i nie wydaje mi się by Hank był jakimkolwiek wyznaniem dla Wielkiego Heisenberga.
imho to jest kolejny etap przemiany, kolejny poziom dylematu etycznego, rodzinaMemento - 4 Września 2012, 15:52 Ziemniak, jak dla mnie bardzo takie se. To mnie bardziej bawi.
Każdy odcinek piątego sezonu zostawiał po sobie lej po bombie, a po finałowym naprawdę straciłem na chwilę czucie w dolnej szczęce. Chciałbym, żeby polscy scenarzyści i producenci też mieli cohones i możliwości do robienia takiej telewizji.
Obejrzałem też miniserię Jekyll. Świetna reinterpretacja i uwspółcześnienie tej historii, James Nesbitt jako Hyde chwilami przyprawiał o ciarki, innymi razy powodował salwy śmiechu. dla tego pana. Teraz życzyłbym sobie Frankensteina od Moffata/BBC.
I zacząłem czwarty sezon Wire In The Blood. Nadal bardzo mi się podoba.illianna - 6 Września 2012, 19:44
Fidel-F2 napisał/a
Iscariote napisał/a:
i nie wydaje mi się by Hank był jakimkolwiek wyznaniem dla Wielkiego Heisenberga.
imho to jest kolejny etap przemiany, kolejny poziom dylematu etycznego, rodzina
tak, gość pragnie już teraz tylko władzy i uznania dla swego geniuszu, a nie poczucia bezpieczeństwa i kasy dla bliskich, ja mam do niego coraz więcej negatywnych uczuć, właściwie już tylko takie. Nieodmiennie rozbraja mnie rybka robiona przez jego żonę, niedługo to będzie jej stała mina, na początku niezbyt ją lubiłam, teraz tylko mi jej żal.Fidel-F2 - 6 Września 2012, 19:47
illianna napisał/a
gość pragnie już teraz tylko władzy i uznania dla swego geniuszu
sam podłożył tę książkę w kibelku?illianna - 6 Września 2012, 20:31
Cytat
sam podłożył tę książkę w kibelku?
coś mi umknęło? albo mam sklerozę. jaką?Fidel-F2 - 6 Września 2012, 20:34 który odcinek widziałaś ostatni?illianna - 6 Września 2012, 20:37 Fidel-F2, siódmy, ale po grzejniku to i tak dla mnie przesądzone.Fidel-F2 - 6 Września 2012, 20:39 aaa, to trzeba ósmy zobaczyćFidel-F2 - 8 Września 2012, 09:31 Obejrzałem w końcu, polecany dawno temu przez ilcattivo13, pierwszy sezon Survivors BBC. Świetna rzecz post-apo. I nie ma tam zombie co jest oczywistą zaletą. ilcattivo13 - 8 Września 2012, 10:16 NURS też go, zdaje się, polecał
Drugi sezon jest dla mnie ciut gorszy (więcej teorii spiskowych niż w "Archiwum X"), ale nadal to porządny kawał serialowego post-apo. Tylko szkoda, że nigdy się nie dowiemy, jak się skończyło.Fidel-F2 - 8 Września 2012, 11:07 a to nie jest przeróbka serialu z lat 70' i może trzecią serię z tego okresu trzeba by wciągnąć? ilcattivo13 - 8 Września 2012, 11:11 Wiki mówi, że trochę różnic pomiędzy serialami oraz serialami a książką jest (są spoilery):
Cytat
In the credits, the re-imagined series is said to be based on the 1976 novel by Terry Nation; however, there are a number of differences between the series and its source material. In the novel, Jenny Richards survives, whereas her counterpart in the 2008 series, Jenny Collins, does not; this means that Greg Preston and Jenny cannot have a child as the years unfold. Abby Grant still falls in love with Jimmy Garland; however in the book, he eventually dies from septicaemia.
There is a Tom Price in the 1970s novelisation and series. However, in the 1970s novelisation, he was a Welsh tramp who witnessed the climactic accidental killing of Abby Grant by her son, Peter. In the 1970s television series, he joined Abby's community but was shot and killed in the first series.
There are no direct counterparts to Anya Raczynski, Najid Hanif and Al Sadiq in the book. Samantha Willis does not appear in the book, either, but her characterisation incorporates and parallels some of the personality and leadership ambitions of Arthur Wormley, a ruthless former trade union leader, who establishes a paramilitary organisation called the National Unity Force which is responsible for Abby's community's eventual decision to leave Britain for the Mediterranean in the latter chapters of the novelisation.
