Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
hjeniu - 16 Września 2006, 10:49
Lepper ma rację - po co wysyłać 1000 żołnierzy tam gdzie wystarczy 20 działaczy Samoobrony
GAndrel - 16 Września 2006, 12:22
Niedokładnie Lepper. Maksymiuk twierdzi, że PiS na najbliższym posiedzeniu chce zgłosić wniosek o samorozwiązanie Sejmu. Bielan zaprzecza.
Agi - 16 Września 2006, 14:39
Uważasz, że Maksumiuk cokolwiek twierdzi, jeśli Leper twierdzi co innego
GAndrel - 16 Września 2006, 16:22
Może Lepper oddał mu na chwilę jego niezależność (tak jak Nowakowskiemu w czwartek) i Maksymiuk mógł przez chwilę wypowiadać się niezależnie?
NURS - 16 Września 2006, 16:50
To wszystko spisek Kaczyńskiego sterującego Lepperem celem zakończenia niesławnych rządów i zgonienia tego na Samoobronę
mad - 17 Września 2006, 00:51
Nie będzie wcześniejszych wyborów. Nie wierzę w to.
NURS - 17 Września 2006, 00:54
W tym kraju wszystko jest możliwe...
mad - 17 Września 2006, 00:57
Posłowie mnóstwo kasy wydali na kampanię. To musi się zwrócić w trakcie kadencji. Ryzykować następne wydatki bez pewności awansu w ławy poselskie?
hjeniu - 17 Września 2006, 08:23
Może mają tak wysoką stopę zwrotu, że już się zwróciło Kilka ciekawych ustaw ten sejm już uchwalił a i w sporej ilości spółek władze się pozmieniały
NURS - 17 Września 2006, 09:57
Władze w spółkach to się szybko odmienią
Przecież o tym decydują wąskie grona, które i tak się nachapają. No, chyba, że bunt na dole się zrobi i partie nie poprą wodzów, a wtedy bedzie wesoło.
Lepper dobrze wie co robi, PiS chce wyrwać z Samoobrony tylne szeregi, żeby móc resztę wywalić do kosza. Pisałem o tym parę miesięcy temu i nadal to twierdzę, celem braci K. jest takie umocnienie PiS kosztem koalicjantów, zeby można było elity tych partiii odrzucić. Z LPRem szło lepiej, tam wierchuszka podwinęła ogonki i wiernie służyć będzie aż do całkowitej asymilacji w zamian za okruchy z pańskiego stołu. Lepper będzie fikał, dlatego rozmowntują mu interes od innej strony. Utrata kilkunastu szabel może być problemem. Z wekslami sprawa nie bedzie prosta, zwykli ludzie potrafią się wykpić z takiej hucpy a co dopiero ze wsparciem dobrych prawników. Zresztą to potrwa, a po kolejnych wyborach Samoobrona może mieć problemy większe niż ściganie renegatów. Inna opcja, wasalizacja cześci samoobrony. Oficjalnie posłowie są w S, a obowiązuje ich dyscyplina PiS. Tu chyba Endrju może mieć zagwozdkę, bo musiałby ich powywalac, a w takiej sytuacji z wekslami nie będzie łatwo...
mad - 17 Września 2006, 10:46
Też prawda. Samoobrona chwieje się i blisko jej do absolutnego dna PSL-u, który praktyczie przestał istnieć. LPR też leci na łeb na szyję. Wiaruchna po prostu odrzuca mniejsze partyjki na rzecz większych i dwutorowo to się dzieje: przez zagrywki zakulisowe i przez sondaże. Jeśli SLD się nie odrodzi, zostaną nam 2 partie, a jeśli PiS straci w oczach gawiedzi, będzie już tylko jedna...
dzejes - 17 Września 2006, 12:22
Cytat | mad:
Też prawda. Samoobrona chwieje się i blisko jej do absolutnego dna PSL-u, który praktyczie przestał istnieć. |
Zobaczymy po wyborach samorządowych. PSL ma silne struktury w terenie, gdzie Samoobrona niemal nie istnieje.
