To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty - Róże i pistolety

MOFFISS - 11 Marca 2009, 09:55

shenra napisał/a
No ba, gorzej jak trafisz na ten moment, że wiesz o czym masz pisać i nie możesz tego zrobić :|

masz na myśli głosowanie? :bravo

shenra - 11 Marca 2009, 09:57

Nie, pisanie :mrgreen: głosowanie jest prostsze :wink:
Stormbringer - 11 Marca 2009, 10:02

Głosujcie, głosujcie, to już ostatnia prosta.
shenra - 11 Marca 2009, 10:05

Dokładnie. Trzeba przerzedzić ten dobry środek ;P:
corpse bride - 11 Marca 2009, 11:31

Na placu w Tos Purras - jesy ok
ja, róża - ma klimat, jest bardziej ok :)

Martva - 11 Marca 2009, 11:34

corpse bride, jak Ty zdążysz ze wszystkimi, jak jeszcze tylko 3 dni? :)
corpse bride - 11 Marca 2009, 11:39

mam w planie intensyfikację działań ;)

zaćmienie
- drażnił mnie język, miałam ochotę przestać czytać, bo wiedziałam, że i tak mi się nie spodoba. przeczytałam dla sprawiedliwości. pomysł jakiś jest, nie wiem, czy mnie przekonał, ale nie podobało mi się.

jak kryształ
- podobał mi się świat porośnięty kryształowymi różami. ja bym nie strzelała do tej róży, niech sobie rośnie :) (+)

Nutzz - 11 Marca 2009, 14:09

OSTATNIE ZLECENIE

Do języka nie umiem się jakoś przyczepić. Nie ma jakiś szczególnych fajerwerków, ale czyta się przyjemnie.
Pomysł, hmm, oryginalny, ale do mnie jakoś szczególnie nie przemówił. Ciężko mi było uwierzyć i wczuć się w role bohaterów.
Nie rozumiem tylko zakończenia:
Cytat
Nie potrafił wyjaśnić sam sobie, co spowodowało, że zawahał się. Czyżby po raz pierwszy pokochał? Nie wykonał zlecenia i poniesie tego konsekwencje. Przynajmniej Olivier zrobił coś dobrego.

Jak to Oliver zrobił coś dobrego? Przecież niedoszły zabójca miał na imie John? A może chodzi tu o rozbudzenie uczuć w nim samym?
Nie wiem, jakieś to dla mnie nieczytelne.
Język dobry, pomysł także, ale całość po przeczytaniu pozostała mi obojętną. No i gdzie tu są róże i pistolety?

Przeciętnie

Witchma - 12 Marca 2009, 08:57

Leniwce do głosowania! Mało czasu już zostało...
rumeli - 12 Marca 2009, 13:00

Zaglądam co jakiś czas i nie widzę ruchu w interesie. Co się z Wami dzieje?
shenra - 12 Marca 2009, 13:02

Osłabienie finiszowe jak zwykle.
xan4 - 12 Marca 2009, 13:20

2 dni pozostały, powoli powinien robić się ruch w interesie, tak patrząc na poprzednie edycje/
MOFFISS - 12 Marca 2009, 14:39

rumeli napisał/a
Zaglądam co jakiś czas i nie widzę ruchu w interesie. Co się z Wami dzieje?

może zauważyłeś ruch w spodenkach? :lol:

Agi - 12 Marca 2009, 14:49

Proszę nie spamować!
Fearfol - 12 Marca 2009, 15:17

Jak kryształ

Pomysł na short podoba mi się, ma potencjał jednak autor nie wykorzystał go do końca, zostało jeszcze prawie 500 znaków, autorze mogłeś coś dopisać. Np skąd główna bohaterka ma broń z cudowną amunicją, skąd wie gdzie jest jej źródło. Sam napisałbym to mniej więcej tak : podzielił na dwie części - przed wybuchem kataklizmu i np : główna bohaterka jest laborantkom pracującą nad specjalnym rodzajem róż zawierającym enzym który niszczy nowotwór. :P Oczywiście coś idzie nie tak i .... dochodzimy do sytuacji opisanej w shorcie, oczywiście bez zbędnych opisów ( np budynku , czytelnik zapoznał się z nim w pierwszej części i nie trzeba pisać niczego w stylu :tu się wszystko zaczęło). Ona stworzyła te róże i ona ma teraz moralny obowiązek je unicestwić, to by tłumaczyło mniej więcej jej motywacje.
1 pkt

Język: 1pkt

Puenta : mi pasuje - 1 pkt

Walor : Głównie za opis kursywą, i za róże wyrastającą z lufy broni. 0,5 pkt

70 %

Misja ocalenia człowieka

Fajny pomysł na short, ale związek z tematem raczej mizerny. Córeczka mogła trzymać tysiąc innych rzeczy, a policjant zamiast z pistoletu mógł rzucać nożem. Myślę że ten short jest bardzo uniwersalny , ale lepiej pasowałby by do tematu w jakiś sposób związanego z lodem. 1,5 pkt

Język - 1pkt

Puenta - 1pkt. Zaskoczyła mnie.

