przy sprawdzaniu posta, miało być granie na PC, a nie na TV
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 23:40
konopia, luz, trochę się czepiłem... ja sobie nie wyobrażam grać w FPSy za pomocą pada - myszka musi być. Z drugiej strony "konsolowe" sterowanie w pewnych grach jest super. Moim zdaniem wygoda jest taka sama a żaden TV nie bezie tak dobry jak porządny monitor. Chyba że to bedzie 50 calowy FHD (choć to i tak nie to samo odświeżanie, odwzorowanie kolorów itp)... ah, zaraz, ojej, zapomniałem że niektóre gry na konsole nie dają rady w FHD kilka gier nie daje rady nawet z 30fps i więcej
gorat - 10 Grudnia 2014, 00:08
Argument o padzie: co za problem pada do peceta podłączyć
Desktopy dają o wiele większe możliwości dostosowania. Laptopy krojone pod jeden rodzaj zastosowań, a konsole (jak już ktoś poruszył) to oligopol: kilka modeli robiących to samo. Dokładnie to samo i tak samo. Kropka.
konopia - 10 Grudnia 2014, 08:49
Konsole kupujesz, podpinasz, i kupując gry pamiętasz tylko o tym by na pudełkach był właściwy znaczek. I tak przez kilka kolejnych lat, odpalasz grę, wchodzisz w opcję, ustawisz głośności, jasność, dopasowujesz rozciągniecie ekranu, obłożenie pada i grasz, wszelkie patche itp zostaną pobrane i zainstalowane automatyczne.
Że nie wspomnę o olbrzymim rynku używanych gier, wszędzie gdzie sprzedają nówki sprzedają też i skupują używki (dane z UK)
granie na pc, hm, hm spełniam wymagania czy nie, jakie sterowniki powinienem zainstalować, co poustawiać w tych głupich ustawieniach, 4x czy 8 x, tekstury duże czy małe.....
kurde nowa gra wyszła, coś słabo działa - trzeba coś nowego dokupić, w końcu dwa lata już minęły.
Czemu mnie tak boli nadgarstek, hm, nie wiem, jejku ale te krzesło nie wygodne, ale nie pójdę na fotel, bo myszy nie mam gdzie postawić (mysz jest szybsza i dokładniejsza niż pad ),
o nie miałem wcisnąć W a nie E, o jaki ładny niebieski ekran....
Luc du Lac - 10 Grudnia 2014, 09:50
eh,
na konsoli nie masz tylu możliwości co w grach na PC
konsole to praktycznie tylko przygodówki, zręcznościówki itp.
najlepiej mieć to i to
a różnica między lapkiem a stacją
laptop jest wygodniejszy w codziennym użytku - ale zazwyczaj ma słabszą matrycę (i mniejszą) - no i przede wszystkim jest "sztywny" jeżeli chodzi o bebechy
no a stacjonarny - potrzebuje sporo miejsca (biurko), ale jest dowolnie konfigurowalny (powiększanie pamięci, grafiki itd) - i dowolnie wielki monitor
choć obecnie, praktycznie to można i lapka i stację podłączyć do TV i wtedy zamiata wszystko.
ketyow - 10 Grudnia 2014, 10:04
konopia napisał/a |
granie na pc, hm, hm spełniam wymagania czy nie, jakie sterowniki powinienem zainstalować, co poustawiać w tych głupich ustawieniach, 4x czy 8 x, tekstury duże czy małe..... |
Jak nie znasz się na komputerach (to pewnie masz konsolę, ale załóżmy, że jednak PC) to obecnie gry same dopasują Ci ustawienia grafiki tak, żeby dobrze chodziła. Jak masz GFa to już w ogóle Experience zrobi wszystko za Ciebie. Za to jak się pare minut w opcjach pobawisz, to dzięki temu możesz zyskać płynniejszą rozgrywkę przy ładniejszej grafice (np. w Metro jak wyłączysz DoFa, który mnie np. denewruje, to grafika dostaje taki zapas, że pozostałe opcje możesz przestawić na oczko wyżej). Na konsoli? No cóż, jak nie wyrabia, to dostajesz przeciętną grafę, w 720p i 30 FPS. Za czasów PS2 to może i konsole robiły szum, teraz to tylko popłuczyny i ta tendencja będzie się pogłębiać. Pogadamy za parę lat.
Zresztą... grajta na czym chceta, czy trzeba o to robić taki szum?
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 10:41
Luc du Lac napisał/a | konsole to praktycznie tylko przygodówki, zręcznościówki itp. |
nie no, bez przesady...
Luc du Lac napisał/a | najlepiej mieć to i to |
Ja bym sobie chętnie sprawił PS4 tylko dla MGS...
