To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Feliks W. Kres

Toudisław - 9 Kwietnia 2009, 14:50

Król bezmiarów:

Północna granica:

Hubert - 9 Kwietnia 2009, 16:37

:shock: Król zarąbisty :bravo

No i teraz mam, cholera, dylemat. Wyzbywać się pieczołowicie zbieranej poprzedniej edycji czy też nową sobie odpuścić...
BTW, powinni rozruszać stronę Kresa, bo ona tak sobie wegetuje i nic się nie dzieje od czterech lat.

dalambert - 9 Kwietnia 2009, 19:20

Sosnechristo, bo Kresunio tu jeno cichcem czasem zagląda, ale nawet słówkiem się Szanownemu Czytelnictwu nie odpysknie - to ile można :evil:
Mniej więcej raz na miesiąc jak Go do internetknajpa zaniesie :mrgreen:

Hubert - 9 Kwietnia 2009, 19:40

Skoro tak stawiasz sprawę... Ale można przecież robić tak jak z SapkowskiZone. Niech za redagowanie strony wezmą się zagorzali fani.
Szara opończa - 12 Czerwca 2009, 11:50

czy wiadomo juz cos o Jezdzcach? odswiezam sobie cykl... i slinka cieknie....
Agi - 12 Czerwca 2009, 21:41

Szara opończa, na razie wiadomo, że nie ma :(
gorat - 12 Czerwca 2009, 21:48

Czarne myśli można mieć. Kiedy ostatnio było coś nowego? O właśnie: może ktoś porównać ostatnie wydania już wznowionych tomów? Brak różnic chyba byłby znaczący...
dalambert - 12 Czerwca 2009, 22:24

gorat napisał/a
Kiedy ostatnio było coś nowego? O właśnie:

I to by było na tyle :x

Virgo C. - 21 Czerwca 2009, 11:09

Szara opończa napisał/a
czy wiadomo juz cos o Jezdzcach? odswiezam sobie cykl... i slinka cieknie....

Gdzieś (obstawiam Katedre) migneła mi informacja, że MAG ma w planach wydawnicznych na przyszły rok zbiór opowiadań, a Jeźdźców w 2011 roku. Ale z tego co właśnie widziałem na ich forum to już od kilku lat tak zapowiadają, że już niedługo będzie :roll:

Toudisław - 21 Czerwca 2009, 12:16

Na ZB i na katedrze AM wspominało zbiorku. Ale to już Zależy od Autora.
Kruk Siwy - 21 Czerwca 2009, 20:22

Potwierdzam: ałtor ma napisać zbiorek szererskich opowiadań. W jego skład wejdzie publikowane niegdyś w SFie *beep*. Ale to będzie jedyny tekst "używany". Pozostałe nówka sztuka.
Powieść dopiero po zbiorku. I nie pytajcie o terminy.

Agi - 21 Czerwca 2009, 21:00

Dobre i to.
Chal-Chenet - 21 Czerwca 2009, 21:12

Prawda, acz ja jeszcze bardziej bym wolał kontynuację cyklu "PiS"...
ihan - 21 Czerwca 2009, 21:17

Tak sobie głośno piszę, czy przykucie łańcuchem do maszyny do pisania z uzupełnianą skrzynką piwa by pomogło? Kruku, ty Kresa znasz, jak myślisz?
Kruk Siwy - 21 Czerwca 2009, 21:26

To ciężka sprawa. Kres jak góralscy drwale musi "zaskoczyć". Byłby już czas, naprawdę.
Jako drobne pocieszenie dla Chal-Cheneta, mogę powiedzieć, że Kres bynajmniej nie zarzuca historii Płaszcza i Szpady. Ma różne związane z tym światem plany.
No co mam powiedzieć więcej, sam bym już coś nowego Kresa poczytał...

Toudisław - 21 Czerwca 2009, 21:29

ihan napisał/a
a z uzupełnianą skrzynką piwa by pomogło?

Popieram. Jeśli jakoś można Kresa zmotywować to pomogę ;)
Księga Całości to co tygryski lubią najbardziej ;)

Chal-Chenet - 21 Czerwca 2009, 21:36

Kruk Siwy napisał/a
Kres bynajmniej nie zarzuca historii Płaszcza i Szpady. Ma różne związane z tym światem plany.

Jest! Dobra wiadomość, mam na co czekać, a w sumie jest to chyba najbardziej oczekiwana przeze mnie książka.