Walor - przyjemny short, lekko się czytało, plus za przybliżenie mi głównego bohatera, miło było poznać jego motywacje, drugi plus za ostatnie zdanie :D . 1pkt

90 %

Transakcja

Short trochę jakby na siłę dopasowany do tematu. Motyw handlu duszami jest chyba bardzo uniwersalny. 0,5 pkt - za to że pomysł jest wtórny, ale nie głupi.

Język

0,5 pkt - bez tego hyyp. Wydaje mi się że zwykła zamiana miejsc między orzeczeniem, podmiotem itd. by wystarczyła.

Puenta - 0,5 nie za bardzo rozumiem. Diabeł obiecywał gruszki na wierzbie, później zabijał kontrahentów, dość swobodna interpretacja cyrografu. Z reguły diabeł dotrzymywał(nawet ustnej) obietnicy, jedynie cena była zawsze za wysoka.

Walor - 0 pkt.

30 %

Rzeźnik z Londynu

Nie potrafię pojąć dokładnie tego shorta. Wnioskuje że bazuje on na jakimś dziele literackim/ filmowym. Pierwszy typ to (Kuba Rozpruwacz) - trochę naiwne co ??. Nie wiem do końca o co chodzi, ale to znów nie jest wina autora 1,5 pkt. Tutaj więcej o 0,5 bo po prostu pomysł z wyjaśnieniem motywu zbrodni mi się podobał.

Język - 1 pkt.

Puenta - jest nie dopowiedzenie, a ja nie mogę się domyślić kim był zbrodniarz :( . Może ktoś mi to wyjaśni po zakończeniu konkursu.) 0.5 pkt.

Walor - za klimat Londynu z końca XIX wieku. 1pkt

80 %

Epilog

Dobrze że to piszę tak późno, inaczej „popisałbym” się spostrzegawczością. Nie skojarzyłem powiązania z "Małym Księciem".

Mimo tej podpowiedzi dalej nie wszystko jest dla mnie jasne. Cholera coś tu jest nie tak jak powinno być. 1pkt

Język - 1pkt

Puenta - Nie potrafię ocenić, bo jest tam jakiś odnośnik którego nie załapałem. 0,5 pkt

Walor - 0 pkt.

50 %

Dzisiaj postaram się zakończyć ocenianie.

mad już dawno doszedłem do wniosku, że w kwestii shortów mamy bardzo podobne gusta ;P:

A co do twojego shorta z przed roku to zebrał dużo pochlebnych recenzji i był to kawał naprawdę dobrej lektury. Miał po prostu bardzo dobrą konkurencję, short czterdzieścidwa był kapitalny.

Witchma - 12 Marca 2009, 15:53

Fearfol, ominąłeś jednego szorta chyba :)
hrabek - 12 Marca 2009, 16:02

Pewnie swojego ;)
Fearfol - 12 Marca 2009, 16:10

Witchma napisał/a
Fearfol, ominąłeś jednego szorta chyba

Możesz mi wskazać którego ? Jeżeli chodzi o Fajfoklok, Proszę wstać! Sąd idzie!,Ostatnie zlecenie, Neurołowca, Kurz, Działka.

To o nich jeszcze coś napiszę.

hrabek napisał/a
Pewnie swojego ;)

Tym razem nie trafiłeś, nie brałem udziału w tej edycji. :D

Witchma - 12 Marca 2009, 16:11

Fearfol, przyjmuję wyjaśnienie, myślałam, że przeoczyłeś :)
Fearfol - 12 Marca 2009, 16:14

Oj to wtedy nie chodziłoby o jednego :wink: , ale rozumiem że to była aluzja do tego abym się pośpieszył.
hrabek - 12 Marca 2009, 16:15

Fearfol napisał/a

Fajny pomysł na short, ale związek z tematem raczej mizerny. Córeczka mogła trzymać tysiąc innych rzeczy, a policjant zamiast z pistoletu mógł rzucać nożem.

Dwa slowa w kwestii formalnej: zauwazam, ze sporo osob pisze, ze zwiazek z tematem mizerny, bo zamiast rozy mogl byc tulipan, a zamiast pistoletu garota. Moze i mogla, ale nie jest. Autor wymyslil to w taki sposob. Jak sie uprzec, to w zasadzie poza pierwszym szortem, w ktorym chodzi o zespol z roza i pistoletem w nazwie i zmienic tego nie mozna, w kazdym nastepnym mozna zmienic roze na inny kwiat. W ten sposob wszystkie maja mizerny zwiazek z tematem.
Pomyslcie, ze tematem jest "tylne siedzenie Cadillaca" i wszyscy pisza o cadillakach. Po czym czytelnicy grymasza, ze kiepski zwiazek z tematem, bo jakby wstawic zamiast cadillaca fiata, albo lamborgini, to tez byloby dobrze i opowiadanie mialoby taki sam sens.