At the end of the book, Peter Grant, who has joined a nomadic gang of feral adolescents, accidentally shoots and kills Abby, who he has not seen for the last four years. However, at the end of the current incarnation of Survivors Series 2, Peter shoots but doesn't kill Tom and Abby is finally reunited with Peter, without her accidental death.
Sarah Boyer is probably the closest character to her portrayal in the 1970s novelisation. Her companion was named Vic, not Bob and in the 1970s series, she was named Anne Tranter. Vic's fate is not revealed in the novelization, but it can be inferred that he starved to death. In the 2008 version Bob survives his initial abandonment.[11][28][29] In the 1970s series, Anne (Sarah in the 2008 version) leaves during Episode 11 but in the 2008 version she dies from a mutated version of the virus.
Iscariote - 15 Września 2012, 09:58 Wallander BBC sezon 3 - moim zdaniem gorszy sezon od drugiego. Najbardziej nie podobał mi się odcinek 2 - Psy z Rygi, za bardzo klimatem odbiegał od reszty. Ustawiając od najlepszego sezonu do najgorszego ustawiłbym tak: 2, 1, 3.
Oglądam sobie ten polski hit z Lindą, Paradoks, który leci w czwartki. Starają się dorównać amerykańskim produkcjom i nawet nie jest źle. Linda świetny. Główna bohaterka wygląda jak Maggie Gyllenhaal i raczej nie popisuje się za bardzo. I kłuje mnie trochę, że komisariat wygląda tekturowo.
Ale to dopiero 2 odcinki. Zobaczymy jak będzie dalej.Homer - 15 Września 2012, 10:59 HBO kontynuuje wzorową strategię emisji równolegle z premierą światową. Tym razem dotyczy ona 3 sezonu Zakazanego Imperium. Otóż sezon będzie emitowany dzień po premierze w USA (w poniedziałki począwszy od 17 września), równocześnie będzie wrzucony w inne kanały dystrybucji HBO GO, HBO OD. Do tego w ten weekend jest maraton 2 sezonu. Fidel-F2 - 15 Września 2012, 23:53 Drugi sezon Survivors. W deseczkę. Cholernie szkoda, że nie pociągneli tego dalej.marekz - 16 Września 2012, 23:11 Survivors sezon 1.
Nie jestem nadmiernie zachwycony. Nie ma zombiaków, więc realizatorzy mieli trudniej, bo odpadł im samograj, przy użyciu którego można wygenerować trochę akcji z niczego oraz użyć go jako wypełniacza, jak już niczego sensownego nie da się wymyśleć.
Skoro tego z założenia nie ma, przydałoby się coś w zamian. A na tym polu widoczne są braki. Poza tym, jeśli już rezygnujemy ze sprawdzonych rozwiązań (klasy zombiaki), to jest to podjęcie wyzwania tego rodzaju, że może taka historia powinna być w jakimś stopniu wiarygodna. Ja w żaden sposób nie daję rady uwierzyć, że mogłoby to wyglądać tak, jak pokazuje to pierwszy sezon.
Obejrzeć można, złe to nie jest, ale łba nie urywa. Pierwszy sezon (z wyłączeniem pierwszego odcinka) odbieram raczej nijako. Przede mną sezon drugi.Fidel-F2 - 17 Września 2012, 07:02 marekz, brak debilnych zombiaków, debilnych postaci i debilnych dialogów Ci nie wystarczy? Siłą rozpędu postanowiłem zobaczyć Jericho gdzie też zombiaków nie ma. Po kilku odcinkach mogę powiedzieć, że tragedii też nie ma ale jest o jeden poziom słabiej niż Survivors. Widać, że to serial amerykański i nie ustrzegli się plastikowej papki tu i tam, sporej ilości uproszczeń, naiwności i paru baboli. No i aktorsko Survivors wypadają o niebo lepiej.
Bo nie chcesz chyba porównywać Survivors do The walking dead, którego nie da się oglądać bez środków znieczulających? No chyba, że przyjmiemy, że to sitcom.marekz - 17 Września 2012, 12:36 W Survivors pomimo braku zombiaków absurdów wcale nie wydaje się być znacząco mniej.
Spoiler:
Jakieś bliżej niesprecyzowane poszukiwanie syna bo coś komuś tak mówi, choć zmarło 9x% ludzi (serce zapewne), kompletnie nieuzasadniona prawie zero-jedynkowa przemiana tego bogatego kolesia i jego filmowe bohaterstwo, jakieś pseudomoralne dylematy tej fajnej lesbijki... A zachowanie gościa latającego ze strzelbą i jego reakcja na choćby skinienie tej czarnej kobiety, to już są pomysły tytaniczne. Sama konstrukcja pomysłu z władzą czarnej kobiety jest nierealistyczna. Ten dzieciak z tymi swoimi kurczakami, reszta dzieciarni nagradzana grami video... Czarny helikopter rozwala. Jeszcze kręgi w zbożu mogli powygniatać i byłoby nasze polskie Wylatowo.
