To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe

mawete - 4 Grudnia 2005, 11:08

Nivak: autora juz znasz... szukaj... :twisted:
Pako - 4 Grudnia 2005, 11:17

R. Zelazny "Donnerjack" - polskiego tytułu nie znam...
Poprawka - polski tytuł chyba taki sam, jak angielski :)

Nivak - 4 Grudnia 2005, 11:33

Nie wiem czy Pako zgadł, ale przeszukałam właśnie wszystko co mam Żelaznego, cały Amber i inne pojedyncze tytuły, no i to nie to :cry:
Poddaję się...

mawete - 4 Grudnia 2005, 15:53

Pako: niestety nie...
Kolejna i ostatnia podpowiedź:
Nivak: nie Amber...

Nivak - 4 Grudnia 2005, 16:24

Ja też znalazłam to w Donnerjack :(
Jest jeszcze Shadowjack...

mawete - 4 Grudnia 2005, 16:33

hmmm... IMO niemozliwe... ale proszę o podanie wydawnictwa, nru wydania, tłumacza i nru strony.... jestem mocno zdziwiony...

//edit: oczywiście jeśli bedzie się zgadzało to po buteleczce dla Was...

Nivak - 4 Grudnia 2005, 16:36

Nie mam polskiego wydania :roll:
Mam tylko to :oops:

mawete - 4 Grudnia 2005, 16:44

Nivak: przykro mi ale tam są tylko wymienione niektóre gwiazdy.... nie jest zachowany cały pierwotny cytat.... :twisted: nawet przy bardzo dowolnym tłumaczeniu....
Pako - 4 Grudnia 2005, 16:48

Hehe... widzę Nivak, że korzystaliśmy z tych samych źródeł :) A buteleczka była tak blisko... ;)
mawete - 4 Grudnia 2005, 16:51

to myślcie dalej.....
Nivak - 4 Grudnia 2005, 16:52

mawete napisał/a
Nivak: przykro mi ale tam są tylko wymienione niektóre gwiazdy.... nie jest zachowany cały pierwotny cytat.... :twisted: nawet przy bardzo dowolnym tłumaczeniu....

Bo to jest czyjś esej na temat tej książki :P

Pako, trza dalej szukać 8)
Ja muszę dostać ten miodzik :twisted:

EDIT: Dlaczego szukając w necie cytatów z tego co zadałeś mawete ląduję na jakichś erotycznych stronach? :shock: Moja biedna psychika cierpi, ale muszę sobie zanotować żeby nigdy nie pisać o delikatnym zamykaniu drzwi :lol:

Pako - 4 Grudnia 2005, 17:00

A to może lord demon? Z tą samą autorką pisany, co Donnerjack, to moze i gwiazdy się powtórzyły?
A szczerze, to nie amm pojęcia nawet, co strzelać, bo Zelaznego przeczytałem jedna ksiązkę. Fajną, ale jużnawet tytułu nie pamiętam :P

Nivak, wygrywamy wspólnymi siłami, da dwie butelki :) Tylko wygrać trzeba, ale to sie załatwić jakoś musi dać :)

Nivak - 4 Grudnia 2005, 17:11

A ja właśnie czytałam dużo Żelaznego i to mnie teraz doprowadza do rozpaczy, że cytatu nie łapię :cry:

Ta pani była jego towarzyszką życia i dokończyła pisanie Donnerjack po śmierci Żelaznego. Tyle się dowiedziałam z eseju :P Przynajmniej go przeczytałam :twisted:

Czarny - 4 Grudnia 2005, 17:16

Może to Divlish przeklęty, albo druga część Kraina przemian ?
Nivak - 4 Grudnia 2005, 17:21

Dilvish przeklęty nie, bo go sprawdzałam dzisiaj... chyba że przegapiłam :?
Czarny - 4 Grudnia 2005, 17:32

A czy to w ogóle książka, czy tylko opowiadanie?

Może Odmieniec, albo Szalony różdżkarz?

