To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

hjeniu - 16 Wrzeœśnia 2006, 10:49

Lepper ma rację - po co wysyłać 1000 żołnierzy tam gdzie wystarczy 20 działaczy Samoobrony :mrgreen:
GAndrel - 16 Wrzeœśnia 2006, 12:22

Niedokładnie Lepper. Maksymiuk twierdzi, że PiS na najbliższym posiedzeniu chce zgłosić wniosek o samorozwiązanie Sejmu. Bielan zaprzecza.
Agi - 16 Wrzeœśnia 2006, 14:39

Uważasz, że Maksumiuk cokolwiek twierdzi, jeśli Leper twierdzi co innego :?: :wink:
GAndrel - 16 Wrzeœśnia 2006, 16:22

Może Lepper oddał mu na chwilę jego niezależność (tak jak Nowakowskiemu w czwartek) i Maksymiuk mógł przez chwilę wypowiadać się niezależnie? ;)
NURS - 16 Wrzeœśnia 2006, 16:50

To wszystko spisek Kaczyńskiego sterującego Lepperem celem zakończenia niesławnych rządów i zgonienia tego na Samoobronę :-)
mad - 17 Wrzeœśnia 2006, 00:51

Nie będzie wcześniejszych wyborów. Nie wierzę w to.
NURS - 17 Wrzeœśnia 2006, 00:54

W tym kraju wszystko jest możliwe...
mad - 17 Wrzeœśnia 2006, 00:57

Posłowie mnóstwo kasy wydali na kampanię. To musi się zwrócić w trakcie kadencji. Ryzykować następne wydatki bez pewności awansu w ławy poselskie?
hjeniu - 17 Wrzeœśnia 2006, 08:23

Może mają tak wysoką stopę zwrotu, że już się zwróciło :?: Kilka ciekawych ustaw ten sejm już uchwalił a i w sporej ilości spółek władze się pozmieniały :mrgreen:
NURS - 17 Wrzeœśnia 2006, 09:57

Władze w spółkach to się szybko odmienią :-)
Przecież o tym decydują wąskie grona, które i tak się nachapają. No, chyba, że bunt na dole się zrobi i partie nie poprą wodzów, a wtedy bedzie wesoło.
Lepper dobrze wie co robi, PiS chce wyrwać z Samoobrony tylne szeregi, żeby móc resztę wywalić do kosza. Pisałem o tym parę miesięcy temu i nadal to twierdzę, celem braci K. jest takie umocnienie PiS kosztem koalicjantów, zeby można było elity tych partiii odrzucić. Z LPRem szło lepiej, tam wierchuszka podwinęła ogonki i wiernie służyć będzie aż do całkowitej asymilacji w zamian za okruchy z pańskiego stołu. Lepper będzie fikał, dlatego rozmowntują mu interes od innej strony. Utrata kilkunastu szabel może być problemem. Z wekslami sprawa nie bedzie prosta, zwykli ludzie potrafią się wykpić z takiej hucpy a co dopiero ze wsparciem dobrych prawników. Zresztą to potrwa, a po kolejnych wyborach Samoobrona może mieć problemy większe niż ściganie renegatów. Inna opcja, wasalizacja cześci samoobrony. Oficjalnie posłowie są w S, a obowiązuje ich dyscyplina PiS. Tu chyba Endrju może mieć zagwozdkę, bo musiałby ich powywalac, a w takiej sytuacji z wekslami nie będzie łatwo...

mad - 17 Wrzeœśnia 2006, 10:46

Też prawda. Samoobrona chwieje się i blisko jej do absolutnego dna PSL-u, który praktyczie przestał istnieć. LPR też leci na łeb na szyję. Wiaruchna po prostu odrzuca mniejsze partyjki na rzecz większych i dwutorowo to się dzieje: przez zagrywki zakulisowe i przez sondaże. Jeśli SLD się nie odrodzi, zostaną nam 2 partie, a jeśli PiS straci w oczach gawiedzi, będzie już tylko jedna...
dzejes - 17 Wrzeœśnia 2006, 12:22

Cytat
mad:
Też prawda. Samoobrona chwieje się i blisko jej do absolutnego dna PSL-u, który praktyczie przestał istnieć.

