Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
nureczka - 18 Kwietnia 2016, 18:15
ketyow napisał/a | Ale mówimy o konkretnym przypadku. |
Odniosłam wrażanie, że wnioskujesz jedynie na podstawie faktu, że wydawnictwo zleciło nowe tłumaczenie i zaprotestowałam przeciwko stosowaniu takiej logiki. O konkretnym przypadku się nie wypowiadam, bo nie czytałam. (Albo jeśli czytałam, to nie pamiętam).
Iscariote - 26 Kwietnia 2016, 10:52
Możecie polecić coś z podróżami w czasie, pętlami, alternatywnymi wyborami? Z filmami, serialami w tej tematyce nie ma problemu (aktualnie oglądam kanadyjskie Continuum), ale książkowo nic nie przychodzi mi do głowy. I bardziej mi chodzi, o to żeby bohater zmieniał coś w swoim życiu, swojej linii czasowej, a nie przeniósł się do innej epoki i spotykał Rzymian.
Natrafiłem na książkę Wersje Nas Samych - Barnett, która prezentuje 3 wersje tych samych wydarzeń, w zależności od tego co w kluczowym momencie zrobiliby bohaterowie. Tyle że to romans.
Ktoś kojarzy coś takiego w wersji fantastycznej?
Nocturn - 26 Kwietnia 2016, 11:12
hm..
"Wieczna Wojna" Joe Haldemana?
"Wechikuł Czasu" Wellsa?
Ale nie ma zmian we własnym zyciu.
thinspoon - 26 Kwietnia 2016, 11:25
Nocturn napisał/a |
Wieczna Wojna Joe Haldemana?
|
??
Nocturn - 26 Kwietnia 2016, 11:52
thinspoon,
??
NO niby nie ma tam podróży w czasie sensu stricte, tylko problemuy z dylatacją czasu.
Ale warto
Fidel-F2 - 26 Kwietnia 2016, 12:07
Wieczna wojna to dość nędzna popierdółka
Cylinder van Troffa
Rafał - 26 Kwietnia 2016, 12:12
Iscariote, Koniec wieczności czytał? To chyba klasyka pętli.
http://lubimyczytac.pl/ks...niec-wiecznosci
Magnis - 26 Kwietnia 2016, 13:55
Stephen Baxter Statki czasu
Paul Anderson Strażnicy czasu
Andre Norton cykl Agenci czasu
Iwan - 26 Kwietnia 2016, 14:19
może Przez ocean czasu Korewickiego
Magnis - 26 Kwietnia 2016, 17:51
Robert Silverberg Program Wahadło
Terry Pratchett Straż nocna
Poul Anderson Stanie się czas
Dean Koontz Grom
ketyow - 26 Kwietnia 2016, 20:35
Dr Futurity Dicka. Może nie do końca o to Ci chodzi, ale to jedna z moich ulubionych książek.
Romek P. - 26 Kwietnia 2016, 21:19
Iscariote napisał/a | Możecie polecić coś z podróżami w czasie, pętlami, alternatywnymi wyborami? Z filmami, serialami w tej tematyce nie ma problemu (aktualnie oglądam kanadyjskie Continuum), ale książkowo nic nie przychodzi mi do głowy. I bardziej mi chodzi, o to żeby bohater zmieniał coś w swoim życiu, swojej linii czasowej, a nie przeniósł się do innej epoki i spotykał Rzymian.
Natrafiłem na książkę Wersje Nas Samych - Barnett, która prezentuje 3 wersje tych samych wydarzeń, w zależności od tego co w kluczowym momencie zrobiliby bohaterowie. Tyle że to romans.
Ktoś kojarzy coś takiego w wersji fantastycznej? |
Grimwood - Powtórka
Bardzo dobra książka, choć fantastyka w niej pretekstowa, to obyczaj: http://www.biblionetka.pl/art.aspx?id=11262
ketyow - 26 Kwietnia 2016, 22:27
Próbowałem tego Grimwooda kupić od lat, a teraz patrz, na allegro w okolicach 50 zł.
Adon - 26 Kwietnia 2016, 22:55
Iscariote, ze zmianą życia bohatera fajny motyw był we "Wrotach Anubisa" Powersa. Mało w sumie znana, a zacna książka.
Luc du Lac - 26 Kwietnia 2016, 22:59
Wolfgang Jenske Ostatni dzien stworzenia
Opowiadanie Jeszcze jeden martwy dziadek
konopia - 27 Kwietnia 2016, 09:35
Cytat | Jeszcze jeden martwy dziadek | a to pamietam z fantastyki!
dla rozumiejących języki obce/potrafiących użyć tłumacza google jest lista:
http://bestsciencefiction...hp#glance_cnt25
co mi przypomina, że już kilkanaście lat mija od Hyperion'a (grobowce czasu płynące na przeciw czasowi, dobrze pamiętam?) chyba wrócę do tej książki, tylko kto wie gdzie jest moja kopia, u rodziców, teściów, czy brat zabrał...
