Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
dzejes - 13 Lipca 2010, 16:01
baranek napisał/a | czy wielożeństwo w Polsce jest zabronione bez względu na wyznanie? |
A czy Polska jest państwem wyznaniowym?
Kodeks karny, art. 206:
Kto zawiera małżeństwo, pomimo że pozostaje w związku małżeńskim,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Piech - 13 Lipca 2010, 16:26
Miria napisał/a | Piech napisał/a | 3. lingwistyka stosowana |
Oczywiście zależy od uczelni, ale z mojego doświadczenia - sporo historii i kultury krajów anglosaskich, tłumaczenia wszelkiego rodzaju (specjalistyczne - prawnicze, techniczne, ekonomiczne, literackie, tłumaczenia ustne i pisemne), ja miałam też metodykę nauczania i pokrewne a poza tym sporo mało przydatnych rzeczy typu gramatyka porównawcza, analiza dyskursu, semantyka i takie tam. Zajęć rozwijających umiejętności językowe jako takich jest raczej niewiele. Podejrzewam, że na dziennych jest więcej tych mało przydatnych rzeczy. Moim zdaniem takie studia dają niezłe wyobrażenie o pracy tłumacza i pozwalają się ukierunkować na najbardziej odpowiadającą dziedzinę (dzięki nim porzuciłam złudzenia i stwierdziłam, że tłumaczem nie będę ). Można też oczywiście uczyć języka. Lub też zostać na uczelni i katować studentów swoimi mądrymi przemyśleniami w temacie językoznawstwa. |
Dzięki. Tylko że, aby zostać nauczycielem musiałby dodatkowo jeszcze zrobić magisterium, bo te studia są trzyletnie.
nureczka - 13 Lipca 2010, 17:10
Kai, u nas na wydziale problem dziury też był poruszany. Chociaż prowadzący wybrał inny desygnat.
Anonymous - 13 Lipca 2010, 17:31
Piech napisał/a | Dzięki. Tylko że, aby zostać nauczycielem musiałby dodatkowo jeszcze zrobić magisterium, bo te studia są trzyletnie. |
Ja pisałam o trzyletnich studiach uzupełniających magisterskich gwoli ścisłości. Ale tak czy inaczej, zapewne po tych trzyletnich można zrobić jakieś dwuletnie magisterskie? Dwustopniowość teraz chyba jest bardzo powszechna. Poza tym, przynajmniej w przypadku klas I-III wystarczają studia zawodowe, a chyba na całą podstawówkę nawet. Tylko kto by chciał być nauczycielem.
Piech - 13 Lipca 2010, 17:33
Trudno przecenić rolę purystów językowych. Tam gdzie dzieje się coś nowego - jak w nauce, w technologii - powstaje straszny kociokwik i ktoś to musi porządkować. W moim środowisku jest sporo kolegów, którzy biorą to na siebie. Po czyimś wystąpieniu wstają i poprawiają bezlitośnie. W ich obecności wiadomo, że trzeba się starać. To jest praca organiczna, u podstaw.
edit: to pisane w związku z nazewnictwem.
Kai - 13 Lipca 2010, 18:52
nureczko, w mojej praktyce spotkałam się jeszcze z innym rozróżnieniem - śruba to do metalu, wkręt to do drewna. Ale każdy przemysł ma swój własny język - nic się na to nie poradzi. Warsztaty przynajmniej na to uczulają.
nureczka - 14 Lipca 2010, 12:58
Odtwarzacz BlueRay opluł mnie komunikatem "Nieobsługiwany kodek". Efekt: obraz jest przecudnej jakości ale zero głosu. W związku z tym mam pytanie czy istnieje metoda chałupnieczej przeróbki pliku w formacie AVI (Z innymi plikami w formacie AVI nie ma kłopotu - hulają aż miło)? Jeśli się da, to jak? Aha, i jak określić rodzaj kodeka akceptowany przez odtwarzacz?
