Ludzie z tamtej strony świata - Henryk Tur
Ixolite - 8 Czerwca 2006, 21:22
Henryk Tur:
Cytat | Aktualizacja dorobku
Kroniki Riddicka - Ucieczka z Butcher Bay ; recenzja dla GGK
X-men Official Game ; zapowiedź GGK
|
Troszke nie w temacie jestem: co to GGK?
Henryk Tur - 8 Czerwca 2006, 21:22
No to moje serdeczne gratulacje !
Czy to ten sam konkurs czy to był projekt Kislev ?
Tak czy owak - w imię Sigmara, Alkioneusie ! Razem pokonamy Chaos.
Ja wierzę w antologie, na Bez Bohatera się nie zawiodłem.
A przy okazji pochwalę się też, że można poczytać na stronach Gildii moją recenzję gry MAFIA oraz przeprowadzony przeze mnie wywiad z twórcą gry SPACE RANGERS II.
Henryk Tur - 8 Czerwca 2006, 21:24
Ixolite napisał/a | Troszke nie w temacie jestem: co to GGK? |
Gildia Gier Komputerowych.
Wieści na głównej stronie : www.gildia.pl
lub też bezpośrednie wejście :
http://www.gry.gildia.pl/
kruczywiatr - 8 Czerwca 2006, 22:07
Wszedłem sobie na stronkę Zamku Drachenfels. Punkt siódmy "Warunków korzystania" mnie rozwalił.
Chętnie przeczytam "Armię krasnoluda" jak się ukaże.
Alkioneus - 9 Czerwca 2006, 08:30
Henryk Tur napisał/a |
No to moje serdeczne gratulacje !
Czy to ten sam konkurs czy to był projekt Kislev ?
Tak czy owak - w imię Sigmara, Alkioneusie ! Razem pokonamy Chaos.
|
To był pierwszy konkurs Copernicusa, na Polterze i Valkyrii. Ten z całym zestawem podręczników. Valkyria spóźniła się o jakieś 9 miesięcy z ogłoszeniem wyników, ale zrobiła mi prezent od zająca na wielkanoc.
O i na GGK nawet o Wesnoth macie wspomniane na forum.
Henryk Tur - 9 Czerwca 2006, 10:00
kruczywiatr napisał/a | Chętnie przeczytam Armię krasnoluda jak się ukaże. |
Możesz sięgnąc po SF z marca 2002. Tym tekstem zadebiutowałem przed szeroką publicznością.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to na forum Gildii jest dział, w którym na bieżąco zamieszczane są informacje o konkursach literackich (różnych).
Alkioneus - co to jest Wesnoth ?
Henryk Tur - 19 Czerwca 2006, 15:42
Aktualizacja :
Tomb Raider : Legenda - recenzja dla GGK
Sybieria I i II - recenzja dla GGK
"Ludzie ze wsi muszą umrzeć" - opowiadanie - MAGAZYN FANTASTYCZNY 8
Ta... Każdy, kto zaglądał do tegop wątku wie, że jestem dośc antytolikienowski.
No i zdarzyło mi się dać tyłka tak, że do historii to wejdzie.
Mianowicie w "Ludziach/..." są i elfy i krasnoludy i inne takie... Czemu ?
Ano prosta historia... Pisałem ten tekst gdzieś w styczniu '04. Stwierdziłem że z Tolkienem mi nie po drodze na początku 2005. Przerobiłem napisane dotąd teksty w świecie Jold już bez tolkienizmów. Ale jakoś mi się tak zapomniało, że nie wysłałem nowych wersji do MF.
No i stąd tolkinizmus maximus... Ech, jak zobaczyłem, to nogi się pode mną ugięły.
Pako - 19 Czerwca 2006, 16:00
No to ja tak wyskoczę z tą "Armią Krasnoluda", którą akuratnie czytam. Zosatło mi do końca niewiele... może ze dwie strony. No i muszę poweidzieć tak: opowiadanie napisane w miarę sprawnie. Styl mnie nie porwał, ale tez i nie usadził.
