To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

Gustaw G.Garuga - 27 Grudnia 2012, 00:39

:shock:
Cytat
Złagodzono procedury związane z wyjazdem za granicę. Od 2013 r. obowiązek zgłoszenia wyjazdu będzie dotyczył osób, które wyjeżdżają na okres powyżej sześciu miesięcy (obecnie dotyczy to wyjazdów powyżej trzech miesięcy).

http://www.tvn24.pl/paszp...u,296527,s.html

Że co niby? Jak się wyjeżdża za granicę na dłużej, to trzeba to zgłosić w urzędzie??? To są dopiero złogi gierkowsko-gomułkowskie nader obleśne i obmierzłe. Wielka mi łaska, przedłużą pobyt bez zgłaszania aż do pół roku, niech im Pan Bóg b... I jeszcze zowią to "obowiązkiem"! Niech się pocałują, zamierzam kontynuować w tej mierze karierę wielokrotnego recydywisty.

ilcattivo13 - 27 Grudnia 2012, 01:32

aniol napisał/a
wyszedlem od tesciow wsciekly jak nigdy

u mnie Wigilia była w spoko, ale obiad u nas w pierwszy dzień świąt skończył się "burzą" po kilku oświadczeniach wygłoszonych przez mojego zniemczonego brata-psychologa. Facet ma magisterium ze zwykłej psychologii zrobione na UW. Za miesiąc broni się w Niemczech z klinicznej, a potem zostaje tam robić doktorat. Ale leczyć, to bym mu, urwał nać, nawet zwierząt nie pozwolił, bo ma tak zjechany światopogląd i tak zrytą psychikę, że to się wręcz w pale nie mieści :evil:
Finał był taki, że ciocia o mało się nie pobeczała, wujek o mało mu nie wpierdzielił i szczerze mówiąc, to mnie też, po raz pierwszy od naprawdę dawna, ostro swędziały ręce... :evil:

Fidel-F2 - 27 Grudnia 2012, 02:47

A na czym polega to zjechanie i zrycie?
Ice - 27 Grudnia 2012, 08:56

ilcattivo13- nie od dziś wiadomo, że sporo ludzi idzie na psychologię nie dla papierka, ale "dla siebie". :wink:
Adon - 27 Grudnia 2012, 10:08

Gustaw G.Garuga napisał/a
Niech się pocałują, zamierzam kontynuować w tej mierze karierę wielokrotnego recydywisty.

No patrz, ja nawet o takim obowiązku nie wiedziałem, a dobre 5 lat już mieszkam za granicą. :lol: Nie zamierzam oczywiście się takimi bzdurami przejmować. ;P:

jewgienij - 27 Grudnia 2012, 10:15

Gustaw G.Garuga napisał/a
:shock:
Cytat
Złagodzono procedury związane z wyjazdem za granicę. Od 2013 r. obowiązek zgłoszenia wyjazdu będzie dotyczył osób, które wyjeżdżają na okres powyżej sześciu miesięcy (obecnie dotyczy to wyjazdów powyżej trzech miesięcy).

http://www.tvn24.pl/paszp...u,296527,s.html

Że co niby? Jak się wyjeżdża za granicę na dłużej, to trzeba to zgłosić w urzędzie??? To są dopiero złogi gierkowsko-gomułkowskie nader obleśne i obmierzłe. Wielka mi łaska, przedłużą pobyt bez zgłaszania aż do pół roku, niech im Pan Bóg b... I jeszcze zowią to obowiązkiem! Niech się pocałują, zamierzam kontynuować w tej mierze karierę wielokrotnego recydywisty.

To martwa litera prawa, nie przejmuj się

Godzilla - 27 Grudnia 2012, 10:46

Meldunek jest jeszcze lepszy. W ogóle samo jego istnienie to chyba jeszcze carskie pomysły rodem z przywiązania do ziemi chłopa pańszczyźnianego. Meldunek stały, a jak się gdzieś wyjedzie na dłużej niż trzy miesiące, meldunek tymczasowy. Cuda na kiju. Z tymczasowym już nikt się od lat chyba nie wygłupia. A co ma powiedzieć znajoma, którą po latach tułaczki z dzieckiem po wynajmowanych mieszkaniach właśni rodzice wymeldowali z domu, gdzie miała stały? Formalnie jest bezdomna, i miała żyć z tym do 2014, a będzie do 2016, o ile władzom znów coś nie odbije.
jewgienij - 27 Grudnia 2012, 11:23

Racja
Wiele takich zastałości mamy
Niektórych to cieszy, bo tradycja, nie zdradziecki postęp, innych nie, bo upierdliwe

Godzilla - 27 Grudnia 2012, 11:33

Cieszy? No jasne. Takich urzędników. Spróbuj się tylko przemeldować do sąsiedniej dzielnicy, od razu zmieniasz:
- dowód - za opłatą
- prawo jazdy chyba też, jeśli jest w nim adres - za opłatą
- przerejestrowujesz samochód, wymieniasz tablice rejestracyjne - za opłatą.
Sama radość, jaki dochód dla Skarbu Państwa!