hjeniu - 17 Września 2006, 12:32
Organizuje się dosyć prężnie, aż strach lodówkę otworzyć
NURS - 17 Września 2006, 12:52
IMO LSD nie zadziała już za dużo, raczej cześć wejdzie do struktur PO, nawet poprzez kolejną partię i powstanie dwubiegunowy uklad lewocentryczny z prawicowym i wolnym elektronem lepperem w środku
Romek P. - 17 Września 2006, 14:48
NURS:
Cytat | IMO LSD nie zadziała już za dużo, raczej cześć wejdzie do struktur PO, nawet poprzez kolejną partię |
Nie wierz za bardzo w to połączenie SLD z PO. To tylko propaganda pisowska wmawia ludziom, że platfusy przebierają nogami za sojuszem z Sojuszem
W praktyce to wygląda inaczej, jak choćby w moim miasteczku, gdzie gdyby góra zarządziła połączenie PO z eseldówkiem, to natychmiast część ludzi (ta ważniejsza akurat) odchodzi z PO. Albo do PiS, albo zakłada własną partię czy stowarzyszenie lokalne.
Jest też niemiły precedens łączenia się z SLD - zobacz, po zlepieniu się PD z SLD teraz o PD już w ogóle się nie mówi. Ergo: się to nie opłaca
NURS - 17 Września 2006, 19:30
Dlatego mowie o wcgłonięciu cześci działaczt nie kojarzonych z PZPR do PO i polaczenie elektoratów w sytuacji, gdy spolaryzuje się podział sceny politycznej.
hjeniu - 17 Września 2006, 19:35
Tak się rozglądam po okolicy i coś mi się wydaje że niektórzy lokalni działacze SLD najchętniej to by się podłączyli do PiS-u
BTW: Smutni jacyś tacy ostatnio
mad - 19 Września 2006, 18:04
Prawie dwie doby bez żadnego nowego wPiSu? Czyżby dobrobyt zaczął nam panować i powszechne szczęście w kraju się rozpleniło?
Dzisiaj rano Tusk z rozbrajającą szczerością powiedział, że wydarzenia wykraczają poza jego wyobraźnię...
NURS - 19 Września 2006, 18:32
Mam odlaczony telewizor
Urbaniuk - 19 Września 2006, 18:32
mad-> "Dzisiaj rano Tusk z rozbrajającą szczerością powiedział, że wydarzenia wykraczają poza jego wyobraźnię..." Bo jak na jedynego polskiego polityka który przyznał się do palenia marihuany, ma zdecydowanie za słaba wyobraźnię Ale to "w pale się nie mieści" to już było widac w jego oczach dzień po wyborach.
NURS - 20 Września 2006, 01:19
No i odkopałem telewizor i od razu mam perełkę
W TVN24 pokazali relację z ONZ. Oni chyba kaczuszek nie lubią w tej stacji
Główne ujęcia to epipa ewakuująca się z sali posiedzeń, podczas gdy Lechutek zaczyna przemawiać, zajefajna scena, kiedy słychać rachityczne oklusky i przebitka na polską ekipę klaszczącą, potem ujęcia znudzonych ludzi robiących wszystko, tylko nie słuchających.
IMO tak zapewnie wyglądają wszystkie przemówienia kacyków z prowincji, ale pierwszy raz widzialem tak zmontowany materiał. Bym się na miejscu Lechutka zdziebko wkurzył.
No i czas wspomnieć kolejny krok braci K w kierunku urzeczywistnienia mojej prozy, pewnie z wdzięczności za sportretowanie w ToyLandzie
Ostatni zjazd przed Litwą chłopcy na siłę organizują, teraz dla odmiany wzmacniamy rubież Libańską. Jak Sobieski rzucim się ratować Europę przed hordami barbarzyńców.
savikol - 20 Września 2006, 07:48
Od jakiś dwóch lat nie oglądam telewizji, nie mam nawet odbiornika. Ale jakieś dwa dni temu byłem w odwiedzinach i miałem przyjemność obejrzeć wiadomości w Jedynce. Od razu widać, że państwowa TV jest mocno trzymana w garści przez ekipę rządzącą. Prezydenta pokazywali ze dwa razy, to było dzień przed wystąpieniem w ONZ o którym pisze NURS. Ujęcia były lekko od dołu, by optycznie powiększyć wzrost tej Osoby, a jego wystąpienie na forum ONZ zapowiadano jako wiekopomne, niezwykle ważne wydarzenie. Poczułem się na chwilę synem wielkiego narodu, przed którym trzęsie się cały świat.
