Park marzeń [gry] - Stare, ale jare.... czyli ukochane RPG n (na kompa :)
ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 14:30
dodatek do Hirołsów? jeśli tak - to nie Ostatni Hirołsi w których grałem dłużej niż kilka misji to była HoMM2.
Titus Pullo - 12 Czerwca 2008, 07:33
ilcattivo13 napisał/a | Titus Pullo - u mnie obydwie części Darksun mały bugi i przez to nie mogłem ich skończyć.
Łatki do Wampirka już pościągałem, ale i tak poszukam w sieci przed instalacją, a nóż-widelec coś nowego wyjdzie... |
Pierwszego Darksuna skończyłem - na końcu była dość ostra bitwa z wieloma przeciwnikami. Drugiego się nie dało, nie wiem, czy to była wina cracka czy potrzebny był patch - w tych zamierzchłych czasach mało kto miał sieć, a p2p polegało na jeździe do kumpla rowerem i przegrywaniu dyskietek. Potem było zabawnie, jak któraś padła po drodze, co zdarzało się całkiem często.
Tak czy inaczej, Darksun to moim zdaniem pełnoprawny protoplasta BG.
Ze staroci - były jeszcze gry oparte na niemieckim systemie rpd - Schwarze Auge czy jakoś tak. Nazywało się toto Realms of Arkania i było całkiem ciekawe, choć dość trudne.
Teraz za to mamy Mass Effect
Słowik - 12 Czerwca 2008, 09:33
ilcattivo13 napisał/a | dodatek do Hirołsów? jeśli tak - to nie Ostatni Hirołsi w których grałem dłużej niż kilka misji to była HoMM2. |
Tak
W takim razie wierzę, że mogłeś się zniechęcić do HOMM, kiedy zagrałeś w Masters of Magic. Ale polecam Ci HOMMIII Shadow of Death, na którym instaluje się Wake of Gods - darmowy, nieoficjalny dodatek z masą ulepszeń, skryptów, naprawdę dużymi możliwościami i polem do popisu dla twórców map. Jeden z nich, Timothy Duncan, robi takie mapki, jak ta, o której wspominałem.
Miodzio
ilcattivo13 - 12 Czerwca 2008, 15:25
Słowik, może kiedyś. Na chwilę obecną mam dość strategii w klimatach fantasy i dlatego zainstalowałem sobie darmowego Steel Panthers: World At War (legalnie ze strony producenta). Do tego można sobie stąd ściągnąć dodatkowe mapy, kampanie i mody (tylko do tej gry mają około 500).
SP:WAW to dla mnie najlepsza gra strategiczna dotycząca II WŚ, nawet wygrywa z Panzer Generalem.
Ponoć można też kupić tę grę razem z dodatkami za 19,90, ale po co płacić jak producent oferuje ją za darmochę?
hjeniu - 14 Czerwca 2008, 10:01
ilcattivo13, właśnie zmarnowałeś mi lato - zamiast opiekać się na słoneczku będę się opalał przed monitorem popylając w Steel Panthers. Dzięki
ilcattivo13 - 14 Czerwca 2008, 12:58
niezamaco
genet - 17 Czerwca 2008, 10:16 Temat postu: DaggerFall DaggerFall - najlepszy cRPG wszechczasów. Morrowind i Oblivion to zaledwie malutka część tego co jest w DG, choć w o wiele lepszej oprawie graficznej i dźwiękowej oczywiście.
Wielkość i randomizacja świata daje niesamowite połączenie i właściwie można w tą grę grać latami, za każdym razem kreując zupełnie inną historię swojego bohatera - a to jest przecież najciekawsze.
Dużo błędów- hmmmm - przy najnowszym patchu nie jest tak źle. Opinie pt. "BuggerFall" wzięły się głównie po pierwszym wydaniu, gdzie błędów było naprawdę sporo. Kolejne patche naprawiają jednak ich dużą ilość. Wydaje mi się, że większość ludzi, którzy krytykują DG w związku z błędami, tak naprawdę niewiele grało w tes2 i na dodatek na "okrojonych" wersjach, których w sieci jest sporo.
Wystarczy tylko trochę wyobraźni, przyzwyczaić się do grafiki - dalej pozostaje już tylko świetna zabawa.
Agi - 17 Czerwca 2008, 10:19
Nowego użyszkodnika zapraszam do powitalni
Hubert - 17 Czerwca 2008, 10:42
genet napisał/a | Wystarczy tylko trochę wyobraźni, przyzwyczaić się do grafiki - dalej pozostaje już tylko świetna zabawa. |
Czy wyobraźnia ma też obejmować dialogi?
genet - 17 Czerwca 2008, 14:09
W tym konkretnym przypadku musi.
Hubert - 22 Czerwca 2008, 15:30
Ludzie, stęskniłem się za Forgotten Realms. Zaliczyłem prawie wszystko, co dotąd wydał duet Black Isle/BioWare - od pierwszych Baldur'sów z dodatkami, przez Tormenta, pierwszego Icewinda, po Baldur's Gate 2 z ToB. Tylko IWD II jeszcze nie miałem w łapach
Mam w pamięci pierwszą część NWN, któa była porażką, jeśli brać pod uwagę tryb dla jednego gracza. Czy drugie Neverwinter Nights jest pod tym względem lepsze, tzn - czy single jest tyle warty, by wydawać pięć dych?