Szara opończa - 22 Czerwca 2009, 12:00

a na wikipedii o kresie znalazlem zupelnie jakies nius ze jezdzcy to bedzie powiesc niezalezna, a po Tarczy szerni ma byc jeszcze 3 tomowe zakonczenie cyklu?
moze to nie nius ale dla mnie zaskoczka

Kruk Siwy - 22 Czerwca 2009, 12:45

Be Zdu Ra!
Szara opończa - 22 Czerwca 2009, 14:18

dziekowac :mrgreen:
Galvar - 30 Czerwca 2009, 19:31

Z Kresa przeczytałem tylko "Strażniczkę istnień". Całkiem fajne. Na pewno oryginalne. No i godne uwagi. Teraz zbieram nowe wydanie Księgi Całości i z pewnością się z nią rozprawię. ;)
Witchma - 8 Lipca 2009, 09:08

Zaraziłam brata Kresem (tse tse tse tse), jest przy "Pani Dobrego Znaku". Co by tam Kres nie mówił, koty rzucają się na mózg. Brat zaczął zwracać się do Dakara per Gadbuś i zastanawia się, gdzie można by mu kupić taką małą kolczugę i hełm z wycięciami na uszy... A myślałam, że tuż przed czterdziestką ludzie mądrzeją :mrgreen:
Martva - 8 Lipca 2009, 09:11

Witchma napisał/a
zwracać się do Dakara per Gadbuś

Uważaj! Takie zdrabnianie może być zuym objawem.

A cykl szererski sobie chyba odświeżę, dawno nie czytałam, ze dwa lata będą ;)

Ozzborn - 4 Listopada 2009, 11:34

Ej już myślałem, że Kres nie ma swojego tematu. Wyszukiwarka nie znalazła, na pieszo musiałem. Czy w ogóle ten temat nie powinien być w Miszczach i Małgośkach? Wszak teksty Kresa były w SF(FiH) takie "*beep*" np. O stosach felietonów nie wspominając.

Ale do rzeczy. Odgrzebuję trochę żeby się pokajać, trochę żeby się pochwalić, a trochę żeby zapytać.

Wyznanie jest następujące - nie czytałem jeszcze ksiąg kresowych <kuli się czekając na razy> a to z tej prostej przyczyny, że przerażały mnie rewelacje o tym jak to Kres przy każdym wydaniu poprawia, zmienia, przepisuje i ogólnie czułem się zagubiony i przestraszony (jako że przeczytać dla mnie jakiś cykl nie w kolejności czy chocby dowiedzieć się czegoś nie w takiej kolejności jak chciał autor jest niewyobrażalnym "fopa" bezpowrotnie nieszczącym fragment psychiki :wink: ). Ale pomyślałem sobie, że nowe wydanie MAGa będzie dobrą okazją - jako że jest to ostatnia-obowiązująca wersja :P
No to zakupiłem wszystkie nowe, które wyszły:
Północna granica.
Król Bezmiarów.
Grombelardzka Legenda. Tom 1,
Grombelardzka Legenda. Tom 2,

Rozumiem, że w tej kolejności mam czytać i obędzie się to bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym? (w sensie tak podaje Wiki) ;P:

hrabek - 4 Listopada 2009, 11:37

Ozzborn: żeby tekst był w Mistrzach muszą być spełnione dwa warunki:
1. autor musi publikować w SFFiH
2. autor musi być aktywny na forum.

Drugi warunek jest niespełniony, bo autor, co sam swego czasu w jednym z felietonów przyznał, co prawda na forum zagląda, ale nie udziela się.

dalambert - 4 Listopada 2009, 11:40

Ozzborn napisał/a
Czy w ogóle ten temat nie powinien być w Miszczach i Małgośkach?

kresio się z zasady nie udziela, więc podobnie jak Piekara, Grzedowicz, czy Lidia Maja K. siędzi na skraju drogi i czeka, aż go kto nadepnie.
jakby chciał z nami gadać to by był ;P:

Witchma - 4 Listopada 2009, 11:43

Ozzborn, czyta się w tej odległości, ale ostrzegam, że jak się wciągniesz, to kawałek życia Ci przepadnie... bo wiesz, są jeszcze kolejne części ;)
Ozzborn - 4 Listopada 2009, 11:58

hrabek napisał/a
2. autor musi być aktywny na forum.

Ach myślałem, że to tylko ogólna wskazówka, a nie warunek konieczny ;P:

Witchma, wiem, że jest tego znacznie więcej, ale przy mojej ilości czasu na czytanie spodziewam się nie wyprzedzać kolejnych tomów nowego wydania :roll:

Agi - 4 Listopada 2009, 12:05

Ozzborn, Kres nie jest zarejestrowany jako użytkownik, ale nie tracę nadziei, że to się kiedyś zmieni.
Ozzborn - 4 Listopada 2009, 12:07

Coś tam Kruczysko półgębkiem wspominał...

Partner forum