To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Sprzęt, soft, info ze świata

gorat - 17 Kwietnia 2014, 20:25

konopia napisał/a
Guinness'a do O'Neill's-a
Czy ja tu widzę błędy językowe?
konopia - 17 Kwietnia 2014, 20:43

może, jakbym wiedział ja ma być to bym dobrze napisał :oops:
jak mnie nie poprawisz to cały czas będę powielał te same błędy.

ketyow - 5 Maj 2014, 02:58

To co prawda growy news (i już nie aż taki nowy), ale świadczy mocno o tym, jak bardzo gry mogą być "na poważnie" :wink:

http://ggk.gildia.pl/news...d-w-eve-online/

Homer - 9 Czerwca 2014, 19:54

Nie ma jeszcze podanych wymagań...

dalambert jak zwykle demonizuje... Poza tym ultra, czy ubersampling to tryb na benchmarki.... very high czy medium jest wyznacznikiem... A w zasadzie wyznacznikiem jest to jak ta gra wygląda na takich ustawieniach.

ketyow - 10 Lipca 2014, 15:03

Kupiłem tego WD MyCloud, o którego jakiś czas temu pytałem. Dopiero podpiąłem i jeszcze nie wytestowałem co jak działa i jak można segregować dostęp różnych użytkowników, ale na razie po prostu wszystkie komputery, które mam podpięte do routera mają całkowicie swobodny dostęp do zasobów dysku. Czyli mam za 600 zł trzy terabajty miejsca na współdzielone filmy, które mogę odtwarzać z dowolnego akurat uruchomionego komputera. Na PC działa oczywiście streaming - nie testowałem jeszcze na smartfonie, ale z pecetów jest spoko. Prędkość przesyłu danych raczej bardziej zależy od posiadanego routera niż samego MyCloud, teraz mam przesył PC->kabel->Router->kabel->MyCloud i zapis wynosi ok. 35-50 MB/s, czyli nie to co przez USB3.0, ale i tak jest spoko jak na takie budżetowe urządzenie (przypuszczam, że niższe prędkości mogą być spowodowane fragmentacją wypchanego po brzegi dysku 2TB w PC). Podobne prędkości rejestrowali inni użytkownicy przy komunikacji wifi, ja tego nie mogę dobrze przetestować, bo mój router wyciąga tylko 130 Mbit/s. Ale jak się skończy przesyłać po kablu to dodam w tym poście edytę z prędkością lotu po wifi dla lapka - tak dla wiadomości. Nieco się tylko teraz zacząłem obawiać o prędkość streamingu na drugiego laptopa, z którego odpalam filmy (jest stary i ma tylko 54 Mbit/s) - dwugodzinny film o pojemności 40 GB potrzebuje dla płynności mniej więcej 5,7 MB/s, czyli wychodziłoby na styk ;P:

Aha, z tego co czytałem, to chyba w dostępie do dysku przez internet (tak, jest to chmura, więc mogę sobie z niego odpalać rzeczy na drugim końcu świata) nie działa streaming i wtedy trzeba najpierw cały plik ściągnąć. Ktoś pisał, że jest to podyktowane jakimiś tam protokołami MS i nie ma na to bata, ale czas pokaże czy nie znajdzie się i na to metoda.

EDIT: Ok, Router chyba też trzeba będzie wymienić... Upload na MyCloud przez wifi mam ok 4-5 MB/s, download 9 MB/s. Także te 130 MBit/s to też mocna teoria. Na streaming powinno wystarczyć, mam nadzieję.

thomas2411 - 10 Lipca 2014, 15:42

Ja router właśnie mam solidny a i można do niego coś podłączyć przez USB. A i sieciowo. Szukam właśnie czegoś do kopii zapasowych. Testuj testuj to może się skuszę :)
hrabek - 10 Lipca 2014, 15:50

Zastanawiam się, po co oglądać na laptopie filmy w wielkości 40GB. Nie zauważysz różnicy pomiędzy tym, a divxem fullhd, ani nawet 720p, a różnica w objętości (więc i przepywie danych) jest kolosalna.
ketyow - 10 Lipca 2014, 15:57

Różnicę widać - to raz. Może nie między filmem 15 GB i 40 GB, ale już między bardziej skompresowanym HD i FHD tak, jeśli się matrycę FHD oczywiście. Natomiast ja mówię o laptopie, do którego mam podpiętą 50-calową plazmę, którą oglądam z ok. 3 m - wtedy naprawdę warto oglądać chociaż wersje 20 GB ;P:

