Literatura - Tekst numeru 14
janek - 26 Stycznia 2007, 15:05
MrMorgenstern napisał/a | w ZSRR przeznaczano bardzo duże środki na państwowe plany badawcze nad zjawiskami PSI... (Rosja radziecka po raz pierwszy zajęła się tym jako Państwo) a że Polska to blok wschodni, to może pójść tym tropem... |
Ten trop już zajęto. Obaj Andrzejowie - Ziemiański i Zimniak- pisali coś na ten temat.
NURS - 26 Stycznia 2007, 16:23
Ja też
Głosujcie użyszkodniki jedne.
Tequilla - 26 Stycznia 2007, 21:07
To ja tak szybko, a szerzej rozpisze się jutro, albo pojutrze.
Głosy dostaje "Klasztor..." i "Najwyższe prawo"
NURS - 26 Stycznia 2007, 21:41
Dzieki Tequilla. Kto nastepny?
Jak kogoś z poprzedniej strony ominąłem, to spóźnione podzięki.
Ixolite - 26 Stycznia 2007, 22:50
Bym zapomniał:
Prawie rzut na taśmę.
Punkty:
FUGAZI - za pomysł i jajcarskie podejście do tematu
Tanatos - za pomysł i nastrój
Bez punktu:
Najwyższe prawo - może być, choć forma baśni w pigułce trochę mi nie podeszła. To znaczy wolałbym tą historię w dłuższej formie.
Sprawa podwórzowa - jak to inni zauważają klimat zbliżony do PiK, ani to dobrze, ani źle, ogólnie tekst fajny. Ale jakoś tak... no inne teksty mi się bardziej spodobały.
Klasztor nad brzegiem - hmm, nie wiem. Zmęczyłem się. Może kiedyś przeczytam jeszcze raz i się wciągne, ale tym razem nie trafiło do mnie, nie byłem w stanie przeczytać całego za jednym podejściem.
Ogólnie krótsze teksty jakoś mają u mnie w tym numerze lepsze notowania.
Rzekłem.
NURS - 26 Stycznia 2007, 23:56
Dzieki ixolite, no to jedźmy, jedźmy bracia. I siostry, i ty Romku.
Nexus - 27 Stycznia 2007, 15:23
Oddałem głos na "Klasztor nad brzegiem rzeki" Juraszka i ORP "Dzik": FUGAZI Vikinga.
Pierwsze opowiadanie dostało punkt za chińskie klimaty tak rzadko goszczące u nas (nie tylko w SFFH).
Drugie - za humor.
Numer generalnie nie przypadł mi do gustu. Cofam się o jeden numer do tyłu, by nadrobić zaległości. Może będzie lepiej.
MrMorgenstern - 27 Stycznia 2007, 15:31
janek napisał/a | MrMorgenstern napisał/a | w ZSRR przeznaczano bardzo duże środki na państwowe plany badawcze nad zjawiskami PSI... (Rosja radziecka po raz pierwszy zajęła się tym jako Państwo) a że Polska to blok wschodni, to może pójść tym tropem... |
Ten trop już zajęto. Obaj Andrzejowie - Ziemiański i Zimniak- pisali coś na ten temat. |
Coś... parapsychologia to szeroki temat. Można przecież badać telekinezę, hipnozę, zabijanie myślami, wpływanie myślami na kogoś - tego jest mnóstwo. Czarna magia, pojmowana szeroko, chociażby. Temat UFO jest też niezły a propos PRL-u, przecież jest opisany jakiś przypadek, był o tym komiks. Mnie by to się nie gryzło
NURSie, a co Ty napisałeś w związku z tematami w naszej rozmowie?
NURS - 27 Stycznia 2007, 15:44
Polowanie na jednorożca, o tym jak państwo nasze kochanieńkie, politycznie utylizuje sidekicków
NURS - 27 Stycznia 2007, 15:45
Dzieki nexusie za głos. spieszcie sie oceniac teksty, bo tak szybko nowe nadchodzą!
MrMorgenstern - 27 Stycznia 2007, 16:00
Polowanie na jednorożca... muszę wyszperać
Tequilla - 30 Stycznia 2007, 13:17
To ja pierwszy Gratulacje dla Gustawa! Ponieważ wygrał to w razie naszego ewentualnego spotkania przy piwku na jakimś fantastycznym zjeździe stawia pierwszą kolejkę
A co do tekstów i mojego opowiadania to jeszcze się nie wypowiem z braku czasu, ale postaram się uczynić to jutro, lub pojutrze.
Gustaw G.Garuga - 31 Stycznia 2007, 12:51
Dziękuję za ostatnie głosy i opinie I za gratulacje I za łaskawe pozwolenie postawienia pierwszej kolejki
Arlon - 10 Lutego 2007, 13:05
Ostatnimi czasy SFFH już nie czytuję. Kupować oczywiście kupuję (mój wkład w kulturę i promocje fantastyki), więc czasem, gdy coś jest zachwalane to przeczytam. Albo gdy jest to short, wtedy też czytam.
Kilian - Sprawa podwórzowa
Tekst bardzo zachwalany na forum NF, a i tutaj chyba. Uznałem, że przeczytam, bo poprzedni horror był niezgorszy. Zawiodłem się. Miało być świetnie i cudownie, wszystko miało się wyjaśnić dopiero pod koniec i zaskoczyć, a ja długo przed końcem wiedziałem jaki będzie finał (sam bym wymyślił podobny ). Za wiele się spodziewałem po tylu pochlebnych opiniach. Podobało mi się np. nagłe "musisz nakarmić wilki", które usłyszał bohater. Nie żebym się przestraszył, ale klimatyczne to było.
