Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.
Romek P. - 29 Sierpnia 2011, 13:09
Może poczuł powinowactwo z książkowym Egonem?
Adon - 29 Sierpnia 2011, 14:30
Właśnie w ciemno kupiłem Twoją "Armię ślepców". W ciemno, bo jeszcze mnie nic, z tego co napisałeś, nie rozczarowało.
Hubert - 29 Sierpnia 2011, 14:42
RD napisał/a | Ale nie za własnym ogonkiem, mam nadzieję?
Nie gniewaj się, Sosne, nie mogłem sobie odpuścić... |
Możesz spać spokojnie.
RD - 29 Sierpnia 2011, 14:44
Sosnechristo napisał/a | RD napisał/a | Ale nie za własnym ogonkiem, mam nadzieję?
Nie gniewaj się, Sosne, nie mogłem sobie odpuścić... |
Możesz spać spokojnie. |
Ja - tak. W moim wieku kręcenie się za ogonkiem już nie występuje raczej, więc we śnie nie przeszkadza. Ale martwię się o Ciebie, młody padawanie
shenra - 29 Sierpnia 2011, 14:51
RD napisał/a | W moim wieku kręcenie się za ogonkiem już nie występuje raczej | Normalnie z buszu was wyciągnęło dzisiaj
Hubert - 29 Sierpnia 2011, 14:53
Jakoś sobie poradzę. W razie czego, zapytam kogoś o drogę: przepraszam, a którędy prosto?
Romek P. - 24 Października 2011, 12:16
Ciekawostka: z pewnych względów zdecydowałem się na mały eksperyment, i ćwiartkę mojej powieści grozy czy horror (jeśli ktoś zna "Cabezano. Król karłów", to może się zdziwić, bo to rozwinięcie tego wątku o karle przerabiającym ludzi na...) zdecydowałem się puścić w darmowym e-booku. Tu: http://virtualo.pl/?q=31.10 To antologia halloweenowa, autorzy różni. Część całkiem znana
Strona całego projektu: http://3110.pl/
Ciekawe, czy i co powiecie
hrabek - 24 Października 2011, 12:39
Ściągnąłem ebooka, nie ukrywam, że zachęcony Twoim nazwiskiem. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Przy moim tempie przeczytam pewnie za dwa lata. Szczerze mówiąc tylko Twoje nazwisko skojarzyłem, reszta jest dla mnie nieznana (swoją drogą pomysł z przedstawieniem autorów w postaci okręgu na stronie niezły, ale kompletnie nieczytelny), no ale co horror to horror.
ilcattivo13 - 24 Października 2011, 12:59
też już mam. Resztę tekstów sobie daruję, bo miłośnikiem hołłołu nie jestem, ale Twój jest drugi w kolejce do przeczytania
Romek P. - 24 Października 2011, 13:03
Tam są dwa moje opowiadania, z tym samym paskudnym von Ottem
hrabek - 24 Października 2011, 13:04
ilcattivo13 napisał/a | też już mam. Resztę tekstów sobie daruję, bo miłośnikiem hołłołu nie jestem, ale Twój jest drugi w kolejce do przeczytania |
Kurczę, wciąż jeszcze się nie nauczyłem, że tak też można. Jak mam książkę, czy pismo, to muszę przeczytać wszystko, albo przynajmniej spróbować i dopiero gdy nie daję rady, to dać sobie spokój.
ilcattivo13 - 24 Października 2011, 15:15
Romku - no to drugi i trzeci
BTW. nie widzę Cię na liście gości Falkonu... Nie przyjeżdżasz?
hrabek - żeby tę książkę miał na papierze, to bym pewnie przeczytał (z bólem, ale jednak) w całości. Albo żeby to była antologia opowiadań post-apo, albo coś na wesoło... Przy pedeefach męczę się niesamowicie, więc tym razem przeczytam tylko to, co mnie interesuje.