W chwili obecnej jeden laptop ściąga po wifi aktualizacje, a drugi (ten z szybszą kartą wifi) próbuje grać film z chmury, ale niestety router nie daje rady w takiej sytuacji. Zobaczymy jak będzie sprawa wyglądała kiedy router nie będzie obciążony niczym innym, w najgorszym wypadku pociągnę kabel, a w przyszłości kupi się szybszy router. Druga rzecz, to że jednak starszy laptop nie wiedzieć czemu, nie widzi dysku. Na razie go aktualizuję, bo pół roku stał wyłączony, zobaczymy potem.

thomas, jakbym miał solidny router z USB, to pewnie kupiłbym tylko dysk przenośny i na tym poprzestał. Ale jednak chmura z opcją ściągania plików, kiedy będę gdzieś daleko od domu, wygrała w tym wypadku. Szczególnie, że to raptem stówę drożej wyszło niż sam dysk.

EDIT: W międzyczasie testowane: w sieci lokalnej na Androidzie działa streaming. Mogę sobie puszczać filmy na tabletach/telefonach. Żadnego utrudniania, momentalny dostęp.

ketyow - 10 Lipca 2014, 16:34

Po aktualizacjach laptop zaczął widzieć chmurę, ale do próba połączenia z dowolnym urządzeniem w sieci kończy się komunikatem "nie można odnaleźć ścieżki". Czyli to co zwykle w Win 7 - przerabiam to już któryś raz, niejeden raz nie mogąc znaleźć rozwiązania po prostu reinstalowałem system. Tylko to jest świeży system, w którym jest w zasadzie jedynie soft do filmów i nic więcej. Co za cholerstwo. Nie mam pomysłów czemu nie mogę przeglądać zawartości innych komputerów.

EDIT: W tym wypadku udało mi się rozwiązać problem. Usługa Windows Search stała, nie wiedzieć czemu, ani nie startowała też z Windowsem, po jednym ręcznym odpaleniu zaczęła chodzić poprawnie i dysk już normalnie widzi i otwiera. Co do streamingu, to router tu daje jednak ciała, film 3h/23 GB chodzi płynnie na obu lapkach, film 2h/30GB przycina zarówno na tym 54 Mbps (daleko od routera) jak i 130 Mbps (tuż obok routera). Skoro mniejszy rozmiar daje radę to jest spoko, z czasem się zupgrade'uje także router, ostatnio trochę sporo kasy wydałem więc na razie odpuszczę ;P:

ketyow - 15 Lipca 2014, 13:50

Uwaga na PayPal
http://pclab.pl/news58705.html

thinspoon - 9 Grudnia 2014, 09:24

konopia napisał/a
kompa :shock: , raczej na przekonanie żony o konieczności zakupy ps4

:roll:

Dunadan - 9 Grudnia 2014, 09:32

A to Wiedźmin wychodzi na konsole? kupowanie PS4 trochę mija się z celem, lepiej wyjdzie chyba kupno grafiki w tej cenie...

Doczytalem, faktycznie wychodzi na konsole.

mesiash - 9 Grudnia 2014, 09:50

Dunadan, ja to wiem, ty to wiesz, dużo ludzi to wie. No ale PS4 :)
konopia - 9 Grudnia 2014, 10:06

W ubiegłym roku w grudniu mój desktop padł ostatecznie,
wywiozłem go na złomowisko (tylko twarde dyski wymontowałem) pozbyłem się wszystkiego, każdej taśmy, napędu, wentylatora, karty, śrubki (przez ileś tam lat trochę części się nazbierało) łącznie z drukarką, monitorem i biurkiem.
To było moje pożegnanie z desktopami.

Na konsoli gra mi się wygodniej, fajniej, lepiej, co prawda nie grałem na konsoli już pół roku, bo córka przywłaszczyła sobie moje PS3, i abonament na Plusa wygasł, i netu nie miałem przez 9 miesięcy itp... Bez pkilku hobgoblinów nie dam rady tego wszystkiego wyjaśnić, niesamowicie zawiłe to jest.

Po własnych doświadczeniach nie widzę sensu kupowania kolejnego wypasionego desktopa.
W chwili obecnej w domu jest tylko prosty, kilkuletni laptop z integrą (w sam raz na kotor) jak padnie to też kupię jakiegoś prostego, do przeglądania netu nic lepszego nie potrzeba.

PS4 to bym chętnie przytulił, ale to może za kolejny rok :roll: W sumie jest jeszcze kilka gier do nadrobienia na PS3 (min the last of us czy GTA 5) ale mogą poczekać, nie mam ciśnienia.

