Ogłoszenia - Imprezy różne
dalambert - 5 Kwietnia 2011, 16:07
Kruk Siwy, My pewnie też !
Zgaga - 6 Kwietnia 2011, 13:38
Kruk Siwy napisał/a | 27.04. 2011 w Związku Artystów Plastyków przy ulicy Mazowieckiej 11A obędzie się wernisaż przeglądowej wystawy Grzegorza W. Komorowskiego.
Artysta (1958-2010) był świetnym rysownikiem, zamieszczał swoje prace w Fantastyce, Fenixie, ilustrował wiele książek. Jego obraz, okładkę do mojej powieści noszę w awatarze a to linki do jego strony:
http://klaser.strefa.pl/gwk/gwk.html
Zamierzam pojawić się na wernisażu około godziny 18.00 |
Czyli to jest otwarta impreza? Nie trzeba mieć zaproszenia?
A z innych:
Hucułowie przybywają
Kruk Siwy - 6 Kwietnia 2011, 13:40
Impreza otwarta, rodzice artysty takiej mi udzielili informacji.
Zgaga - 15 Kwietnia 2011, 10:54
Kolorowych jarmarków:
http://www.zw.com.pl/artykul/89,588838.html
fealoce - 7 Maj 2011, 09:33
Ulica Entuzjastów
szczególnie ciekawie może być 14 maja
Cytat | 14 maja 2011, godz. 19.00-01.00
NOC STALKERÓW: Specjalny blok programowy towarzyszący wystawie Ulica Entuzjastów w ramach Nocy Muzeów
godz. 16.00 – pokaz filmu science-fiction Stalker, reż. Andrei Tarkovsky (1979 rok, 163 min).
godz. 19.00–01.00 – Czarnobyl – science and fiction. Koncerty, pokazy i prezentacje; wystąpią m.in. Niezależny Teatr Dawka Śmiertelna (spektakl „Reaktor 4”), DJ Volodymyr (koncert artysty, który łączy elementy ukraińskiego folku z muzyką elektroniczną) oraz Dominika Oramus (Instytut Anglistyki UW), Arkadiusz Podniesiński (reżyser filmu Alone in the Zone), Maciej Parowski („Nowa Fantastyka”) i Marek Rabiński (Polskie Towarzystwo Nukleoniczne). W programie również pokaz mistrzowski kultowej gry S.T.A.L.K.E.R i instalacja artystyczna. |
edit: znalazłam szczegółowy program
Dla nieużywających fb:
Cytat | 16.00- 19.00 Stalker, reż. Andrei Tarkovsky, ZSRR, 1979, 163’.
Pokaz kultowego filmu science fiction na motywach powieści braci Strugackich Piknik na skraju drogi.
...19.00–01.00 Czarnobyl: science and fiction! Gościnne występy.
19:00 -19:40 Dominika Oramus (Instytut Anglistyki UW)
Fantaści na tropie zakłady nuklearnej – literatura science-fiction jako przepowiednia
20:00 – 20:30 Zuzanna Grębecka (Instytut Kultury Polskiej UW)
Leci bomba leci, biegną za nią dzieci – atomowe lęki dzieci lat 80. XX wieku
20:45-21:25 Arkadiusz Podniesiński (fotograf, www.podniesinski.pl
)
Alone in the Zone – Czarnobyl 25 lat po
21:40-22:10 Anna Piłat (antropolog kulturowy)
Industrialna wersja apokalipsy – jak mieszkańcy skażonej strefy interpretują katastrofę
22:30-23:00 Marek Rabiński (Polskie Towarzystwo Nukleoniczne)
Jak doszło do awarii? – energetyk jądrowy wyjaśnia
23:15-23:55 Maciej Parowski („Nowa Fantastyka”)
O- bi, o-ba. Koniec cywilizacji – atomowe lęki w filmach science-fiction
00:30 Niezależny Teatr Dawka Śmiertelna z Mysłowic
Spektakl Reaktor 4 |
feralny por. - 13 Maj 2011, 20:26
Warszawski Piknik Strzelecki - 15.05.11 - strzelnica WAT przy ulicy Kocjana w Warszawie (obok sądów). Impreza o charakterze rekreacyjnym, polegająca na tym, że za opłatą będzie można nabyć usługę pod tytułem "strzelanie pod opieką instruktora", samemu nie trzeba mieć żadnych uprawnień. Bardzo duży wybór broni długiej i krótkiej, ceny do przełknięcia. Każdy kto chce spróbować strzelania, albo wypróbować broń, którą widział tylko w TV, będzie się świetnie bawił.
