To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty - Władza

shenra - 11 Lutego 2009, 23:55

pardon 36 anonim? :shock:
Anonymous - 12 Lutego 2009, 08:52

Ja się wstrzymam do wieczora, bo mi jeszcze dwa teksty do obróbki pozostały.
Ozzborn - 12 Lutego 2009, 12:03

A faktycznie :P Pomylało mi się, że już skończyłaś...
Czyli mamy anonima głosującego. Dzięki :mrgreen:

MOFFISS - 12 Lutego 2009, 13:49

jak widze "anonim", to pewnie sam na siebie głosował ;P:
shenra - 12 Lutego 2009, 13:53

Czyżby już nikt nie miał ochoty na głosowanie?
Słowik - 12 Lutego 2009, 14:01

Bunt
W zasadzie lubię takie zabawy a la Sobota, interakcję autora/narratora z bohaterem, ale tutaj jakoś wyszło to sztucznie. Może niedostatecznie zostało to podkreślone, nie rozwinęło się. Mamy tylko ostatnie zdanie wyjaśniające sprawę, ale równie dobrze mógł to być po prostu drugi bohater szorta, który rzeczywiście wysyła młodzieńca do wieży, a nie autor.
Językowo dialog jak dla mnie w porządku, choć redaktor Bellatrix pewnie się do czegoś przyczepi ;)
Defekt
Brawo, pomysł nie pierwszej świeżości, ale podany smakowicie i ze sporymi umiejętnościami.
Zamiast "Zblazowany siedział na Sali", użyłbym jednak "siedział zblazowany na Sali".
Myślę, że punkcik, ale to dopiero początek lektury.
Głowa króla
Ekspresowo-szortowe przejęcie władzy.
Ale co z tego wynika? Władza była i jest przejmowana na różne sposoby. Na temat i z bańki, ale na punkt nie ma co liczyć.
Jestem panem świata
No i masz mnie autorze. Czas stracony na czytanie zostanie mi policzony przez mojego pana - pracodawcę :D
Podobało mi się i chyba będzie punkt.

4 szorty za mną, 2 punkty z 4 już przyznane, 17 szortów zostało...hmm...to się nie skończy dobrze.

Niezbadane wyroki
Kontrolowany przewrót na górze. Jakoś mnie nie przekonał ten tekst.
Oddzielne królestwo?
Sala Tronowa, no tak. Nie wpadłem na to i z przyjemnością przeczytałem szorta drugi raz. Jeśli też się nie domyśliliście o co chodzi, to drugie czytanie jest obowiązkowe :D
Język można by podszlifować, ale ogólnie kolejny kandydat do punktu, niedobrze ;)
Ofiara epidemii
Trzecia władza, ciekawy pomysł, ale jakoś mnie nie przekonał. Sprawnie napisane, kurcze, całe życie byłem przekonany, że pisze się dokoptowany.
Omega?
Sprawnie napisane, melodycznie, że tak powiem. I tyle, bo pomysł taki sobie, logicznie nie trzyma się kupy, zbyt wysoki poziom abstrakcji. Chyba trochę niedopracowany.
Opieka kompleksowa
Dobrze opowiedziana historia, koszmarne porównanie z tym skoczkiem narciarskim, pasuje jak pięść do nosa. Ogólnie średnio.
POCZET NIE –LUDZKICH WŁADCÓW POLSKI
Konkretne i dowcipne, ale stawiam na fabułę.
Power girl
Podoba mi się. Chyba punkt, z przymrużeniem oka. Ale to by dawało już komplet 4. To nie czytać dalej?
Rozdwojenie władzy
Łomatko, jak do tej pory najsłabszy szort. Nie tylko językowo, ale i fabularnie zagmatwany.
Siła Wyższa
Czarna seria. To też słabe, niejasne, dialog miejscami nieczytelny w tym sensie, że nie wiadomo kto mówi daną kwestię.
Słonina
Nawiązanie rozumiem, ale wykonanie znów słabe. Mały plusik za pomysł.
Taka sobie historia
Szort z cyklu "nie zgadniecie kim lub czym jest narrator, a końcówka was olśni". Tym razem mocno średni, Oddzielne królestwo bije tego szorta na głowę.
Test
Miła odmiana po nawałnicy szortów prześmiewczych i zaskakujących pointą. Smutna konstatacja, kto wie czy by się nie sprawdziła. Piąty kandydat do punktu...
Tryptyk o władzy
Określiłbym go jako melancholijny. Nie powiedziałbym, że jest zły czy słaby, po prostu do mnie nie trafił.
Waładza
Mam wrażenie, że dobry pomysł (dobry nie znaczy odkrywczy w tym przypadku) został zmarnowany. Chyba zbytnią dosłownością.
Władza
Zgrabne, ale raczej do szybkiego zapomnienia.
Zabawne draże
Trudne to w odbiorze, zdanie typu "Przy czterysta dwadzieścia trzecim i pół okrążenia wpadli sanitariusze." nie pomaga nic a nic. Ale poza tym, że język kuleje, niejasne jest dla mnie również przesłanie. Słabo.
Zwierzenie
Znany cykl szortowy, kolejna odsłona, nawet niezła, ale na tle większości naprawdę mocnych kawałków w tej edycji, wypada blado.