Zobaczymy po wyborach samorządowych. PSL ma silne struktury w terenie, gdzie Samoobrona niemal nie istnieje.

hjeniu - 17 Wrzeœśnia 2006, 12:32

Organizuje się dosyć prężnie, aż strach lodówkę otworzyć :mrgreen:
NURS - 17 Wrzeœśnia 2006, 12:52

IMO LSD nie zadziała już za dużo, raczej cześć wejdzie do struktur PO, nawet poprzez kolejną partię i powstanie dwubiegunowy uklad lewocentryczny z prawicowym i wolnym elektronem lepperem w środku
Romek P. - 17 Wrzeœśnia 2006, 14:48

NURS:
Cytat
IMO LSD nie zadziała już za dużo, raczej cześć wejdzie do struktur PO, nawet poprzez kolejną partię

Nie wierz za bardzo w to połączenie SLD z PO. To tylko propaganda pisowska wmawia ludziom, że platfusy przebierają nogami za sojuszem z Sojuszem :)
W praktyce to wygląda inaczej, jak choćby w moim miasteczku, gdzie gdyby góra zarządziła połączenie PO z eseldówkiem, to natychmiast część ludzi (ta ważniejsza akurat) odchodzi z PO. Albo do PiS, albo zakłada własną partię czy stowarzyszenie lokalne.

Jest też niemiły precedens łączenia się z SLD - zobacz, po zlepieniu się PD z SLD teraz o PD już w ogóle się nie mówi. Ergo: się to nie opłaca :)

NURS - 17 Wrzeœśnia 2006, 19:30

Dlatego mowie o wcgłonięciu cześci działaczt nie kojarzonych z PZPR do PO i polaczenie elektoratów w sytuacji, gdy spolaryzuje się podział sceny politycznej.
hjeniu - 17 Wrzeœśnia 2006, 19:35

Tak się rozglądam po okolicy i coś mi się wydaje że niektórzy lokalni działacze SLD najchętniej to by się podłączyli do PiS-u :mrgreen:
BTW: Smutni jacyś tacy ostatnio :wink:

mad - 19 Wrzeœśnia 2006, 18:04

Prawie dwie doby bez żadnego nowego wPiSu? Czyżby dobrobyt zaczął nam panować i powszechne szczęście w kraju się rozpleniło? :wink:
Dzisiaj rano Tusk z rozbrajającą szczerością powiedział, że wydarzenia wykraczają poza jego wyobraźnię...

NURS - 19 Wrzeœśnia 2006, 18:32

Mam odlaczony telewizor :-)
Urbaniuk - 19 Wrzeœśnia 2006, 18:32

mad-> "Dzisiaj rano Tusk z rozbrajającą szczerością powiedział, że wydarzenia wykraczają poza jego wyobraźnię..." Bo jak na jedynego polskiego polityka który przyznał się do palenia marihuany, ma zdecydowanie za słaba wyobraźnię :mrgreen: Ale to "w pale się nie mieści" to już było widac w jego oczach dzień po wyborach.
NURS - 20 Wrzeœśnia 2006, 01:19

No i odkopałem telewizor i od razu mam perełkę :-)
W TVN24 pokazali relację z ONZ. Oni chyba kaczuszek nie lubią w tej stacji :-)
Główne ujęcia to epipa ewakuująca się z sali posiedzeń, podczas gdy Lechutek zaczyna przemawiać, zajefajna scena, kiedy słychać rachityczne oklusky i przebitka na polską ekipę klaszczącą, potem ujęcia znudzonych ludzi robiących wszystko, tylko nie słuchających.
IMO tak zapewnie wyglądają wszystkie przemówienia kacyków z prowincji, ale pierwszy raz widzialem tak zmontowany materiał. Bym się na miejscu Lechutka zdziebko wkurzył.
No i czas wspomnieć kolejny krok braci K w kierunku urzeczywistnienia mojej prozy, pewnie z wdzięczności za sportretowanie w ToyLandzie :-)
Ostatni zjazd przed Litwą chłopcy na siłę organizują, teraz dla odmiany wzmacniamy rubież Libańską. Jak Sobieski rzucim się ratować Europę przed hordami barbarzyńców. :-)