http://www.strzelectwo.in...ski-piknik.html
Rafał - 16 Maj 2011, 07:57
feralny por., a jakieś sesje wyjazdowe nie są przewidywane? Ech, żeby bliżej było, szczególnie Mauser k98 mi się marzy.
mBiko - 16 Maj 2011, 21:31
Gdyby ktoś był w piątek i sobotę w Łodzi i nie miał co ze sobą zrobić może zajrzeć na Kubryk.
fealoce - 16 Maj 2011, 21:58
feralny por. napisał/a | Warszawski Piknik Strzelecki - 15.05.11 - strzelnica WAT przy ulicy Kocjana w Warszawie (obok sądów). Impreza o charakterze rekreacyjnym, polegająca na tym, że za opłatą będzie można nabyć usługę pod tytułem strzelanie pod opieką instruktora, samemu nie trzeba mieć żadnych uprawnień. Bardzo duży wybór broni długiej i krótkiej, ceny do przełknięcia. Każdy kto chce spróbować strzelania, albo wypróbować broń, którą widział tylko w TV, będzie się świetnie bawił.
http://www.strzelectwo.in...ski-piknik.html |
O, i konkurs fotograficzny też był!
Zgaga - 27 Maj 2011, 08:39
Kto lubi samochody? Stare?
Bo:
Targi Pojazdów Zabytkowych
fealoce - 27 Maj 2011, 14:43
Ja! Dzięki za cynk, może uda mi się wpaść...
ketyow - 29 Maj 2011, 14:35
Dzisiaj w Gdyni o 19.00, w kościele NSPJ na Armii Krajowej, zagra Gdyńska Orkiestra Symfoniczna - wejdzie z utworami kinowymi, do filmów takich jak Gwiezdne Wojny czy Piraci z Karaibów. Za darmo.
http://www.gdynskaorkiestra.pl/
fealoce - 3 Czerwca 2011, 05:41
Turniej Rycerski
Cytat |
11.00 - Otwarcie wioski archeologicznej (grup: SŁOWIAŃSKI GRÓD, Faktorii ZŁOTY
WOŁOS) i Jarmarku Rzemiosł Dawnych.
12.00 - Oficjalne otwarcie Turnieju Rycerskiego
12.15 - Koncert Praskiej Orkiestry Dętej
12.45 - Turniej Łuczniczy
13.15 - występ zespołów folklorystycznych PROMNI (dorośli) i MAZOVIACY (dzieci)
13.45 - Pokaz Kieleckiej Rycerskiej Drużyny Konnej cz. I.
14.15 - Bojowy Rycerski Turniej walk pieszych (średniowiecze)
14.45 - Pokaz Kieleckiej Rycerskiej Drużyny Konnej cz. II.
15.15 - Bojowy Rycerski Turniej walk pieszych w szabli polskiej (husarski)
15.45 - Pokaz Kieleckiej Rycerskiej Drużyny Konnej cz. III
16.15. - Pokazy rycerskich walk pieszych w wyk. grup turniejowych
17.00 - Uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom Turnieju Rycerskiego
17.15 - koncert zespołu instrumentów blaszanych EMITELS BRASS
17.45 - muzyczno - choreograficzne widowisko grupy SŁOWIAŃSKI GRÓD pt. Święto
Młodej Brzozy.
