To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

NURS - 10 Grudnia 2010, 17:08

Jakim cudem trafiłes do videografu?
Romek P. - 10 Grudnia 2010, 17:51

Miałem nietypową książkę i wydałem ją w nietypowym wydawnictwie :)
NURS - 10 Grudnia 2010, 18:22

chodziło mi o to, ze Rebis np. specjalizuje się w podobnej prozie. a większy jest i chyba lepszy rynkowo.
Agi - 10 Grudnia 2010, 18:28

Romek P. napisał/a
Gdyby ktoś z Was był ciekaw, co teraz piszę, to tutaj można przeczytać pierwszy rozdział mojej najnowszej książki, lekko fantastycznej, w klimatach historycznych.
Właśnie tej, którą mam na obrazku :)

Ja mam już swoją, Twoją książkę. :)

Romek P. - 10 Grudnia 2010, 22:15

NURS napisał/a
chodziło mi o to, ze Rebis np. specjalizuje się w podobnej prozie. a większy jest i chyba lepszy rynkowo.

Oj, ale mój "Cabezano" jednak nie jest stricte powieścią historyczną w typie Rebisowskim. Jasne, że gdyby mnie tam chcieli, to następne książki - te naprawdę historyczne, które się piszą - bym tam wydał :)

Agi napisał/a

No to teraz będę się bać wrażeń z lektury :)

A propos, pierwsza recenzja z tej powieści: http://zbrodniawbibliotec...aturowalegenda/
Bardzo sensowna, w rzadkim typie, kiedy autorowi recenzji chciało się zastanowić, o czym autor książki naprawdę napisał.

terebka - 23 Grudnia 2010, 19:45

Tak więc przeczytane w następującej kolejności:

Wilcza krew, smoczy ogień
Armia ślepców
Cabezano. Król karłów

Chronologicznie, znaczy zgodnie z kolejnością nadaną im przez samego Autora. Wrażenia? Jak najbardziej pozytywne chyba, bo już się zastanawiam nad zakupem kolejnych, znaczy poprzednich :wink: Zarówno zbiór opowiadań jak i obie powieści świadczyć mogą, że Autor znalazł upodobanie w zasmucaniu czytelnika. Może powininenem dla otarcia łez, rozlanych nad losem Cabezano, rozejrzeć się za czymś weselszym? Pogodnik będzie dobry? :)

ilcattivo13 - 23 Grudnia 2010, 22:02

no jak nie jak tak... Można się rozerwać po cięższych lekturach :wink:
Romek P. - 27 Grudnia 2010, 10:52

terebka napisał/a
Chronologicznie, znaczy zgodnie z kolejnością nadaną im przez samego Autora. Wrażenia? Jak najbardziej pozytywne chyba, bo już się zastanawiam nad zakupem kolejnych, znaczy poprzednich :wink: Zarówno zbiór opowiadań jak i obie powieści świadczyć mogą, że Autor znalazł upodobanie w zasmucaniu czytelnika. Może powininenem dla otarcia łez, rozlanych nad losem Cabezano, rozejrzeć się za czymś weselszym? Pogodnik będzie dobry? :)

Hm, no niezbyt pozytywne te moje historie, zgoda :)
Pogodnik będzie dobry, ale może coś równie optymistycznego, choć z innej, obyczajowej bajki?

terebka - 28 Grudnia 2010, 17:27

Ściągnąłem pedeefa z pierwszym rozdziałem i muszę zauważyć, że też jakby się smutnawo zaczynało.

Spoiler:

Agi - 1 Stycznia 2011, 21:28

Romek P. napisał/a
Agi napisał/a:

No to teraz będę się bać wrażeń z lektury :)

Cabezano. Król karłów przeczytany.
Piękna i gorzka opowieść.
Początkowo działała na mnie kojąco, poczytywałam sobie po kilka stron przed snem, ale wraz z rozwojem akcji robiło mi się coraz smutniej, nie żałuję jednak lektury.
Lubię Twój styl i niespieszne snucie opowieści.

Romek P. - 2 Stycznia 2011, 15:07

Bardzo się cieszę, że Cię ta powieść nie zawiodła.
Tak, coraz częściej łapię się na tym, że taki ze mnie - przynajmniej w tych rzeczach zahaczających o historię - optymistyczny smutasek :) ale z drugiej strony, opowieść o Cabezano nie miała prawa być specjalnie optymistyczna, chociaż...?

Będzie więcej takich tekstów, Agi, w tym roku. Zrezygnowałem lub zrezygnuję w najbliższym czasie z kilku projektów peryferyjnych, aby móc snuć takie opowieści. Aby tylko czytelnicy dopisali...

