To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Najnowszy numer - Kiedy nowy/kolejny numer SF?

Margot - 11 Listopada 2005, 10:08

No, to już bliżej trochę.
I liczyć łatwiej...

19!

:mrgreen:

NURS - 11 Listopada 2005, 13:41

Myślałem, że sobie przynajmniej bitch wkleisz a tu zwykły robol:-)
Margot - 11 Listopada 2005, 13:50

Tylko takiego na razie znalazłam. ale poszukam jeszcze tej ładnej z Aliena 4 :D
Dunadan - 12 Listopada 2005, 01:23

18... o, NURSie - robisz jakąś 18-tkę?
Pako - 12 Listopada 2005, 08:42

:D Będzie impreza się znaczy, tak NURS? Popijawa, tak? To ja sie na to piszę :mrgreen:
18 :D

Margot - 12 Listopada 2005, 09:51

Tej ładnej Alieny z profilem nie znalazłam (jak ktoś ma, niech da znać). Ale dzisiaj już...

18!

Jak rzekli Szanowni Przedpiścy odliczający czas do kolejnego numeru SF z literkami.

Pako - 12 Listopada 2005, 09:54

Ładna alienica? Twoja jest ładna, mi się podoba. Poczekmamy, az se batmana wpakujesz ;)
18

Margot - 12 Listopada 2005, 10:24

Do Batmana jeszcze daleko, ale mam już pomysł :mrgreen:

A NURS ma rację, to akurat xenomorph-robotnik, a przydałaby się królowa. Najlepiej ta z IV części - miała ładny profil :D

Godzilla - 12 Listopada 2005, 10:52

Margot ma rację.
18!

NURS - 12 Listopada 2005, 10:53

Napisz do Yutani-Weyland, może mają zdjęcia sygnalityczne:-)
mały smoczek - 12 Listopada 2005, 22:06

Ja tez sie dołanczam do liczenia - 18
ale niestety w mojej miejscowości bardzo trudno jest kupić SF :(
Więc jak wybieram sie do Wroclawia to kupuje.
acha mam pytanko do NURS-a
Zamowiłam archiwalne numery SF 4 października i do dzisiaj nie doszła przesyłka do mnie . Czy mam jakieś szanse ją otrzymać??
zaznaczam, że wszystko wypełniłam poprawnie.

Margot - 12 Listopada 2005, 22:34

mały smoczek napisał/a
Zamowiłam archiwalne numery SF 4 października i do dzisiaj nie doszła przesyłka do mnie . Czy mam jakieś szanse ją otrzymać??

A mówiłeś, NURSie, że poprawiłeś system...
Mały smoczku, zawsze mam dylemat, jak widzę błędy ortograficzne <poprawiać, nie poprawiać, oto jest pytanie>
Na forum SF & literki postanowiłam samowolnie zabawić się w purystkę i dołączyć do grona nawiedzających różne fora Nazgóli Ortografii. To tylko czasowe, bo puryzm mi fazuje... :mrgreen:

NURS - 12 Listopada 2005, 23:16

mały smoczek napisał/a

Ja nie mam dostepu do danych sprzed 20 października. Prześlij mi na priv dokładniejsze dane, to zwrócę się do Aresa z prośba o wyjasnienie sprawy.

NURS - 12 Listopada 2005, 23:19

Margot napisał/a

A mówiłeś, NURSie, że poprawiłeś system...

Ja, Margoto, prowadzę ten interes od końca października, i nikt, kto w tym czasie miał jakis problem, nie został olany, ani pominięty. nie moe odpowiadać za to, co wyprawiali poprzedni ludzie zajmujący sie w innej firmie wysyłką. ale sprawdzam wszystkie takie doniesienia i realizuje je.

mały smoczek - 13 Listopada 2005, 12:05

Przepraszam Margot, ale od lat niemowlęcych mialam problem z ortografią.
Czasami mam wrażenie, że im wiecej czytam tym więcej robie błędów.

I chciałam zaznaczyć ,że nie mam żadnych pretensji do redaktora naczelnego.
Archiwalne numery zamawiałam u wydawnictwa ARES , wiec do nich mam pretensje.

A NURS-owi jestem wdzięczna za chęć okazania pomocy.
Napewno odzwę sie na priva

dzisiaj juz 18

Margot - 13 Listopada 2005, 12:30

Dzisiaj już....

17!

NURSie, zwracam honor => i, zgodnie z wcześniejszą deklaracją, zaczynam od nowego roku testować Twój system jako prenumerator :D

Mały smoczku, jak powiedziałam, fazowanie purystyczne wkrótce mi przejdzie - nie przejmuj się za bardzo. :mrgreen:

mały smoczek - 13 Listopada 2005, 13:04

Nie przejmuję sie aż tak bardzo, bo juz sie przyzwyczaiłam.
Moja babcia jak widziała moje wypracowania mówiła :"Boże Ty to widzisz i nie grzmisz"
:)
Ale co do tresci wypracowań sie nie czepiała.
Ale w tamtych czasach nikt nic nie wiedział o dysleksji.

mały smoczek - 13 Listopada 2005, 13:06

Masz racje Margot , zostało aż 17 dni
Margot - 13 Listopada 2005, 15:49

mały smoczek napisał/a
Nie przejmuję sie aż tak bardzo, bo juz sie przyzwyczaiłam.
Moja babcia jak widziała moje wypracowania mówiła :Boże Ty to widzisz i nie grzmisz
:)
Ale co do tresci wypracowań sie nie czepiała.
Ale w tamtych czasach nikt nic nie wiedział o dysleksji.