Juraszek - Klasztor nad brzegiem rzeki
Lubię styl Dawida, lubię dalekowschodnie klimaty. Głównego bohatera przesadną sympatią nie darzę, ale, że jest człowiekiem ze słabościami, realistycznym to i on mi się podoba. Nie podoba mi się za to fabuła. Tak jak poprzednio jest pretekstem do ukazania umoralniającej puenty. Brakowało mi akcji.
Zastanawiałem się czy kupiłbym zbiór o Xiao, gdyby został wydany - naprawdę podoba mi się język, którym są opisane jego perypetie. Ale one same, to co się tam dzieje... Może trochę za dużo siedziałem w klimatach Japonii i dlatego daleko mi do zachwytów nieeksploatowanym sztafażem. Tam się po prostu za mało dzieje i wszystko niezależnie od głównego bohatera.
Domagalski - ORP Dzik: FUGAZI
Może być, przeczytać można, nawet śmieszne, choć nie do końca podchodzi pod mój gust.
Gustaw G.Garuga - 10 Lutego 2007, 13:17
Zaskoczyłeś mnie Arlonie, nigdy nie myślałem, że można zakończenia Tygrysa i Klasztoru odebrać jako "umoralniające". Niebawem kolejne opowiadanie, styl na pewno ten sam, co zaś do zakończenia i reszty... sam już nie wiem
Arlon - 10 Lutego 2007, 14:15
Ogólna wymowa tekstu ma dość typowy morał właściwy dla przypowieści bardziej niż dla beletrystyki. Przynajmniej ja tak to odbieram. Akcja jest niejako pretekstem dla ukazania jakiejś myśli. Innymi słowy: więcej akcji proszę, a będę kupował Twoje książki.
NURS - 10 Lutego 2007, 14:24
Jest więcej akcji, jest brutalny seks i są gorące zabójstwa Bierz w ciemno.
Arlon - 10 Lutego 2007, 15:13
Jasne, że wezmę.
Gustaw G.Garuga - 10 Lutego 2007, 16:28
Zapraszam do mojego wątku. Powiem zupełnie szczerze, że Twoje widzenie Klasztoru mocno mnie zaskoczyło i chętnie przeczytałbym coś więcej. Co zaś do opowiadań ogólnie - mogę tylko obiecać, że jedne będą bardziej sensacyjne, a inne bardziej kameralne, zależy, jak się fabuła potoczy... Dwa najbliższe opowiadania będą poruszać tematy erotyczne ("brutalny seks" ) i bardzo jestem ciekaw, jak przyjmą to czytelnicy płci obojga i w wieku zróżnicowanym
NURS - 10 Lutego 2007, 16:54
A co mi tam, brutalny seks i wyuzdane morderstwa, i czarny magik! Jakos tak wyszło, że w prawie każdym opowiadaniu eros tyka sfer intymnych...
Zapraszam do lektury
Anko - 12 Lutego 2007, 18:09
Jako że głosowanie dobiegło końca, jeszcze raz gratuluję zwycięzcom: Gustawowi i Tequilli. Zaprawdę, Wasze spotkanie pod szczęśliwą gwiazdą się odbyło. Czytelnicy czekają na więcej!
Hmm, a co do ewentualnego "morału"... ja bym to nazwała raczej puentą. Jedni lubią mocne zakończenia, inni nie lubią "ostro po oczach". Niemniej, jak zaznaczyłam, dla mnie "morał" z gatunku tych odstręczających to byłby, gdyby bohater za czyny dostał awans i pół ręki księżniczki. A tak, to uważam, nie ma się czego czepić w tym względzie.
P.S. I warto też podkreślić trzecie miejsce Vikinga, zwłaszcza, że niemal trzykrotnie przeważa punktowo nad miejscem czwartym.
andre - 4 Kwietnia 2007, 12:25
a tu tez jakos brakło NURSowego speechu
i w 13tce tez...ej,Robert...dawaj przemowy zaległe...
Dunadan - 4 Kwietnia 2007, 12:27
Fiu fiu... NURS bedzie mial roboty, nie ma co...
NURS - 4 Kwietnia 2007, 15:10
Lud spragniony spijać słowy
co ruczajem z ust moich...
itd, itp, przejdźmy do konkretów a te są takie, że wieczorkiem bede miał chwile oddechu od roboty, to siedne i w ramach odpoczynku od pisania, napiszę
hrabek - 5 Kwietnia 2007, 07:51
No i byl wieczorek i znikl. Post podsumowujacy widocznie tez
NURS - 5 Kwietnia 2007, 10:15
Mnie nie zniknął, tylko sie skończył.
Anonymous - 6 Kwietnia 2007, 21:43
I jeszcze się sianem wykręca
NURS - 7 Kwietnia 2007, 00:02
Obiecałem, napiszę, ale muszę miec chwilę, zeby wątki przejrzeć.
Anko - 7 Kwietnia 2007, 12:44
andre napisał/a | i w 13tce tez...ej,Robert...dawaj przemowy zaległe... | W 13-stce przemowa była, Andre. O, tu:
http://www.science-fictio...p=136364#136364
andre - 10 Kwietnia 2007, 07:23
faktycznie.Mea culpa...
|
|
|