W ogóle całe wiadomości były bombowe. Temat przewodni – jak w Polsce jest wspaniale i cudownie. Pokazano migawki z wmurowywania kamieni węgielnych pod wielomiliardowe, amerykańskie inwestycje, które zapewnią prace milionom bezrobotnym, a w kraju zapanuje dostatek. Choć i tak już jest wspaniale, według Jedynki, nie ma czegoś takiego jak bezrobocie, czy bieda. Jest super i idzie ku lepszemu.
Przez całe wiadomości nie było ani jednej (!) negatywnej informacji. Nawet w sporcie występy jakiegoś polskiego bramkarza (patałacha, który na mundialu puścił słynną szmatę w meczu z Ekwadorem chyba) pokazano jako zwycięstwo sportu IV Rzeczpospolitej nad resztą świata. Nie zapomniano dodać, że mamy najlepszych bramkarzy w galaktyce.
Nawet prognoza pogody była wspaniała – staropolska, złota jesień.
Całe wiadomości to była nachalna propaganda sukcesu żywcem ściągnięta z PRL-owskiego Dziennika. Od razu widać, że zbliżają się wybory samorządowe.
NURS - 20 Września 2006, 08:30
Aleś mnie zachęcił
A ontopicznie. Co powiecie na kolejny manewr Prawy i Sprawiedliwy z Sośnierzem?
Wedle koństytucji powinien zrzec się mandatu idąc do NFZ, ale się nie zrzekł, jak go przycisnęli to został sekretarzem w kancelarii premierka.
Pomijam już samego Sośnierza, jako osobe Prawą i Sprawiedliwą, ale mamy do czynienia z kolejnym mechanizmem lania na prawo, byle nie oddać skrawka władzy.
hjeniu - 20 Września 2006, 09:33
NURS, jakie lanie na prawo Przecież to oni są Prawo (że o Sprawiedliwości nie wspomne) a na siebie nie leją
edit: W Polsce już dawno by było jak w wiadomościach tylko że im pismaki i wykształciuchy przeszkadzają
GAndrel - 20 Września 2006, 09:40
Nie pismaki i wykształciuch a niezależne media.
NURS - 20 Września 2006, 09:43
w których pracują pismaki i wykształciuchy i łżeelity.
GAndrel - 20 Września 2006, 09:53
... czyli na jedno wychodzi.
Kaczyński w końcu znalazł sposób na Leppera. Spokój w koalicji albo zakaz kandydowania dla osób karanych. Skończy się rządzenie poprzez kryzysy może. Ale nei będzie wcześniejszych wyborów.
GAndrel - 20 Września 2006, 10:39
NURSCytat | A ontopicznie. Co powiecie na kolejny manewr Prawy i Sprawiedliwy z Sośnierzem? :-)
Wedle koństytucji powinien zrzec się mandatu idąc do NFZ, ale się nie zrzekł, jak go przycisnęli to został sekretarzem w kancelarii premierka.
Pomijam już samego Sośnierza, jako osobe Prawą i Sprawiedliwą, ale mamy do czynienia z kolejnym mechanizmem lania na prawo, byle nie oddać skrawka władzy. |
Nikt tego nie skomentował (w tym ja), bo nie wyjaśniłeś do końca w czym jest problem. ;)
A jest w tym, że Sośnierz został posłem kandydując z listy PO. Właśnie Onet podał, że Jurek zdecydował o wygaśnięciu jego mandatu i jego miejsce w ławach zajmie polityk PO właśnie. Czyli koalicja w Sejmie ma jednogo posła mniej.
NURS - 20 Września 2006, 15:30
Nadrobi się przechrztami z samoobrony
Agi - 20 Września 2006, 15:40
Oglądając ostatanio naszą scenę polityczną mam ochotę na jedno - zadedykować głównym aktorom tej sceny słynny tekst z "Dudka" z naciskiem na ostatnie pytanie: "Jak długo można pieprzyć panowie, jak długo jeszcze?
Poza tym no coment
|
|
|