To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

ilcattivo13 - 20 Sierpnia 2010, 22:24

A, no to dwa tygodnie w jedną stronę jak obszył... I trzeba uważać, bo Krzyżaki znowu szaleją na granicy ;P:
ketyow - 20 Sierpnia 2010, 22:42

ilcattivo13, ale ja w tym miechu nie miałem jeszcze ani razu dwóch dni wolnych z rzędu nawet ;P: Pójdę na tą pocztę no, nie mam wyjścia za bardzo.
Ixolite - 21 Sierpnia 2010, 11:28

Co do potwierdzeń - w webmailach generalnie nie ma, poza tym to nie jest standart i nawet jeśli wyślesz z klienta posiadającego opcję powiadomień o odebraniu, to i tak nie ma pewności, że ten kto maila odbiera w ogóle zobaczy monit o wysłanie powiadomienia.

Najlepiej dzwonić i się upewniać, że doszło i że ktoś raczył przeczytać.

nureczka - 22 Sierpnia 2010, 11:48

Mam dziwny kłopot z nagrywarką.
Płyty DVD nagrywa bez problemu, a na płytach CD wywala się średnio w 50% (bez względu na wybraną prędkość nagrywania). Podejrzewam sterownik. Jakieś inne pomysły?

Ziemniak - 22 Sierpnia 2010, 12:26

A ja podejrzewam laser. A konkretnie wypracowane zawieszenie soczewki.
nureczka - 22 Sierpnia 2010, 14:16

Ziemniak, to nówka sztuka jest. Rozumiem w takim razie, że mogę spokojnie udać się do serwisu żądając naprawy gwarancyjnej i nie zrobię z siebie idiotki?
Ziemniak - 22 Sierpnia 2010, 14:47

nureczka napisał/a
to nówka sztuka jest

To zmienia postać rzeczy, ale tylko trochę :D A jakim programem nagrywasz, na jakich płytach i czy masz jakieś komunikaty błędów. A, i co to to za nagrywarka?

nureczka - 22 Sierpnia 2010, 17:29

Po kolei.

1. Nagrywam Nero.
2. Płyty DVD - TDK i Verbatim, CD - Memorex.
3. Komunikat mało mówiący "Zapis z prędkością 24 nie powiódł się". Taki sam komunikat tylko z inną liczbą dostaję przy prędkościach 16x i 8x.
Aha, mam wrażenie, że wszystko się nagrywa (dochodzimy do momenty 100% zapisu na dysk), po czym wyskakuje komunika błędu i płyta "udaje" czystą. Dwa razy nawet, mimo komunikatu błędu, pliki zapisały się poprawnie...
4. Nagrywarka to: SONY AD-7590A ATA IDE Slim.

ilcattivo13 - 22 Sierpnia 2010, 17:33

cedeki są z jednej partii towaru , czy z różnych? Kiedyś trafiłem na "jajowate" plytki i też nagle nagrywarka zaczęła mieć problemy.
nureczka - 22 Sierpnia 2010, 17:39

ilcattivo13, z jednej. Na szczęście już się kończą. To może być jakiś trop.
ketyow - 22 Sierpnia 2010, 21:02

Tanie płyty CD potrafią być upiorami, złazi z nich bardzo łatwo nośnik i faktycznie potrafi być cyrk. Aczkolwiek ja spróbowałbym nagrywać darmowym Ashampoo Burning Studio 2010, sam się na niego przerzuciłem kiedy Nero zaczął odstawiać cyrki przy nagrywaniu płyt - przy Acronisie jeszcze ani jednej nie spierdzieliło. Ciężko mi obwiniać naprawdę porządny napęd do laptopa, szczególnie kiedy jest nowy i nie ma problemów z DVD. I szczególnie kiedy sam go wybrałem i zamontowałem :mrgreen:
nureczka - 22 Sierpnia 2010, 21:55

Kupię CD innej firmy i sprawdzę jaki będzie efekt. Tchnęliście mi w serce otuchę. Dzięki!
Ziemniak - 22 Sierpnia 2010, 22:08

nureczka, spróbuj jeszcze zaktualizować firmware

http://www.sony-optiarc.e...ks/ad7590a.html

ketyow - 22 Sierpnia 2010, 22:26

Zobacz chociaż tego Ashampoo najpierw, jestem ciekaw. Ale bardzo możliwe, że cdki to padaki.
nureczka - 22 Sierpnia 2010, 23:01

Będę eksperymentować jutro. Dziś jest dzień gotowania. Z pewnością doniosę jak się skończyło.
Sandman - 27 Sierpnia 2010, 18:29

Jadę jutro z Koszalina do Zamościa. Wie ktoś może jak najlepiej jechać, nie znam tej trasy, nie wiem przez jakie miasta jechać najlepiej, a co omijać. Nawigacja swoje, a roboty i zwężenia swoje.
feralny por. - 27 Sierpnia 2010, 18:37

Niezła wycieczka, z własnych doświadczeń doradzam ominięcie Łodzi (najlepiej nie zbliżać się an odległość mniejszą niż 100km) okropnie się ta jeździ. Jeżeli zdecydujesz się na trasę przez Wa-wę do możesz śmiało śmigać 10 odcinek Toruń -Wawa już zrobiony i jest nieźle. Między Wawą a lublinem będą dwa kible - most na Świdrze i rondo w Kołbieli, ale w sobotę nie powinno być tragedii. Za lublinem to już masz "dzikie pola", znaczy się droga średnia, ale pustawa.
Matrim - 27 Sierpnia 2010, 19:08