A jeszcze nie zapomnij poinformować wszystkich urzędów, banków, kogokolwiek, z kim masz kontakty na tyle urzędowe, żeby koniecznie w rubryczkach wpisywać adres zameldowania. Czysta radość z tej tradycji wypływa.

nureczka - 27 Grudnia 2012, 11:46

Godzilla napisał/a
A jeszcze nie zapomnij poinformować wszystkich urzędów, banków, kogokolwiek, z kim masz kontakty na tyle urzędowe,

O ile sam obowiązek meldunkowy jest durny i upierdliwy, a tyle informowanie banku i kilku innych miejsc leży, IMHO, w moim własnym, dobrze pojętym interesie. Nie koniecznie chcę, żeby pan Kowalski, który nabył ode mnie mieszkanie, otrzymywał moją korespondencję.

jewgienij - 27 Grudnia 2012, 11:51

jewgienij napisał/a
Racja
Wiele takich zastałości mamy
Niektórych to cieszy, bo tradycja, nie zdradziecki postęp, innych nie, bo upierdliwe

Niektórzy nie lubią zmian, bo czują się zagrożeni. Nadużyłem kwantyfikatora, ale coś w tym jest

Rafał - 27 Grudnia 2012, 12:59

Popieprzone, kuźwa, podatki i progi :twisted:
Adon - 27 Grudnia 2012, 13:01

Na Wikipedii piszą:
Cytat
Do 2012 roku obowiązek obejmował również uzyskiwanie zezwolenia WKU na wyjazd za granicę przekraczający 2 miesiące (§7) oraz zgłaszania powrotu z tego wyjazdu. Po nowelizacji rozporządzenia z 2012 roku[13] obowiązek ten spełnia się za pośrednictwem zgłoszenia wyjazdu w ramach obowiązku cywilnego.

Niespełnienie wyżej wymienionych obowiązków wobec WKU jest przestępstwem.

No i wyszło, że przez Gustawa dowiedziałem się, że jestem przestępcą. :shock: :lol:

ilcattivo13 - 27 Grudnia 2012, 15:45

Fidel-F2 napisał/a
A na czym polega to zjechanie i zrycie?

Na przykład mówi, że to dobrze, że Niemcy odbierają Polakom w Niemczech dzieci i dają je do domów dziecka, bo wszyscy Polacy w Niemczech nie robią nic, tylko biją i gwałcą własne dzieci (a poza tym kradną i chleją, ale to już oczywista oczywistość). Takich "mądrości" przez te kilka godzin obiadu padło dużo więcej i każda kończyła się puentą, że Niemcy to jedyny cywilizowany i normalny naród na świecie i u ich, żeby nie brudni imigranci z Polski i Araby, to byłyby istny raj na ziemi - kraina szczęśliwych, światłych nadludzi mlekiem i miodem płynąca.

Ice - no w tym konkretnym przypadku "nauka" nie pomogła, tylko pogorszyła :/

Adon - 27 Grudnia 2012, 16:13

ilcattivo13 napisał/a
Niemcy to jedyny cywilizowany i normalny naród na świecie i u ich, żeby nie brudni imigranci z Polski i Araby, to byłyby istny raj na ziemi - kraina szczęśliwych, światłych nadludzi mlekiem i miodem płynąca.

A to on siebie do Polaków nie zalicza, czy byłby szczęśliwszy wtedy, bo nie mieszkałby w Niemczech? :lol:

Ziuta - 27 Grudnia 2012, 16:19

ilcattivo13, normalnie mi się wujek z Niemiec przypomina :mrgreen: Przy ostatniej okazji mama się z nim pokłóciła, bo zaczął wyjeżdżać, że "my w Dojczlad to to i tamto, nie to, co ten bałagan u was w Polen, natyrliś". Volksvagedojcz jeden.
Właśnie sobie uświadomiłem, że mam kuzynkę w Anglii, ciotkę (i spory kawał rodziny babci) w Usiech, wujka u Szkopów, a ś.p. pradziadek pół życia przebęcwalił w Paryżu – i właśnie dzięki nim nie wierzę we wspaniałość wymienionych krajów :D

ilcattivo13 - 27 Grudnia 2012, 16:30

Adon - nie zalicza. Mieszka w Niemczech od trzech lat i już nie chce być Polakiem, bo to wstyd być Polakiem.