18.15 - Koncert Zespołu Folkowego Czeremszyna
Program
XVI Warszawskiego Turnieju Rycerskiego o Szablę Króla Zygmunta III Wazy
(5.06. – park przy Domu Kultury ŚWIT na Bródnie, ul. Wysockiego 11).
Blok Rycerski.
Pokazy Rycerskich Walk Konnych - Kielecka Rycerska Drużyna Konna
Bojowy Rycerski Turniej Walk Pieszych (średniowieczny)
Bojowy Rycerski Turniej walk pieszych w szabli polskiej (husarski)
Pokazy rycerskich walk pieszych w wyk. grup turniejowych;
Turniej łuczniczy – I Polskie Stowarzyszenie Turniejowe LIGA BARONÓW.
Blok Archeologii Doświadczalnej i Rzemiosł Dawnych.
Ośrodek Archeologiczny SŁOWIAŃSKI GRÓD:
Wyrób uzbrojenia, warsztat krajkarski i tkacki, drzeworyt i plecionkarstwo, kuchnia wczesnośredniowieczna, stanowiska: mincerskie, lepienia z gliny, obróbki krzemienia i bursztynu, pisarskie, wróżb kapłańskich, łucznicze bębniarskie i instrumentów archaicznych, opowieści i bajania, kuglarskie, tańca średniowiecznego.
Widowisko muzyczno - choreograficzne grupy SŁOWIAŃSKI GRÓD (z Wólki Bieleckiej) pt. Święto Młodej Brzozy. W programie: chłosta gałązkami brzozowymi przybyłej publiczności, wspólne tańce, tańce z ogniem, taniec i poczęstunek miodem, pokaz dzielności bojowej, wróżby i bajania.
Faktoria ZŁOTY WOŁOS.
Haft i dziany średniowieczne – pokaz i warsztaty dla publiczności – haftu i ściegu igłowego, charakterystycznego dla wieków średnich, m.in. okazja do drzemki na poduszce średniowiecznych biskupów.
Pasamonictwo (w tym tkactwo) – prezentacja odzieży i jej detali – guzików, taśm, technik plecenia sznurków do sznurowania sukni oraz bielizny (gaci) z epoki. Warsztaty tkactwa dla publiczności, możliwość przymiarki ubiorów.
Skryptorium – prezentacja dawnych technik piśmienniczych. Publiczność będzie miała okazję pisać stilusem na woskowych tabliczkach, gęsim piórem na pergaminie, najmłodsi będą mogli kolorować farbami i lotem gotyckie inicjały. Będzie również okazja do zrobienia sobie zdjęcia w mnisim habicie zakonnego skryby.
Ciesielstwo i wyrób pochodni – -obróbka drewna tradycyjnymi narzędziami, wykonywanie przedmiotów codziennego użytku, przedmiotów kultowych. Publiczność będzie mogła wziąć udział w obróbce drewna i przekonać się, jak pracuje się strugiem i ciosłem oraz z czego jest wykonana i do czego służy matewka. Na tym samym stanowisku, w oparach smoły przygotowywane będą pochodnie. Można będzie zaobserwować ich działanie na żywo i porównać z tym co widzimy oglądając filmy historyczne.
Jarmark Rzemiosł Dawnych:
Kuźnia kowala płatnerza, obróbka żelaza i wyrób broni, huta pradziejowa, wyrób ozdób, broń pierwotna, płatnerstwo i wyrób białej broni, wyrób toporów, włóczni i łuków, stroje pradziejowe, ozdoby i amulety Prasłowian wikingów, wyroby z wikliny, metaloplastyka historyczna, garncarstwo i warsztaty ceramiczne, toczenie garnków na kole, jubilerstwo, złotnictwo i biżuteria historyczna, cukiernictwo artystyczne, stoisko z zabawkami ludowymi z drewna, siana i wikliny, kiermasz książki i gier historycznych.
Blok Muzyczny – Muzyka Źródeł.