Romek P. - 24 Października 2011, 15:44
Nie, nie będzie mnie na Falkonie, organizatorzy jakoś się nie spisali, po mojej wakacyjnej deklaracji, że przyjadę, sprawa umarła - cóż, nie piszę fantastyki
Ale i tak jestem zmęczony - ostatni weekend to targi w Katowicach, na początku listopada targi w Krakowie... nie bardzo chce mi się jeździć, więc może to i dobrze.
ilcattivo13 - 24 Października 2011, 16:08
szkoda, ale chyba Cię rozumiem. Gdybym miał taki nawał wyjazdów, to pewnie też bym odpuścił. Nic to, jeszcze pewnie się kiedyś spotkamy przy piwku
Romek P. - 13 Lutego 2012, 15:50
Dawno nic tu nie pisałem
Poszedłem w e-wydanie postanowiłem kilka swoich opowiadań udostępnić za darmo, on-line i w formatach czytnikowych.
Na początek "Armia ślepców". Na razie do pobrania w dwóch miejscach:
- na stronie RW2010 http://www.rw2010.pl/go.l...5%9Blepc%C3%B3w w formatach czytnikowych, czyli epub, mobi i pdf
- na stronie portalu Katedra http://katedra.nast.pl/artykul/5916/Armia-slepcow/ do przeczytania on-line, a także do pobrania w wymienionych formatach epub, mobi, pdf i dodatkowo doc.
Zatem czytajcie, jeśli chcecie, podawajcie linki dalej. Pliki możecie rozpowszechniać - niech te teksty idą w ludzi.
Jutro drugie moje ulubione opowiadanie, właściwie nowela, "Krótki sen o opisaniu świata".
Adon - 13 Lutego 2012, 16:20
Khem, khem, a co z Overlandem?
Romek P. - 13 Lutego 2012, 16:25
Z papierem będzie ciężko, bo rynek nie sprzyja.
Zastanawiam się natomiast nad e-papierem.
Adon - 13 Lutego 2012, 16:36
Może być epapier - najwyżej sobie wydrukuję - byleby w końcu się ukazał. Niekoniecznie za darmochę, autorowi za jego pracę trzeba płacić, żeby mógł dalej tworzyć.
Romek P. - 14 Lutego 2012, 13:35
No to odsłona druga, "Krótki sen o opisaniu świata", znów fantasy historyczne, tym razem zainspirowane sposobem dziedziczenia władzy w Etiopii oraz historią Epoki Wielkich Odkryć, kiedy nie wszystkie miejsca na mapie były opisane
Tu można przeczytać on-line lub ściągnąć w formatach czytnikowych: http://katedra.nast.pl/ar...pisaniu-swiata/
A tu można ściągnąć: http://www.rw2010.pl/go.l...niu+%C5%9Bwiata albo poczytać teksty innych autorów
RaV_Gluchowski - 19 Lutego 2012, 20:20
Mam zwyczaj wpisywania pochwał Autorom, których opowiadania szczególnie mi przypadły do gustu. Najnowszy SFFiH od razu trafił między oczy - "Pustym Ogrodem". i gratulacje ! Z zainteresowaniem będę czekał obiecanej dalszej części opowieści o "Silesiańskim" uniwersum.
Jako krajan doceniłem regionalne smaczki (pałac Schoena, Stawiki ), ale najbardziej przypadło mi do gustu zakończenie.
Dziekuję serdecznie i czekam na więcej - tutaj przerywam komplementy - żeby mi ich na dyskusję w wątku literackim wystarczyło
Romek P. - 20 Lutego 2012, 12:21
Dzięki za dobre słowo
Notka jest wierną kopią tej przy "Trzech Zimnych Siostrach" tam jest do napisania wielki cykl "Nowe Imperium".
Jednak owszem, uniwersum z tego opowiadania, czyli "Pustego ogrodu", pomyślane jest nadmiarowo. Być może stanie się to początkiem powieści, bo i świata szkoda, i bohaterów w gruncie rzeczy ledwo napocząłem temat, ale tak to bywa - w głowie zwykle jest więcej niż na papierze.