Co do samej fabuły zaś, to jet to totalnie fanficowe opowiadanie moim zdaniem. Lepsze od tych na sieci... ale nic więcej jednak. Nie dla mnie jednak, bo warmłotka prawei wcale nie znam
Henryk Tur - 19 Czerwca 2006, 16:34
Ależ panie kolego ! To jest napisane tak, że nawet tego znać nie musisz. Bo świat Warhammera czy też inny to jest opowiadanie o dotrzymywaniu obietnic i szukaniu zasłużonego spokoju...
Sięgnij po nowy MF, mój tekst pierwszy raz prezentuje świat Jold w polskiej prasie. Nie do końca (patrz mój post wyżej), ale geograficznie i nazwowo nic się nie zmieniło.
Miłej lektury.
Pako - 19 Czerwca 2006, 16:38
Ja nie mówię, że czegoś w nim nie zrozumiałem. Ale gdybym był z młotkiem powiązany, to pewnie odebrałbym je inaczej. A tak wyszło mi z tego opowiadanie ot, do przeczytania. Ani to złę strasznie mi się nie wydaje, ani na wyżyny się nie wznosi. Przekaz i jest, ok. Ale to takie zwykłe fantasy... nic ponad to. A zwykłe fantasy mi się przejadło
Nie żebym się czepiał albo cuś... po prostu staram się powiedzięc, co czuję Jeszcze parę twoich tekstów mam do przeczytania, może tamte mi się spodobają bardziej
Henryk Tur - 19 Czerwca 2006, 16:42
Alez wszelkie opinie mile widziane.
Henryk Tur - 24 Czerwca 2006, 10:51
Ok, znalzałem fajną stronę do hostowania zdjęć, wrzucam więc dwa.
Na pierwszym ja w pracy, w momencie oświecenia . Z prawej kawałek mojej szefowej.
Na drugim piękny pejzaż, któy zrobiłem na Giant's Causeway. Nadawałby się na pocztówki, prawda ?
http://www.yourfilehost.c...le=IMG_1242.JPG
http://www.yourfilehost.c...le=IMG_0597.JPG
Anonymous - 24 Czerwca 2006, 12:17
Trochę słabo Cie widać - zdjęcie "nieco" przepalone
A widoczek może być, chociaz kolorki nieco blade - niebo zdecydowanie powinno być ciemniejsze, IMHO. I ciut dołu bym ucięła. Ale to kwestia upodobań.
Henryk Tur - 24 Czerwca 2006, 13:46
Dlatego też napisałem, że oświecony. Efekt bardzo misię podoba.
Co do GC, to kolory całkowicie naturalne. 15 minut potem nadciągnęła tam taka mgła, że nie widać było na dwa metry.
Anko - 5 Lipca 2006, 02:37
A to ja tak z innej beczki: dzięki za nadesłany humor w stylu psiarsko-kociarskim. Skąd masz? Może byś zamieścił na forum (albo link jakiś), niech inni też obejrzą.
Henryk Tur - 5 Lipca 2006, 08:26
A Sebastian Uznański (TEN Uznański) mi przesłał, to puściłem dalej.
Cieszę się, że Ci się podoba.
Anko - 5 Lipca 2006, 15:41
Henryk Tur: Cytat | A Sebastian Uznański (TEN Uznański) | Ma się TE znajomości...
Cytat | Cieszę się, że Ci się podoba. | Nie jestem ani psiarzem, ani kociarzem, niemniej zdjęcia pocieszne są. Chyba nawet roześlę dalej, choć zazwyczaj łańcuszkom mailowym (roześlij do wszystkich przyjaciół, etc.) mówię NIE.
Agi - 14 Lipca 2006, 23:26
Cześć! Pozdrawiam! Tekstów jeszcze nie znam (muszę to nadrobić), ale mamy jedno wspólne - ja również dostaję dowcipy od "TEGO Uznańskiego".