Nivak - 4 Grudnia 2005, 17:37

Czarny... weź mnie nie dołuj :?

EDIT: Pamiętam, że czytałam kiedyś opowiadanie w Fantastyce, w których chłopak zmieniał codziennie świat żeby wrócić do swojego prawdziwego domu. Ale to nie była moja Fantastyka, to było dawno temu, nie pamiętam tytułu i nawet nie wiem, czy napisał to Żelazny :?
Takie tam luźne wspomnienie...

mawete - 5 Grudnia 2005, 10:31

Książka... Prawidłowa odpowiedź jeszcze nie padła....
Nivak - 5 Grudnia 2005, 11:21

Ja się poddaję :(
I teraz ładnie pomacham miodzikowi na do widzenia :cry:

Czarny - 5 Grudnia 2005, 11:42

Widmowy Jack, Czarny tron ?

Nivak, podaj co przejrzałaś będę strzelał obok :mrgreen:

Nivak - 5 Grudnia 2005, 11:46

To może ja powinnam zrobić listę tego, czego nie byłam w stanie przejrzeć? :twisted:
Kiedyś by się w końcu trafiło, ale to jest oszustwo :roll:

Czarny - 5 Grudnia 2005, 11:48

Nie oszustwo, a lotto z dużo mniejszą ilośćią możliwości. Każdy już przyznał, że tego nie zna, więc gdzie tu oszustwo?
mawete - 5 Grudnia 2005, 12:05

Prawidłowa odpowiedź dalej nie padła..... hmmmm dam Wam jeszcze jedną podpowiedź i czas do jutra do godz 12.00 ( staniemy na rynku w samo południe...)
Cytat:
"...
Przerwał. Potem mówił dalej: - Przyszedłeś do mnie po radę, a ja ci prawdopodobnie dałem więcej, niż chciałeś otrzymac. To z powodu dobrego towarzystwa i doskonałego napoju. Pije więc twoje zdrowie i zdrowie czasu, który mnie zmienił. Wspinaj się dalej. To wszystko. Wspinaj się dalej, a potem wejdź jeszcze wyżej.
..."
Więcej podpowiedzi nie bedzie...

Nivak - 5 Grudnia 2005, 12:45

Bramy w piasku?
mawete - 5 Grudnia 2005, 13:32

Nivak za 3 punkty! :bravo Buteleczka jest Twoja... adres na priva proszę... :)
mawete - 5 Grudnia 2005, 13:53

Nivak: zadajesz... :twisted:
Nivak - 5 Grudnia 2005, 14:15

Cytat
Młoda dziewczyna stała wysoko w czworokątnej wieżyczce na dachu domu w G. Rozjarzonym wzrokiem wpatrywała się w burzowe chmury. Za każdym razem, gdy płomień błyskawicy przecinał niebo, twarz dziewczyny rozjaśniała się w zachwycie bliskim ekstazy, a w rozpalonych, żółtych niczym siarka oczach pojawiał się ogień.
Słyszała dochodzące z dołu wołania rodziców:
- I., I., gdzie jesteś?
Nie zadawała sobie trudu, by odpowiedzieć.
Oni się teraz nie liczyli. To była jej godzina, jej świat.
Obudziły się w niej uśpione moce. Jestem jedną z nich, myślała z dumą, bo [...] potomków [...] przeważnie cechowało wielkie zarozumialstwo. Zawsze o tym wiedziałam, tylko przedtem nie miało to dla mnie większego znaczenia. Byłam zajęta tyloma innymi sprawami.

Nivak - 5 Grudnia 2005, 16:58

Podpowiedź: Seria ma 47 tomów.
I = Ingrid.

Adon - 5 Grudnia 2005, 17:28

Eeeeee aż 47? :shock:
No to strzelam, że to jakiś Świat Czarownic albo inna Saga o Ludziach Lodu. :shock:

Nivak - 5 Grudnia 2005, 18:11

Saga o Ludziach Lodu 8)
Zadajesz :)

Partner forum