Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
ihan - 22 Września 2010, 21:25
feralny, ketyow, dzięki. Niewiele mi to w zasadzie pomogło, bo w zasadzie mówi mi to tyle co Ż.DŻ.Cz.Ó.F., ale dzięki.
Adon - 22 Września 2010, 21:29
ihan, COD = Call of Duty, F.E.A.R. = F.E.A.R.
ihan - 22 Września 2010, 21:40
Dzięki dobry człowieku
Oczywiście można znaleźć w googlach, ale fascynuje mnie mówienie szyfrem do laika.
ilcattivo13 - 22 Września 2010, 22:36
ihan - jeśli ma sieć, to kup dzieciakowi Counter Strike'a. Pardonsik, oczywiście chciałem napisać "CS'a" . Przynajmniej rodzice będą go mieli z głowy na kilka następnych lat W zależności od jakości komputera tego dzieciaka, możesz kupić albo starszego - w wersji 1.6 - albo nowego - Counter Strike Source.
feralny por. - 22 Września 2010, 22:45
Kamper strajk to dzieł szatana.
ketyow - 22 Września 2010, 23:25
Fuj, dzieciak po tej grze będzie się chował po kątach, a po otwarciu drzwi do łazienki automatycznie zamykał oczy i uskakiwał na bok w obawie o flashbanga
ilcattivo13 - 23 Września 2010, 00:53
ale ile czasu tylko dla siebie będą mieli rodzice...
Fajer inda hol!
ihan - 23 Września 2010, 08:17
Dzięki wielkie .
Nic to chyba nie zmieni, ale chłopak jednak do 5 klasy chodzi. Rodzice woleliby żeby raczej choć trochę się uczył, no ale trudno, obiecałam, mój problem.
Kai - 23 Września 2010, 13:32
Czy ktoś zna pojęcie "credit universitaire"? Z definicji mniej więcej wiem, o co chodzi, ale czy w Polsce jest jakiś odpowiednik?
nureczka - 23 Września 2010, 15:05
A kontekst?
Bo wiem na 100%, że na angielski można to przetłumaczyć jako "university credit".
W wyrażeniu "university credit course" oznacza "przedmiot / kurs (uniwersytecki) punktowany"
A kiedy indziej może być to nazwa linii kredytowej przeznaczonej na studiowanie.
Edit: w tym drugim przypadku polska nazwa to "kredyt studencki"
Kai - 23 Września 2010, 15:30
Właśnie o system punktacji mi chodziło. Dzięki wielkie
Nie znałam tej formy, a Google wyrzuciło mi tylko jeden uniwersytet, który je stosuje - Quebec.
nureczka - 23 Września 2010, 15:41
A ja mam dużego klienta w Quebecu, to wiem Trzeba mu wszystko przygotowywać w dwóch wersjach językowych.
Cieszę się, że mogłam pomóc.
robert70r. - 26 Września 2010, 10:30
nureczka, i ja ci podziękuję, bo też nad tym się zastanawiałem
Ozzborn - 28 Września 2010, 22:40
help! hilfe! socorro!
Mam na wczoraj napisać arkusz kalkulacyjny który by robił średnią ocen z przedmiotów. I tu bym se poradził gdyby nie drobny kruczek. Oceny cząstkowe mają być nazwami (bardzo dobry, dobry, dostateczny, niedostateczny) a średnia ma się liczyć i wyświetlać liczbowo... ma ktoś pomysł na szybko?
edit: robię to w excelu ofkors
Fidel-F2 - 28 Września 2010, 22:45
excell to nie jest to so tygrysy lubią najbardziej ale jest chyba jakaś funkcja która po stwierdzeniu określonego ciągu liter wyrzuca wartość albo fałsz/prawda, potem to tylko policzyć
Ozzborn - 28 Września 2010, 22:46
no wiem "jeżeli" udało mi się zrobić to dla sytuacji odwrotnej: liczby cząstkowe a wynik słownie. Ale odwrócenie tego jest trudniejsze niż się wydaje
edit: na szczęście koleżanka ma mi przysłać swoją zaliczoną już pracę. więc luz - rano z tym powalczę...