Z konsolami jest taki problem że twórcy się starsznie rozleniwili, to widać też na PC ale na konolach bardziej bo tam nei mozna sobie kupić mocneijszej karty. Stąd pojawiają się gry w 720p czy 30fps. A prawda jest taka że da się zrobić pięknei wyglądającą i grywalną grę (znowu - MGS ).
Nie zmienia to faktu że za 300zł można dostać np. GTX560 który będzie porównywalny mocą z konsolami a i to się szybko zmienia (wejscie an rynek GTXów 9xx). Konsole nie.
Temat mi się wydaawał tyczył się tez laptopów ;P
Fidel-F2 - 10 Grudnia 2014, 11:24
Próbowałem kiedyś grać na konsoli w Civ, nędza.
Luc du Lac - 10 Grudnia 2014, 12:10
Fidel-F2 napisał/a | Próbowałem kiedyś grać na konsoli w Civ, nędza. |
dokładnie
a RPG są bardzo uproszczone
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 12:21
Luc du Lac napisał/a | a RPG są bardzo uproszczone |
Klasycznych RPGów to chyba nie ma na konsole. Są tylko tzw. jRPG
Fidel-F2 napisał/a | Próbowałem kiedyś grać na konsoli w Civ, nędza. |
W Civilisation pewnie nędza w 1000 innych gier pewnie nie
thomas2411 - 10 Grudnia 2014, 12:42
Podsumowując, co kto lubi, co komu potrzeba i ile ma kasy. Zarówno Desktop vs Laptop jak i Konsole vs PC. Każdy ze sprzętów ma swoje wady i zalety.
Ja mam desktopa do pracy, choć odkąd przestałem robić w grafice używam co raz mniej, do grania. Kabli w ciul, ale uporządkowane. Ekran byczy, co w grafice się przydaje, w graniu też. Gry śmigają, w strategie fajnie się gra, ale np Assasin's Creed wolałbym na konsoli...ale nie mam. Konsolę kupię jak syn będzie starszy. Jak będzie chciał desktopa, to desktopa, jak nie, to laptopa. Ja dla siebie kolejnego desktopa nie kupię, bo nie mam takiej potrzeby. Gram coraz mniej.
Do pracy aktualnie używam lapka, bo programuję, choć często podłączam do dużego monitora. Z mobilności korzystam.
Docelowo kupię iMaca do programowania, bo dobry i byczy ekran, co w programowaniu się przydaje.
Fidel-F2 - 10 Grudnia 2014, 13:49
Dunadan, ja gram tylko w Civ. Przy Wiedźminie, na ten przykład, nie przebrnąłem nawet przez instalację.
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 13:51
Fidel-F2, może jakbyś miał desktopa to byś przebrnął Wiedźmin to wymagająca gra (pod względem sprzętu).
Fidel-F2 - 10 Grudnia 2014, 13:55
Ale może wodery byłyby lepsze
Homer - 10 Grudnia 2014, 14:19
W przypadku grania jako kryterium wyboru, porównanie laptopa do dobrego desktopa jest jak porównywanie motoroweru do szybkiego motoru . I to jeździ i to, ale różnice w doświadczaniu inne. Co kto lubi.
Ale w laptopy, które uciągną nowości w FHD na bardzo wysokim poziomie, nie wierzę. Chyba, że za cenę absolutnie mniej ekonomiczną niż złożenie desktopu. A skoro ktoś wydaje tyle kasy po to, żeby móc tak grać, nielogicznym jest ograniczanie się w tym momencie do mniejszego ekranu i braku dobrego dźwięku.
ketyow - 10 Grudnia 2014, 14:48
Homer, chyba że się nie ma wyjścia. Nie pogardziłbym lapkiem z GTX970 lub 980M (bo na statek desktopa nie wezmę), no ale cóż. Pieniążki jednak grają rolę. Pierwszorzędną
Swoją drogą, co za durne hobby. Fotografia i gry komputerowe. Weź człowieku odłóż pieniądze, jak ciągle coś trzeba upgrade'ować
Dunadan - 10 Grudnia 2014, 15:10
ketyow napisał/a | Nie pogardziłbym lapkiem z GTX970 lub 980M |
Jestem skłonny stwierdzić że taki laptop, w cenie koło 4-5tys zł mógłby mieć problemy w dorównaniu w grach z moim kompem za 3 tys. Z 22 calowym monitorem FHD.
ketyow napisał/a | Fotografia i gry komputerowe. Weź człowieku odłóż pieniądze, jak ciągle coś trzeba upgrade'ować |
Nic mi nie mów... za kilka meisięcy wychodzi Wiedźmin 3 od którego zaczęła się dyskusja a mi tu się marzy jakiś sprzęt foto też... mam jeszcze jedną wymówkę - lepsza karta będzie mi dodatkowo akcelerowała obróbkę filmów mój GTX560 mimo CUDA coś nie chce tego robić :-/
|
|
|