Adon - 14 Lipca 2010, 13:02
nureczko, obsługiwane formaty powinny być wyszczególnione w instrukcji sprzętu. Najłatwiej będzie Ci przekodować film tym darmowym programem. W video zostaw "Stream Copy", w audio możesz spokojnie zaryzykować ustawienie na mp3 bo jest najpopularniejszy (ale będzie wtedy stereo! jeśli film ma dźwięk w 5.1 trzeba by dobrać inny kodek) niech tam będzie z jakością 192kbps. Wsio powinno działać.
nureczka - 14 Lipca 2010, 20:38
Adon, ogromnie dziękuję. Wszystko hula aż miło!
nureczka - 14 Lipca 2010, 20:39
Piszę post pod postem, bo ten jest z zupełnie innej bajki.
W UK osoby chore n cukrzycę mogą dostać specjalny identyfikator (wydaje go Diabetes UK). Czy w Polsce istnieje coś podobnego?
ketyow - 14 Lipca 2010, 21:10
Gdzie w Wawie kupię glany? Konkretnie glany Wojasa? Byłem w dwóch firmowych sklepach Wojasa na razie, oblazłem cztery centra handlowe, ale "moda" wygryzła z rynku normalny ubiór i glanów nigdzie dostać nie można. U nas w Olsztynie CH jest jedno i to maleńkie, ale nawet tam mamy militarny.
feralny por. - 14 Lipca 2010, 21:15
W predatorze byłeś?
ketyow - 14 Lipca 2010, 21:21
Nie byłem. Gdzie to?
feralny por. - 14 Lipca 2010, 21:22
Tu:
http://www.zumi.pl/14286,...zawa,firma.html
Powinni mieć.
ketyow - 14 Lipca 2010, 21:27
Dzięki!
nureczka - 17 Lipca 2010, 11:28
Czy da się tak ustawić PowerPointa (Power Point 2007), by publiczność widziała tylko slajdy, a na ekranie komputera były widoczne także moje notatki. Chodzi mi o to, by mieć pod ręką ściągawkę bez konieczności drukowania slajdów (mam z tym kłopot).
Pako - 17 Lipca 2010, 13:41
Da się Ale nie pamiętam jak, zaraz postaram się przypomnieć sobie.
E: przypominanie sobie idzie ciężko raczej... zapewne dlatego, że do tego potrzebne są dwa monitory, a posiadam tylko jeden aktualnie w kompie. Ale na pewno się da, bo z tego korzystałem, tylko nie pamiętam jak się to odpalało. Powinno to być gdzieś widoczne na zakładce pokaz slajdów albo gdzieś, ale zastrzel, nie potrafię sobie przypomnieć.
ketyow - 17 Lipca 2010, 15:12
Projektor widziany jest pewnie jako drugi monitor? Nie stać mnie na taki drogi sprzęt, więc nie jestem pewien, ale jeśli tak, to zamiast trybu clone (który powoduje, że na ekranie projektora i laptopa jest to samo) można ustawić extended (który rozszerza ekran o jeden monitor). Robi się to w sterownikach karty graficznej. Wtedy przeciągasz powerpointa na projektor, a to co masz na ekranie laptopa nie jest widoczne dla publiczności. Wadą takiego rozwiązania jest to, że wtedy pokaz slajdów będzie tylko na projektorze, nie będziesz go mieć na laptopie. Po prostu masz jakby dwa oddzielne pulpity i przeciągasz programy i okna pomiędzy nimi.
Natomiast co do dokładnie takiego rozwiązania o jakim mówisz - nie wiem i nie bardzo mam jak sprawdzić.
Pako - 17 Lipca 2010, 15:23
Nie, jest z pewnością rozwiązanie typu: prezentacja wyświetla się na jednym monitorze, a power point z miniaturami slajdów i komentarzami na drugim. Ale po prostu nie potrafię skojarzyć jak się to robiło.
ketyow - 17 Lipca 2010, 15:36
Tak się to robi:
Aj wcięło mi kursor, ale jest tam "pokaż prezentację na" i wystarczy wybrać drugi monitor/projektor i działa, na jednym ekranie mam powerpointa całego, na drugim samą prezentację.
nureczka - 18 Lipca 2010, 08:44
ketyow, Pako, jesteście WIELCY. Dziękuję, dziękuję, dziękuję!
rybieudka - 18 Lipca 2010, 11:30
Hej! Przyszedł do mnie jakis taki mail, niby z gmaila proszący o weryfikacje konta. Przypuszczam,że to spam (tak na 99,9%), ale wolę sie upewnić. dostał ktoś jeszcze taki cuś:
Cytat | Due to the congestion in our Gmail servers,there would be removal of all unused Gmail Accounts.You will have to confirm if your E-mail is still active by filling out your login info below after clicking the reply button, or your account will be suspended within 24 hours for security reasons.