Agi - 2 Stycznia 2011, 15:35

Piszę się awansem.
Romek P. - 25 Stycznia 2011, 17:19

A teraz coś z zupełnie innej beczki: chyba się trochę zapsiłem :)
Kasiek - 25 Stycznia 2011, 18:11

O, dziś nawet widziałam zapowiedź tej książki i umknęło mi Twoje nazwisko. Fajnie, będzie co czytać :)
Romek P. - 24 Lutego 2011, 12:18

Lynx napisał/a
Romuald Pawlak- Pogodnik Trzeciej Kategorii tom II i III

terebka napisał/a
Przyszły dzisiaj. Trzy tomy Pogodnika.... I dobrze :)

Gdyby zdarzył się taki zadziwiający przypadek, że się Wam spodobają kolejne części, ale uznacie, że koniec jakiś dziwny, służę jeszcze jednym rozdziałem, powiedzmy "tomem 3 i pół" :)

Agi - 24 Lutego 2011, 12:20

Romek P. napisał/a
służę jeszcze jednym rozdziałem, powiedzmy tomem 3 i pół :)

Gdzie go można znaleźć?

Adon - 24 Lutego 2011, 12:25

ksiegarniawarszawa.pl w ramach zadośćuczynienia, że nie mieli książki Romka na stanie, dosłała mi "Noc szarańczy" Jewgienija.
Romek P. - 24 Lutego 2011, 12:30

Agi napisał/a
Romek P. napisał/a
służę jeszcze jednym rozdziałem, powiedzmy tomem 3 i pół :)

Gdzie go można znaleźć?

Na przykład tu: http://www.romek-pawlak.p...niazdo-dodatek/
I to jest ostatecznie najostatniejszy z ostatnich finałów tej historii :)

Adon, ładnie z ich strony, a ja nie żałuję, bo Jewgienij też dobrze pisze :)

Agi - 24 Lutego 2011, 12:32

Dziękuję Romku, pozwolę sobie to wydrukować na własny użytek, jeśli nie masz nic przeciwko.
Romek P. - 24 Lutego 2011, 12:34

Ależ oczywiście! Gdyby to ode mnie zależało, to bym dokładał do każdego egzemplarza...

Tylko to jest faktyczny ostatni rozdział, nie da się go czytać nie znając poprzednich. Czasem pisywałem opowiadania "w bok" od jakiejś historii, ale to nie jest, niestety, żadne opowiadanie.

Agi - 24 Lutego 2011, 12:44

Romek P. napisał/a
Tylko to jest faktyczny ostatni rozdział, nie da się go czytać nie znając poprzednich.

Wszystkie tomy Pogodnika przeczytałam, z dużą przyjemnością na dodatek. :D

Romek P. - 24 Lutego 2011, 12:47

Ups :) To jeżeli pamiętasz tę historię choćby z grubsza, to ten ostatni rozdział tym bardziej Ci się spodoba :D
Agi - 24 Lutego 2011, 12:50

Jasne, że pamiętam. :D
Adon - 24 Lutego 2011, 12:55

Romek P. napisał/a
Adon, ładnie z ich strony, a ja nie żałuję, bo Jewgienij też dobrze pisze :)

No, fakt, to było bardzo miłe. Jewgienija też chętnie poczytam, ale Twoja książkę gdzieś kupię tak, czy inaczej. W sumie w autorskim wątku powinienem zapytać, no ale skoro już tu gawędzimy - jakieś plany odnośnie "Overlandu i okolic" się wyklarowały?

Romek P. - 24 Lutego 2011, 15:12

Wiesz, to jest bardzo dziwne, a Ty mi zabiłeś klina... i postanowiłem zrobić tak: nie ma co szukać wydawcy na normalny nakład, ale przecież można zrobić taką kolekcjonerską ciekawostkę. I mam zamiar. W końcu sto egzemplarzy na cyfrówce nie powinno wyjść zbyt drogo. Tylko muszę znaleźć dobrego rysownika, bo inaczej to nie ma sensu, i wymyślić jakiś sposób dystrybucji bez prowadzenia papierów :)
terebka - 24 Lutego 2011, 15:28

Jak tylko przeczytam wszystkie tomy, z pewnością zajrzę, gdzie link prowadzi, Romku P.. Nie mówię, że to będzie już jutro, ale raczej prędzej, niż później :)
Adon - 24 Lutego 2011, 16:58

Romku, trzymam kciuki i Ciebie za słowo. :D
ilcattivo13 - 24 Lutego 2011, 20:45

ja też, a jakby co, to piszę się na jeden z egzemplarzy "Overlandu i okolic" :)
Agi - 13 Maj 2011, 10:02

"a imię jego czterdzieści i cztery"
Romku, życzę nieustającej weny, zadowolonych czytelników i życzliwych wydawców.
Wszystkiego najlepszego! :D

cranberry - 13 Maj 2011, 10:05

Dołączam się do życzeń!

Partner forum