Podsumowując: Defekt, Jestem panem świata, Oddzielne królestwo?, Power girl, Test. Nie jest tak tragicznie, jak myślałem - 4 punkty na 5 kandydatów.
Z powyższej puli wypada Test. Wahałem się pomiędzy tym a Power girl, bo resztę oceniłem na oczko wyżej.
Dzięki za edycję.

shenra - 12 Lutego 2009, 14:04

Słowik, dzięki za głosy i wypowiedź :D

Komu 38?

Słowik - 12 Lutego 2009, 14:12

Widać, że i konkursowicze, i opiniodawcy się rozwijają. Wątek puchnie aż miło.
Witchma - 12 Lutego 2009, 14:14

Słowik, trafiłeś na ładną liczbę pierwszą, ale 38 nie jest gorsze :)

3 głosy jeszcze mamy obiecane, zdaje się :D

Chal-Chenet - 12 Lutego 2009, 14:56

MOFFISS napisał/a
jak widze anonim, to pewnie sam na siebie głosował ;P:

Na szczęście ja zawsze głosuję nieanonimowo. :D
Btw, Witchma, czy Ty już głosowałaś?

shenra - 12 Lutego 2009, 15:02

Chyba już głosowała. :wink:
Witchma - 12 Lutego 2009, 15:04

Chal, poczułam się urażona ;)
xan4 - 12 Lutego 2009, 15:21

Agi napisał/a
Powtarzam: nie nękać. Później skargi odbieram.

Muszę przyznać, że trochę się wczoraj zdenerwowałem, nie upomnieniem Agi, bo miała do tego pełne prawo, a wręcz obowiązek, tylko skargami na mnie (nas), bezpośrednio do dyrekcji, kiedy nikt nic nam osobno nie przekazywał.
Jedyną uwagę jaką odebrałem to od Pako, dwie edycje temu, za moje PW, przeczytałem, przeprosiłem i zamknąłem sprawę. Dlatego też zdziwiłem się, że ktoś się skarży za naszymi plecami, zamiast przyjść tutaj, walnąć w stół i napisać, że już wystarczy tego dobrego. Nigdy nie atakowałem forumowiczów, namawiałem tylko tych, co już głosowali we wcześniejszych edycjach.

Z drugiej jednak strony, sam zauważyłem, że dziecko (kącik szortowy) próbuje zdetronizować tatusia (całe forum), w hałasie jaki wywołuje wokół siebie. Może faktycznie zbyt mocno rozkręciliśmy tę zabawę. Przecież w większości, ludzie nie przychodzą na forum aby zabawić się szortami, ale dla całkiem innych rzeczy.
Dlatego też zgadzam się, że wątek szortowy należy ograniczyć do wątku szortowego.

Podsumowując: uwagę uważam za jak najbardziej słuszną, ale nie podoba mi się "lekko szkolna" zabawa w skarżenie. EOT

No, napisałem się, wypłakałem, więc teraz do pracy :D

Dziękujemy no name i Słowikowi za głosowanie :D
Dla Słowika osobne gorące podziękowania za opisy :)

Pozostały 32 godziny do godziny 0.

Najwyższy czas, aby zacząć czytać i oceniać :!: :!: :!:

Agi - 12 Lutego 2009, 15:37

xan4 napisał/a
Muszę przyznać, że trochę się wczoraj zdenerwowałem, nie upomnieniem Agi, bo miała do tego pełne prawo, a wręcz obowiązek, tylko skargami na mnie (nas), bezpośrednio do dyrekcji, kiedy nikt nic nam osobno nie przekazywał.

xan4,w tej edycji nie było żadnych skarg, pisałam profilaktycznie i na podstawie doświadczenia z poprzednich edycji, kiedy to zapał trochę ponosił agitatorów.

hrabek - 12 Lutego 2009, 15:47

Ja bym zaglosowal, ale przeraza mnie liczba szortow, ktore musialbym przeczytac. Niby to dobrze, bo duzo czytania i duzo pomyslow, ale z drugiej strony nie mam tyle samozaparcia, zeby wgapiac sie tyle czasu w ekran.
shenra - 12 Lutego 2009, 15:49

A szkoda, miłoby było :wink:
xan4 - 12 Lutego 2009, 15:49

hrabek, wydrukuj :D

i weź do łóżka na przeczytanie,
masz wtedy jeszcze cały jutrzejszy dzień na głosowanie ;P:

a swoją drogą to trochę się nie dziwię :) , ale jak już się czyta to wcale nie jest tak źle

hrabek - 12 Lutego 2009, 15:59

13 stron A4 fontem 11, przy maksymalnym zwezeniu marginesow. Na mniejszy font sie nie odwaze, bo ostatnio i tak calymi dniami oczy mnie bola i pieka... Propozycja godna rozwazenia, ale mam do przeczytania zalegle 3 numery SFFiH i dwie NF...
Wydrukuje, ale nie obiecuje, ze zdaze przeczytac jutro.