W sytuacji opisywanej w serialu zapewne wydoroślenie odbywałoby się w formie mocno przyspieszonej. Jedyny naprawdę realistycznie poprowadzony wątek, to dla mnie ten poboczny związany z dziewczyną z supermarketu. Reszta postaci z logiką swoich działań nie różni się od bohaterów The Walking Dead, tylko nie ma zombiaków. Nawet pewne psycho-schematy się powtarzają.
The Walking Dead nie próbuje udawać czegoś czym nie jest. W przypadku Survivors chyba były takie plany, tylko niespecjalnie to wyszło.
A do Jericho mam bardzo podobne zastrzeżenia jak do Survivors. Początek obiecuje wiele, potem jest stopniowo coraz gorzej. Przy czym wiarygodność sytuacji w pierwszym sezonie Jericho była dla mnie znacząco wyższa niż w przypadku Survivors. Natomiast drugi sezon Jericho to już było takie przymulanie, że nie dało się tego oglądać. Zobaczymy jak będzie w przypadku Survivors. Trudno jest chyba zrobić sensowne post-apo (rozciągnięte do formy serialu) bez samograja typu zombiaki i tyle.
Aktorsko Survivors rzeczywiście wypadają najlepiej ze wzmiankowanego tercetu, tu się zgadzam.Fidel-F2 - 17 Września 2012, 14:06
marekz napisał/a
Jedyny naprawdę realistycznie poprowadzony wątek, to dla mnie ten poboczny związany z dziewczyną z supermarketu.
No ja to mam za najbardziej nierealne i bez sensu.
Spoiler:
jakaś parka ma magazyn pełen dóbr wszelakich i opiera swoją przyszłość na tym, że ktoś będzie chciał z nimi handlować a nie po prostu sobie weźmie, oczywiście wytłumaczeniem może być prymitywizm umysłowy
Spoiler:
marekz napisał/a
Jakieś bliżej niesprecyzowane poszukiwanie syna bo coś komuś tak mówi, choć zmarło 9x% ludzi (serce zapewne)
Rzecz jak najbardziej moim zdaniem zrozumiała, że matka szuka syna zwłaszcza, że sama przeżyła i może podejrzewać, że chłopak też miał szansę, wiesz, genetyka i te sprawy.
marekz napisał/a
kompletnie nieuzasadniona prawie zero-jedynkowa przemiana tego bogatego kolesia i jego filmowe bohaterstwo
Masz marne pojęcie o psychologii i niewielką wiedzę historyczną, chociażby niejaki książę Józef Poniatowski, hulaka, utracjusz i książkowy przykład braku odpowiedzialności z czasem stał się zupełnie inną osobą. Mogę Ci kilka scenariuszy psychologicznych na poczekaniu stworzyć które wyjaśniały by tę sytuację. Wyzwania i twarda rzeczywistość wyzwala w nas nieoczekiwane zachowania.
marekz napisał/a
jakieś pseudomoralne dylematy tej fajnej lesbijki...
Dzisiaj ludzie nie jedzą mięsa bo nie mieści im się w głowie, że można zabić prosiaka a uśpienie psa mają za zbrodnię a Ty sprzeciw wobec zabicia czy torturowania człowieka masz za pseudomoralne dylematy. O czym Ty gadasz?
marekz napisał/a
A zachowanie gościa latającego ze strzelbą i jego reakcja na choćby skinienie tej czarnej kobiety, to już są pomysły tytaniczne. Sama konstrukcja pomysłu z władzą czarnej kobiety jest nierealistyczna.
Nie chce mi się rozwodzić bo trzeba by raczej szeroko ale jak dla mnie to jest perfekcyjna układanka z doskonale dopasowanych elementów. Nie wiem, poczytaj trochę o psychologii grupy, o typach ludzi w tym aspekcie, o socjologicznych zależnościach i relacjach o zachowaniach w nieoczekiwanych i traumatycznych sytuacjach. To Ci wiele wyjaśni.
marekz napisał/a
Ten dzieciak z tymi swoimi kurczakami,
ale o co kaman? co masz do kurczaków i dzieciaka?
marekz napisał/a
reszta dzieciarni nagradzana grami video...
marekz napisał/a
Czarny helikopter rozwala.