To tyle. Uwaga dla tych, co jeszcze beda glosowac.

Fearfol - 12 Marca 2009, 19:37

Tu nie o to chodzi, bardziej miałem na myśli fakt, że sednem tego shorta jest sama wyprawa i puenta dotycząca przyszłej epoki lodowcowej. W przeciwieństwie np: do "sztuczki z bańką" gdzie uwaga czytelnika ma się skupić na tej bańce z "pyłku" róży i pistolecie z dłoni, to te dwie rzeczy były osią całego shorta.
magda2em - 12 Marca 2009, 20:25

Po parę słów, zanim padnę na pyszczek po całym dniu zajęć i biegania tu i tam:

Kind of magic - Nie trafił do mnie.

Promocja - Próba zagrania na emocjach, na uprzedzeniach, i do tego niezbyt udana.

Bye bye - Nie rozumiem. I logika też siadła - albo ja czegoś nie rozumiem. Z jednej strony strzał z pistoletu, a z drugiej powolne tracenie świadomości przez portiera? Nie kopie.

Sztuczka z bańką - Z nutką absurdu, sympatyczne, ale nie kopie na tyle, by dostać głos.

Na placu w Tos Purras - Końcówka przewidywalna, ale zgrabnie napisane.

Ja, Róża - Róża-wampir. Intrygujące... tylko co z tego wynika? Ot, róża więdnie razem ze swoją panią. Zgrabnie napisane, przyjemne, ale również nie kopie na tyle, żeby dostać punkt.

Zaćmienie - Błędy. Przecinki poszły chyba tu na całonocną imprezę, łącznie ze spacjami po myślnikach, i zapomniały wrócić na czas. Na bora liściastego i szumiącego - technicznie to bolało. Merytorycznie - nieźle, chociaż za wcześnie domyśliłam się końcówki.

Jak kryształ - Sympatycznie, nieźle napisane, ale tak trochę zawieszone w próżni - przydałoby się nieco więcej tła, bo po przeczytaniu zostałam z malowniczym "WTF?" na twarzy.

Misja ocalenia człowieka - Smakowite. I zaskakujące. I zdecydowanie kopie.

Transakcja - Nie trafia do mnie. Ani temat, ani wykonanie.

Rzeźnik z Londynu - Em... Dlaczego te spodenki się skończyły, zanim tak na dobre się zaczęły? *prycha* To materiał przynajmniej na spódnicę do kostek jest, a nie spodenki.

Epilog - Urocze, ale... Już tutaj
Cytat
– Dla niej miłość to spełnianie jej zachcianek, ciągłe odbieranie hołdów, oraz wychwalanie jej piękna.
wiedziałam, kim jest bohater. Ogólnie ciekawa gra na skojarzeniach, ale wskazówek nieco za dużo.

Fajfoklok - Babcia Rózia jest moim idolem ;) Smakowite spodenki, smakowite, nawiązania bostońskie i herbatka również. Chętnie poznam babcię bliżej ;)

Proszę wstać! Sąd idzie! - Przy pierwszym czytaniu byłam zachwycona, przy drugim - nabrałam nieco dystansu i mniej mi się spodobało, moja kobieca dusza przyklasnęła różom, ale z drugiej strony szkoda mi się zrobiło pistoletów...

Ostatnie zlecenie - Nie kopie. W ogóle. Zdecydowanie nieudolna próba zagrania smyczkiem na Magdzie, za dużo emotyzmu. *prycha*

Neurołowca - Kwiknęłam głośno na końcu - jak dobrze profesora rozumiem ;) Tyle żeby to takie proste było, ciach różę i już...

Kurz - Nie rozumiem.

Działka - Ciekawe zagranie klasyką, całkiem niczego sobie.

*myśli* Dlaczego nie mogło być czterech głosów? Trudny wybór. *kręci nosem*
Ostatecznie punkciki dostają spodenki: Neurołowca, Fajfoklok i Misja ocalenia człowieka
Magd.

Witchma - 12 Marca 2009, 20:26

magda2em, :bravo No wreszcie trzecia dziesiątka napoczęta...
shenra - 12 Marca 2009, 20:37

Brawo. 31 przymila się do następnego głosującego :mrgreen:
xan4 - 12 Marca 2009, 20:38

magda2em, a czwarty głos byłby dla którego szorta :?:
magda2em - 12 Marca 2009, 20:42

xan4, najprawdopodobniej Proszę wstać! Sąd idzie!
Magd.

xan4 - 12 Marca 2009, 20:45

magda2em,

ach te kobiety i kobieca solidarność ;P:

shenra - 12 Marca 2009, 20:47

No co 8) a jak inaczej ma być ;P:
Sally - 12 Marca 2009, 21:15

xan4 napisał/a
magda2em,

ach te kobiety i kobieca solidarność ;P:

I wzajemnie :mrgreen: gdybypłeć przeciwna pisała tego shorta...

Partner forum