To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

Witchma - 13 Maj 2011, 10:18

Romku, wszystkiego, co najlepsze :)
Virgo C. - 13 Maj 2011, 10:25

Wszystkiego najlepszego Romku, kolejnych sukcesów życzę :)
Magnis - 13 Maj 2011, 10:32

Wszystkiego najlepszego Romku :) .
shenra - 13 Maj 2011, 11:07

Wszystkiego przechomiczego Romku :!: :D
Adon - 13 Maj 2011, 11:45

Najlepszego!
illianna - 13 Maj 2011, 12:48

Kolejnych świetnych powieści i innych literackich sukcesów (wydawniczych) a w życiu prywatnym spełnienia większości marzeń, co by było poco dalej żyć :D
terebka - 13 Maj 2011, 12:53

Tak! :D
Romek P. - 16 Maj 2011, 11:50

Bardzo Wam wszystkim dziękuję, z opóźnieniem ze względu na targi książki, na których się trochę obijałem :)
shenra - 16 Maj 2011, 11:54

Romku, tak Ci powiem, Młoda zaczęła czytać Czapkę Holmesa i podoba jej się ;P:
Romek P. - 17 Maj 2011, 09:35

I tak trzymać :) a jak dotrze do Agnieszki, książka powinna się jej spodobać jeszcze bardziej :)
shenra - 17 Maj 2011, 10:21

Jak tylko będę znać więcej szczegółów dam Ci znać ;P:
Taselchof - 19 Maj 2011, 13:39

A że tak cicho spytam co słychać w sprawie Zakonu Maltańskiego :?: Powieść powstaje :) ? może jakaś prelekcja na ten temat na Avangardzie ;P: :?:
Romek P. - 19 Maj 2011, 16:06

Powieść się pisze - i to w wersji fantastycznej jednak. W razie czego wydam ją jako e-book, jak nikt nie będzie chciał opublikować na papierze :-)

Do poczytania będzie sporo i szybko. Właśnie robi się strona cyklu, tam powinny być i fragmenty, i różności, sporo rzeczy "dookoła" głównych tekstów :)

Na Avangardzie prelekcji chyba mieć nie będę, ale za to może zdecyduję się na pewną niespodziankę, to zależy od ilości czasu poświęconego na cykl :)

Romek P. - 5 Lipca 2011, 12:12

Wieści, wieści, świeże wieści :)

Jak ktoś chce czytać, to w księgarniach teoretycznie od dziś, ale biorąc pod uwagę perturbacje na rynku, to w najbliższych dniach, pojawią się Inne okręty. Niby wznowienie, ale w rzeczywistości nowa książka, z dodanymi wątkami polskimi, mocno przerobiona. Polecam.
Edit: no i masz, drukarnia zawaliła, autor nic nie wiedział, i premiera 19 lipca dopiero. Psia kość :(

Z tego świata pojawi się - zapewne w przyszłym już roku - opowiadanie! Albowiem ponieważ postanowiłem ten świat opisać nieco szerzej.

Jeszcze w tym roku, mam nadzieję, w antologii Powergraphu opowiadanie sf :)

Z innych bajek... no tak, jak ktoś ma lenia i nie chciało mu się czytać, to może posłuchać
Miłka z Czarnego Lasu.

Obyczajówek nie polecam, chyba że ktoś ciekaw, wtedy jakoś w sierpniu/wrześniu wyjdzie druga po "Póki nas pies nie rozłączy" powieść, za sprawą wydawcy, czyli Naszej Księgarni, zwana "Związek do remontu" :-)

Wreszcie... projekt joannicki, czyli zakon rycerski i smoki versus przebrzydłe Turczyny i pirateria z Afryki Północnej. Rusza. Strona cyklu na dniach, tygodniach, po wakacjach powinno się pojawić sporo do czytania, a pierwsza książka w przyszłym roku, oby :)

To tyle tego nieco przydługiego rachunku sumienia :)

Witchma - 5 Lipca 2011, 12:17

Romek P. napisał/a
Wreszcie... projekt joannicki, czyli zakon rycerski i smoki versus przebrzydłe Turczyny i pirateria z Afryki Północnej. Rusza. Strona cyklu na dniach, tygodniach, po wakacjach powinno się pojawić sporo do czytania, a pierwsza książka w przyszłym roku, oby

Wszystkie wieści mnie cieszą, ale ta szczególnie :)

Adon - 5 Lipca 2011, 12:26

Mimo zacnych wiesci rozgrzeszenia nie bedzie. Co z Overlandem? ;P:
Romek P. - 5 Lipca 2011, 12:51

Będzie, jak tylko znajdę chwilę, żeby się tym zająć. Takie wydanie kolekcjonerskie, ze 100-200 egzemplarzy, muszę pomyśleć nad znalezieniem grafika :) Ale będzie, chociaż to stara rzecz, to niech sobie żyje :)
Ale realistycznie patrząc, nie zdążę tego zrobić w tym roku.