Fearfol - 22 Czerwca 2008, 15:34
czekamy na Słowika i ruszamy z NWN przez sieć , mam oczywiście taką nadzieję.
Hubert - 22 Czerwca 2008, 16:02
Ja swą chęć podtrzymuję, właśnie starego NWNa instaluję i będę sprawdzał, czy chodzi w sieci...
Tylko że chcę też się popróbować w dobrej, długiej kampanii z rozmachem. Od czasów BG 2 i Arcanum nie grałem w naprawdę dobrego cRPGa (no, jeszcze może Gothic 2..., ale to raczej dla 'softcore'owców' - a ja tęsknię do dedekowych tabel i rzutu izometrycznego, albo chociaż jego namiastki w 3D).
EDIT: No i mam wciąż ten sam problem - gra nie chce się aktualizować, a w grze w sieci wszystkie pokoje mam puste
Anonymous - 24 Czerwca 2008, 22:55
1. Gothic
2. Gothic II
3. DungeonSiege(w sumie to hack&slash ale co tam)
ilcattivo13 - 18 Sierpnia 2008, 21:04
Po zabawach z "Master of Magic", myślałem że to samo będzie mnie czekało z "Colonization". A tu niespodzianka - nie dość, że chodzi pod XP (co prawda bez dźwięku, ale to tylko dlatego, że nie chce mi się kombinować z autoexec.bat), to jeszcze można ściągnąć konwersję na maszyny 32/64 bitowe (nazywa się "Colonization 2", albo "Colonization for Windows"). I to wszystko, jak przystało na abandonware, darmowe.
dzejes - 18 Sierpnia 2008, 21:25
Colonization - chlip chlip, wspaniała gra. Pasjonujące boje o złoża srebra z podłymi Hiszpanami to było coś
ilcattivo13 - 19 Sierpnia 2008, 11:02
właśnie sobie przypomniałem, że najlepiej jest grać Holendrami. Ceny nie spadają na łeb, na szyję. I szybko rosną z powrotem.
dzejes - 19 Sierpnia 2008, 14:43
Ja preferowałem Anglików z uwagi na zwiększoną emigrację. Odpowiadało to mojej najczęstszej taktyce szybkiej ekspansji
ilcattivo13 - 19 Sierpnia 2008, 15:11
to musiałeś sporo preacher'ów trzymać w miastach. Ja staram się jak najszybciej zdobyć Custom House i wtedy Holendrzy są już nie do pobicia. Nawet handel z indianami staje się mało opłacalny.
Studnia - 19 Sierpnia 2008, 16:02
Pamiętam kolonizacje jeszcze z Amigi...
No to może ucieszy was, że Sid Meier szykuje remake. Co prawda będzie to się nazywało: Civilization IV: Colonization, ale z tego co widać będzie to stara dobra kolonizacja w nowych szatach.
Jeszcze mogę polecić projekt FreeCol, też warte uwagi.
ilcattivo13 - 19 Sierpnia 2008, 17:44
Nowa "Kolonizacja", a właściwie mod do "Cywilizacji 4" już jest na rynku. Na Gildii była recenzja i napisali w niej, że gra trwa 300 rund, z czego 20 na wojnę o niepodległość. Ponoć rozgrywka jest strasznie szybka...
dzejes - 19 Sierpnia 2008, 20:53
Daj link do tej recenzji.
Też słyszałem o Col II - ale nie jako żaden mod, tylko pełnoprawna gra oparta o silnik Civ IV.
ilcattivo13 - 20 Sierpnia 2008, 08:37
recenzja
dzejes - 20 Sierpnia 2008, 11:57
Jeśli to prawda - to jestem mocno rozczarowany.
ilcattivo13 - 21 Sierpnia 2008, 09:27
po "Kolonizacji" zawsze odpoczywałem przy tym. Chodzi bezproblemowo pod XP, a dźwięki z pc speakera powalają jak zawsze
Studnia - 21 Sierpnia 2008, 09:53
Och... Pamiętam jak w technikum graliśmy w mac'ową wersję (zatytułowaną podajże Doom Wars) po sieci... Coś wspaniałego
Duke - 29 Sierpnia 2008, 11:48
Ja chyba sobie odswieze starego nowego Pool of Riadiance - Studnia dusz albo Throne of Darknes w sumie jeden i drugi tytuł oferował harcorową rozgrywkę w sam raz na sporadyczne pyknięcie z doskoku.
jelun - 1 Września 2008, 16:40
Heroes III, Morrovind
Al-Adil - 1 Września 2008, 17:59
Ja sobie chętnie jeszcze raz pogram w Fallouta. Wszystkie Fallouty były super (mam na dzieję, że nowy Fallout będzie też przynajmniej "dobry").
Krwawy lolo - 2 Września 2008, 14:58
DaggerFall-gra świetna choć mi się po pewnym (krótkim) czasie znudziła, jak wszystkie RPG.
|
|
|