savikol - 20 Wrzeœśnia 2006, 07:48

Od jakiś dwóch lat nie oglądam telewizji, nie mam nawet odbiornika. Ale jakieś dwa dni temu byłem w odwiedzinach i miałem przyjemność obejrzeć wiadomości w Jedynce. Od razu widać, że państwowa TV jest mocno trzymana w garści przez ekipę rządzącą. Prezydenta pokazywali ze dwa razy, to było dzień przed wystąpieniem w ONZ o którym pisze NURS. Ujęcia były lekko od dołu, by optycznie powiększyć wzrost tej Osoby, a jego wystąpienie na forum ONZ zapowiadano jako wiekopomne, niezwykle ważne wydarzenie. Poczułem się na chwilę synem wielkiego narodu, przed którym trzęsie się cały świat.
W ogóle całe wiadomości były bombowe. Temat przewodni – jak w Polsce jest wspaniale i cudownie. Pokazano migawki z wmurowywania kamieni węgielnych pod wielomiliardowe, amerykańskie inwestycje, które zapewnią prace milionom bezrobotnym, a w kraju zapanuje dostatek. Choć i tak już jest wspaniale, według Jedynki, nie ma czegoś takiego jak bezrobocie, czy bieda. Jest super i idzie ku lepszemu.
Przez całe wiadomości nie było ani jednej (!) negatywnej informacji. Nawet w sporcie występy jakiegoś polskiego bramkarza (patałacha, który na mundialu puścił słynną szmatę w meczu z Ekwadorem chyba) pokazano jako zwycięstwo sportu IV Rzeczpospolitej nad resztą świata. Nie zapomniano dodać, że mamy najlepszych bramkarzy w galaktyce.
Nawet prognoza pogody była wspaniała – staropolska, złota jesień.
Całe wiadomości to była nachalna propaganda sukcesu żywcem ściągnięta z PRL-owskiego Dziennika. Od razu widać, że zbliżają się wybory samorządowe.

NURS - 20 Wrzeœśnia 2006, 08:30

Aleś mnie zachęcił :-)
A ontopicznie. Co powiecie na kolejny manewr Prawy i Sprawiedliwy z Sośnierzem? :-)
Wedle koństytucji powinien zrzec się mandatu idąc do NFZ, ale się nie zrzekł, jak go przycisnęli to został sekretarzem w kancelarii premierka.
Pomijam już samego Sośnierza, jako osobe Prawą i Sprawiedliwą, ale mamy do czynienia z kolejnym mechanizmem lania na prawo, byle nie oddać skrawka władzy.

hjeniu - 20 Wrzeœśnia 2006, 09:33

NURS, jakie lanie na prawo :?: Przecież to oni są Prawo (że o Sprawiedliwości nie wspomne) a na siebie nie leją :mrgreen:

edit: W Polsce już dawno by było jak w wiadomościach tylko że im pismaki i wykształciuchy przeszkadzają :wink:

GAndrel - 20 Wrzeœśnia 2006, 09:40

Nie pismaki i wykształciuch a niezależne media. ;)
NURS - 20 Wrzeœśnia 2006, 09:43

w których pracują pismaki i wykształciuchy i łżeelity.
GAndrel - 20 Wrzeœśnia 2006, 09:53

... czyli na jedno wychodzi.

Kaczyński w końcu znalazł sposób na Leppera. Spokój w koalicji albo zakaz kandydowania dla osób karanych. Skończy się rządzenie poprzez kryzysy może. Ale nei będzie wcześniejszych wyborów.

GAndrel - 20 Wrzeœśnia 2006, 10:39

NURS
Cytat
A ontopicznie. Co powiecie na kolejny manewr Prawy i Sprawiedliwy z Sośnierzem? :-)
Wedle koństytucji powinien zrzec się mandatu idąc do NFZ, ale się nie zrzekł, jak go przycisnęli to został sekretarzem w kancelarii premierka.
Pomijam już samego Sośnierza, jako osobe Prawą i Sprawiedliwą, ale mamy do czynienia z kolejnym mechanizmem lania na prawo, byle nie oddać skrawka władzy.

Nikt tego nie skomentował (w tym ja), bo nie wyjaśniłeś do końca w czym jest problem. ;)

A jest w tym, że Sośnierz został posłem kandydując z listy PO. Właśnie Onet podał, że Jurek zdecydował o wygaśnięciu jego mandatu i jego miejsce w ławach zajmie polityk PO właśnie. Czyli koalicja w Sejmie ma jednogo posła mniej.

NURS - 20 Wrzeœśnia 2006, 15:30

Nadrobi się przechrztami z samoobrony :-)
Agi - 20 Wrzeœśnia 2006, 15:40

Oglądając ostatanio naszą scenę polityczną mam ochotę na jedno - zadedykować głównym aktorom tej sceny słynny tekst z "Dudka" z naciskiem na ostatnie pytanie: "Jak długo można pieprzyć panowie, jak długo jeszcze?
Poza tym no coment

Partner forum