To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 11:25

to faktycznie, musi być słynna
mors - 3 Stycznia 2007, 11:25

Mi przychodzi do głowy tylko Joanna Rutkowska. (imię mogłem przekręcić).
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 11:28

mors, niestety nie. To prawdziwa dama...
Fidel-F2, ponoć dla programistów very bardzo słynna.

Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 11:31

No to może Ixolite trzeba zawołać :)
mors - 3 Stycznia 2007, 11:41

Może chodzi o wyrocznię z Delphi? :roll: Ale bez googlania nie powiem jak się nazywa...
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 11:43

Wezwijcie strasznego i wielkiegoIxolite!! Może on da odpowiedź. W pytaniu jest zawarty pewien żart w stylu programistów...

mors nie. Ale coś tam brzdąka z daleka...

hjeniu - 3 Stycznia 2007, 11:46

Może chodzi o Adę? :mrgreen:
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 11:47

motherboard?
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 11:48

hjeniu, Bingo!
Coś więcej o tej damie?

hjeniu - 3 Stycznia 2007, 12:02

ADA to język programowania taki, amerykańcy używają (używali?) go do pisania oprogramowania komputerów w samolotach, rakietach i co tam komu w duszy grało. Nazwany został na cześć Augusty Ady King, lady Lovelace, córki Lorda Byrona (tak tego) która wsławiła się tym że opisała maszynę Bainbridge'a co czyni z niej mamuśkę programowania :mrgreen: W dawnych czasach, mój wykładowca od języków formalnych był fanem jej i Chomsky'ego :mrgreen:
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 12:18

hjeniu, bravo! Zadajesz i do tego buziaczki od nureczki.
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 12:24

To jedyne co wyniosłem z języków formalnych - nawet projektora się nie dało bo był podwieszony pod sufitem :twisted:

To ja wrócę do czasów napoleońskich i Półwyspu Iberyjskiego - Co oprócz zielonych kurtek wyróżniało brytyjskich strzelców (czyli żołnierzy pułków 95th Rifles, części 60th Royal American i KGL)?

Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 12:32

Dość znane jednostki.
Mieli bodajże czarne oporządzenie, w przeciwieństwie do jednostek liniowych, które nosiły białe. Czy jakoś tak.

hjeniu - 3 Stycznia 2007, 12:51

Nie o to mi chodziło. Oporządzenie "wrzuciłem" w umyśle do munduru więc nawet o nim nie pomyślałem :)
Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 12:52

No to nie wiem. Może sobie przypomnę, ale gwarancji nie dam :)
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 12:52

Myśl, myśl bo przyjdzie Nexus i Cię wyprzedzi :mrgreen:
Adashi - 3 Stycznia 2007, 12:53

hjeniu, Sean Bean aka porucznik Sharpe :mrgreen:

A wracając do Ady Byron, polecam "Maszynę Różnicową" spółki Gibson&Sterling, czyli kultowy steam-punk.

hjeniu - 3 Stycznia 2007, 12:54

Adashi, ostatnio już pułkownik, skoro widziałeś serial to powinieneś wiedzieć o co mi chodzi.
Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 12:54

Jakby co zadzwonię do kolegi. Maniak epoki napoleońskiej. Będzie wiedział.

EDIT: nie odbiera :(

Rafał - 3 Stycznia 2007, 12:58

Dla przypomnienia:
Cytat
Zasady są tradycyjne. Pytamy o wszystko, co mieści się w granicach wiedzy dostępnej dla normalnego śmiertelnika. Nie googlujemy ani w inny sposób nie sprawdzamy odpowiedzi, zatwierdzony zwycięzca zadaje kolejne pytanie. Nie może być ono ściśle specjalistyczne, więc chirurg nie pyta złośliwie o szczegóły operacji

Adashi - 3 Stycznia 2007, 12:58

Oglądałem, ale już dawno, podobno amerykanie mają kręcić remake, coś słyszałem.

A odp. chodzi o znak orła?

hjeniu - 3 Stycznia 2007, 13:01

Rafał, pytanie wcale nie jest specjalistyczne a odpowiedź na dobrą sprawę zawarta w pytaniu, wystarczy sobie skojarzyć i przypomnieć bo pewnie każdy kto się trochę interesuje historią o tym słyszał (nie wspomnę o tych co Sharpa oglądali :mrgreen: )
Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 13:03

Może to, że składali się z mieszkańców kolonii, a nie Wyspiarzy? Nie wiem, strzelam.
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 13:12

Znak orła to akurat fikcja tzn. zdobył go ale oficer lekkiej piechoty a nie strzelców, no ale bitwa się im zgadzała, więc... :D
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 13:32

Dobra. Podpowiedź - chodzi o główny element wyróźniający, od którego żołnierze tych jednostek jak i jednostki wzięli nazwę (w języku angielskim). To naprawdę takie trudne jest?

edit: I jeszcze jedno angielscy strzelcy nie byli pierwsi wcześniej byli w Prusach, w Polsce przed rozbiorami i przedrewolucyjnej Francji i dla wszystkich tych formacji ten element był wspólny (zżynany zresztą z pruskiego pierwowzoru)

Rafał - 3 Stycznia 2007, 13:34

No. Jeżeli nie nazywali się hammerliki, to trudne jest.
Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 13:34

Czyżby chodziło o to, że mają karabiny? :?
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 13:39

Adanedhel :bravo Byli uzbrojeni w gwintowane karabiny (czyli po angielsku rifle) podczas gdy reszta armii (nie tylko angielskiej) w gładkolufowe (po angielsku musket). Konkretnie chodzi o Baker Rifle czyli po polsku (żeby było łatwiej :mrgreen: ) sztucer Baker'a który miał ponad 6-krotnie większy zasięg celnego ognia niż używany przez zwykłego piechura Brown Bess. To tacy protoplaści dzisiejszych wojskowych strzelców wyborowych i sił specjalnych w jednym :D

Zadajesz.

Rafał - 3 Stycznia 2007, 13:42

Piki - bo pikinierzy
Lance - bo lancelierzy
buty - bo piechota
hm, ruscy w czasie WW2 dostali sporo harleyów, z których nota bene wiele do dziś jeździ po Polsce, może to byli po prostu Harleyowcy :lol:

Adanedhel - 3 Stycznia 2007, 13:43

Diabli nadali. Jakoś nie zwróciłem na to uwagi. W sumie miałeś rację, proste. Trza tylko słówko Rifles skojarzyć.

Dobra, to ja proste zadam.
Jak się nazywał dowódca amerykańskiej 3.Armii w czasie walk we Francji i w Niemczech w latach 1944-1945?

Partner forum