Koncert Orkiestry Dętej
Program artystyczny dziecięcego Zespołu Folklorystycznego Promni i Mazoviacy
Koncert Emitels Brass
Koncert zespołu folklorystycznego Czeremszyna
Blok Imprez dla Dzieci:
Gry rycersko-plebejskie dla dzieci – (cięcie jabłka toporem, kołek kręciołek, łapanie Tatarzyna na arkan, rzut „zapałką „ konkurs z nagrodami dla dzieci), Kucykowa Zagroda – przejażdżki konne, Podaruj mi portret – rodzinne zdjęcia m.in. z reprezentantami Bractw Rycerskich, Mini Park Rozrywki – dmuchana zjeżdżalnia „Gigant”, mini Colorado, Euro Bungee, Quady, malowanie twarzy. |
Szkoda tylko, że na drugim końcu miasta, czyli na Targówku.
ketyow - 3 Czerwca 2011, 18:59
Ty Targówek jeszcze do miasta wliczasz? Herezje jakieś
fealoce - 3 Czerwca 2011, 19:01
No w sumie faktycznie...to już nie miasto
<zaczyna się zastanawiać czy ma znajomych mieszkających na Targówku i czy może spodziewać się linczu>
Kruk Siwy - 3 Czerwca 2011, 19:09
Może.
fealoce - 3 Czerwca 2011, 19:11
Ups
To ja w takim razie nic nie mówiłam! nic a nic!
Kruk Siwy - 3 Czerwca 2011, 19:13
Mówiłaś, szczęściem z prawej. A ja na to ucho słabiej słyszę.
Pucek - 3 Czerwca 2011, 22:33
Na ten kawałek Targówka, co na mapce wskazali to można z placu Wilsona w 15 minut dojechać. Autobusem 114. No chyba że się most Grota zawali, pod jakimś większym korkiem.
Gorzej z samej Pragi - jak na Targowej szyny rozkręcili to już w ogóle nie wiadomo, co gdzie jeździ...
A ja i tak jadę na działkę... Kiedyś wreszcie trzeba.
A tam w rycerskim gronie dziecię znajomych będzie hasać ( kolejny historyk po studiach) i nie pojadę zrobić mu zdjątek... eee... no żal jednakowoż...
fealoce - 4 Czerwca 2011, 08:05
A, to zmienia postać rzeczy Muszę się jeszcze zastanowić, bo w niedzielę mam konkurencyjną imprezę, tj łażenie ze znajomymi po lesie, ale kto wie, może wpadnę. Tym bardziej, że na turnieju będą też konie...
fealoce - 9 Czerwca 2011, 16:34
Dni Techniki Kolejowej
ketyow - 13 Czerwca 2011, 10:57
http://www.facebook.com/zyskiska
Warszawiacy z wolnym jutrem wpisywać się jak najszybciej w komentarzach. Szkoda, że mnie nie będzie.
fealoce - 13 Czerwca 2011, 12:06
O, dzięki za cynk
ketyow - 14 Czerwca 2011, 12:17
Pojutrze S.O.D. w Gdyni.
http://www.klub-litera.pl...ckie&Itemid=119
fealoce - 18 Czerwca 2011, 19:44
Zwiedzanie Twierdzy Modlin
Może być fajne...
edit: no trudno, odpada, bo wtedy będzie Smoleńsk...
Iscariote - 19 Czerwca 2011, 19:00
Na Dniach Fantastyki we Wrocku mnie nie będzie, bo w tym czasie w inne strony zawitam.
Gdańsk i Bałtycki Festiwal Komiksu - GDAK
merula - 19 Czerwca 2011, 20:21
istnieje możliwość, że się tam spotkamy.
TuathaDeDanaan - 19 Czerwca 2011, 21:34
Facebookowa akcja promująca czytelnictwo
Ratujcie kulturę czytania: kupujcie i czytajcie książki!
Mniemam, że pasujący temat
Fidel-F2 - 19 Czerwca 2011, 21:37
Chwalić Pana nie mam konta.
fealoce - 25 Czerwca 2011, 20:46
Pojazdy przyszłości na Politechnice
|
|
|