Henryk Tur - 15 Lipca 2006, 10:30
Cześć
No to zachęcam do zapoznania się z tkstami, a nadto - jeśli chcesz - prześlij mi swojego maila na priva. Dołączę Cię do listy z TYM Uznańskim, ponieważ i jemu i innym podsyłam od czasu do czasu ciekawostki.
Agi - 16 Lipca 2006, 17:27
Hej! Właśnie przeczytałam "Człekołaka". Znalazłam w Magazynie Fantastycznym 1(7)2006, który kiedyś kupiłam z powodu Uznańskiego.
Dobre, podoba mi się pomysł, zresztą (może to dziwne zabrzmi) lubię wilki i podziwiam je.
Pozdrawiam.
Henryk Tur - 16 Lipca 2006, 17:40
Cieszę się, że Ci się podoba. Jakoś tak mam, że co tekst to inny klimat.
A wilki też podziwiam. To uosobienie dzikiej, witalnej natury.
Kultowe zwierzę, rzekłbym.
A przy okazji wszem i wobec informuję, że na 90% będę miał trzecią pracę. Pierwsza to accomodation tutor i z tego głównie żyję, druga to pisanie recenzji gier komputerowych dla GGK, a trzecią będzie... pisanie recenzji gier komputerowych dla portalu o2.
Ha, z virutalnego świata szybko nie wyjdę...
Agi - 17 Lipca 2006, 20:23
Ceść! Przeczytałam "Ludzie ze wsi muszą umrzeć" - ostatni MF.
Ładny moralitet. Melchior Wańkowicz powiedziałby, że "smrodkiem dydaktycznym" czuć.
Ale generalnie podobalo mi się. Szczególnie fragment "- Widzisz, mały przyjacielu, tak to jest - kto kocha pokój, musi uzbroić się lepiej niż bandyta. Dla pewności".
Znasz "Balladę o malinach" Młynarskiego? Pewnie tak, bo to klasyka. Tam też jest taki świetny fragment: "Bo kto człekiem złym, człekiem złym, nóż mu jeden wystarczy, a uczciwemu potrzebne dwa, potrzebne dwa".
Jeśli się nie obrazisz, to zwrócę Ci uwagę na jeden drobiazg - rozkazy się wydaje, podejmuje się decyzje (na przykład).
Myślę, że zaprzyjaźnię się z Twoimi tekstami, szczgólnie tymi ze świata elfów, trolli.....
Pozdrawiam
Agi - 17 Lipca 2006, 20:38
A to mi się udało! Chcę się zaprzyjaźniać z Twoimi tekstami ze świata elfów, a Ty ten tekst zostawiłeś w niezmienionym kształcie tylko przez przeoczenie! Cofnęłam się kilka wątków wstecz i widzę, że palnęłam straszną gafę
Ale dla mnie świat elfów, trolli i krasnoludów to raczej Terry Pratchett, niż Tolkien, za tym ostatnim nie przepadam.
Henryk Tur - 17 Lipca 2006, 20:43
..
Ixolite - 17 Lipca 2006, 21:52
Prosze jaki ten swiat maly Kumpel z redakcji tez sie na o2 proboje zalapac
Henryk Tur - 17 Lipca 2006, 22:11
Ups, coś mi ścięło odpowiedź dla Agi55.
Więc najpierw dla Pani :
Cieszę się, że Ci się spodobało. Zachęcam do sięgnięcia prównież po inne moje teksty, których pełny wykaz znajdziesz tutaj :
http://www.gry.gildia.pl/osoby/henryk_tur
Ballady pana Młynarskiego niestety nie znam, a zdanie to wynikło z moich spostrzeżeń. Choć już starożytni mówili : chcesz pokoju, szykuj się do wojny. Dzięi też za uwagę, kontsruktywna krytyka mile widziana.