Ziuta - rodzinnie, mam tak samo :wink: A do brata też w końcu się odezwałem per "panie wolksdojcz" :roll:

jewgienij - 27 Grudnia 2012, 16:37

ilcattivo13 napisał/a
Takich mądrości przez te kilka godzin obiadu padło dużo więcej i każda kończyła się puentą, że Niemcy to jedyny cywilizowany i normalny naród na świecie i u ich,

100 razy bardziej cywilizowany niż my, ale i tak ich nie polubię, bom typowy Polak

Adon - 27 Grudnia 2012, 16:58

ilcattivo13, a Twój brat ma dzieci? Jeśli ma, pytałeś go już, kiedy to, ku jego radości, zamierzają mu potomstwo odebrać, żeby go (potomstwa) nie bił i nie gwałcił? ;P: :lol:
terebka - 27 Grudnia 2012, 18:17

To dziwne z tą niemiecką doskonałością, bo człowiek ma krwinki białe i czerwone, a nie słyszałem o żółtych i czarnych. A poważnie, to każda nacja może się pochwalić własną grupą średniowiecznych pacanów, psujących idealny, wymuskany obraz cywilizowanego narodu. No i nie należy mylić cywilizacji z cywilizacją. Skandynawię na przykład z chęcią bym zwiedził, ale resztę świata musiałby zalać potop abym się w Skandynawii osiedlił. Za dużo liberalizmu udającego cywilizację, jak na zdolności resorpcyjne mego organizmu.
Godzilla - 27 Grudnia 2012, 19:30

nureczka napisał/a
informowanie banku i kilku innych miejsc leży, IMHO, w moim własnym, dobrze pojętym interesie. Nie koniecznie chcę, żeby pan Kowalski, który nabył ode mnie mieszkanie, otrzymywał moją korespondencję.

Pełna zgoda, tyle że te instytucje mogą latami mieć nasz bieżący adres jako adres do korespondencji a uparcie wysyłać wszystko na adres od dawna nieaktualny. I to jest jazda!

ilcattivo13 - 27 Grudnia 2012, 20:25

Adon napisał/a
ilcattivo13, a Twój brat ma dzieci? Jeśli ma, pytałeś go już, kiedy to, ku jego radości, zamierzają mu potomstwo odebrać, żeby go (potomstwa) nie bił i nie gwałcił? ;P: :lol:

Właśnie, że nie ma i prędko mieć nie będzie, bo mimo, że taki gorliwy wolksdojcz z niego, to jakoś żadna bauerka go nie chce :mrgreen: Takie małe szczęście w nieszczęściu, można by rzec :twisted:

merula - 27 Grudnia 2012, 21:49

życie
Lynx - 27 Grudnia 2012, 22:58

merula <głask>

Coś się stało?

jewgienij - 28 Grudnia 2012, 09:46

terebka napisał/a
Skandynawię na przykład z chęcią bym zwiedził, ale resztę świata musiałby zalać potop abym się w Skandynawii osiedlił. Za dużo liberalizmu udającego cywilizację, jak na zdolności resorpcyjne mego organizmu.

A ja bym się osiedlił natychmiast, jakby mnie było stać. Mógłbym nawet obywatelstwo zmienić na jakieś fińskie czy szwedzkie. Byłem w Szwecji i bardzo mi się podobało -przyroda, klimat, powściągliwe charaktery. Tylko ceny nie, poza tym kraj dla mnie.

mesiash - 28 Grudnia 2012, 13:06

jewgienij, Finlandia to nie skandynawia :)
merula - 28 Grudnia 2012, 18:28

Lynx, nic konkretnego. tak się czasem nazbiera.
Pucek - 28 Grudnia 2012, 20:36

Eeekstra lodowisko na psiplacyku.
Wczoraj śnieg rozmarzł, zrobiło się jezioro. Teraz taka szklanka że ani nogi postawić :evil:

Ale trza przyznać że odbicia świateł fajne. Półtora hektara lusterka.

Adon - 29 Grudnia 2012, 14:24

39,2C :evil:
Fidel-F2 - 29 Grudnia 2012, 16:48

można zacząć obniżać

Partner forum