To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Adashi - 2 Stycznia 2007, 12:19

Haletha, :bravo

Tylko bardziej do wątku z liemrykami się nadaje. Jestem już bohaterem 2 limeryków, wow jak fajnie. Dzięki.

Adanedhel - 2 Stycznia 2007, 12:22

No, popularny jesteś :mrgreen:
Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 12:22

poszli stąd
tu poważny naukowy wątek jest

Adanedhel - 2 Stycznia 2007, 12:24

Fidel-F2, może powinieneś kolor na zielony zmienić? :mrgreen:
Adashi - 2 Stycznia 2007, 12:24

Dobra, już spox.

feralny por. zadajesz!

feralny por. - 2 Stycznia 2007, 12:27

Pytanie oddaję, bo siedzę na walizkach, a tam dokąd wyjadę neta mieć nie będę. Może niech zada ten kto odpowiedział na pytanie o największy organizm.
Kruk Siwy - 2 Stycznia 2007, 15:23

Adashi, napiszesz - pokaż! Nie bońdź szujom.

Haletha, medycyna notuje takie przypadki - ale to jest uleczane.

Wygoglałem że ten grzybek szacunkowo waży 6 500 ton! Jest rzeczywiście największy.

Adashi - 2 Stycznia 2007, 15:37

Kruk Siwy, na pewno, masz to jak w banku. A tymczasem zdaje się, że teraz Ty zadajesz. :D
Kruk Siwy - 2 Stycznia 2007, 15:43

No to tak z bokowca:
Hiszpania. Epopeja napoleońska. Jak Hiszpanie nazywali ułanów Konopki z Legii Nadwiślańskiej. Najlepiej w języku oryginalnym ostatecznie po polsku, proszę.

hjeniu - 2 Stycznia 2007, 18:26

E Polacos Picadores Infernos (nie śmiejcie się po hiszpańsku znam tylko gracias i puta :mrgreen: ) co w dowolnym przekładzie znaczy - lansjerzy z piekła
dzejes - 2 Stycznia 2007, 20:12

Co do pytania o największy organizm żywy - mamutowce osiągają podobną wagę, znaczy ok. 6500 ton.

Więc nieprecyzyjne :P

Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 20:18

Ja znalazłem dane mówiące, że największy mamutowiec Generał Sherman waży od 1200-2000 ton
dzejes - 2 Stycznia 2007, 20:32

Sherman nie jest mamutowcem, a sekwoją.

Za to jest prawdopodobnie największym organizmem jeśli chodzi nie o ciężar, a o objętość.

Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 20:34

Cytat
Największy żyjący obecnie okaz mamutowca olbrzymiego, drzewo o nazwie General Sherman, posiada przy wysokości 84m i średnicy pnia 9m masę około 1200 ton, co stanowi ponad dziesięciokrotność masy największego zwierzęcia wszechczasów - płetwala błękitnego ! A trzeba podkreślić, że General Sherman wcale nie jest największym zarejestrowanym kiedykolwiek drzewem; prawdziwy rekord należy do nieżyjącego już niestety osobnika tego samego gatunku, który mierzył 135m wysokości i posiadał pień o średnicy prawie 12m !
Obecnie mamutowiec olbrzymi jest w posiadaniu tylko rekordu masy; aktualny rekord wysokości należy natomiast do sekwoi wiecznie zielonej i wynosi 115m.

nie ja to wymyśliłem
tutaj

Agi - 2 Stycznia 2007, 20:38

Kruku Siwy, to co z tymi lansjerami, bo za chwilę odpowiedź hjenia utonie wśród innych postów.
Fidel-F2 - 2 Stycznia 2007, 20:39

właśnie, właśnie do merytum
dzejes - 2 Stycznia 2007, 20:43

Hmm... Mój błąd - czytałem tylko łacińskie nazwy i angielskie.

Właśnie szukam danych dot. wagi.

Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 00:40

hjeniu, dobrze. Moja znajomość hiszpańskiego jest taka jak Twoja - zapamiętałem "los infernos picadores" w sumie wychodzi na jedno. Zadajesz!
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 08:39

To ja też coś z działki "polak potrafi" - Jak się nazywało i kto wynalazł urządzenie, którego wersje rozwojowe po dziś dzień są w prawie każdym wozie pancernym na świecie? (nie napiszę co to ustrojstwo robiło bo było za prosto :twisted: )
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 09:21

peryskop
Rafał - 3 Stycznia 2007, 09:24

koło
hjeniu - 3 Stycznia 2007, 09:28

Fidel no wziełeś i zgadłeś :bravo , powiedz jeszcze może co w nim takiego wyjątkowego było i kto go wynalazł i zadawaj.
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 09:47

powiem tak
strzał kompletny, potem sprawdziłem i wyszło, że Heweliusz ale o co chodzi z tą wyjątkowościaą to nie mam pojęcia
Rafał myślisz, że to my wynaleźliśmy koło? no kto wie.

pytanie

W międzywojniu mieliśmy sporą flotylle rzeczną, jak się nazywała i gdzie był obszar jej działania. W zasadzie były dwie, ale chodzi mi o tą większą.

Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 09:55

Fidel-F2, oczywista Flotylla Pińska. Parę monitorów i kutrów. Rzeka Pina i okolice. Tzw. mokradła pińskie.
Komuniści je osuszyli...
Floltylla walczyła we wrześniu.

hjeniu - 3 Stycznia 2007, 10:08

Fidel chodziło mi raczej o peryskop odwracalny wynaleziony w 1934 roku przez inż. Rudolfa Gundlacha zastosowany przed wojną w polskich tankietkach TKS i czołgach 7TP, licencję sprzedano firmie Vickers i był stosowany w brytyjskich czołgach, od Brytyjczyków sciągneli go Amerykanie a od nich Rosjanie i na pokładach T-34 peryskop wrócił do Polski wraz czterema pancernymi i psem :wink: I jak napisałem w pytaniu jest stosowany do dzisiaj w większości wozów pancernych na świecie.

Flotylla Pińska. Polesie.

edit: Przez tą cholerną pracę człowiek nawet na pytanie nie ma czasu odpowiedzieć :mrgreen:

Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 10:09

ogólnie dorzecze Prypeci, a ze względu na niski stan wód we wrześniu, w dużej mierze walczyła pieszo

naturalnie Kruku zadajesz

Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 11:16

No dobra. A teraz dla odmiany - pytanie z dziedziny historii informatyki.
Kto jest w tej dziedzinie (informatyce)najsłynniejszą kobietą? Hm?
Pytanko za poduszczeniem nureczki.

Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 11:18

nie znam ni jednej :mrgreen:
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 11:20

I nie ma się czym chwalić... (to tak dla nureczki). Bo ja sam poznałem imię tej damy kwadrans temu...
Pako - 3 Stycznia 2007, 11:24

Hmm... Nureczka? ^_^ nie.... to by było zbyt proste jednak, czuję, że tak nie podpuszczasz ;)
Znowu morsa tu napuściłęm, zaraz bedzie rozwiązanie :P

Partner forum