Najnowszy numer - Kiedy nowy/kolejny numer SF?
Margot - 11 Listopada 2005, 10:08
No, to już bliżej trochę.
I liczyć łatwiej...
19!
NURS - 11 Listopada 2005, 13:41
Myślałem, że sobie przynajmniej bitch wkleisz a tu zwykły robol:-)
Margot - 11 Listopada 2005, 13:50
Tylko takiego na razie znalazłam. ale poszukam jeszcze tej ładnej z Aliena 4
Dunadan - 12 Listopada 2005, 01:23
18... o, NURSie - robisz jakąś 18-tkę?
Pako - 12 Listopada 2005, 08:42
Będzie impreza się znaczy, tak NURS? Popijawa, tak? To ja sie na to piszę
18
Margot - 12 Listopada 2005, 09:51
Tej ładnej Alieny z profilem nie znalazłam (jak ktoś ma, niech da znać). Ale dzisiaj już...
18!
Jak rzekli Szanowni Przedpiścy odliczający czas do kolejnego numeru SF z literkami.
Pako - 12 Listopada 2005, 09:54
Ładna alienica? Twoja jest ładna, mi się podoba. Poczekmamy, az se batmana wpakujesz
18
Margot - 12 Listopada 2005, 10:24
Do Batmana jeszcze daleko, ale mam już pomysł
A NURS ma rację, to akurat xenomorph-robotnik, a przydałaby się królowa. Najlepiej ta z IV części - miała ładny profil
Godzilla - 12 Listopada 2005, 10:52
Margot ma rację.
18!
NURS - 12 Listopada 2005, 10:53
Napisz do Yutani-Weyland, może mają zdjęcia sygnalityczne:-)
mały smoczek - 12 Listopada 2005, 22:06
Ja tez sie dołanczam do liczenia - 18
ale niestety w mojej miejscowości bardzo trudno jest kupić SF
Więc jak wybieram sie do Wroclawia to kupuje.
acha mam pytanko do NURS-a
Zamowiłam archiwalne numery SF 4 października i do dzisiaj nie doszła przesyłka do mnie . Czy mam jakieś szanse ją otrzymać??
zaznaczam, że wszystko wypełniłam poprawnie.
Margot - 12 Listopada 2005, 22:34
mały smoczek napisał/a | Ja tez sie dołanczam do liczenia - 18
Zamowiłam archiwalne numery SF 4 października i do dzisiaj nie doszła przesyłka do mnie . Czy mam jakieś szanse ją otrzymać??
zaznaczam, że wszystko wypełniłam poprawnie. |
A mówiłeś, NURSie, że poprawiłeś system...
Mały smoczku, zawsze mam dylemat, jak widzę błędy ortograficzne <poprawiać, nie poprawiać, oto jest pytanie>
Na forum SF & literki postanowiłam samowolnie zabawić się w purystkę i dołączyć do grona nawiedzających różne fora Nazgóli Ortografii. To tylko czasowe, bo puryzm mi fazuje...
NURS - 12 Listopada 2005, 23:16
mały smoczek napisał/a | Ja tez sie dołanczam do liczenia - 18
zaznaczam, że wszystko wypełniłam poprawnie. |
Ja nie mam dostepu do danych sprzed 20 października. Prześlij mi na priv dokładniejsze dane, to zwrócę się do Aresa z prośba o wyjasnienie sprawy.
NURS - 12 Listopada 2005, 23:19
Margot napisał/a |
A mówiłeś, NURSie, że poprawiłeś system... |
Ja, Margoto, prowadzę ten interes od końca października, i nikt, kto w tym czasie miał jakis problem, nie został olany, ani pominięty. nie moe odpowiadać za to, co wyprawiali poprzedni ludzie zajmujący sie w innej firmie wysyłką. ale sprawdzam wszystkie takie doniesienia i realizuje je.
mały smoczek - 13 Listopada 2005, 12:05
Przepraszam Margot, ale od lat niemowlęcych mialam problem z ortografią.
Czasami mam wrażenie, że im wiecej czytam tym więcej robie błędów.
I chciałam zaznaczyć ,że nie mam żadnych pretensji do redaktora naczelnego.
Archiwalne numery zamawiałam u wydawnictwa ARES , wiec do nich mam pretensje.
A NURS-owi jestem wdzięczna za chęć okazania pomocy.
Napewno odzwę sie na priva
dzisiaj juz 18
Margot - 13 Listopada 2005, 12:30
Dzisiaj już....
17!
NURSie, zwracam honor => i, zgodnie z wcześniejszą deklaracją, zaczynam od nowego roku testować Twój system jako prenumerator
Mały smoczku, jak powiedziałam, fazowanie purystyczne wkrótce mi przejdzie - nie przejmuj się za bardzo.
mały smoczek - 13 Listopada 2005, 13:04
Nie przejmuję sie aż tak bardzo, bo juz sie przyzwyczaiłam.
Moja babcia jak widziała moje wypracowania mówiła :"Boże Ty to widzisz i nie grzmisz"
Ale co do tresci wypracowań sie nie czepiała.
Ale w tamtych czasach nikt nic nie wiedział o dysleksji.
mały smoczek - 13 Listopada 2005, 13:06
Masz racje Margot , zostało aż 17 dni
Margot - 13 Listopada 2005, 15:49
mały smoczek napisał/a | Nie przejmuję sie aż tak bardzo, bo juz sie przyzwyczaiłam.