Och, wiem o dys- grafach/lektykach/ortografach, Mały Smoczku :D Uczyłam nawet klasę złożoną wyłącznie z dys-. W efekcie => napadów puryzmu miałam więcej niż normalnie.
Ech, nikt z nas nie jest bez wad... :|

mały smoczek - 13 Listopada 2005, 16:02

Ale musze przyznać,że staram się pracować nad tymi wadami, narazie przegrywam :)
a z tym slowem do którego się "doczepiłaś" mam jednak problem, bo córka polonistki, która mi podyktowała to słowo nadal twierdzi, że jest ono napisane poprawnie.
W poniedziałek sie przekonam jak sie powinno pisać, bo niestety słownik ortograficzny zostawiłam w pracy, tam z niego częściej korzystam.
Ale dzięki za poprawianie, dzięki temu może będe uwazniej pisać.

Pako - 13 Listopada 2005, 16:54

http://www.so.pwn.pl - słownik ortograficzny zawszze pod ręką :)
A zaę walczysz ze swoimi trudnościami to i dobrze. Bo wkurzają mnie szczerze dysy, którzy myślą, że wolo im pisać jak im się 'hce'.
17 :mrgreen:

Margot - 13 Listopada 2005, 17:19

mały smoczek napisał/a
Ale musze przyznać,że staram się pracować nad tymi wadami, narazie przegrywam :)

Jak walczysz, to już więcej niż połowa zwycięstwa. :D
mały smoczek napisał/a
a z tym slowem do którego się doczepiłaś mam jednak problem, bo córka polonistki, która mi podyktowała to słowo nadal twierdzi, że jest ono napisane poprawnie.

Boh moj! :shock:
Córka polonistki, do tablicy, poproszę, niech mi wyjaśni, w jaki sposób może uznawać za poprawną formę, która jest nieobecna w: "Ortograficznym Słowniku Języka Polskiego", w internetowym PWN, ani też w "Słowniku Poprawnej Polszczyzny" oraz "Słowniku Języka Polskiego" T.I (szczegółowe adresy bibliograficzne podam na życzenie). Specjalnie poszukałam, bo dość często korzystam z pomocy naukowych => nie ma ludzi bezbłędnych, sama często mam wątpliwości. I, żeby uściślić, mówimy o współczesnym języku polskim, o normie obowiązującej na przełomie XX/XXI wieku, prawda? Przynajmniej tak mi się do tej pory wydawało... :? Jeżeli jednak jestem w błędzie i stosujemy normatyw jakiś wcześniejszy, np. z XVI lub XVII wieku, to proszę mi powiedzieć, dokonam niezbędnych poprawek we własnej pisowni.

mały smoczek napisał/a
W poniedziałek sie przekonam jak sie powinno pisać, bo niestety słownik ortograficzny zostawiłam w pracy, tam z niego częściej korzystam.
Ale dzięki za poprawianie, dzięki temu mnistoże będe uwazniej pisać.

Za korzystanie ze słownika, pochwała całkowita. Jak mi odfazuje, to Słownik Ortograficzny zostanie Twoim jedynym sojusznikiem, Mały Smoczku :D
Pako podał również słownik on-line, też z niego korzystam, ale tym razem sięgnęłam po pełny zestaw - wiadomo, trzeba wytoczyć armaty :mrgreen:

Logan - 13 Listopada 2005, 18:37

Zakończcie off-topa, please. Jeżeli chodzi o błędną ortografię macie dwa wątki, tam kontynuujcie.
Margot - 13 Listopada 2005, 18:39

No, Loganie, błagam o więcej wyrozumiałości! To jest wątek o odliczaniu! A w tzn. międzyczasie => pogawędki się toczą, bo odliczanie powolne.
Logan - 13 Listopada 2005, 18:42

Tak się składa, że rozmawiacie na temat który jest już w dwóch innych miejscach na forum. Bez przesady.
mały smoczek - 13 Listopada 2005, 21:57

Loganie, byłam na dwóch forach i nie widziałam tego tematu.
Sądzę, że ortografia może być dobrym wstępem do innych tematów .

A z Margot jeszcze raz bardzo dziękuje za poprawianie mnie i prosze robić to w dalszym ciągu (oczywiscie jeśli bedzie potrzeba :) )

Margot jaka pogoda jest we Wrocku??
W piatek odwiedze Twoją Twierdze :)

Margot - 13 Listopada 2005, 22:04

No, zimno, szaro, ale przynajmniej sucho, Mały Smoczku. Powinnaś odwiedzić w czwartek. W czwartki Twierdza jest fantastyczna. W pozostałe dni, taka normalna...
Logan - 13 Listopada 2005, 22:07

Off-top mode on

mały smoczek napisał/a
Loganie, byłam na dwóch forach i nie widziałam tego tematu.
Sądzę, że ortografia może być dobrym wstępem do innych tematów .

Temat pierwszy
Temat ewentualnie drugi

Off-top mode off

Margot - 14 Listopada 2005, 10:51

<On-top mode/on>

16!

<On-top mode/off>

Pako - 14 Listopada 2005, 12:09

Tak więc szesnaście.. coraz bliżej 14, a w konsekwencji 1 i 0 :)

Partner forum