To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

Słowik - 3 Kwietnia 2007, 21:17

Paproszki.
Nawet jak nie ma nic, to są paproszki.

Selithira - 3 Kwietnia 2007, 21:24

To ja równie klasycznie odpowiem: rękę, sznurek albo nic :mrgreen:
elam - 3 Kwietnia 2007, 21:30

ja mam scyzoryk

a Sasori, to pewnie ma w kieszeni cala mafie z Wolomina...

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 21:49

dziurę :P
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 21:50

odpowiedź z krasnalami podana przez gorbasha nie pasuje bo nie wiadomo ile jest jakich czapek a jeśli wiadomo to odpowiedź była prosta i podana wcześniej
Agi - 3 Kwietnia 2007, 22:15

mam :mrgreen:
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:18

Agi55, co masz?
Agi - 3 Kwietnia 2007, 22:22

Sasori w kieszeni ma "mam" :mrgreen:
Zgodnie z zasadą tego konkursu odpowiedź powinna być zawarta w pytaniu
Cytat
1. «pytanie sformułowane tak, że odpowiedzi można się domyślić z jego treści; też: rebus lub inna łamigłówka»

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:26

pewna logika w tym jest
Sasori - 3 Kwietnia 2007, 22:28

No bez jaj, towarzystwo, na taką zagadkę odpowiedzi nie znać? :]
Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:29

ogryzek albo inne z skarby z kosza?
Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 22:31

pierścień, kurdesz?

Ale jeśli tak, to zabiję :P

Sasori - 3 Kwietnia 2007, 22:31

W podpowiedzi łaskawie się zgodzę, by każdy z was miał trzy próby odgadnięcia.

edyta: no, zgadł bez podpowiedzi :P A śmierć za co mi pisana?

Fidel-F2 - 3 Kwietnia 2007, 22:33

paczkę fajek

:evil:

Azirafal - 3 Kwietnia 2007, 22:43

Bo to gupie było ;P:

Look in my face,
I am somebody.
Look at my back,
I am nobody.

Lump Kałmuk - 4 Kwietnia 2007, 06:28

portret? zdjęcie lub obraz?
elam - 4 Kwietnia 2007, 06:35

albo lustro
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 06:55

Fidel-F2 napisał/a
odpowiedź z krasnalami podana przez gorbasha nie pasuje bo nie wiadomo ile jest jakich czapek a jeśli wiadomo to odpowiedź była prosta i podana wcześniej

e tam nie pasuje.
Pasuje :) Przedostatni krasnal widzi wszystkie czapki oprocz swojej (i ostatniego krasnala ale ona do niczego nie jest potrzebna wiec mozna ja pominac). Czyli nie zna tylko koloru swojej czapki. I zeby zgadnac korzysta z informacji podanej przez ostatniego krasnala.
Kazdy nastepny slyszal podpowiedz ostatniego krasnala i odpowiedzi swoich poprzednikow takze bez problemu moze policzyc jaka ma czapke:)

hrabek - 4 Kwietnia 2007, 08:09

gorbash napisał/a
Mamy 100 krasnoludkow. Czesc z nich ma czapki biale, czesc czarne. Zaden z nich nie wie jaki ma kolor czapki i nie moze jej zdjac aby sprawdzic.

W drugim zadaniu nie bylo napisane, ze czapek jest po rowno, wiec twoj sposob rozwiazania mi nie pasuje.

Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:09

gorbash, ale krasnoludki nie wiedzą ile jest jakich czapek. Jeśli jest np. 17 białych i 83 czarne? Albo 25/75? Albo 44/56? Skąd ostatni krasnal ma wiedzieć jaką czapkę ma na głowie? :shock:

Jeśli zaś wiadomo ile jest jakich czapek to niejaki Fidel podał rozwiązanie już dawno
Cytat
gorbash, jeśli setny widzi pozostałych 99 to z prostego rachunku wie na pewniaka jaką ma czapkę
99 słyszy co mówi setny przelicza przed sobą i wie jaką ma czapkę na pewniaka itd itd
100% pewności

Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 08:14

elam napisał/a
albo lustro

:bravo Jedziesz, elam :)

Przez chwilę się chciałem zgodzić z Fidelem, ael gorbash ma rację. Niewazna jest liczba czapek początkowa. Równanie i tak się zgadza (parzysta liczba, i tak pozostanie parzystą :) ). Nieważne jaką ostatni krasnoludek ma na głowie - ważne co widzi przed sobą. 99% poprawnych odpowiedzi będzie.

Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:17

Azirafal napisał/a
Niewazna jest liczba czapek początkowa. Równanie i tak się zgadza (parzysta liczba, i tak pozostanie parzystą :) ).

ok , odpowiedz jaką czapkę ma ostatni krsnal jeśli widzi 41 czarnych czpeczek i 58 białych?

Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 08:19

Jak jest 25/75: krasnoludek ostatni widzi 24 białe i 75 czarnych. Mówi "białe" (bo te są parzyste). Krasnoludek przed nim ma czarną czapeczkę. Patrzy i widzi 24 białe i 74 czarne. Wie, że przed chwilą parzyste były białe, więc spokojnie może zgadnąć, że on sam ma czarną. Następny widzi 24 białe i 73 czarne. Wie że na początku parzyste były białe, a przed chwilą krasnoludek miał czarną, więc logicznym jest że też ma czarną... Itp. :)

A co mnie obchodzi ostatni krasnoludek? :D On i tak idzie na poświęcenie, ostatni nas nie obchodzi. On daje podstawy dla reszty krasnoludków, capisci? :D

gorbash - 4 Kwietnia 2007, 08:19

Fidel-F2 napisał/a
ok , odpowiedz jaką czapkę ma ostatni krsnal jeśli widzi 41 czarnych czpeczek i 58 białych?

No to sie niezrozumielismy :)
Ostatni nie ma szans - dlatego tylko 99%. Ale kazdy nastepny juz wie.

hjeniu - 4 Kwietnia 2007, 08:20

Czarną albo białą :lol: Chłopaki nie bardzo wiem o co wam chodzi, ale jeżeli nie wiadomo ile jest jakich czapek to liczenie zda się psu na budę, a Fidel ma rację.
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:23

gorbash, ale skąd wie, jeśli nikt nie wie ile jest czapeczek?
Azirafal - 4 Kwietnia 2007, 08:25

On nie musi wiedzieć ile jest czapeczek. Przy 99 czapeczkach - jeden kolor musi być parzysty, a jeden musi być nieparzysty, proste. I na tej podstawie się wszystko liczy! :roll:
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 08:28

jeszcze raz na przykladzie.
W sumie jest 34 biale i 66 czarnych.
Zalozmy ze ostatni ma czarna - widzi przed soba 34 biale i 65 czarnych.
Mowi "bialy".
Kransoludek przed nim widzi (na przyklad) przed soba 33 biale i 65 czarnych. Ale slyszal przed sekunda ze ostatni powiedzial ze biale sa parzyste - z tego widzi ze on sam musi miec biala zeby bylo prawda co powiedzial ostatni krasnoludek.
Kolejny widzi przed soba 33 biale i 64 czarne i slyszal ze jego poprzednik ma biala, a ze ostatni krasnoludek powiedzial ze biale sa parzyste dla pozostalych 99 sztuk.
Wniosek - musi miec czarna. Itd...

EDIT: ostatni nie ma szans na odgadniecie ze ma czarna - napisalem ten kolor tylko po to zeby spojnie bylo

Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 08:32

wszystko jasne, przeczytałem teraz Twoje posty jeszcze raz od początku i faktycznie problemy ze zrozumieniem
gorbash - 4 Kwietnia 2007, 08:33

ok :)

czekamy na elam :)

Partner forum