Dunadan - 9 Grudnia 2014, 10:10

konopia, a ja nie widzę sensu laptopa w domu ;) tak serio, jaka jest sens laptopa?... kompa i tak musze mieć do zdjęć, dokupiłem do neigo kartę za 280zł (GTX560OC) i cieszę się najwyższymi i prawie najwyższymi detelami w większości gier. Za 280zł.
thinspoon - 9 Grudnia 2014, 10:14

Dunadan napisał/a
konopia, a ja nei widzę sensu laptopa w domu ;) tak serio, jaka jest sens laptopa?... kompa i tak musze mieć do zdjęć, dokupiłem do neigo kartę za 280zł (GTX560OC) i cieszę najwyższymi i prawie najwyższymi detelami w grach. Za 280zł.

Prawda? Ja rozumiem kupowanie lapka jak się dużo podróżuje, ale zamiast stacjonarki? Bez sensu.

Dunadan - 9 Grudnia 2014, 10:34

thinspoon napisał/a

Prawda? Ja rozumiem kupowanie lapka jak się dużo podróżuje, ale zamiast stacjonarki? Bez sensu.

Nie wspominająco o tym że z PCtem można mieć normalny monitor... ktoś powie - do lopatopa tez mozna podłączyć normalny monitor. Pewnie że można ale po co płacić za coś dwa razy?

Laptop jest fajną zrecz jak się podróżuje, miałem jednego na studiach i był wtedy przydatny.

hrabek - 9 Grudnia 2014, 10:36

Aczkolwiek nie wszyscy mają tyle miejsca, żeby w domu np. 4 stacjonarne komputery trzymać. A cztery laptopy zmieszczą się na jednej półce w szafce.
konopia - 9 Grudnia 2014, 10:43

Laptop jest mały, nie potrzeba biurka, wszędzie można go zabrać, w garażu pomoże zmienić żarówkę, w ogrodzie przyciąć kwiaty (poradniki - filmiki z YT przy tym oglądając) z wanny można pisać posty na forum, w łóżku szorty na "spodeki".
Wszystko zwarte, bez niepotrzebnego zajmowania przestrzeni i setek metrów dodatkowych kabli, tylko DAC'a i słuchawki trzeba podpiąć, by np. muzyki posłuchać.

Do konsoli jednym kablem podpinasz zestaw kina domowego i wielki płaski telewizor :omg: siadasz se wygodnie na kanapie, fotelu, rozkładasz recliner'a.
Żadna mysz i klawiatura nie daje takiej wygody jak gra na padzie (opinia moja, czysto subiektywna).

Homer - 9 Grudnia 2014, 10:50

Dunadan napisał/a
dokupiłem do neigo kartę za 280zł (GTX560OC) i cieszę się najwyższymi i prawie najwyższymi detelami w większości gier. Za 280zł.

Yyyy... no co Ty. Niemożliwe. Moja 770 pozwala na b. wysokie, ale na pewno nie na max detale (bo wszelkie ultra są podkręcane niczym benchmarki).

Dunadan - 9 Grudnia 2014, 11:16

Robi się nieco bezsensowna dyskusja wyższości jednego nad drugim ;)

Argument wielkości jest ciut nie na miejscu - słyszaliście o mini ITX? ;P:
konopia napisał/a
wszędzie można go zabrać

No i spoko, jeśli korzystasz z mobilności laptopa to nie ma o czym gadać :) też miałem czas w zyciu kiedy mi na tym zależało, teraz już nie.

Homer napisał/a
Yyyy... no co Ty. Niemożliwe.

Gram teraz w Crysisa 3, ustawienia High, tylko niski AA i mneijsza rozdzielczość (1600 na cośtam) - chodzi nieźle, mam ok 30-40fps, w kilku miejscach faktycznie spada poniżej 30 ale jest bez problemu grywalne. Jasne, 70fpsów tam nie wyciągnę ale bez przesady - jestem w szoku jaką to ma grafę :shock: W Wiedźmina 2 grałem na ful detalach (choć nie na Ubersamplingu). Czasem cieło przy cutscenes gdzie jest głębia ostrości. Kartę mam podkreconą do ok 915MHz.

Do nowego wiedźmina będę musiał coś nowego kupić pewnie... może za jakiś rok kupię jakąs używkę znowu, przyda się wyższy model GPU też do klejenia filmów z akceleracją CUDA. Tym bardziej nie martwi mnie przełożenie premiery ;)

hrabek - 9 Grudnia 2014, 12:22

Dunadan napisał/a
Argument wielkości jest ciut nie na miejscu - słyszaliście o mini ITX? ;P:

Ale to nie chodzi o wielkość puszki, to akurat ma najmniejsze znaczenie - chodzi o ilość miejsca zajmowanego na biurku przez klawiaturę, myszkę i monitor i niemożność łatwego uprzątnięcia gdy trzeba zrobić więcej miejsca.
I serio - myślisz tylko o sobie. A wyobraź sobie, że masz żonę i trójkę dzieci i każde musi mieć własny komputer. Ja mam mieszkanie, wcale niemałe, ale wcale niekoniecznie tyle nabiurkowego miejsca, żeby każdemu postawić własny komputer stacjonarny. Mobilność nie ma tu wiele do rzeczy, raczej oszczędność miejsca i łatwość jego dodatkowego zaoszczędzenia poprzez odłożenie laptopa na szafę.