Czarny helikopter jest mocno uzasadniony, w czym Ci przeszkadza?
marekz napisał/a
Reszta postaci z logiką swoich działań nie różni się od bohaterów The Walking Dead
No nie żartuj, jedyne co mi przeszkadza to to, że jedynie Tom pojmuje znaczenie posiadania broni i umiejętności jej używania. To faktycznie durna sprawa.
marekz napisał/a
Nawet pewne psycho-schematy się powtarzają
to ma chyba sens, nieprawdaż?IMHO-tep - 17 Września 2012, 14:48 Fidelu IMHO madrze gadasz, ale zapominasz, że dla wielu ludzi (w życiu pozaekranowym) używanie broni, czytaj: strzelanie do innych, jest czymś niewyobrażalnie trudnym. I bardzo chętnie cedują ten obowiązek na innych. O tym też mozna poczytaćFidel-F2 - 17 Września 2012, 15:03 naturalnie i nie sądzę by na szybko ludzie się przestawili na masowe mordy przy pomocy granatów fosforowych w celu zdobycia puszki fasoli, jednakowoż po kilku przygodach broń w ramach samoobrony powinna być raczej akceptowalna nawet przez miłujące pokój kobietyMartva - 17 Września 2012, 18:30
illianna napisał/a
TB piąty sezon, przemoc, seks, przemoc, niezłe roszady jak w szachach, czy to ten sam serial, chyba nie, ogląda się w porównaniu z poprzednim sezonem super, tylko Sookie wciąż głupia jak but.
Ej, wcale nie. To znaczy nawet rozmawiałam z moja siostrą że ani razu nie błagałam żeby ktoś zabił Sookie albo przynajmniej ja ciężko i boleśnie okaleczył. Może to nie dlatego że zmądrzała, tylko dlatego że zeszła na dalszy plan i było jej jakby mniej?
Sezon mi się bardzo podobał, mimo że po czwartym byłam jakaś zniechęcona.illianna - 17 Września 2012, 18:59 Martva, przyzwyczaiłaś się do niej, no i jej braciszek nadrobił za nią braki w głupich zagrywkach i faktycznie przestała być centralnym obiektem pożądania wszystkich (pominąwszy ludzi gejów) to duża ulga, a mnie się też sezon bardzo podobał tak w ogóle.Fidel-F2 - 19 Września 2012, 21:33 Jedynka Jericho za mną. I jestem *beep*. To że środek podupadł, przebolałem. Ale ostatni odcinek *beep* mnie niemożebnie. Taka mogła by być fajna bitwa a tak *beep*. Bronią się, wybrali miejsce obrony. Ale po co kuźwa na wzgórzu, przecież można poniżej, okopywać się? a po co? wystarczy postawić samochód (który swoją drogą przeszedł porządną strzelaninę i ma wszystkie szyby całe), ze cztery palety i kilka opon i mamy umocniona pozycję. No i mają czołg o którym nawet nie myślą żeby go wykorzystać choćby do taranowania i rozjeżdżania ciężarówek. No i milion *beep* scen i debilizm totalny. Wystarczyłoby trochę roboty łopatą i siekierą, parę min na przedpolu, snajperów na wzgórzach i ta inwazyjna armia przestała by istnieć. No oczywiście zakładając, że atakowaliby frontalnie tak jak to pokazano. czego normalnie, nikt by *beep* nie robił. No i dochodzimy do tego, ze trzeba by sporo pogłówkować żeby to dobrze zrobić. Ale po co się męczyć?
________Fidel-F2 - 19 Września 2012, 21:47 Agi, znowu Ci się nudziMartva - 19 Września 2012, 21:52 Fidel-F2, mógłbyś się czasem sam ugryźć w klawisz
A wracając do seriali - Supernatural i Cougar Town, na zmianę.Agi - 19 Września 2012, 21:57
Fidel-F2 napisał/a
Agi, znowu Ci się nudzi
Nie rozumiem
Co niby zrobiłam Ci tym razem?Fidel-F2 - 19 Września 2012, 22:38 hmmm, to Martva
jestem otoczony przez wrogówMartva - 19 Września 2012, 22:42 Miłością i opieką Matrim - 19 Września 2012, 22:55
Fidel-F2 napisał/a
Bronią się, wybrali miejsce obrony. Ale po co kuźwa na wzgórzu, przecież można poniżej, okopywać się?...
Fidel-F2 napisał/a
jestem otoczony przez wrogów
Odstaw te seriale
Pierwsze kilka odcinków New Girl. Baaardzo fajny serial, Zooey urocza i uroczo poprana cała obsada. Właściwie, po raz kolejny te same schematy, ale podane w świeżym sosie potrafią rozbawić. Na odtrutkę dobre