Przy czym, gdyby miała powstać powieść, to idąca bardziej w hard sf niż postapo
RaV_Gluchowski - 20 Lutego 2012, 16:05
Ano właśnie, gdzieś z tyłu głowy mi to Nowe Imperium dzwoniło, że już o nim słyszałem - a to przy okazji "Sióstr było ...
Po lekturze Pustego Ogrodu sie aż zastanawiałem, jak zrobić z całkowicie zamkniętego fabularnie opowiadania - cykl powieściowy .
A zasadniczo też zdecydowanie wolę hardkorowe sf od post apo - "Ogród" mnie trafił nie tyle dzięki apokaliptycznemu klimatowi, a MIMO tego, że nie jestem jego nadzwyczajnym admiratorem (w trakcie lektory gdzieś z tyłu głowy miałem obrazy rodem z 28 Days )
Romek P. - 20 Lutego 2012, 16:18
Ono nie jest całkiem zamknięte fabularnie, albowiem
Ale w ciemno nie chce mi się pisać całej powieści, skoro mam wydawców na inne... W fantastyce teraz regres, wystarczy zobaczyć, co się dzieje z branżowymi wydawnictwami. Jedne padają, inne ograniczają projekty... Może kiedyś.
Romek P. - 7 Maj 2012, 12:17
No dobra, pora zrobić kamingaut, wyznanie grzecznej panienki czy zdradzić sekret ponury i straszny
Otóż wznawiam dwie swoje starsze, niedostępne w sprzedaży książki. Ale że w kraju naszym ukochanym ze wznowieniami papierowymi nielekko, a rynek wydań elektronicznych rośnie, będą to wersje ebookowe. Płatne, choć cena niska. Formaty - do wyboru, wszystkie podstawowe na czytnik.
Na początek - "Rycerz bezkonny", premiera 11 maja, w wydawnictwie RW2010.
Dla przypomnienia, można tu: http://epawlak.wordpress.com/ znaleźć dwa opowiadania z cyklu o tytułowym rycerzu, Filleganie z Wake. To teksty: "Rycerz bezkonny" - prolog powieści oraz "Most demonów".
Ciekawe, kto z Was się skusi
dzejes - 7 Maj 2012, 12:40
Świetna decyzja, jeśli kupię Kindla (a to się rozstrzygnie jutro), to się skuszę.
Taselchof - 7 Maj 2012, 13:42
Romek P., podobnie jak dzejes jak będę miał Kundla w czerwcu kupuję w ciemno.
Romek P. - 7 Maj 2012, 14:28
Będzie mi miło.
Tak trochę on topic, a trochę na marginesie, wkurzyłem się na rzeczywistość. Wydanie "Rycerza bezkonnego", a na początku czerwca "Czarem i smokiem" w dużej mierze spowodowane jest faktem, że to są teksty niemal niedostępne w księgarniach, a wznowienia u nas to istna mordęga.
Jeśli te dwie książki osiągną choćby tylko przyzwoity poziom sprzedaży, zamierzam udostępnić w tej postaci wszystkie książki, do których mam prawa
merula - 7 Maj 2012, 14:52
mnie się ta koncepcja podoba.
B.A.Urbański - 7 Maj 2012, 16:41
Z tego widać, że mimo mojej niechęci do czytników, będę niedługo takie urządzenie musiał zakupić.
Romek P. - 10 Maj 2012, 15:30
No to pora na szczegóły. Tutaj jest wywiad, w którym mówię, dlaczego zdecydowalem się wypuścić wznowienie Rycerza bezkonnego w formie ebooka, a także opowiadam trochę o warsztacie.
Sama książka od północy dostępna tu: http://www.rw2010.pl/go.live.php , ale linku dziś podać nie umiem. Tu trzeba się zarejestrować, żeby ściągnąć. Cena bodaj 13 zł. Po tygodniu ma być wszędzie.
Tak oto - wkurzony światem papieru - od słów przechodzę do czynów
Sam jestem ciekaw, co z tego wyniknie.
|
|
|