Moja babcia jak widziała moje wypracowania mówiła :Boże Ty to widzisz i nie grzmisz
Ale co do tresci wypracowań sie nie czepiała.
Ale w tamtych czasach nikt nic nie wiedział o dysleksji. |
Och, wiem o dys- grafach/lektykach/ortografach, Mały Smoczku Uczyłam nawet klasę złożoną wyłącznie z dys-. W efekcie => napadów puryzmu miałam więcej niż normalnie.
Ech, nikt z nas nie jest bez wad...
mały smoczek - 13 Listopada 2005, 16:02
Ale musze przyznać,że staram się pracować nad tymi wadami, narazie przegrywam
a z tym slowem do którego się "doczepiłaś" mam jednak problem, bo córka polonistki, która mi podyktowała to słowo nadal twierdzi, że jest ono napisane poprawnie.
W poniedziałek sie przekonam jak sie powinno pisać, bo niestety słownik ortograficzny zostawiłam w pracy, tam z niego częściej korzystam.
Ale dzięki za poprawianie, dzięki temu może będe uwazniej pisać.
Pako - 13 Listopada 2005, 16:54
http://www.so.pwn.pl - słownik ortograficzny zawszze pod ręką
A zaę walczysz ze swoimi trudnościami to i dobrze. Bo wkurzają mnie szczerze dysy, którzy myślą, że wolo im pisać jak im się 'hce'.
17
Margot - 13 Listopada 2005, 17:19
mały smoczek napisał/a | Ale musze przyznać,że staram się pracować nad tymi wadami, narazie przegrywam |
Jak walczysz, to już więcej niż połowa zwycięstwa.
mały smoczek napisał/a | a z tym slowem do którego się doczepiłaś mam jednak problem, bo córka polonistki, która mi podyktowała to słowo nadal twierdzi, że jest ono napisane poprawnie. |
Boh moj!
Córka polonistki, do tablicy, poproszę, niech mi wyjaśni, w jaki sposób może uznawać za poprawną formę, która jest nieobecna w: "Ortograficznym Słowniku Języka Polskiego", w internetowym PWN, ani też w "Słowniku Poprawnej Polszczyzny" oraz "Słowniku Języka Polskiego" T.I (szczegółowe adresy bibliograficzne podam na życzenie). Specjalnie poszukałam, bo dość często korzystam z pomocy naukowych => nie ma ludzi bezbłędnych, sama często mam wątpliwości. I, żeby uściślić, mówimy o współczesnym języku polskim, o normie obowiązującej na przełomie XX/XXI wieku, prawda? Przynajmniej tak mi się do tej pory wydawało... Jeżeli jednak jestem w błędzie i stosujemy normatyw jakiś wcześniejszy, np. z XVI lub XVII wieku, to proszę mi powiedzieć, dokonam niezbędnych poprawek we własnej pisowni.
mały smoczek napisał/a | W poniedziałek sie przekonam jak sie powinno pisać, bo niestety słownik ortograficzny zostawiłam w pracy, tam z niego częściej korzystam.
Ale dzięki za poprawianie, dzięki temu mnistoże będe uwazniej pisać. |
Za korzystanie ze słownika, pochwała całkowita. Jak mi odfazuje, to Słownik Ortograficzny zostanie Twoim jedynym sojusznikiem, Mały Smoczku
Pako podał również słownik on-line, też z niego korzystam, ale tym razem sięgnęłam po pełny zestaw - wiadomo, trzeba wytoczyć armaty
Logan - 13 Listopada 2005, 18:37
Zakończcie off-topa, please. Jeżeli chodzi o błędną ortografię macie dwa wątki, tam kontynuujcie.
Margot - 13 Listopada 2005, 18:39
No, Loganie, błagam o więcej wyrozumiałości! To jest wątek o odliczaniu! A w tzn. międzyczasie => pogawędki się toczą, bo odliczanie powolne.
Logan - 13 Listopada 2005, 18:42
Tak się składa, że rozmawiacie na temat który jest już w dwóch innych miejscach na forum. Bez przesady.
mały smoczek - 13 Listopada 2005, 21:57
Loganie, byłam na dwóch forach i nie widziałam tego tematu.
Sądzę, że ortografia może być dobrym wstępem do innych tematów .
A z Margot jeszcze raz bardzo dziękuje za poprawianie mnie i prosze robić to w dalszym ciągu (oczywiscie jeśli bedzie potrzeba )
Margot jaka pogoda jest we Wrocku??
W piatek odwiedze Twoją Twierdze
Margot - 13 Listopada 2005, 22:04
No, zimno, szaro, ale przynajmniej sucho, Mały Smoczku. Powinnaś odwiedzić w czwartek. W czwartki Twierdza jest fantastyczna. W pozostałe dni, taka normalna...
Logan - 13 Listopada 2005, 22:07
Off-top mode on
mały smoczek napisał/a | Loganie, byłam na dwóch forach i nie widziałam tego tematu.
Sądzę, że ortografia może być dobrym wstępem do innych tematów .
|
Temat pierwszy
Temat ewentualnie drugi
Off-top mode off
Margot - 14 Listopada 2005, 10:51
<On-top mode/on>
16!
<On-top mode/off>
Pako - 14 Listopada 2005, 12:09
Tak więc szesnaście.. coraz bliżej 14, a w konsekwencji 1 i 0
|
|