Sandman - 29 Września 2010, 00:25
=JEŻELI(A1=1;"Niedostateczny";JEŻELI(A1=2;"Dopuszczający";JEŻELI(A1=3;"Dostateczny";JEŻELI(A1=4;"Dobry";JEŻELI(A1=5;"Bardzo dobry";JEŻELI(A1=6;"Celujący"))))))
działa, pomimo, że w pierwszej chwili zgłasza błąd formuły, przynajmniej u mnie
baranek - 29 Września 2010, 07:29
myszka mi oczadziała. cały czas zaznacza różne obszary, zupełnie jakbym przytrzymywał przycisk, a nie przytrzymuję.
Pako - 29 Września 2010, 07:53
Może uszkodzony kabel? Myszka jest na usb, czy na PS/2? bo jak na usb to raczej nie kabel. Może więc myszka uszkodzona? Zużyta może już być trochę i zaczyna wariować.
Konkretniej to kursor sam lata i klika byle gdzie, czy ty po prostu przesuwasz, a tu nagle buch! zaznaczenie? Bo jak tak, to albo kabel (PS/2) albo przycisk (usb lub PS/2). Wymień na inną, no chyba, że masz jakąś super drogą myszkę, wtedy kombinuj, w obu przypadkach powinno się dać naprawić.
baranek - 29 Września 2010, 07:57
dzięki, myślałem, że znowu mi Gluś coś ponaciskał. czasami jak dopadnie do klawiatury, to potem nie mogę dojść co zrobiła. a myszkę zmieniłem na taką z wejściem usb i śmiga jak złoto.
Ozzborn - 29 Września 2010, 08:55
Sandman, dzięki, ale to tylko zamienia wyniki na liczbę, a miało traktować słowa jako liczby i z nich wyciągać średnią. Ostatecznie koleżanka mi przysłała rozwiązanie i formuła ma taką postać:
=((LICZ.JEŻELI(B2:F2;"bardzo dobry"))*5+(LICZ.JEŻELI(B2:F2;"dobry"))*4+(LICZ.JEŻELI(B2:F2;"dostateczny"))*3+(LICZ.JEŻELI(B2:F2;"niedostateczny"))*2)/(5-(LICZ.PUSTE(B2:F2)))
gdzie B2:F2 to oceny słowne.
baron13 - 29 Września 2010, 09:03
Pako, dzięki za poradę, u mnie to samo było (jest) z myszką
Sandman - 29 Września 2010, 09:15
Ozzborn, źle zrozumiałem, późno już było
Ozzborn - 29 Września 2010, 09:24
Spoko, w każdym razie sam nigdy bym na to nie wpadł (zresztą koleżanka też - kolegę zatrudniła ). Tak czy inaczej dzięki za odzew.
Pako - 29 Września 2010, 09:59
Kable w myszkach na PS/2 są jakieś strasznie delikatne, na usb już jest zazwyczaj lepiej.
Jak się komuś chce bawić, to zawsze może rozmontować kabel (czytaj: upitolić go przy końcu, przy wtyczce, chyba tam się najczęściej łamie) i polutować (ew. na skrętkę go ) i myszka powinna jeszcze trochę podziałać.
Witchma - 5 Października 2010, 20:32
Czy po polsku griefera nazywa się tylko grieferem, czy istnieją jakieś inne określenia?
Ozzborn - 5 Października 2010, 22:32
jak mi powiesz co to to Ci powiem
baranek - 6 Października 2010, 07:26
czy monitor laptopa można przetrzeć wilgotną szmatką, czy potrzebne są jakieś specjalne specyfiki?
merula - 6 Października 2010, 08:01
lepiej specjalnymi, ale można. tylko nie bardzo wilgotną.
ilcattivo13 - 6 Października 2010, 09:16
baranek - wyłącznie delikatna ircha i spec-środek - najlepiej markowy, bo matryca jest z tworzywa sztucznego i jakieś "agresywne" środki mogą ją zniszczyć.
Myjąc mokrymi szmatkami możesz zamoczyć bebechy kompa.
|
|
|