Btw. W ankiecie nie ma ustawionego czasu glosowania, czy jest?

shenra - 12 Lutego 2009, 16:01

Jest ustawiony. Gazetka Ci nie ucieknie, a głosowanie tak :mrgreen: ...może rozrusznik na dobry początek?
Witchma - 12 Lutego 2009, 16:01

Głosowanie do jutra do ok. 20:45 :)
hrabek - 12 Lutego 2009, 16:03

shenra: u nas takich nie daja... A zwykly wsciekly to nie to samo. Musze chyba sam sie po jakis spirytus wybrac :)
jewgienij - 12 Lutego 2009, 17:39

xan4 napisał/a
Z drugiej jednak strony, sam zauważyłem, że dziecko (kącik szortowy) próbuje zdetronizować tatusia (całe forum)

Zawsze tak jest, Freud to szczegółowo opisał :lol:

Hałas wokół szortów jest potrzebny, inaczej przepadną w forumowym gąszczu. Takie czasy, trzeba agresywnej promocji :twisted: . Ja sam dowiedziałem się o konkursach dopiero przy którejś tam edycji, kiedy mnie nagabywano w jakimś innym wątku.
A nagabywani niech nie płaczą, bo trzeba być asertywnym i jeśli nie ma czasu lub chęci( co zrozumiałe), to się mówi: nie i cześć. :D Za jakie grzechy ktoś ma czytać dwadzieścia jeden szortów, jeśli nie ma nastroju ani ochoty. I tak jest nadspodziewany odzew, stare czasy z wątku "numerowego" się przypominają :cry:

Lynx - 12 Lutego 2009, 18:04

No i miło miło :twisted: hrabek, weź tego "byka" za rogi i przeczytaj... i zagłosuj...
Anonymous - 12 Lutego 2009, 18:28

ZABAWNE DRAŻE

Cytat
czyścili z toksycznych oddechów

Że co?

Cytat
w półkroku.

Dobrze, że nie w rozkroku.;) „W pół kroku” oczywiście.

Cytat
pociągając w otchłań przełyku

O rany, to się nazywa przegięcie :roll:

Cytat
Płakała i na zmianę cieszyła się z tego.

Można by pomyśleć nad zmianą szyku wyrazów w tym zdaniu.

Cytat
nikomu nieznanej trasy o precyzyjnie wyznaczonych ścieżkach

Może to jakaś wymyślna metafora, ja w tym zdaniu sensu nie widzę żadnego.

Cytat
Wraz z lokatorami w podświadomości układali plan ucieczki.

Myślę, że chodziło o to, że lokatorzy urzędowali w podświadomości, ale ze zdania niekoniecznie to wynika. Chyba, że się mylę.
Cytat

„Nie jestem wariatką...jestem uzależniona od słodyczy.”
- Siostro! – zawyła tłukąc się w drzwi.

Nie pasuje mi sama końcówka. Psuje efekt puenty, która w sumie jest taka sobie. Autor nieźle poradził sobie z oddaniem klimatu, ale to wszystko, co mogłabym powiedzieć dobrego. Nie rusza mnie, a te przegięte zdania śmieszą, niszcząc nastrój. Na nie.

ZWIERZENIE

Cytat
Zawsze byłem łaskawy i pozwalałem im pozostać w moim pobliżu. Dobry władca, to łaskawy władca

Powtórzenie, no i „moim” do wywałki.

Mimo że krótszy niż wiele innych szortów, tekst wydaje mi się trochę zbyt rozwlekły. Przybrał formę wyliczanki, a to nuży. Ale to nie znaczy, że jest kiepski, przeciwnie, podoba mi się i pomysł i wykonanie. Na tak. Jeszcze tylko wielokropki mi się nie podobają.

Dobra, uff, koniec. Jeszcze dam sobie chwilę na rozdysponowanie głosów.

shenra - 12 Lutego 2009, 18:38

Miria, dobrnęłaś do końca :mrgreen: Brawa :bravo
Anonymous - 12 Lutego 2009, 18:41

A nawet zagłosowałam. Drogą eliminacji wybrałam: "Omega?", "Power girl", "Taka sobie historia" i "Władza".

EDIT: Fajnie te kocie awatarki wyglądają. :)

shenra - 12 Lutego 2009, 18:44

Miria, 38 Twój złapany :bravo

Komu 39 8) ?

xan4 - 12 Lutego 2009, 20:36

Miria, :bravo :bravo :bravo

Fajny nam się układ u góry zrobił
16 - 14 - 12 - 10 -
liderzy co dwa punkty, ale jeszcze wszystko może się zdarzyć,

i to zależy tylko OD WAS :!: :!: :!:

shenra - 12 Lutego 2009, 21:08

Kto jeszcze nie głosował? 8)
jewgienij - 12 Lutego 2009, 21:46