Łódź najprzyjemniej się przejeżdża w niedzielę o 6 rano.
Sandman - 27 Sierpnia 2010, 19:24

Niestety przez Łódź jeżdżę dosyć często, ale ostatnio bije ją na głowę Włocławek.
Matrim - 27 Sierpnia 2010, 19:36

Sandman, jeśli przecinasz Łódź "Jedynką", to polecam przejazd DW71 (Zgierz - Aleksandrów - Konstantynów - Pabianice - Rzgów). Może nie jedzie się krócej, ale przynajmniej się jedzie ;)
Witchma - 27 Sierpnia 2010, 19:59

Matrim napisał/a
polecam przejazd DW71 (Zgierz - Aleksandrów - Konstantynów - Pabianice - Rzgów)

Potwierdzam!

ketyow - 30 Sierpnia 2010, 09:52

Potrzebuję dobry sklep elektroniczny na terenie Warszawy. Dobry tzn. taki w którym ceny nie będą mocno zawyżane w stosunku do hurtowych (tzn. wezmą 50 gr. za kondensator a nie 5 zł) i będzie dobrze wyposażony (w Olsztynie miałem taki gdzie od ręki dostawałem właściwie WSZYSTKO, więc dobrze by było nie usłyszeć "takiej pojemności nie mamy, trzeba zamówić, tego rodzaju scalaków też nie, a tranzystory npn dojadą za trzy dni"). Pomożecie?
Iwan - 2 Wrzeœśnia 2010, 20:51

może mi ktoś powiedzieć jak zrzucić blokadę sieci z telefonu?
Ixolite - 2 Wrzeœśnia 2010, 22:46

A to zależy jakiego.
Iwan - 3 Wrzeœśnia 2010, 04:06

chodziło o samsunga D900i, jak pogrzebałem w internecie to wyczytałem że to za pomocą jakiegoś kabla serwisowego się robi
ketyow - 3 Wrzeœśnia 2010, 11:45

Nie wiem jak z Samsungami, ale jakby co to zmieniam softy i zdejmuję simlocki ze starszych SE. Wypadłem z obiegu i nie wiem jak stoi zdejmowanie zabezpieczeń z nowego sprzętu, ale do CID 52 nie ma problemu. I nikt nie wie nic o jakimś fajnym sklepie z podzespołami elektronicznymi?
ketyow - 3 Wrzeœśnia 2010, 13:37

Właśnie powrócił do mnie przelew za dysk twardy z allegro. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, mam potwierdzenie przelewu nawet, a tu ciach, kasa wraca, "uznanie elixir" z rachunku odbiorcy na mój, WTF? Dane odbiorcy były prawidłowe, powinienem chyba dostać od banku gdzieś jakieś wyjaśnienie czemu cofnęli, a teraz kurna zagadka. No po prostu jeszcze mi się nie zdarzyło załatwić czegokolwiek bez problemów w Wawie, nawet głupiego przelewu nie idzie zrobić, wszystko przeciw mnie :evil:
ilcattivo13 - 3 Wrzeœśnia 2010, 13:58

miałem to samo wiosną - zrobiłem przelew (na konto w PKO BP) podatku od nieruchomości, dostałem potwierdzenie, że przeszedł, po czym po trzech dniach kasa do mnie wróciła. Z BRE Banku :shock: Numery konta miałem wprowadzone na stałe już kilka lat wcześniej, więc tu się nie walnąłem. Na stronie UM je sprawdziłem i się nie zmieniły. Więc to najprawdopodobniej "pokryły się" przelewy w systemie. Dobrze przynajmniej, że bank to zauważył i cofnął operację, bo inaczej zrobiłbym komuś 350 pln prezentu.
ketyow - 3 Wrzeœśnia 2010, 14:09

Pokryły? U mnie zniknęło 300 zł, wróciło też 300. Nie wiem jeszcze czy odbiorca dostał kasę czy nie, ale przypuszczam, że nie. Teraz oczekiwanie na dysk mi się wydłuży o kolejne 3 dni pewnie. Albo się okaże wieczorem, że net nie działa i znów nie będę mógł zrobić przelewu. Szlag by to trafił.

Ale w ogóle takie coś nie powinno mieć miejsca. Dostałem od banku potwierdzenie przelewu, wysłałem je sprzedawcy. Gdyby miał dysk na stanie to ja teraz miałbym i HDD i pieniądze, a on zostałby z niczym, bo mimo potwierdzenia kwota by nie wpłynęła.

ilcattivo13 - 3 Wrzeœśnia 2010, 14:28

"pokryły" - czyli w tym samym czasie zaszły dwie operacje i dane się wymieszały. Kiedyś w firmie korzystaliśmy z oprogramowania warszawskiej firmy Simple i jak się na dwóch kompach robiło w tym samym czasie, to często takie kwiatki powstawały.

Teraz jest to rzadkością, bo trochę lepiej się robi oprogramowanie niż te 10 - 14 lat temu, ale w dalszym ciągu się zdarza. I będzie dalej, bo kompach nigdy nic nie wiadomo.

Partner forum