Adon - 5 Lipca 2011, 12:54

Ale dasz mi znac, co? I bede mogl nabyc numer 1 w tej limitowanej kolekcjonerskiej recznie numerowanej edycji? I oczywiscie autograf autora tez bede chcial tam. :)
Romek P. - 5 Lipca 2011, 12:59

Jako spiritus movens, masz to pewne :)
Romek P. - 26 Lipca 2011, 14:07

Z przyjemnością piszę, że długie starania o wznowienie mocno przerobionej wersji "Innych okrętów" przyniosły efekt i książka jest już do kupienia. Nie wiem, jak w księgarniach, bo mamy wakacje i zawirowania na rynku, ale internetowo to choćby tu: http://selkar.pl/_p_194228.html

Polecam, to jedna z moich lepszych książek :)

Ozzborn - 26 Lipca 2011, 14:17

Super! :bravo Bardzo jestem ciekaw tej nowej wersji!
terebka - 27 Lipca 2011, 15:21

Romek P. napisał/a
książka jest już do kupienia

Całe życie o tym marzyłem*

:D
____
* © Siostrzeniec Dawidek (6 l.)

Kruk Siwy - 16 Sierpnia 2011, 11:45

Przeczytałem nowe "Inne okręty", ponieważ nie czytałem starych, porównań nie będze. Mam nadzieję, że autor się nie obrazi - ale to dla mnie jego najlepsza książka - z tych, które czytałem.
Jednakowoż początek narobił mi smaku na historię daleko większą niż (uwaga spoiler) mniłość wielka i nieprzemijająca. No i jak dla mnie historia opowiedziana troszkę zbyt współczesnym językiem. Rozumiem, no wsio taki żal.
Gratulacje i mam nadzieję, na więcej podobnych lektur dzieł szanpana.

Romek P. - 25 Sierpnia 2011, 10:04

Dzięki za dobre słowo, Kruku. Myślę, że jeśli nie znasz, powinieneś sięgnąć po "Cabezano. Król karłów". Nie wiem, czy lepsza, ale na pewno nie gorsza :)

A co do języka, widzisz, świadoma decyzja. Prawdopodobnie potrafiłbym wystylizować ten tekst bardziej, ale nie widzę sensu - po prostu skończyłoby się to, niestety, znacznie mniejszą liczbą czytelników. Tak myślałem wtedy, ale dziś, patrząc na to, co dzieje się na rynku wydawniczym... Nie, Kruku, obawiam się poważnie, że jeśli język staje się barierą, to albo tekst z trudem znajduje wydawcę, albo z jeszcze większym trudem czytelnika (i znam konkretne przykłady).

Co zresztą przewiduję w przypadku swojego joannickiego cyklu. I tak go napiszę, ale z wydaniem będą problemy, to już wiem. Bo on jest tak stylizowany jak "Inne okręty".

Kruk Siwy - 25 Sierpnia 2011, 11:40

Problemy? Bo widziałem piękną zajawkę książki pt. "Ogień Zazima", to nie jest z cyklu joannickiego?
Co do języka to nie chodziło mi o pełną stylizację, sam - jako czytelnik - tego nie lubię, raczej o trochę więcej "atmosfery" epoki. Ale, każdy demiurg władcą w swoim uniwersum.

Do "Cabezana" zaglądałem, ale jeszcze w wersji pierwotnej. Jak trafi mi książka do rąk nie omieszkam się wypowiedzieć.

Kasiek - 29 Sierpnia 2011, 08:01

poszłam do przyjaciółki, patrzę, a tak wypożyczona z biblioteki książka Romka "Póki pies..." :D "O, mówię, znam tego pana, świetny człowiek, książki też rewelacyjne, jak Ci się czyta?" A ona: "Tak fajnie, że oddam tę i kupię sobie na stałe" :D
Romek P. - 29 Sierpnia 2011, 10:23

Cytat
Problemy? Bo widziałem piękną zajawkę książki pt. Ogień Zazima, to nie jest z cyklu joannickiego?

To nie będzie fantastyka, w zasadzie :) więc nie, nie z tego cyklu, coś, co wyszperałem szukając materiałów do "Miecza zakonu".

Kasiek napisał/a
A ona: Tak fajnie, że oddam tę i kupię sobie na stałe :D

O, cieszę się :) a książka rzeczywiście zbiera dobre opinie i chyba mi się udała :)

Hubert - 29 Sierpnia 2011, 11:23

Romek P., wokół "Póki pies..." i ja się kręcę. :)
Romek P. - 29 Sierpnia 2011, 12:41

Kup, kup :) ktoś forum musi się poświęcić dla ludzkości i przeczytać, żeby można tu było napisać o moich nie tylko fantastycznych książkach :D
RD - 29 Sierpnia 2011, 12:45

Sosnechristo napisał/a
Romek P., wokół Póki pies... i ja się kręcę. :)

Ale nie za własnym ogonkiem, mam nadzieję? :mrgreen:
Nie gniewaj się, Sosne, nie mogłem sobie odpuścić...

Partner forum