Co do elfów, itp. - w poprawnej wersji miast tych ras są różne rasy ludzkie. Miast elfów masz tirian, ludzie to thalowie, diabły to vaxari, krasnoludy to gladi. Różni ich nieco wygląd i budowa fizyczna, nadto mentalność, kultura i obyczaje (tak, jak np. rdzenny Nordyk inny jest do Hindusa). Czy będą jeszcze dalsze teksty ? Napisanych trochę jest, problem ze zbytem. NURS ma taki tekst "Litiv Davo". Kiedyś dostałem cynk od Logana że spełnia wymogi, ale jakoś drukowac nie chcą. Cóż, nie tu to może gdzie indziej.
Teraz Pan :
Już dostałem maila od rednacza protalu z nagłówkiem : Witamy na pokładzie. Pierwsze 3 recenzje wysłałem, zobaczymy co dalej... Póki co stwierdziłem ze smutkiem, że jestem uzależniony od Civilization IV
Przy okazji - kumpel z jakiej redakcji ???
Ixolite - 17 Lipca 2006, 22:28
Gratki
Kumpel z redakcji wędrującej - kiedyś (bardzo dawno temu - ze cztery lata będzie) Game-Over.pl (po nas ktoś inny domenę kupił i upadł niedługo potem), następnie Arena Gier pod opieką Valkirii (teraz to zupełnie nowa redakcja tam sie rządzi - niestety naczelny Valkirii to delikatnie mówiąc despota, w dodatku mało kumaty i na dokładkę dość chamski, kiedy chcieć od niego coś, co nie jest po jego myśli - ale to opowieść zasługująca na całkiem osobny wątek), jak walczyliśmy z naczelnym Valkirii to wyszło parę numerów Magazynu Areny Gier (jeszcze dostępne pod www.arena-gier.pl - technicznie cienkie za co na mnie należy bęcki klepać bo to składałem i graficznie oprawiałem), potem próbowaliśmy stworzyć własny serwis, ale zabrakło programisty i kasy, obecnie montujemy się na Polterze, niedługo tam wznawiamy działalność. Uff... Ale sie rozpisałem offtopem w twoim wątku
Anko - 17 Lipca 2006, 23:32
Henryk Tur: Cytat | NURS ma taki tekst Litiv Davo. Kiedyś dostałem cynk od Logana że spełnia wymogi, ale jakoś drukowac nie chcą. | A jak często się przypominasz? Bo możesz, jak Wegner, przeleżeć parę lat w zapomnieniu...
Henryk Tur - 18 Lipca 2006, 11:49
No to jestem na pokładzie o2 ! Dziś dostałem umowę.
Widzę Ixolite, że tułałeś się nieco o wirtualnym świecie. Ha, przynajmniej doświadczenie zebrałeś Jakbyście szukali kogoś do zasilenia teamu, daj cynk.
ANKO - przypominanie się jest jakoś tak poniżej mojej godności. A że tekst przeleży ? Cóż, mam nadzieję, że prędzej czy później (raczej później) gdzieś to pójdzie.
Póki co piszę opowiadanie "Poza światem". Jak tylko je skończę będę szukał wydawcy na zbiorek. I się zobaczy...
Agi - 18 Lipca 2006, 12:40
Cześć!
Zaliczyłam kolejnego Tura Wczoraj szukając SFFH (u nas niestety jeszcze nie ma ), znalazłam w kiosku zeszłoroczny numer MF, a w nim opko "Jezus w Polsce". Dobre . Świetnie pokazane nasze przywary i deklaratoryjny katolicyzm. no i oczywiście "wszystkiemu winni Żydzi i masoni"
Co do mojego skojarzenia z balladą Wojciecha Młynarskiego - nie traktowałam tego jako zarzut, ani posądzenie o ściąganie, to tylko skojarzenie.
"Skojarzenia to przekleństwo, lecz możemy dziś dać głowę
jakiekolwiek podobeństwo było czysto przypadkowe"
Pozdrawiam
|
|
|