Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne
Słowik - 3 Kwietnia 2007, 21:17
Paproszki.
Nawet jak nie ma nic, to są paproszki.
Selithira - 3 Kwietnia 2007, 21:24
To ja równie klasycznie odpowiem: rękę, sznurek albo nic
elam - 3 Kwietnia 2007, 21:30
ja mam scyzoryk
a Sasori, to pewnie ma w kieszeni cala mafie z Wolomina...
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 21:49
dziurę
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 21:50
odpowiedź z krasnalami podana przez gorbasha nie pasuje bo nie wiadomo ile jest jakich czapek a jeśli wiadomo to odpowiedź była prosta i podana wcześniej
Agi - 3 Kwietnia 2007, 22:15
mam
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:18
Agi55, co masz?
Agi - 3 Kwietnia 2007, 22:22
Sasori w kieszeni ma "mam"
Zgodnie z zasadą tego konkursu odpowiedź powinna być zawarta w pytaniu
Cytat | 1. «pytanie sformułowane tak, że odpowiedzi można się domyślić z jego treści; też: rebus lub inna łamigłówka» |
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:26
pewna logika w tym jest
Sasori - 3 Kwietnia 2007, 22:28
No bez jaj, towarzystwo, na taką zagadkę odpowiedzi nie znać? :]
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:29
ogryzek albo inne z skarby z kosza?
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 22:31
pierścień, kurdesz?
Ale jeśli tak, to zabiję
Sasori - 3 Kwietnia 2007, 22:31
W podpowiedzi łaskawie się zgodzę, by każdy z was miał trzy próby odgadnięcia.
edyta: no, zgadł bez podpowiedzi :P A śmierć za co mi pisana?
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:33
paczkę fajek
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 22:43
Bo to gupie było
Look in my face,
I am somebody.
Look at my back,
I am nobody.
Lump Kałmuk - 4 Kwietnia 2007, 06:28
portret? zdjęcie lub obraz?
elam - 4 Kwietnia 2007, 06:35
albo lustro
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 06:55
Fidel-F2 napisał/a | odpowiedź z krasnalami podana przez gorbasha nie pasuje bo nie wiadomo ile jest jakich czapek a jeśli wiadomo to odpowiedź była prosta i podana wcześniej |
e tam nie pasuje.
Pasuje Przedostatni krasnal widzi wszystkie czapki oprocz swojej (i ostatniego krasnala ale ona do niczego nie jest potrzebna wiec mozna ja pominac). Czyli nie zna tylko koloru swojej czapki. I zeby zgadnac korzysta z informacji podanej przez ostatniego krasnala.
Kazdy nastepny slyszal podpowiedz ostatniego krasnala i odpowiedzi swoich poprzednikow takze bez problemu moze policzyc jaka ma czapke:)
hrabek - 4 Kwietnia 2007, 08:09
gorbash napisał/a | Mamy 100 krasnoludkow. Czesc z nich ma czapki biale, czesc czarne. Zaden z nich nie wie jaki ma kolor czapki i nie moze jej zdjac aby sprawdzic. |
W drugim zadaniu nie bylo napisane, ze czapek jest po rowno, wiec twoj sposob rozwiazania mi nie pasuje.
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:09
gorbash, ale krasnoludki nie wiedzą ile jest jakich czapek. Jeśli jest np. 17 białych i 83 czarne? Albo 25/75? Albo 44/56? Skąd ostatni krasnal ma wiedzieć jaką czapkę ma na głowie?
Jeśli zaś wiadomo ile jest jakich czapek to niejaki Fidel podał rozwiązanie już dawno
Cytat | gorbash, jeśli setny widzi pozostałych 99 to z prostego rachunku wie na pewniaka jaką ma czapkę
99 słyszy co mówi setny przelicza przed sobą i wie jaką ma czapkę na pewniaka itd itd
100% pewności |
Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 08:14
elam napisał/a | albo lustro |
Jedziesz, elam
Przez chwilę się chciałem zgodzić z Fidelem, ael gorbash ma rację. Niewazna jest liczba czapek początkowa. Równanie i tak się zgadza (parzysta liczba, i tak pozostanie parzystą ). Nieważne jaką ostatni krasnoludek ma na głowie - ważne co widzi przed sobą. 99% poprawnych odpowiedzi będzie.
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:17
Azirafal napisał/a | Niewazna jest liczba czapek początkowa. Równanie i tak się zgadza (parzysta liczba, i tak pozostanie parzystą ). |
ok , odpowiedz jaką czapkę ma ostatni krsnal jeśli widzi 41 czarnych czpeczek i 58 białych?
Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 08:19
Jak jest 25/75: krasnoludek ostatni widzi 24 białe i 75 czarnych. Mówi "białe" (bo te są parzyste). Krasnoludek przed nim ma czarną czapeczkę. Patrzy i widzi 24 białe i 74 czarne. Wie, że przed chwilą parzyste były białe, więc spokojnie może zgadnąć, że on sam ma czarną. Następny widzi 24 białe i 73 czarne. Wie że na początku parzyste były białe, a przed chwilą krasnoludek miał czarną, więc logicznym jest że też ma czarną... Itp.
A co mnie obchodzi ostatni krasnoludek? On i tak idzie na poświęcenie, ostatni nas nie obchodzi. On daje podstawy dla reszty krasnoludków, capisci?
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 08:19
Fidel-F2 napisał/a | ok , odpowiedz jaką czapkę ma ostatni krsnal jeśli widzi 41 czarnych czpeczek i 58 białych? |
No to sie niezrozumielismy
Ostatni nie ma szans - dlatego tylko 99%. Ale kazdy nastepny juz wie.
hjeniu - 4 Kwietnia 2007, 08:20
Czarną albo białą Chłopaki nie bardzo wiem o co wam chodzi, ale jeżeli nie wiadomo ile jest jakich czapek to liczenie zda się psu na budę, a Fidel ma rację.
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:23
gorbash, ale skąd wie, jeśli nikt nie wie ile jest czapeczek?
Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 08:25
On nie musi wiedzieć ile jest czapeczek. Przy 99 czapeczkach - jeden kolor musi być parzysty, a jeden musi być nieparzysty, proste. I na tej podstawie się wszystko liczy!
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 08:28
jeszcze raz na przykladzie.
W sumie jest 34 biale i 66 czarnych.
Zalozmy ze ostatni ma czarna - widzi przed soba 34 biale i 65 czarnych.
Mowi "bialy".
Kransoludek przed nim widzi (na przyklad) przed soba 33 biale i 65 czarnych. Ale slyszal przed sekunda ze ostatni powiedzial ze biale sa parzyste - z tego widzi ze on sam musi miec biala zeby bylo prawda co powiedzial ostatni krasnoludek.
Kolejny widzi przed soba 33 biale i 64 czarne i slyszal ze jego poprzednik ma biala, a ze ostatni krasnoludek powiedzial ze biale sa parzyste dla pozostalych 99 sztuk.
Wniosek - musi miec czarna. Itd...
EDIT: ostatni nie ma szans na odgadniecie ze ma czarna - napisalem ten kolor tylko po to zeby spojnie bylo
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:32
wszystko jasne, przeczytałem teraz Twoje posty jeszcze raz od początku i faktycznie problemy ze zrozumieniem
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 08:33
ok
czekamy na elam
|
|
|