Cały cykl był juz potem taki sobie, ale hyperion z tego co pamiętam był genialny, ciekawe jak mi teraz podejdzie, trzeba będzie go poszukać latem w Polsce.
Martva - 27 Kwietnia 2016, 09:49
konopia napisał/a | Hyperion'a |
Serio?
konopia - 27 Kwietnia 2016, 10:27
no, serio, tak dawno to czytałem, że już nie pamiętam za bardzo treści, pozostało mi tylko ogólne wspomnienie, że to dobre było, to gdzieś w ubiegłym wieku było.
Chociaż, pewnie zaraz się okaże, że w twojej wypowiedzi chodzi zapewne o coś innego, więc wyjaśnij, napisz jak nierozgarniętemu, prosto, w łatwy sposób, nie licz na moją domyślność, błyskotliwość czy inteligencję.
Agi - 27 Kwietnia 2016, 10:35
konopia, Hyperiona piszemy bez apostrofu.
Martva - 27 Kwietnia 2016, 10:45
Pogrubiłam apostrof ale słabo widać Pada, zimno i mam dzień bycia czepialską suczą.
konopia - 27 Kwietnia 2016, 11:17
Martva, a, no tak. Mój błąd.
Ja jestem wyjątkowo niedobry jak mnie coś bierze, przeziębienie, katar itp... wtedy bez kija nie podchodź.
I na kacu jestem paskudny.
Iscariote - 28 Kwietnia 2016, 09:30
O dziękuję wszystkim za propozycje lista długa, będzie co czytać.
konopia - 17 Maj 2016, 10:38
Córka, lat 12, zakupiła sobie książkę, Dziewczyna z pociągu (za 3 funty w tesco nabyła, oczywiście w oryginale - The Girl on the Train - Paula Hawkins).
I w związku z tym pojawia się pytanie:
zabrać czy pozwolić czytać?
Bo cos mi po głowie chodzi, że ktoś na forum to przeczytał.
Fidel-F2 - 17 Maj 2016, 10:53
Zabierz i zlej düpę pasem.
Kruk Siwy - 17 Maj 2016, 11:47
Mniej lakonicznie:
http://polekturze.blogspo...nazpociagu.html
bio - 17 Maj 2016, 15:40
Co do przenosin w czasie, to jeszcze dość nowa Pierwszych piętnaście żywotów Harryego Augusta pani North ( kolejny pseudonim). W zamyśle podobna do Powtórki Grimwooda, ale nie tak dobra. Dużo logicznych dziur, ale jednak jako czytadło spełnia swe zadanie.
konopia - 17 Maj 2016, 16:14
Kruk Siwy, dzięki!
Fidel-F2, nie zleję bo jeszcze mi odda, za duża jest, ma niebieski pas w sztukach walki
poza tym podobno dzieci nie wolno bić, bo najpierw są za małe i nie wiedzą za co dostają, a potem jak podrosną to w szkole je nauczą gdzie mają zadzwonić ja je w domu biją, jeśli od razu nie chcą o tym pani w szkle zameldować (moja chodziła po domu i recytowała ten darmowy numer już parę lat temu, taka linia pomocowa dla dzieci, niestety dla rodziców nie ma linii są tylko spotkania grupy wsparcia, jeśli rodzicielstwo wydaje się zbyt trudne , zwariowana ta cywilizacja zachodnia)
bio - 17 Maj 2016, 21:39
konopia, mylisz się . Dzieci wszystko wiedzą. A za co, to już na bank. A rodzica sprawa, tak wychować bachora by nie donosił. Ja wychowałem tak, że nie musiałem po pupie. Raz na jedno przez okres do dorosłości mi wyszło. Markowane bardziej a zapamiętane. Wiedziały o co szło i do dziś z rozrzewnieniem wspominają - raz, gdy tata był stanowczy. Prosta prawda, że to się wynosi z domu. Jak czytanie książek.
Luc du Lac - 9 Lipca 2016, 23:44
szukam Feniksa (lata '90) w którym naczelny? w felietonie (bodajże umieszczonym na wewnętrznej okładce, rozprawił się z tajemnym przesłaniem/niezwykłe liczby dowodu osobistego (tego starego) - kojarzy ktoś coś ? który to numer był ? może ew. zrobić skan ?
oczywiście chodzi o felieton
dziękuje z góry.
Adon - 12 Lipca 2016, 01:44
Jeśli poczekasz do weekendu, to mogę poszperać w Fenixach.
Ja natomiast proszę o polecankę - sporo osób zachwycało się Akuninem, uważacie, że warto sięgnąć po coś spod jego pióra? Jeśli tak - od czego zacząć? Dodam, że wolałbym przeczytać najlepszą książkę i potem nawet czytać te słabsze, niż odwrotnie (tak zaczynałem z Nesbo i strasznie długo mi zajęło przekonanie się do niego).
|
|
|