Account Name:
Password:
DOB :
Country :
Note: This email is only for Account owner.
Thank you for using Gmail !
The Gmail Team
|
Z góry dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu o konieczności oznaczenia tego jako spam
ketyow - 18 Lipca 2010, 11:37
Mam dwa gmaile i nie dostałem. Oczywistą rzeczą jest dla mnie, że jest to próba wykradzenia konta. Gmail zna hasło i nie ma prawa prosić o podanie im go mailowo. Możesz do nich zresztą napisać (znaczy nie odpisać tylko znaleźć jakiś mail kontaktowy do zgłaszania problemów) i zgłosić problem, to sobie namierzą sprawcę.
Aha, a na tego maila odpowiedziałbym ciężkimi wulgaryzmami, dodając, że zgłaszam sprawę na policję
ketyow - 18 Lipca 2010, 12:02
Na filmwebie nie mogę dodać avataru, po próbie załadowania wyskakuje "nie znaleziono strony o podanym adresie". Gdy wejdę w profil i kliknę "ostatnio oglądane" to wyświetla mi się lista wszystkich widzianych filmów, ale jeśli kliknę "filmy", bądź "seriale" to wyświetla mi się "brak głosów". Nie mogę zatem np. sprawdzić jak oceniłem seriale. Ma ktoś jakiś pomysł o co kaman?
ketyow - 19 Lipca 2010, 16:32
W Warszawie strasznie szybko rozładowuje mi się komórka. Normalnie trzymała 5-6 dni przy bardzo częstym słuchaniu muzyki, teraz trzyma 3, góra 4 dni przy czym prawie muzyki nie słucham. Tak się zastanawiam, może jestem w zasięgu dwóch wież i przeskakuje z jednej na drugą? Kiedy komórka szuka zasięgu wżera baterię bardzo mocno, wiem jak czasem pojadę na odludzie, gdzie zasięg jest nędzny. No bo chyba nie od podwyższonej temperatury? Jakieś pomysły? Ustawię zaraz ręcznie wybór sieci, ale nie wiem czy to coś zmieni.
Piech - 19 Lipca 2010, 17:10
ketyow, w mieście może być wiele nadajników bluetooth. Nie wiem czy sygnał bluetooth powoduje jakąś mobilizację w pobliskich aparatach komórkowych, ale możesz sprawdzić czy masz włączony bluetooth na stałe czy i wyłączenie go coś zmieni.
edit: to miało iść do wątku "przepraszam, kto mi powie".
Agi - 19 Lipca 2010, 17:31
Przeniosłam.
Rodion - 19 Lipca 2010, 17:46
No dobra, mam takie pytanko:
Czemu Flex 4 ( CS 5 na Mac OS ) przyjmuje dla SWFLoadera polecenie - source="URLOrPathOrClass" a przy konstrukcji - source="@Embed(source='PathOrClass')", przedstawianej we wszystkich tutkach jako poprawna, sypie syntax errorem, na dodatek nie przypisanym do sensownej linij kodu?
I czemu do nagłego zgonu tak zaimplementowana animacja wyświetla się normalnie wszędzie poza plikiem otwartym z release binu?
Gwynhwar - 19 Lipca 2010, 18:39
Ok, to będzie mega głupie pytanie.
Jest plandeka i są do kupienia osobno takie kółeczka co robią w niej dziurkę. Czy ktoś wie, czy takie kółeczko można zamontować samemu powiedzmy młotkiem? Chcę zrobić sobie portable roof, i umyśliłam sobie ortalion, albo cordurę (cięższa od ortalionu niestety...) z dziurkami do zawieszenia, tylko nie wiem czy te dziurki sama dam radę machnąć.
Może ktoś wie jak to działa...
feralny por. - 19 Lipca 2010, 18:43
Gwynhwar, może być z tym problem, może być potrzebny specjalny wihajster co zaciskania. Masz może fotę kółeczek?
|
|
|