Ale w sumie to rzeczywiście nie jest miejsce na takie dyskusje.

Fidel-F2 - 9 Grudnia 2014, 12:29

Dunadan, ja nie widzę sensu desktopa w domu. Pożegnałem się z nim jakieś 7 lat temu i nigdy nie wrócę.
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 12:40

Hm, pomyślmy, desktop jest tańszy, wydajniejszy, mniej zawodny (jak coś się zepsuje wymieniasz jedną część), łatwiejszy z ew. upgrade'owaniem, wygodniejszy w użytkowaniu - o ile nie ma potrzeby przenoszenia. Więc jaka jest zaleta laptopa? poza mobilnością, tego nie ujmuję, to bardzo przydatne a nawet kluczowe. Jeśli ktoś potzrebuje ;)
gorbash - 9 Grudnia 2014, 13:01

Brak kabli.
ketyow - 9 Grudnia 2014, 13:17

Brak kabli? A głośniki 5.1, monitor, zasilacz? Mi się wygodnie korzysta z lapka jak leżę w łóżku. Przy biurku jest za nisko i siedzi się w złej pozycji. Jak postawię go wyżej, to potrzebuję do niego klawiatury. Jednocześnie niewygodnie korzysta się z małego ekranu (który w lapkach ma też niską jakość). A jak ekran duży, to i laptop mało przenośny. Robi się śmietnik. Desktopa nie przenoszę, więc nie ma roboty z ciągłym podpinaniem i odpinaniem kabli. Najwygodniej mieć to i to, ale jakbym miał tylko laptopa, to podpiąłbym go na biurku do monitora, klawiatury, myszki, głośników i otwierał klapę tylko do włączania. Każdemu wedle uznania, ale ani laptop nie zastąpi desktopa, ani desktop laptopa (jakbym miał mieć jeden komputer, to mimo wszystko byłby to laptop, bo desktopa nie wezmę na statek), więc to trochę dyskusja bez sensu.
Fidel-F2 - 9 Grudnia 2014, 13:18

Dunadan, konopia z hrabkiem wszystko wyjaśnili. Desktop jest kosmicznie upierdliwy i uciążliwy w życiu codziennym. I po co mi dwa komputery?
ketyow - 9 Grudnia 2014, 13:22

Desktop ma lepszy obraz, lepszy dźwięk, lepszą wydajność. To po prostu zależy od wymagań użytkownika. Dunadan jest fotografem, dla niego nawet przy lapku dodatkowy monitor to obowiązek. Ja lubię grać w gry. I słuchać muzyki. W laptopie dostanę to w znacznie okrojonym stopniu.
Dunadan - 9 Grudnia 2014, 13:34

gorbash napisał/a
Brak kabli.

Aha, czyli te TRZY kable (zasilanie monitora, kompa i kabel komp-monitor) to taki problem?... zakładam że myszka i klawiatura są bezprzewodowe bo to nie problem w dzisiejszych czasach. W sumie to sparwa się rozbija o dwa kable więcej bo laptop też potrzebuje przynajmniej jednego kabla ;P

Fidel-F2 napisał/a
konopia z hrabkiem wszystko wyjaśnili.

Jak na razie nie przeczytałem żadnego racjonalnego argumentu. Poza mobilnością, ta jest niekwestionowalna. Tyle tylko że dla mnie mobilność kończy się na 13-14 calach i 1,5kg wagi ;) no ale co kto woli w sumie :roll:
Wychodzę z założenia że jak coś ma być mobilne to niech NAPARWDĘ będzie (ultrabooki, tablety, 13'' laptopy) a jak ma być wydajne to też niech takie będzie (tylko desktop)

Wracając do meritum - ciekawe jakie wymagania będzie miał Wiedźmin 3...

gorbash - 9 Grudnia 2014, 14:01

Dunadan napisał/a
Aha, czyli te TRZY kable (zasilanie monitora, kompa i kabel komp-monitor) to taki problem?... zakładam że myszka i klawiatura są bezprzewodowe bo to nie problem w dzisiejszych czasach. W sumie to sparwa się rozbija o dwa kable więcej bo laptop też potrzebuje przynajmniej jednego kabla ;P

Dla mnie to problem. Mam jeden kabel, czasem zero i wystarczy.

Partner forum